Blogolj!

Kubatov Gábor: A magyar közélet vehemens, de hol vagyunk Brüsszelhez képest?

Botka László semmiben sem különbözik az elődeitől: egy korrupt, hazug szocialista politikus. A napnál is világosabb, hogy amit művel, az a képmutatás magasiskolája – mondja Kubatov Gábor. A Fidesz alelnökével Európa és Magyarország jövőjéről, a honi közbeszéd állapotáról, a gőzerővel folyó választási kampányról, a Soros- és a Simicska-féle ellenzékről is beszélgetett a SZEGEDma.hu.

- Az egyneműek házasságágának legalizálása, beilleszkedni nem tudó és nem is akaró muszlim migránsok tömegeinek betelepítése, ehhez kapcsolódóan gyorsuló lépések a többnejűség engedélyezése felé, megroppanni látszó keresztény gyökerek, terrorcselekmények, erőszak – ezek jellemzik ma Európát, miközben Magyarország – ahogy a nemzeti konzultáció is világossá teszi – más irányba halad, más értékek mentén határozza meg önazonosságát. A baloldal egyenesen azzal vádolja az Orbán-kormányt, hogy ki akarja vezetni az országot az unióból, Európából. A manchesteri merénylet másnapján húsba vágó a kérdés: közös-e még a magyar és az európai út, és ha lehet közös, milyen áron?

- A baloldal szokásához híven nem mond igazat, az Orbán-kormány nem akarja kivezetni Magyarországot Európából, az unióból, hiszen történelmileg, földrajzilag és kulturális tekintetben is ide tartozunk. Ugyanakkor kötelességünk kimondani, ha valami nem működik jól. Jelenleg az a helyzet, hogy saját pártcsaládunkban, az Európai Néppártban is reformellenzéki szerepet töltünk be, vehemensen, hangosan és határozottan érvelünk amellett az értékrendszer mellett, amit a magyar kormány képvisel. Érdekes és tanulságos látni, hogy lassan mintha Európa is változna, és belátná, hogy nem véletlenül mondjuk, amit mondunk, és tesszük, amit teszünk. Emlékezzünk vissza, mekkora balhé volt belőle, amikor megépítettük a kerítést a déli határon, aztán kisvártatva az osztrákok is ezt tették, igaz, valamiért nem kerítésnek nevezték…

Elmondjuk a véleményünket, miközben tiszteletben tartjuk mások álláspontját, senkit sem akarunk megváltoztatni. Az viszont határozott célunk, hogy ezekben a nemzetstratégiai kérdésekben magunk tudjunk dönteni. Ez a legfontosabb nézőpontbeli különbség közöttünk, fideszesek és a szocialisták között. Mi úgy véljük, Európa veszélyes útra lépett, és tönkreteszi magát azzal, hogy muszlim migránsok millióit akarja befogadni, de ez még nem lefutott meccs, és – miként azt Orbán Viktor az Európai Parlamentben is világossá tette – azt sem állítjuk, hogy biztosan nekünk van igazunk. Ezt majd a történelem ítéli meg. A saját sorsunkat illető szabad döntés jogát mindenesetre fenn akarjuk tartani magunknak. Mint most a migráció és a betelepítés kérdését illetően, annak idején az Alaptörvény és a médiatörvény ügyében is arról szólt már a vitánk Brüsszellel, hol húzódnak a nemzetállami döntési kompetenciák, ezekért a jogosítványokért harcolunk tehát most is.

- Európa jövője, integrációja szempontjából milyen változásokat, milyen új irányt jelenthet, hogy Emmanuel Macron elnökké választását követően megerősödni látszik a francia–német tengely, mely – legalábbis a szavak szintjén – az eddiginél egységesebb, erősebb, határozottabb Európa megteremtését jelölte ki céljául?

- Nem lehet még pontosan tudni, mert nem látjuk a francia kormányt, így nem ismerjük annak működését, gazdasági és ideológiai irányvonalát. Egyelőre annyi biztos, hogy egy zavaros hátterű, magát centristának valló, de a liberális baloldalról származó politikus vezeti az országot Macron személyében, a teljesítményéről pedig majd az idő mond véleményt. Szeretném azonban felhívni a figyelmet az elnökválasztás második fordulójának másik résztvevője, Marine Le Pen egy fantasztikus mondatára: „Franciaországnak a választások után biztosan női vezetője lesz, vagy én, vagy Angela Merkel.” Úgy gondolom, ez mindenképpen olyan gondolat, mely elemzésért, megfontolásért kiált mind Franciaország, mind Európa jövőjét illetően.

