Blogolj!

Babják Zoltán: A keleti front küzdelmei érződnek a hangulaton és a lehetőségeken

Beregszász, Kárpátalja szorít, hogy a két ország között továbbra is kiváló legyen a kapcsolat. Vigyázunk arra, hogy senki ne tudjon közénk éket ütni, senki ne veszélyeztethesse az ukrán-magyar barátságot – mondja Babják Zoltán, Beregszász polgármestere. Emlékeztetett, hogy a háború első hősi halottja éppen beregszászi volt. Rámutatott, a békére, határaink megerősítésére szükség van, illetve arra is, hogy mindenki végre újból a saját dolgával tudjon foglalkozni Kárpátalján. Blogstar-interjú.

Beregszász hogyan tudja kihasználni, hogy Magyarország karnyújtásnyi közelségre van?

Számunkra ez a közelség nemcsak kilométerben fejezhető ki, hanem szimbolikus jelentősége is van. Beregszász az egyetlen ukrajnai megyei jogú város, amelynek magyar anyanyelvű a polgármestere, továbbá a huszonhat fős képviselő-testületből tizenkét tag szintén magyar. Számunkra nagyon fontos, hogy egyforma figyelmet tudjunk szentelni a Beregszászon élő ukránoknak, ruszinoknak, romáknak és magyaroknak. Mint volt megyeszékhely a város fantasztikus lehetőségekkel és gyönyörű történelemmel éli mindennapjait, a háború miatt azonban most egy kicsit másképp. A keleti front küzdelmei mindenképpen érződnek Beregszász hangulatán. Ezzel együtt élni, a mindennapokban együtt dolgozni valamennyi beregszászi számára óriási megterhelés.

A háború mennyiben jelent hátrányt a térségnek?

A háború mindenképpen hátrány nem csak Beregszásznak, nemcsak Kárpátaljának, hanem az egész országnak. Nem képzelhető el sikeres kistérség úgy, ha az ország nem sikeres, s ez fordítva is igaz. Az elmúlt három évben nagyon sok fiatal hagyta el Kárpátalját azért, mert nem látta biztosítottnak a jövőjét. Mások a bevonulás, a katonai szolgálat teljesítésével összefüggő helyzettel nem tudtak azonosulni. Bár a harcok Kárpátaljától 1600-1800 kilométerre zajlanak,

mégsem lehet elfelejteni azt, hogy az első kárpátaljai háborús halott éppen egy beregszászi magyar volt.

Szomorú a kérdése, de eddig még nem nagyon lehetett róla olvasni: összesen hány halottja van a városnak?

Négy magyar hősi halottunk van. Az érintett családok nagyon nehezen dolgozzák föl a történteket. Ezek a – központi okok miatt bekövetkezett – temetések nagyon sok embernek azt jelezték, hogy mielőbb fel kell kerekedni, és békés világot kell keresni a hétköznapi élet megkezdésére.

Mit jelent ebben a helyzetben a kettős állampolgárság?

Kétélű dolog. Én örülök mindenkinek, aki megteheti és megteszi a változtatást. Az ukrán törvények nem beszélnek teljes egyértelműséggel a kettős állampolgárságról. A magyar kormány kommunikációja azonban megnyugtató Ukrajna számára is, hogy

nincs szó revizionizmusról, nincs szó olyan tervekről, amelyek kockáztatnák Ukrajna egységességét. Ezért enyhült a két ország közötti kapcsolat.

Nagyon fontos, hogy az Ukrán-Magyar Üzleti Fórumon Liubov Nepop nagykövetasszony is hangsúlyozta a két ország intenzíven fejlődő kapcsolatát. Biztos vagyok benne, hogy a két ország Európában való együttélésében az ő szerepe nagyon pozitív. Abban is segít a nagykövet, hogy a kárpátaljai magyarok minél kisebb nehézségek árán éljék meg ezeket az árnyékos hétköznapokat. Mi, kárpátaljaiak nagyon szurkolunk azért, hogy a két ország közötti kapcsolat teljesen felhőtlen legyen. Sajnos a háború súlyát minden egyes gazdasági egységünk viseli. Az önkormányzatok például háborús adót fizetnek, így ezek a terhek mindenkinek befolyásolják a hétköznapjait.

