Blogolj!

Magyar Levente: Már három hektár föld is…

A magyar tudásnak, a magyar természeti adottságoknak még nagy jövője van Magyarországon is és a világban és én ebben hiszek – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a Blogstarnak adott interjújában Nagytarcsán, ahol felavatta az Innovofoods Zrt. feldolgozó üzemét. Az új üzemben az uniós előírásoknak megfelelő levesporokat, ételízesítőket, fűszereket, innovatív adalékanyagokat készítenek. Az üzem műszakonként 10 tonna keverék előállítására alkalmas, percenként 120 csomagot állít elő. A beruházás 500 millió forintba került, amellyel 30 új munkahelyet teremtettek. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat 2016-ban – magyar befektetők és termékfeldolgozó szakemberek részvételével – azért jött létre, hogy az élelmiszeripari termékek feldolgozásában globális szereplővé tudjon válni. Blogstar-interjú. 

Az Innovofoods Zrt. új, nagytarcsai feldolgozóüzemének beruházásához a kormány nem adott támogatást, a cég mégis a külgazdasági államtitkárt kérte föl a fejlesztés felavatására. Mi ennek az oka?

Nagy megtiszteltetés ért azáltal, hogy a tulajdonosok, illetve a beruházó gárda meghívott az üzemavatóra. Azt gondolom, hogy ez egy kiváló alkalom a kormányzatnak, hogy kommunikálja az elismerését a beruházás iránt. Az esemény jó lehetőséget kínál arra, hogy felhívjuk a figyelmet,

az ilyen beruházások fogják a magyar mezőgazdaság termelékenységét, jövedelmezőségét felemelni, hiszen rengeteg kihasználatlan lehetőség van még ebben a szegmensben.

Ezért vállaltam el részvételemet a megnyitásban. Minden lehetséges módon szeretnénk azt a nyilvánosság tudomására hozni, hogy ez a jövő a magyar vidék számára.

A vállalkozás csak 2016-ban alakult. S miközben a hazai piacot teljes egészében el akarja látni, s már az export területén is kiterjedt lehetőségekkel rendelkezik. A hazai megjelenés a magyar fogyasztó számára ez jó hír, mert ebben a termékcsoportban leginkább csak külföldi importcikkel találkozik.

A magyar éghajlati, geológiai körülmények, a magyar mezőgazdaság általános adottságai lehetőséget adnak arra, hogy minden alapterméket itthon előállítsunk. A magyar gazdasági rendszer, a magyar társadalom nem volna rászorulva, hogy a mi éghajlatunk alatt megtermelhető alapanyagok közül bármit is importáljon. Ezért természetesnek tartom azt, hogy a magyarországi és világ élelmiszer áruházainak polcain magyar termékek legyenek jelen. Sajnálatos, hogy az adottságainkat ez ideig nem sikerült kihasználni.

Eddig?

Igen, mert egyre több helyen fedezhető fel az országban, hogy elindult egy olyan trend, melynek keretében kisvállalkozások sora – s egyre több nagyvállalkozás is, mint a nagytarcsai – vág bele bátran ebbe az iparágba.

A kétkedők egy-két éven belül látni fogják, hogy a befektetés értéke rövid időn belül visszajön, ami reményeim szerint példát adhat másoknak is, akik ilyen természetű gondolatokkal, tervekkel foglalkoznak.

Ehhez a kormánytól természetesen minden támogatást meg fognak kapni.

Ez sokat jelent(het) a mezőgazdaság számára is.

Mindenképpen, hiszen az intenzív kisüzemi termelést részesíti előnyben. Lehetővé teszi azt, hogy valaki egy-három hektáron gazdálkodva is tisztes megélhetést tudjon magának biztosítani. Hiszen amíg egy-két hektár kukoricából nem lehet, addig két-három hektár paprikából vagy más fűszernövényből igenis meg lehet élni. Társadalompolitikai jelentősége van annak, hogy ilyen üzemek létrejönnek. A kisgazdálkodói réteg számára ugyanis a jó példák buzdítást jelentenek arra, hogy vágjanak bele. Ha pedig már csinálják, akkor tegyenek erőfeszítéseket az intenzív kultúrák nagyobb hatásfokú művelésére.

Ön kormánytámogatásról beszél, miközben az Innovofoodsnak egy fillért sem adtak!

Ők nem is kértek. Ez egy nagyon életrevaló, agilis csapat. Szerintem az exportálás során sem fognak rászorulni arra, hogy az állam támogassa őket. Hiszen a termék is jó, ők is talpraesettek, meg fogják találni a megfelelő csatornákat. Általában azonban elmondható, hogy egy-egy termék exportpiachoz juttatása, bevezetése olyan terület, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium aktívan elő tud mozdítani. Természetesen a beruházások megvalósításához is jelentős eszközállományt tudunk kínálni. A vissza nem térítendő készpénztámogatásoktól kezdve a kedvezményes hiteleken keresztül a lehetőségek minden szintjén jelen tud lenni a tárca. Ezt fel is kínáljuk minden érdeklődő számára. 

Nagytarcsa azt példázza, hogy a magyar tudásnak, a magyar természeti adottságoknak még nagy jövője van Magyarországon és a világban is?

Én ebben hiszek. S nincs is más lehetőségünk. Ha ezt nem használjuk ki, akkor bajban leszünk. Ugyanakkor minden adottságunk megvan ahhoz, hogy kihasználjuk. Szerencsére a piaci igények is egyre nőnek. Minden jelentős folyamat abba az irányba mutat, hogy a XXI. században a víz, a föld, a jó éghajlati adottságok, az egészséges élelmiszerek megtermelésének a képessége fel fogják váltani azokat a javakat, amelyek ma még talán ezek fölött állnak. Magyarország élen járhat ebben a folyamatban, ha ügyesen használja ki ezt a konjunktúrát.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/39481/pics/lead_800x600.jpg
Innovofoods Zrt.,Interjú,Külgazdasági és Külügyminisztérium,Magyar Levente,mezőgazdaság,Nagytarcsa
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Pénteken megnyílik a magyar-horvát határ

2020.06.10. 08:35
Újra megnyílhat a magyar és a horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországba utaznak - jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter közösségi …

Permetezéshez használt maszkot adnak át a borászok az egészségügyi dolgozóknak

2020.03.20. 20:25
A Borászok Borásza és a Pannon Bormíves Céh nyílt levélben kéri a szőlész-borász társadalmat, hogy a növényvédelmi munkák során …

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Betiltott, méhgyilkos vegyszert is használhatnak a romániai gazdák

2020.01.19. 12:45
Hiába tiltják az európai szabályzatok az ominózus vegyszer használatát, a romániai gazdák mentesülnek a korlátozás alól.

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?