- Elemzők szerint a Macron-program – már ha átültetik a gyakorlatba – magával hozhatja a francia–német vezetésű közös európai hadsereget is, melynek létrehozását Orbán Viktor is többször sürgette, tekintettel arra, hogy az EU-nak a migrációs válság kellős közepén nincs saját, egységes védelmi kapacitása. Erre milyen esélyt lát?

- Le kell szögeznem, jómagam nem vagyok kimondott hadügyi szakértő – szemben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki kivételes szakértője a témának, valamint kiváló hadügyminiszterünkkel, Simicskó Istvánnal –, de számomra is nyilvánvaló, hogy az európai határokat csakis közös európai hadsereggel lehet megvédeni. Orbán Viktornak volt arra irányuló javaslata, hogy emeljék, rendezzék a Frontex mint európai hadsereg költségvetését, alakítsanak ki ebből egy igazán ütőképes, nagyobb haderőt, mely már a tengernél megállítja a bevándorlást. Ez által el lehetne érni, hogy a problémagócokba vigyük a segítséget és a békét, ne pedig a konfliktusoktól sújtott területekről importáljuk a migránsokat és velük együtt a nehézségeket, a terrorfenyegetettséget az öreg kontinensre.

- Miközben Európában robbantanak, idehaza vadul plakátol a Jobbik, az MSZP, valamint a Momentum is, a zenés-táncos tüntikék mellett elharapózott a fizikai és a verbális erőszak, gyakorlatilag mindenki kampányüzemmódba kapcsolt. Hová feszíthető ez még a következő választásig hátralévő csaknem egy évben?

- Számomra az a legmeglepőbb, hogy egy évvel a választások előtt nemhogy elindult, de gőzerővel és valóban durván zajlik a kampány. A törvényi szabályozás ugyan hivatalosan 50 napot enged meg, de ennél jóval előrébb hozta a kampányt a Simicska Lajos által felvásárolt Jobbik, valamint Soros György civiljei is e célból szervezgetik tüntetéseiket, kreálják folyamatosan a botrányaikat. Nem nagyon tudok mást mondani erre, mint hogy mérhetetlenül sajnálom. Sajnálom az országot, sajnálom a lakosságot, mert ennél tisztességesebb ellenzéki politikát érdemelnének. E mellett szilárd meggyőződésem, a kormány tagjai is megérdemelnék, hogy nyugodt körülmények között szolgálhassák a nemzetünket, Magyarországot és a magyarok gyarapodását.

- Nemrég beiktatásakor Áder János köztársasági elnök drámainak minősítette a közbeszédünk állapotának romlását. Tény, hogy rendszeresen olvasni lámpavasakról, vérről és takonyról, de nemrég a szemben álló felek mégis össze tudtak ülni egy Bayer-kávéra. Összességében ennyivel rosszabb lenne a helyzet, mint az USA-ban vagy Nyugat-Európában, vagy mindenki csak akkor túlérzékeny, ha az őt érő verbális attakról van szó?

- Nézze, való igaz, hogy szinte mindenki panaszkodik mostanában a közélet és a közbeszéd állapota miatt. Amikor azonban belépek az egyik képviselőtársam irodájába, ott egy fényképen jól látszik a századelő zsebkendős szavazása, ahogy az akkori képviselők büszkén ülnek az Országház összetört bútorain. A magyar közélet, a magyar politika tehát már csak ilyen, bizonyos időszakokban rendkívül forrongó és vehemens. Kérdezem én: hol vagyunk így is Brüsszelhez képest? Aki követte nemrégiben a Magyarországról szóló európai parlamenti vitát, Orbán Viktor miniszterelnök küzdelmét, az azt láthatta, hogy a mi oldalunkon higgadt, következetes, szakszerű, tényszerű érvelés zajlik, az ellentáborban pedig magukból kifordult képviselők egész elképesztő ordítozása.

Nemrég eljutottunk odáig, hogy egy „bátor” jobbikos képviselő fizikai bántalmazást helyezett kilátásba az egyik államtitkárunkkal szemben az Országházban. Ez példátlan, emellett az még megdöbbentőbb, hogy a Jobbik nem zárta ki a soraiból ezt az embert, és nem kérte, hogy azonnal adja vissza a mandátumát. Van hová fejlődni, és több mint 25 évnyi demokrácia után már lehetne kulturáltabb a vita és maga a közbeszéd, ám úgy érzem, szükségünk van még néhány esztendőre a demokráciában, hogy elsajátítsuk ezt a készséget.