Kelet-nyugat irányban minden útvonal Kárpátalján keresztül vezet. Mit jelent ez a földrajzi adottság a két ország kapcsolatában?

A kelet-nyugati, nyugat-keleti útvonalak mentén Kárpátalja – azon belül Beregszász – Magyarország keleti kapujának is tekinthető, ahogy Ukrajnának Magyarország a nyugati kaput jelenti. Az utóbbi tíz-húsz évben nagyon lassan fejlődött az infrastruktúra. Ezen a téren óriási tőkeinjekcióra van szükség ahhoz, hogy el tudjuk érni azt a szintet, amihez egy magyar átlagpolgár már hozzászokott. Szurkolok magunknak azért, hogy a beregszászi kerülőút megépítése is be tudjon fejeződni 2020-ig.

A Flextronics éppen azért települt át Munkácsra Beregszászról, mert nem volt megfelelő az infrastruktúra…

Sajnos három évvel ezelőtt költözött el a cég. Pedig akkoriban gyönyörű terveink voltak. A Flextronics vezetését anno – még alpolgármesterként – fogadtam. Mindent megtettünk a bővítésért, a korszerű gyár üzemeltetéséért, hogy létre tudják hozni a tervbe vett újabb munkahelyeket. Nem tudtuk őket megtartani, amit én kudarcként élek meg. Szeretném, ha ebből mindnyájan tudnánk tanulni, s meg tudnánk hozni azokat a döntéseket, hogy többé ilyen helyzetbe ne kerüljünk. Ha ugyanis valaki már meghozta azt a nehéz döntést, hogy a Kárpátalján belül Beregszászra telepíti az üzemét, akkor nekünk minél komfortosabb feltételeket kell biztosítanunk a számára. Beregszászon csak öt olyan gyárunk van, amely ötven főnél többet foglalkoztat. Mi már annak is nagyon örülünk, ha húsz, vagy annál valamivel nagyobb létszámmal induló üzem keres helyet magának nálunk. Legyen belőle minél több! Persze a nagyokat is tárt karokkal várjuk.

Két-három éve elmaradtak a zöldmezős beruházások. Miért?

­Nem kell messzire menni, ha a kérdésre keressük a választ. Mindenki arra kíváncsi, mi történik Keleten, mikor zárul le a fegyveres konfliktus. Békére, határaink megerősítésére van szükség, s arra, hogy mindenki végre újból a saját dolgával tudjon foglalkozni.

Örömmel szólt előadásában a magyar kormány kárpátaljai magyar vállalkozók számára nyújtott támogatásáról és arról is, hogy testvérvárosaik – Nyíregyházától Zalaegerszegen át Budapest IX. kerületéig – szintén sokat segítenek a beregszászi önkormányzat egyébként stabil gazdálkodásának. Miben?

A felzárkózásról szól ez a történet. Beregszász gazdasága ahhoz elég, hogy működtessük az összes iskolánkat, az önkormányzat valamennyi intézményét. Fejlesztésre azonban nekünk nem futja. Nem tudjuk önerőből meghonosítani a korszerű technikát. Magyarországon az összes település elavult nátriumos közvilágítását már ledesre cserélték, ezen fényforrásoknak sokkal kisebb a fogyasztása. Teljesen más költségvetésre van szükség a közterületek kivilágításához nálunk és egy magyarországi településen. Nekünk pont arra nem futja, hogy például a tízezer lámpánkat le tudjuk cserélni. El kell érnünk továbbá, hogy a korszerű, és minőségi vízellátás, illetve a szennyvízelvezetés feltételei is legyenek meg. Beregszász hiába 954 éves, három olyan kistérsége van, ahol eddig soha nem volt központi vízellátás. Ezek olyan alapvető dolgok, amelyek Magyarország bármely távoli kis falujában már megoldottak.

