Blogolj!

Blogstar kávéház

Kitartás

Brit választás 1: Konzervatív győzelem, koalíciós kormány.

Az Origo úgy értékel, meggyőző fölénnyel nyert a Konzervatív Párt a brit előrehozott választásokon. Az abszolút többséget ugyan nem sikerült megszerezniük, de a hagyományosan velük szavazó északír unionistákkal koalícióra lépve újra kormányt alakíthatnak.

„Az eredményekből kiderül, hogy a britek kitartanak a brexit mellett, a két brexit-ellenes párt (a skót nacionalisták és a liberálisok) ugyanis szavazatokat vesztettek. A londoni terrortámadások és a titkosszolgálatok hibái viszont a konzervatívoknak árthattak.”

Nyertek a konzervatívok, Theresa May koalíciós kormányt alakíthat

Meggyőző fölénnyel nyert a Konzervatív Párt a brit előrehozott választásokon. Az abszolút többséget ugyan nem sikerült megszerezniük, de a hagyományosan velük szavazó északír unionistákkal koalícióra lépve újra kormányt alakíthatnak. Az eredményekből kiderül, hogy a britek kitartanak a brexit mellett, a két brexit-ellenes párt (a skót nacionalisták és a liberálisok) ugyanis szavazatokat vesztettek.

Engedmény

Brit választás 2: A Konzervatív Párt segítségére lesz „barátja, és szövetségese”, a Demokratikus Unionista Párt.

A Magyar Idők kiemeli, mivel a két párt hosszú évek óta erőteljes kapcsolatokat ápol, ennek alapján Therese May bízik abban, hogy képesek lesznek együttműködni az Egyesült Királyság egészének érdekében.

„Felmerül azonban a kérdés, hogy a DUP a konzervatív brit kormány támogatásáért cserébe kér-e majd engedményeket elsősorban az új kormány Brexit-stratégiájának kialakításában, különös tekintettel arra, hogy a brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson Skócia mellett Észak-Írországban is arra szavazott a többség, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.”

Theresa May bejelentette, hogy kormányt alakít | Magyar Idők

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt. May, aki előzőleg kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek.

Hullám

Brit választás 3: Eltaktikázta magát May, rövid életű lehet az új kormánya.

A Magyar Nemzet Online azt olvassa ki az eredményekből, hogy egyrészt megtorpant „a lázadás éve”, másrészt hosszú távon akár a brexit meghiúsulását is hozhatja ez az előrehozott választás.

„A fiatalok nem akarnak hallani arról, hogy ne lehessen minden akadály nélkül elszaladni Rómába vagy egyetemre járni Leuvenben – mondta Róna (Péter), aki szerint ez a generáció nem tudja elképzelni magát a nemzetállamok Európájában, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök víziója is. A közgazdász úgy gondolja, hogy a populista hullám után a brit választás is jelzi, hogy megtorpant a lázadás éve.”

Megtorpant „a lázadás éve", de rövid életű lehet May új kormánya

Theresa May eltaktikázta magát, de kormányfő marad - ez a csütörtöki brit választás mérlege. A Konzervatív Párt vezetője nem szerzett abszolút többséget a brit alsóházban, miután nem sikerült 326 mandátumot összehozni. Jeremy Corbyn, a megerősödött Munkáspárt vezetője lemondásra szólította fel Mayt, de a politikus ennek nem tett eleget, hanem kisebbségi kormányt alakított.

Vicc

Brit választás 4: Orbán is aggódhat?

A Válasz Online azt írja, hatalmas meglepetés született a brit választáson, hiszen komoly előnyt buktak el a konzervatívok, ami a magyar helyzetre fordítható tanulságokkal szolgál, vagyis inkább csak szolgálgat...

„Szóval akkor a Fidesz is simán elveszítheti jövőre a választást? Elvileg igen, aminek a választási rendszer sincs útjában, de simán azért nem. Itthon ugyanis néhány feltétel hiányzik Orbán leváltásához. A briteknél volt kihívó a munkáspárti Jeremy Corbyn személyében, itthon meg nincs. Botka, ugye, vicc. A briteknek ráadásul nincs Gyurcsányuk. Nekünk van, az ellenzék bénasága és Gyurcsány pedig bőven a Fidesz malmára hajtják a vizet.”

Hatalmas meglepetés a brit választáson: Orbán kezdhet aggódni?

Bő egy hónapja mindent elsöprő győzelmet jósoltak a saját maga kezdeményezte előrehozott választással taktikázó Theresa May brit miniszterelnöknek és pártjának, de az exit poll-adatok birtokában már látható, hogy a konzervatívok elvesztették parlamenti többségüket a tegnapi választásokon, miközben a Munkáspárt feljött. Külföldi voksolások persze minket, magyarokat ritkán hoznak lázba.

Húzás

Brit választás 5: A Konzervatív Párt két év alatt elbotlott saját magában.

A brexit-szavazás utáni Nagy-Britanniában az elmúlt hetekig a konzervatívoknak állt, még inkább ágaskodott a zászló, May viszont megszédült a közvélemény-kutatási adatoktól – állítja a Mandiner.

„A toryk két éve csetlenek-botlanak, kizárólagosan a saját rossz húzásaik miatt, nem is okolhatnak másokat emiatt.”

Rajcsányi Gellért: Brit konzervatívok: Hülye Botlások Minisztériuma? | Mandiner

Ugyan e sorok írásakor még csak exit poll adatokról van szó, de ha az adatok nagyjából igaznak bizonyulnak, a brit Konzervatív Párt két év alatt elbotlott saját magában. Emlékeznek még 2010-re? Tizenhárom évnyi munkáspárti uralom után tudott újra győzni a brit Konzervatív Párt.