- Az ellenzéknek elfogytak az érvei, maradtak az erőszakos, hangos megoldások – mondta erről a minap a Magyar Időknek adott interjúban.

- Mit tudnának mondani, amikor a gazdaságban 4,1 százalékos a növekedés, hét év alatt 700 ezer új munkahelyet hoztunk létre, az Orbán-kormány 8,8 százalékos béremelést hajtott végre, emelte a minimálbért, a szakmunkásbért, tanárok, az ápolók, a kórházi dolgozók bére 60 százalékkal nőtt? Mi nemhogy elvettünk egy hónapnyi pénzt, amint azt a szocialisták tették 2010 előtti kormányzásuk végén, hanem folyamatosan emeljük a béreket és fizetéseket. A nyugdíjak is emelkednek, miközben csökkentettük a nyugdíjasok számára fontos termékek áfáját, a rezsiköltségeket évek óta állandó szinten tartjuk, miközben a szocialisták amúgy 2002 és 2010 között tizenötször emelték a gáz a víz és a villany árát. Kicsit azért furcsa, hogy az ellenzék hét év alatt egyetlen lépésre sem mondta azt, hogy na, ezt tényleg jól csináltátok, azzal meg mégsem érvelhetnek, hogy ezek az intézkedések hátrányosak lennének a lakosság számára. Ezért nyilatkoztam, hogy elfogytak az érveik, nem maradt más számukra, mint a verbális és a fizikai agresszió, ezért fordulhat elő, hogy ránk törik az ajtót a Fidesz-irodában, betörnek újságok szerkesztőségébe, erőszakkal fenyegetőznek a Parlamentben.

- Összetört bútorokon pózoló képviselőelődök ide, Brüsszelben ordítozó jelenkori politikusok oda, azért az mégiscsak új jelenség Magyarországon, hogy pártok vezetői fogják magukat, begyalogolnak szerkesztőségekbe, megfenyegetnek újságírókat, és aztán közös platformra helyezkedve a szocialisták lépten-nyomon igazságosságot és demokráciát hirdető miniszterelnök-jelölt-jelöltjével hazugsággyárnak minősítve eliminálnak tucatnyi médiumot. Erről mi a véleménye?

- Stefka István a Charlie Hebdo elleni terrortámadáshoz hasonlatosnak minősítette az Origóval szembeni incidenst, és még ha jómagam kicsit talán túlzónak is érzem a véleményét…

- …azt is írta Stefka, semmi garancia nincs rá, hogy holnap fegyverrel a kezükben nem rohanják meg a független újságírás központjait, mint anno szellemi elődeik, a Lenin-fiúk…

- Rendben van, tény, hogy a Soros-legények nem terroristák, de ezek a szép arcú fiatalemberek mégiscsak újságírókat próbáltak meg megfélemlíteni. Ráadásul az összképhez tartozik, hogy egy órával azelőtt, hogy betörtek a szerkesztőségbe, megjelent egy cikk az említett portálon, mely részletesen tényszerűen bemutatta, hogy a szóban forgó ellenzéki társaság jelentős része HÖK-ös korában milliókkal szedte meg magát.

- Amiről azóta ráadásul ők is elismerték, hogy igaz.

- Így van, ez volt tehát a felbőszülésük oka, az egész folyamat tökéletesen követhető és tetten érhető. Nem tudunk mást tenni, ki kell ezt bírni, együtt kell vele élni, de reményeim szerint a választás lesz a végső határ, és ha a polgári oldal ismét elnyeri a választók bizalmát, minden és mindenki lenyugszik, a helyére kerül. A sajtónak is azt tudom üzenni, bírja ki a választásokig, az eredmények tudatában reményeim szerint csillapodnak majd a kedélyek.

- Hónapok óta az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként járja az országot Szeged szocialista polgármestere. Mit szól ahhoz, hogy Botka László „Tegyünk igazságot!” címmel úgy kampányol és úgy számolna le belső ellenségeivel, mintha semmi köze nem lenne a 2002–2010 közötti balliberális kormányok, a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kabinetek tevékenységéhez, az ország eladósításához. Mennyire tekinthetők hitelesnek Botka László a gazdagok megadóztatásáról szóló elképzelései, amikor az országos sajtóban napról napra jelennek meg a hírek külföldi álomútjairól, családi luxusdzsipjéről, mesés vagyonáról? És mennyire tekinthető hitelesnek Botka László úgynevezett szociális érzékenysége, amikor polgármestersége idején, 2006 és 2010 között a Szeviép nevű, az önkormányzat által preferált cég Szegeden 11 milliárd forintot tüntetett el, ezzel csaknem 500 kisvállalkozást tett tönkre, vitt csődbe?

