Blogolj!

Gregor Bernadett: Megérkeztem önmagamhoz

Gregor Bernadett úgy érzi magát, mint egy versenyló a bokszban. Eddigi pályájának talán egyik legnagyobb kihívása vár rá az Újszínházban, Herczeg Ferenc Bizánc című művében Iréne, bizánci császárné bőrébe bújik. Jászai Mari és Márkus Emília legendás szerepét egyébként mintha Gregor Bernadettre írták volna. Herczeg egyik legjobban felépített drámájának számos szimbolikus mondanivalója van, és olyan kérdéseket feszeget, amelyek minden korban aktuálisak. Gregor Bernadettel a darab kapcsán az elvárásokról, az erős nőkről, a színészi létről és az önmagunkhoz való megérkezés fontosságáról beszélgettünk.

Mindenki azt mondja, hogy a császárnő szerepe önért kiált. Ebben a kijelentésben azonban rengeteg elvárás is van. Mennyire nyomasztó ez az érzés?

Egyáltalán nem. Hiányoztak már egy kicsit ezek a fajsúlyos szerepek, ráadásul a partnerem Viczián Ottó lesz, akinek a játékát már a főiskolai évek alatt is csodáltam, de először játszunk most együtt. Jó érzés, hogy az Újszínházban bíznak bennem, számítanak rám. Szeretek a társulathoz tartozni. Most úgy érzem magam, mint egy startra kész versenyló a bokszban. Alig várom a próbafolyamatot, hiszen ennek az összetett női figurának a megformálása gyönyörű feladat.

Gyakran mondta, hogy a szerepálma valójában Kleopátra.

Nem áll egymástól távol ez a két karakter. Iréne ízig-vérig nő, egy méltóságteljes, erős asszony. Színésznőként ebben lubickolni lehet, hiszen van mit játszani nőként és színészként is egyaránt.

Egy érett nő nőiessége mennyiben más, mint egy fiatalé?

Mindenben. Magánemberként is úgy érzem, hogy ahogy múlik az idő – és én már negyvenöt is elmúltam -, egyre több női bölcsességet, megnyugvást és harmóniát hoz magával. Egy negyvenes nő ismeri saját magát és pontosan tudja, hogy mit akar az élet minden területén. Színésznőként is a sok-sok feladat formál, érlel. Kellenek a kudarcok és a sikerélmények is, amelyek tanítanak és formálnak.

Milyen volt a fiatal Gregor Bernadett?

Forgattunk egy dokumentumfilmet a főiskolás osztályunkról és nemrég összeültünk, visszanéztük önmagunkat. Féltem, hogy béna fiatalokat fogok látni, de nem így volt. Ragyogó, tettre kész színészeket láttam, ennek ellenére nem cserélnék az akkori önmagammal, mert nem éreztem jól magam a bőrömben. Most is vannak kételyeim, de nem úgy, mint akkoriban. Apukám mindig azt mondta, hogy ha egyszer úgy érezné, hogy magabiztosan megy fel a színpadra, és úgy is jön le, akkor kellene abbahagyni a pályát. Az embert az önmagában való kételkedés jobb teljesítményre sarkallja. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs önazonosság.

A huszonkét évvel ezelőtti, pályakezdő színésznő mit szólna a mostani énjéhez?

Nem vagyok szerénytelen, de azt hiszem, szívesen cserélne velem, hiszen úgy érzem, megérkeztem önmagamhoz.

Fontos figyelmeztetés

Az Újszínház jelszava: klasszikus értékek – magyarul. Ennek szellemében tűzte műsorára Herczeg Ferenc Bizánc című művét, amely a szerző egyik leggyakrabban játszott drámája. A történet üzenete talán aktuálisabb, mint valaha: a keresztény értékek megőrzése mindannyiunk feladata, legfőbb értéke, és bár a darabban egyetlen konkrét utalás, szituáció vagy mondat sem erősíti meg ezt a feltevést, rendkívül nehéz a Bizáncot nem a századfordulós Budapest, vagy Magyarország allegóriájaként értelmezni. Ezt az olvasatot számos olyan aforizmaszerű kijelentés is erősíti, mint "minden nemzet akkor hal meg, amikor megásta a maga sírját". Ez a mondat pedig napjainkban is az egyik legfontosabb figyelmeztetés.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38642/pics/lead_800x600.jpg
Gregor Bernadett,Interjú,nő,színész,színház
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Elhunyt Felföldi Anikó

2020.01.07. 20:10
81 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas színművésznő, a Budapesti Operettszínház örökös tagja.

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

2019.12.09. 16:00
A Katona József Színház zaklatással vádolt rendezője nem úszta meg a számonkérést. Cikkünket frissítettük!

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?