Blogolj!

Meghalt Manuel Noriega, a panamai diktátor

Keddre virradóra, 83 éves korában meghalt Manuel Noriega egykori panamai diktátor, akit márciusban agydaganat miatt műtöttek. Noriega agyából egy jóindulatú tumort távolítottak el márciusban, de komplikáció adódott. Ismét fel kellett nyitni a koponyáját, és másodszor is meg kellett műteni, hogy elállítsák a vérzést az agyában, azóta kómában volt.

Manuel Noriega 1982-től 1989-ig vezette a CIA ügynökeként a közép-amerikai Panamát. Közben gyakorlatilag drogbáró is volt, a hírhedt kolumbiai kartellfőnökkel, Pablo Escobarral működött együtt. Uralma alatt számtalan politikai ellenfelét tüntette el nyomtalanul. 

Washington 1989-ben avatkozott be katonailag, hogy eltávolítsa Noriegát a hatalomból. 1992-ben ítélték el az Egyesült Államokban. Az USA bírósága nyolc vádpontban találta bűnösnek kábítószer-kereskedelem, zsarolás és pénzmosás bűntettének elkövetése miatt, és 40 év börtönre ítélte. A büntetést később 30 évre módosították, végül jó magaviseletének köszönhetően 17 év után véget ért 2007-ben. Mivel a Genfi Egyezmény szerint hadifogolynak minősült, megkülönböztetett bánásmódban részesült. Elektronikai és testépítő berendezésekkel felszerelt celláját „elnöki lakosztálynak” nevezték.

Mialatt amerikai büntetését töltötte, Noriegát távollétében két országban is elítélték. 1995-ben hazájában 20 évet „kapott” riválisa megöletéséért, 1999-ben Franciaország találta bűnösnek egy párizsi luxusingatlannal összefüggésben elkövetett pénzmosás miatt. Hillary Clinton külügyminiszter jóváhagyását követően 2010-ben kiadták Franciaországnak, ahol végül hét év szabadságvesztést szabtak ki rá, majd 2011-es hazatérése után Panamában korrupció és gyilkosság miatt elítélték, a bíróság a műtét előtt nem sokkal engedélyezte számára, hogy házi őrizetbe kerüljön.

Címkék: Manuel Noriega
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38832/pics/lead_800x600.jpg
Manuel Noriega

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?