Blogolj!

Kövér: Egymásra utalt, baráti nemzet a magyar és a lengyel

A magyar és a lengyel egymás iránt hű, baráti és egymásra utalt nemzet - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, amikor a XI. kerületi Goldmann György téren felavatták a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidó embereket mentő Henryk Slawik és idősebb Antall József - Antall József volt miniszterelnök édesapja - emlékművét.

Az eseményen a házelnök kiemelte: az emlékmű két igaz, tisztességes ember, és tágabban a két nemzet kapcsolatának szimbóluma. Kifejtette: idősebb Antall Józsefet és Henryk Sławikot látszólag egy világ választotta el egymástól. A köznemesi származású Antall József a két világháború közötti Magyarországot meghatározó konzervatív, keresztény középosztály tagja volt, belügyminisztériumi hivatalnokként elsősorban szociális kérdésekkel foglalkozott, ezzel szemben a paraszti származású Henryk Slawik a szocialista párthoz csatlakozott, újságíróként, majd 1918 után regionális képviselőként a sziléziai iparvidék érdekeit védte.

Kövér László úgy fogalmazott: "ez a két különböző társadalmi, politikai pályafutás a vészterhes második világháborúban fonódott össze", idősebb Antall József menekültügyi kormánybiztosként, Henryk Slawik pedig az 1939 szeptembere után Magyarországra menekült civileket oltalmazó Polgári Bizottság elnökeként alakított ki szoros munkakapcsolatot, és jó barátokká is váltak. Hozzátette: tevékenységük során nem feledkeztek meg a leginkább kiszolgáltatott menekültekről, a zsidó származású lengyel gyermekeknek külön intézményt hoztak létre Vácon.

Az Országgyűlés elnöke felidézte: annak idején Teleki Pál kormánya nem tette lehetővé, hogy a németek lezárják Lengyelország déli határát, így az ország lerohanásakor több mint százezer lengyel katona és civil menekülhetett Magyarországra. A magyar kormány segítségével a katonák egy része eljutott a szövetségesek oldalán harcoló lengyel emigráns alakulatokhoz, a civilek pedig menedékre leltek.

Kövér László elmondta: idősebb Antall József sírján van egy latin nyelvű felirat, amelyet a kormánybiztos Henryk Slawiktól hallott 1944 márciusában, nem sokkal azt követően, hogy a Gestapo kínzással sem tudta tőle kicsikarni az Antallt terhelő vallomást. A felirat szerint "Polonia semper fidelis", azaz "Lengyelország mindig hűséges" - idézte a magyar házelnök.

Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke hangsúlyozta: két olyan hősre emlékezünk, akiknek emléke évtizedekre feledésbe merült. Azért ítélték őket feledésre, "mert olyan értékeket képviseltek - nemesség, hazafiság, szabadságszeretet, az emberi méltóság tisztelete, bátorság -, amelyek semmi mással nem cserélhetők fel".

Elmondta: Varsóból és több más lengyel városból érkeztek résztvevők, jelen van a szejm és a szenátus küldöttsége, különféle társadalmi szervezetek képviselői és egykori magyarországi lengyel menekültek, hogy megemlékezzenek a két hősről.
Felidézte, hogy tavaly novemberben, amikor a varsói magyar nagykövetség közelében egy ugyanilyen emlékművet avattak, tudták, hogy fontos esemény résztvevői. A két ember olyan értékeket támogatott, amelyek az emberiség értékeinek alapját képezik.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere az emlékmű avatásán hétköznapi hősként méltatta a két embermentőt, aki az életveszélyt is vállalva segített másokon. A két férfi a lengyel és a magyar nemzet huszadik századi történelmének talán legpusztítóbb és legembertelenebb időszakában állt helyt. Ebben a korban mintegy ötezer Lengyelországból érkezett zsidó embert mentettek meg, amikor pedig Magyarország német megszállása után Henryk Slawikot letartóztatták és kínvallatásnak vetették alá, ő mindent magára vállalt, "életét áldozva barátjáért és a közös ügyért" - emlékeztetett a főpolgármester. Tarlós István a hétfő délelőtt búcsúztatott Jókai Anna írónő egy gondolatát idézte: a jelen sokkal tartozik a múltnak, s "ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet".

Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester levélben köszöntötte a résztvevőket. A Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet által felolvasott üzenetben azt emelte ki, hogy "a két nagy hőst és barátot" olyan közös értékek kötötték össze mint a szabadság szeretete és az emberi élet tisztelete. Felidézte: a lengyelek a második világháború alatt a magyaroktól kaptak segítséget, 1956-ban pedig ők támogatták a felkelő magyarokat.

Jeszenszky Zsolt, idősebb Antall József dédunokája beszédében azt hangsúlyozta: a szoborállítással dédapja Magyarországon is megkapta azt a megbecsülést, amelyben Lengyelországban évtizedek óta részesül. A sakktábla mellett ülő két férfit ábrázoló emlékműről szólva megjegyezte: éppen ez a játék maradt meg emlékezetében idősebb Antall Józsefről.

A most felavatotthoz hasonló alkotást lepleztek le tavaly novemberben Varsóban vezető lengyel politikusok és Tarlós István jelenlétében.