Módszer

Brit választás 6: A szavazóknak nem tetszett May hatalmas harci kedve.

A 168 Óra megemlíti, a konzervatívok a kemény, a DUP a puha brexit híve, ám ettől még nem egyértelmű, hogy félpuha lesz a kilépés – leginkább az a helyes megállapítás, hogy majd meglátjuk, mi történik...

„Theresa May értelemszerűen a fideszes módszert választotta, miszerint bármi is a számszerű eredmény, ő győzött.”

Krajczár Gyula: Félpuha Brexit

Volt egyszer egy népszavazás arról, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága tartozzon-e a jövőben is az Európai Unióhoz, avagy próbálkozzon inkább egyedül, ahogy azt egyébként története nagy részében tette. A legnagyobb és legbefolyásosabb pártok arra szólították fel a brit embereket, hogy a maradást támogassák voksaikkal.

Bizonytalanság

Brit választás 7: Miniszterelnök így még nem torpedózta meg magát.

Theresa May ki akarta nyírni parlamenti és pártbeli ellenzékét, aztán végül majdnem saját politikai karrierjét sikerült – mutat rá az Index.

„Az egyetlen dolog, ami jelenleg biztos, hogy a brit választás csak további bizonytalanságot hozott azzal kapcsolatban, hogy merre tart és mit akar az Egyesült Királyság. Míg egy éve a brexit volt a legfőbb törésvonal, addig mára a konzervatívok mellett sok, békeidőben a Munkáspárt mellett szavazó ember által is támogatott brexit mellé visszatértek a klasszikus politikai ügyek: az egészségügy, az oktatás, a közszolgáltatás, hogy (a Munkáspárt szerint) a konzervatívok szétverik és szétrabolják az országot, míg (a konzervatívok szerint) a Munkáspárt felelőtlen osztogatásba kezdene és csődbe vinni Britanniát.”

Miniszterelnök így még nem torpedózta meg magát

Áprilisban, amikor Theresa May brit miniszterelnök bejelentette, hogy előrehozott választásokat ír ki, a baloldal rögtön tisztességtelen politikai játszmával és már-már a hatalommal való visszaéléssel vádolta. És nem is ok nélkül: May Konzervatív Pártja akkortájt brutálisan vezetett a közvélemény-kutatások szerint, és minden jel szerint úgy tűnt, hogy a voksoláson tovább erősíti majd parlamenti többségét, a baloldali Munkáspárt és a konzervatívok szélsőjobbos konkurenciája, az európai uniós kilépés megindítása óta kvázi okafogyottá vált UKIP pedig összezuhan majd.

Ítélőképesség

Brit választás 8: Katasztrofális kudarcot vallott Theresa May.

A Népszava fogalmaz a konzervatívok szempontjából a legkeményebben, kudarcba fulladt hazardírozásról, súlyos vereségről és politikai csapdáról ír a toryk kapcsán, és kiemeli, jelentősen megerősödött a Munkáspárt.

„A vereséggel feléről győzelem nyomán súlyosan megkérdőjeleződött a volt belügyminiszter ítélőképessége.”

Katasztrofális kudarcot vallott Theresa May

Katasztrofális kudarcot vallott Theresa May hazardírozása, mégis újra ő alakít kormányt. A konzervatívok visszaestek, a Munkáspárt jelentősen megerősödött. Noha a közvélemény-kutató intézetek többsége ezúttal is rosszul mérte fel a parlamenti választás kimenetelét, a YouGov helyesen jósolta meg a kampány utolsó napjaiban, hogy a voks patthelyzettel végződik.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/39152/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Elhunyt Borbély Jolán néprajzkutató

2018.03.21. 22:15
A Prima-díjas, Bessenyei György-díjas, Martin-díjas néprajzkutató, pedagógus életének 90. évében hunyt el.

Blogstar kávéház

2018.03.21. 02:45
Politikai prostitúció, szakértő parasztvakítás, újkádárista összefüggések, a migránsok tüze és papír nélküli szerelem szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.20. 02:45
Szélütött járadékvadászok, könnygázfelhős izmozás, tomboló klímamigráció, utópisztikus vécéforradalom és Tündér Lala papás-mamása keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.19. 05:00
Méregkeverő ceremóniamester, köddé vált migránshordák, a világháló gyermekcsapdái és a kézrátétel gyógyító ereje hétindító online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.18. 03:45
Gyurcsány csapdája, Vona bolondériája, kormányzati korrupció, Afrika pokla és a Photoshop sztárakrobatikája vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.17. 05:10
Karácsony illegitimitása, helyesírási baklövések, műanyag hallakoma, eltussolt agyrázkódások és egy zúzós esztendő szombati online lapszemlénkben.

Horrorfilmbe illő sílift-baleset Grúziában

2018.03.16. 16:20
Több sérültje is van annak a rendkívül ijesztő balesetnek, amiben egy sílift rongálódott meg a grúz Gudauri síterepen. Magyar síelők is voltak a helyszínen, de ők szerencsésen megúszták a …

Híd omlott össze Miamiban, többen meghaltak

2018.03.16. 07:30
Még csak néhány nappal ezelőtt állították fel azt a gyalogoshidat, ami összeomlott Miamiban. Többen is meghaltak a szörnyű balesetben.

Több tonna arany hullott az égből

2018.03.16. 07:00
Szürreális baleset történt egy jakutföldi repülőtéren. Egy repülőből több mint száz aranytömb hullott a kifutópályára.

Blogstar kávéház

2018.03.16. 04:50
Gyurcsány pálfordulása, Orbán fenyegetése, Soros-jelöltek, migráns Táncsics, védőszentek és hétpróbás bűnözők pénteki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?