hirdetés
Blogolj!

Meghalt Carter amerikai elnök volt főtanácsadója

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken Washingtonban. Halálhírét lánya, Mika Brzezinski, a MSNBC televízió munkatársa jelentette be az egyik közösségi oldalon. "A leglelkesítőbb, legszeretőbb és legodaadóbb édesapa volt, akit egy lány kívánhat magának" - fogalmazott Mika Brzezinski. 

A lengyel származású Brzezinski 1928-ban Varsóban született, politikus, politológus és geostratéga, 1977 és 1981 között az akkori amerikai elnök, a demokrata párti Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. Ezután is az amerikai politikai élet egyik meghatározó személyiségeként tartották számon. 

A lengyel származású Brzezinski 1928-ban Varsóban született, apja, Tadeusz Brzezinski lengyel diplomata jóvoltából élete első éveiben sokat utazott, így eljutott a sztálini Szovjetunióba, valamint gyerekfejjel láthatta a náci párt előretörését Németországban.

Miután apját Kanadába helyezték, Zbigniew Montrealban járt iskolába. Mivel kanadai egyetemre nem kapott ösztöndíjat, ezért a Harvardon végezte el felsőfokú tanulmányait, majd professzora lesz az egyetemnek. 1953-től aktívan részt vesz az emigráns lengyel politikában.

1957-ben visszalátogat Lengyelországba, ami megerősíti egyrészt abbéli tézisében, hogy a keleti blokkon belül éles határok vannak az egyes országok között, valamint abban a meggyőződésében, hogy békés viszonyt kell kialakítani kell a szovjet blokkal. 1959-től a New York-i Columbia Egyetemen tanít, ebben az időszakban mentorálja Madeleine Albright-ot, aki feleségéhez hasonlóan cseh származású.

1966 és 1968 között a demokrata párti Johnson elnök tanácsadója, majd 1977 és 1981 között a demokrata párti Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. Ezután is az amerikai politikai élet egyik meghatározó személyiségeként tartották számon, ezt kiegészítette több politikai háttérintézményben betöltött szereppel, valamint televízióműsorokban is megszólalt rendszeresen.

Carter munkatársaként döntő szerepe volt abban, hogy 1979-ben az elnök Bécsben aláírhatta a SALT-2 néven ismert, a hadászati fegyverzetek korlátozásáról szóló amerikai-szovjet megállapodást. Sokat tett a kínai kapcsolatok normalizálásáért és például az izraeli kormányfő Menáhem Begin és az egyiptomi elnök, Anvár Szadat közötti kapcsolatok javításáért is, ami végül elvezetett a Camp David-i békéhez.

Az ő tanácsára indult meg az afganisztáni háborúban résztvevő muzulmán felkelők amerikai fegyverekkel való ellátása is, ezzel pedig közvetetten szerepe volt a Szovjetunió vereségében. Nevéhez is fűződik a Prágai Folyamat is, amelyben transzatlanti politikusok elítélik a kommunista diktatúrák által elkövetett bűncselekményeket.

A lengyel származású politikus élete végéig aktív közéleti tevékenységet folytatott, sőt, több amerikai televízióban felbukkant meghívott vendégként, így az amerikai közszolgálati televízió heti hírműsorában is. Az utóbbi években azon munkálkodott, hogy a volt szovjet tagköztársaságokat a NATO-ba integrálják.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38647/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,hidegháború,Szovjetunió,USA
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.07.22. 00:05
Magyar sportsikerek, újabb nyolcezres csúcs meghódítása, ellenzéki szétesés, újabb közelgő brit királyi esküvő és az ukrán parlamenti választás hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.07.21. 05:25
A kultúra kivéreztetése, a szocialisták személyeskedése, a magyarság lejáratása, Brüsszel illiberalizmusa és Ellie Goulding bombaesküvője vasárnapi online lapszemlénkben.

Több vonat menetrendje is módosult pályafelújítás miatt

2019.07.20. 12:35
Több vonat menetrendje módosult pályafelújítás vagy pályakarbantartás miatt - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.

Blogstar kávéház

2019.07.20. 04:55
Ursula von der Leyen narancsszemüvege, a magyarság vegzálása, a migráció kihívásai, Berki Krisztián pályára lépése és Várkonyi Andrea özönvízszerű válása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.07.19. 04:40
A migránsellenes szövetség repedése, az ellenzék kétfrontos aknamunkája, Petőfi Sándor lezáratlan csontkrimije, az önjáró taxiflotta fenntarthatósága és Köllő Babett tűszúrásos fiatalodása pénteki online lapszemlénkben.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Bárki adatait felhasználhatják a felkapott öregítő alkalmazáson keresztül

2019.07.18. 14:30
Adatainkat lopják el, miközben mi épp jókat röhögünk vagy épp szörnyülködünk azon, hogy hogyan néznénk ki öregen.

Felgyújtottak egy filmstúdiót Japánban, többen meghaltak

2019.07.18. 12:20
Huszonhárman meghaltak, harmincnyolcan pedig megsérültek amikor egy férfi szándékosan gyújtotta fel a Kyoto Animation stúdiót.

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019.07.18. 12:10
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC …

Vasárnap kezdődik a halásztelki csomópont felújítása az M0-son

2019.07.18. 11:20
Vasárnap megkezdik a halásztelki csomópont felújítását az M0-son, így őszig Halásztelek a szigetszentmiklósi csomóponton keresztül lesz megközelíthető - …

Ezeket a cikkeket olvastad már?