Henryk Slawik lengyel politikus és újságíró idősebb Antall Józseffel együttműködve - aki a különféle nemzetiségű polgári menekültek ügyével foglalkozó belügyminisztériumi főosztály vezetője volt - a lengyel menekültek között található sok zsidó embert "árja" okmányokkal látott el, amelyekkel Magyarország német megszállását is átvészelték. A lengyelek atyjaként" emlegetett Antall és Slawik együttműködésének volt köszönhető a lengyel zsidó gyermekek részére Vácott létesített árvaház - hivatalosan a lengyel tisztek árvái otthonának - megnyitása, ahol biztonságban lehettek a Gestapo és a nyilasok elől.

Magyarország német megszállása után a Gestapo mindkettőjüket letartóztatta. Henryk Slawik a kihallgatásokon magára vállalta a teljes felelősséget. 1944-ben a mauthausen-guseni koncentrációs táborban halt meg. Idősebb Antall József 1974-ben halt meg Budapesten.

Magyarország folytatja Lengyelország munkáját a V4 élén

A visegrádi csoport (V4) hamarosan kezdődő magyar elnöksége folytatni fogja azt a munkát, amelyet a posztot jelenleg betöltő Lengyelország elkezdett - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten.

A házelnök a lengyel szejm elnökével részt vett a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő idősebb Antall József és Henryk Slawik XI. kerületi emlékművének avatásán. Az esemény után tett sajtónyilatkozatában Kövér László hangsúlyozta: elnöksége alatt Magyarország a V4-es együttműködés erősítését helyezi a középpontba, regionális kitekintéssel, az Európai Unión belül és a világpolitikában is az unión keresztül. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez majd Magyarország a régió versenyképességének fokozására a digitális világban - közölte.

Mint mondta, megpróbálják a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) együttműködésének parlamenti részét intenzívebbé tenni, a házelnöki találkozók mellett több lehetőséget teremtenek, hogy a négy törvényhozás parlamenti bizottságai tanácskozhassanak a közös ügyekről. Az elnökség alatt szeretnék az együttműködést a politika határain túlra, a társadalom minél szélesebb köreire is kiterjeszteni - közölte. Hozzátette: vannak már létező kezdeményezések, szombaton például Selmecbányán vett részt az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) 125. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.
Kövér László a selmecbányai eseményen arról beszélt, hogy a város évszázados közép-európai öröksége és annak minden tanulsága arra kötelez, hogy magyarok és szlovákok, csehek és lengyelek, osztrákok és németek ismét felemeljék Közép-Európa "szerencsecsillagát".

Marek Kuchcinski lengyel házelnök kiemelte: az emlékműavatás az elmúlt évek egyik legfontosabb eseménye volt a kétoldalú kapcsolatok történetében, az egész évszázadot szimbolizálja a magyar-lengyel együttműködésben. "Kötelességünk az együttműködésünk alapjait, a legfontosabb közös értékeinket tovább erősíteni" - hangsúlyozta.

Mint mondta, kötelességünk emlékezni is, és a mai esemény az alapját képezi a további együttműködésnek, amely nem egyszerűen a két ország érdekeit szolgálja, hanem a legfontosabb értékeinkre is épül.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/39681/pics/lead_800x600.jpg
Kövér László,Lengyelország,Magyarország

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szinte példátlan állami segítség a keresztény értékek fennmaradásához

2018.01.17. 16:45
A kereszténység, a keresztény kultúra értékeinek fennmaradását kívánja szolgálni a kormány azzal, hogy három év alatt több mint …

Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmazva perli hazánkat

2018.01.04. 16:25
Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor csak három tagállamnál kifogásolja az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítását, miközben azt …

Hivatalosan is az EU bírósága elé került Magyarország az elutasított menekültkvóta miatt

2018.01.04. 13:05
Hivatalosan is beérkezett az Európai Bizottság keresete, és ezzel az Európai Bíróság elé került az uniós …

Orbán: A közép-európai gazdasági modell példaértékű

2018.01.03. 15:05
Kétoldalú megbeszélést folytatott Budapesten a magyar és a lengyel miniszterelnök, gazdasági kérdések mellett szó esett a migrációról és az Európai Unió jövőjéről is.

Magyarország újabb támadás előtt áll!

2017.12.22. 10:35
Újabb támadás előtt áll Magyarország, mert akik kötelező betelepítési kvótát akarnak Európában, jövőre újra próbálkozni fognak, miután a decemberi uniós csúcstalálkozón erről nem született …

A magyar kormányprogram köszön vissza Ausztriában

2017.12.18. 21:20
Adósságfék és családi adókedvezmény is jöhet – Orbán Viktor nyomdokain Sebastian Kurz. Kormányváltásnál több, rendszerváltásnál kevesebb történt a sógoroknál.

Egymillió: Nemzetünk egységét ünnepeljük

2017.12.16. 17:10
Áder János jelenlétében tette le az egymilliomodik határon túli magyar az állampolgársági esküt.

Európa sorsa is a tét 2018-ban

2017.12.16. 14:00
Kövér László szerint a tét, hogy Magyarország magyar ország tud-e maradni.

Kövér László: „Ahol nincs értelmes vita, az nem demokrácia, hanem hideg polgárháború!”

2017.12.14. 13:00
Az országgyűlés elnöke szerint az ellenzék arra törekszik, hogy hiteltelenítse a kormány szavait, miközben …

Kövér László: Gyomorforgató a balliberális értelmiség és a Jobbik összefekvése

2017.12.14. 07:05
A Jobbikból hiányzik a minimális pénzügyi szakértelem, az MSZP a 2010-es jelöltvásárral olyan mederbe lépett, hogy épeszű …

Ezeket a cikkeket olvastad már?