Blogolj!

Meghalt Carter amerikai elnök volt főtanácsadója

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken Washingtonban. Halálhírét lánya, Mika Brzezinski, a MSNBC televízió munkatársa jelentette be az egyik közösségi oldalon. "A leglelkesítőbb, legszeretőbb és legodaadóbb édesapa volt, akit egy lány kívánhat magának" - fogalmazott Mika Brzezinski. 

A lengyel származású Brzezinski 1928-ban Varsóban született, politikus, politológus és geostratéga, 1977 és 1981 között az akkori amerikai elnök, a demokrata párti Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. Ezután is az amerikai politikai élet egyik meghatározó személyiségeként tartották számon. 

A lengyel származású Brzezinski 1928-ban Varsóban született, apja, Tadeusz Brzezinski lengyel diplomata jóvoltából élete első éveiben sokat utazott, így eljutott a sztálini Szovjetunióba, valamint gyerekfejjel láthatta a náci párt előretörését Németországban.

Miután apját Kanadába helyezték, Zbigniew Montrealban járt iskolába. Mivel kanadai egyetemre nem kapott ösztöndíjat, ezért a Harvardon végezte el felsőfokú tanulmányait, majd professzora lesz az egyetemnek. 1953-től aktívan részt vesz az emigráns lengyel politikában.

1957-ben visszalátogat Lengyelországba, ami megerősíti egyrészt abbéli tézisében, hogy a keleti blokkon belül éles határok vannak az egyes országok között, valamint abban a meggyőződésében, hogy békés viszonyt kell kialakítani kell a szovjet blokkal. 1959-től a New York-i Columbia Egyetemen tanít, ebben az időszakban mentorálja Madeleine Albright-ot, aki feleségéhez hasonlóan cseh származású.

1966 és 1968 között a demokrata párti Johnson elnök tanácsadója, majd 1977 és 1981 között a demokrata párti Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. Ezután is az amerikai politikai élet egyik meghatározó személyiségeként tartották számon, ezt kiegészítette több politikai háttérintézményben betöltött szereppel, valamint televízióműsorokban is megszólalt rendszeresen.

Carter munkatársaként döntő szerepe volt abban, hogy 1979-ben az elnök Bécsben aláírhatta a SALT-2 néven ismert, a hadászati fegyverzetek korlátozásáról szóló amerikai-szovjet megállapodást. Sokat tett a kínai kapcsolatok normalizálásáért és például az izraeli kormányfő Menáhem Begin és az egyiptomi elnök, Anvár Szadat közötti kapcsolatok javításáért is, ami végül elvezetett a Camp David-i békéhez.

Az ő tanácsára indult meg az afganisztáni háborúban résztvevő muzulmán felkelők amerikai fegyverekkel való ellátása is, ezzel pedig közvetetten szerepe volt a Szovjetunió vereségében. Nevéhez is fűződik a Prágai Folyamat is, amelyben transzatlanti politikusok elítélik a kommunista diktatúrák által elkövetett bűncselekményeket.

A lengyel származású politikus élete végéig aktív közéleti tevékenységet folytatott, sőt, több amerikai televízióban felbukkant meghívott vendégként, így az amerikai közszolgálati televízió heti hírműsorában is. Az utóbbi években azon munkálkodott, hogy a volt szovjet tagköztársaságokat a NATO-ba integrálják.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38647/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,hidegháború,Szovjetunió,USA
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.11.20. 04:25
A választási visszaélések robbanása, a főváros cinkos hallgatása, Soros és Timmermans mesterkedése, a svéd integráció kudarca és Emily Ratajkowski brutális villantása szerdai online lapszemlénkben.

Szijjártó: meg kell büntetni az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosokat

2019.11.19. 17:55
Nem az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosok visszafogadásáról, hanem a megbüntetésükről kell beszélni - foglalta össze …

Több mint 50 ezren álltak munkába az új foglalkoztatási programmal

2019.11.19. 12:25
A Munkaerőpiaci reformprogrammal már több mint 50 ezer álláskereső és közfoglalkoztatott helyezkedett el a versenyszférában tavaly augusztus óta. Ez nagyban …

Már 50 ezer halottja van az Iszlám Államnak

2019.11.19. 09:00
Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek mintegy 50 ezer halottja van.

Izrael elfogott négy rakétát, amelyet Szíriából indítottak el felé

2019.11.19. 08:35
Az izraeli hadsereg közlése szerint légvédelmük kedd hajnalban négy rakétát is elfogott, amelyeket Szíriából indítottak el az ország felé.

Blogstar kávéház

2019.11.19. 05:00
Budapest keserves illemhelyhelyzete, az ellenzéki áskálódás bukása, a liberális elit uniformizáltsága, az őshonos közösségek forradalma és Kelemen Anna brutális villantása keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.11.18. 05:15
A háborús bűnök eltussolása, az érdekkoalíció hatalomvágya, a honi balliberálisok magyarellenessége, a karácsony kopogtatása és Csűrös Karola fájdalmas szerelme hétfői online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.11.17. 17:15
Tovább fokozódik az izgalom és jövő héten is lesz miért játszani, ugyanis most nem vitte el senki a főnyereményt a hatos lottón.

Blogstar kávéház

2019.11.17. 02:05
A Balaton önvédelmi háborúja, Hadházy Ákos károgása, az anarchisták fosztogatása, Bihács forrongása és Kulcsár Edina gender partija vasárnapi online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat az ötöslottón

2019.11.16. 20:10
Ma sem volt szerencséje senkinek, jövő hétre csúszik az esetleges telitalálat az ötöslottón.

Ezeket a cikkeket olvastad már?