- Botka László semmiben sem különbözik az elődeitől: egy korrupt, hazug szocialista politikus. A napnál is világosabb, hogy amit művel, az a képmutatás magasiskolája. 1 millió forintos jövedelem felett vetne ki különadót, miközben a saját jövedelme 3 ezer forinttal alacsonyabb, éppen 997 ezer forint, de ugyanígy képmutatás a többmilliós Rolex órája, az, hogy nem hajlandó magát alávetni a vagyonnyilatkozati eljárásnak, miközben a baloldallal falaztat magának. Borzasztó, hogy nem engedi, hogy a magyar emberek számára nyilvánvalóvá váljék, kié a 25 milliós luxusautó, és miből futja az exkluzív családi álomnyaralásokra, valamint egyéb luxuscikkekre. A Szeviép-botránynak számomra külön érdekessége, hogy éppen a hozzá hasonlóan a baloldalról indult Szabó Bálint akarja őt kérdőre vonni kiváló jogi anyaggal és érvkészlettel. Nem véletlen, hogy Botka nem tud védekezni, nincsenek válaszai, azaz nem csinál mást, mint menekül, mind a Szeviép-ügyben, mind az ingyenesen osztogatott parkolóbérletek ügyében.

Úgy látom, Szeged polgármestere soha nem volt ilyen nehéz helyzetben, mint most. Ráadásul határozott véleményem, hogy elveszítette motivációját is a várossal kapcsolatban, elfáradt politikus, aki nem talál már kihívást Szeged vezetésében. Ez nagyon fájó, hiszen egy ilyen gyönyörű, sokra hivatott, folyóparttal, színházzal, egyetemmel rendelkező város jóval többet érdemel, jóval nagyobbat ugorhatna, gyorsabban haladhatna, fejlődhetne. Még megállapodásra is juthattak volna a kormányzattal a szegedi fejlesztések ügyében, de kiderült, hogy nincsenek előkészített projektek, ami sokat elmond a város szocialista vezetéséről.

Forrás: SZEGEDma.hu

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38763/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Botka László,Emmanuel Macron,EU,Európa,Fidesz,Interjú,Kubatov Gábor,migráció,MSZP,Simicska,Soros György
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.07.15. 04:55
A jogállamiság gyurmázása, augusztus 20-a bizonytalansága, a koronavírus mozgatórugója, a magyar postások lázadása és Tóth Andi szexi idomai szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.14. 04:50
Angela Merkel lebegtetése, a Nemzeti Konzultáció hasítása, Hadházy Ákos fantomszervezkedése, a koronavírus-járvány ellentmondásai és Vasvári Vivien szerelmes lubickolása keddi online lapszemlénkben.

A balkáni útvonal felé tolja Görögország a szigeteire érkező migránsokat

2020.07.13. 10:05
Vargha Márk szerint Görögország úgy oldja meg a migránsproblémáját, hogy a balkáni útvonal felé tolja a szigeteire érkező bevándorlókat …

Tizenhárommal nőtt a koronavírusos megbetegedések száma

2020.07.13. 09:25
Ezzel 4247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nem halt meg senki az elmúlt huszonnégy órában, így az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3073-an pedig …

Kétszáz határsértő ellen kellett a rendőröknek intézkedniük a hétvégén

2020.07.13. 07:25
Nem unatkoztak a rendőrök és a katonák az elmúlt napokban sem, ugyanis csak péntektől vasárnapig 199 határsértőt csíptek el.

Blogstar kávéház

2020.07.13. 05:10
Lengyelország illiberalizmusa, a baloldal tudatos álhírgyártása, Angela Merkel politikai öröksége, a migránsok többlethalálozása és Fluor Tomi szerelmi villanása hétfői online lapszemlénkben.

Rendkívüli ülésen dönthet a parlament a járvány miatti uniós hitelfelvételről

2020.07.12. 15:00
Rendkívüli, kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amelyen a képviselők többek között feltételeket szabva …

Blogstar kávéház

2020.07.11. 21:45
Aggasztó korona-körkép, sunnyogva hallgató francia baloldali sajtó, Hadházy kínos lebukása, rendkívüli lengyel kampányhajrá és Kulcsár Edina szexizése vasárnapi online lapszemlénkben.

Kánikula után lehűlés

2020.07.11. 17:30
Kicsit fellélegezhetünk, ugyanis este megérkezik a hűvösebb idő hazánkba. Ez persze csapadékkal, néhol pedig heves széllökésekkel is járni fog.

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Ezeket a cikkeket olvastad már?