Ezeken a területeken érzem a lehetőségét, hogy a testvértelepüléseink a saját költségvetésük kárára tudjanak bennünket segítő döntéseket hozni. Nálunk a kis segítség is látványos előrelépéshez segíthet hozzá.

És a kulturális kapcsolatok?

Természetesen ezek is a testvértelepülési együttműködésekben csúcsosodnak ki. A mi gyermekeink, például a Beregszászi Zeneiskola tanítványai el tudnak menni egy zalaegerszegi fellépésre, míg a zalaiak el tudnak jönni hozzánk szerepelni, ezek nagyszerű dolgok. A gyerekek számára egy életre szóló élményt tudunk biztosítani, s erős motivációt teremtünk ahhoz, hogy tanuljanak, mert látják, értéket képviselnek. Ennek révén el tudják bárhol mondani, hogy Beregszászon jó emberek laknak, öröm volt ott megszületni és jó ott élni.

Lát arra lehetőséget, hogy a vízummentesség bevezetése után érdekes módon hosszadalmasabbá vált határátkelési problémák rövid idő alatt megoldódjanak?

Ez csak anyagi kérdés. A logisztikát ki kell építeni. A vízummentesség bevezetése után ugyanis még jobban bonyolódik a határátlépés. Ha biometrikus útlevéllel utazik valaki, akkor nem kell vízumot igényelnie, viszont keresztkérdéseket kaphat az európai uniós határon, amire kezdetben nem biztos, hogy meg tudja adni a helyes válaszokat. A határátlépéshez jobb volt a vízum. A gesztus tekintetében az ukránoknak viszont jobb a vízummentesség, hogy így utazhatnak Európa felé. Ez azonban sajnos valóban lassítja az utazást. Ezért kell a jelenleginél sokkal több, a tervezett húsz határátkelőhely a határunkra. Ezeket a határátkelőket pedig huszonnégyórás üzemmódban kell üzemeltetni. Ezeknek a felépítéséhez pedig pénz kell. Nem mellékesen jegyzem itt meg, hogy amikor nem volt háború, akkor könnyebb volt határőrt találni a határállomásokon való szolgálatra. Most viszont – például – a beregsurányi határátkelőről belső parancs alapján gyorsan áthelyezhetik őket az ország más északi, déli vagy éppen a keleti határára. Ezt nagyon nehezen emésztik meg a családfők, ezért nehezen támogatják, hogy a gyerekeik ilyen szolgálatra adják a fejüket.

A nagykövetasszony az üzleti fórumon előadásában utalt rá, hogy az elmúlt időszakban fordulatszerű pozitív változás következett be a két ország kapcsolatában. Érzik ezt a kedvező változást a kárpátaljai magyarok is?

Az önmagában hátrányos volt, hogy sokáig nem volt nagykövete Ukrajnának Magyarországon. Liubov Nepop személyében egy fantasztikusan erős lobbistája lett Ukrajnának a magyar diplomáciában. Biztos vagyok benne, hogy jó tempóban halad a két ország kapcsolatainak újraépítése. Az a tény, hogy a két ország kapcsolata kitűnő, baráti, az mindenképpen előnyösen érinti a kárpátaljai magyarokat. Nehéz lenne megélni a hétköznapjainkat úgy, ha a két kormány között rossz lenne a viszony. Ez óriási károkat okozna nekünk is. Beregszász, Kárpátalja szorít, hogy a két ország között kiváló legyen a kapcsolat továbbra is. Vigyázunk arra, hogy senki ne tudjon közénk éket ütni, senki ne veszélyeztethesse az ukrán-magyar barátságot.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/39345/pics/lead_800x600.jpg
Babják Zoltán,Beregszász,Interjú,Kárpátalja,keleti front,Liubov Nepop
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

2022-ig újra kinevezték miniszteri biztosnak Grezsa Istvánt

2020.07.01. 10:15
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ismét kinevezte Grezsa Istvánt Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri …

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Ezeket a cikkeket olvastad már?