Blogolj!

Megváltozott a szocialista vélemény, nevet cserél a megye

Kecskés István

Ritakság, de ma szinte ugyanarról az előterjesztésről szavazott két megyei közgyűlés is. A Pest megyei és a Csongrád megyei képviselők is a terület névváltozásáról vitáztak – ellentétes eredménnyel. 

Pest megyében nem lesz változás, a közgyűlés nem vált Pest-Pilis megyére, ellenben közel állunk ahhoz, hogy Csongrádból Csongrád-Csanád legyen. Utóbbi esetben váratlan fordulatokat is tartogatott a vita. 

A közgyűlés történész tagja Miklós Péter felszólalásában elmondta, hogy a megye jelenlegi területe korábban három történelmi vármegyét fogott össze, Csongrádot, Csanádot – érdekesség, hogy lényegében a ez a megye mai területe, de mégsem így hívják – és Torontált. A szakember éppen ezért teljesen megalapozottnak vélte a javaslatot. 

Az előterjesztéssel kapcsolatban heves vita bontakozott ki, amelynek során a szocialisták azzal fúrták a javaslatot, hogy a név megváltoztatása milyen sok pluskiadást jelentene. Szirbik Imre (MSZP) – aki amúgy a születési anyakönyvi kivonata szerint Csanád szülötte, vagyis nem mai motoros –, elmondta, hogy amikor a térség címerét megváltoztatták, akkor felvállalták a történelmi múltat, ám humorosan – már amennyire… – megjegyezte, hogy akár a megye székhelyét is visszaállíthatnák, amely korábban Szentes volt, de

hozzátette, hogy racionális döntést nem tudna hozni a kérdésben.

Párttársa Havasi Jánosné is lesöpörte volna az előterjesztést, mert szerinte nem ez a legnagyobb probléma az országban. 

Fotók: szegedma.hu

"Nem a megye egy-egy részének dedikált képviselői alkotják a közgyűlést, hanem a megye összlakosságának az érdekét kell képviselni. Nem lehetünk annyira nagyképűek, hogy nem vesszük figyelembe az összes véleményt, nem fájhat egy politikusnak, hogy bárkinek megadja a lehetőséget identitásának megéléséhez"

– mondta Bozó Zoltán (Fidesz, a képen szemüvegben) a vitában. 

A hozzászólás aztán olyat váltott ki, amire ritkán van példa hazánkban.

Szirbik Imre meghallgatva Bozó Zoltán felszólalását, száznyolcvan fokos fordulatot vett. 

Egyetértett abban, hogy nem tagadhatják meg az identitás megélését senkitől, vagyis megváltoztatta álláspontját, s támogatta a névváltoztatást.

Végül egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett a közgyűlés támogatta, hogy Csongrád-Csanád legyen a megye új neve. A végső szót az Országgyűlés mondja ki.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/39844/pics/lead_800x600.jpg

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2018.03.22. 05:20
Európa leépülése, ellenzéki identitásválság, kormányzati helikopterzúgás, Hosszú Katinka terhessége és Nagy Feró lepedőakrobatikája csütörtöki online lapszemlénkben.

Elhunyt Borbély Jolán néprajzkutató

2018.03.21. 22:15
A Prima-díjas, Bessenyei György-díjas, Martin-díjas néprajzkutató, pedagógus életének 90. évében hunyt el.

Együtt a veszélyeztetésnek kitett gyermekekért

2018.03.21. 20:45
Két, középiskolás diákok között az utcán zajló, durva bántalmazási eset is felháborította a szegedieket az elmúlt hónapokban: nemcsak a média tudósított az eseményekről, hanem rengetegen …

Blogstar kávéház

2018.03.21. 02:45
Politikai prostitúció, szakértő parasztvakítás, újkádárista összefüggések, a migránsok tüze és papír nélküli szerelem szerdai online lapszemlénkben.

Lövöldözés történt egy amerikai gimnáziumban

2018.03.20. 14:35
A CNN információi szerint lövöldözés volt egy marylandi gimnáziumban. 

Nicolas Sarkozy őrizetben

2018.03.20. 08:00
Egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki Nicolas Sarkozy volt francia elnököt –  jelentette egy francia bírósági forrásra hivatkozva a Reuters.

Blogstar kávéház

2018.03.20. 02:45
Szélütött járadékvadászok, könnygázfelhős izmozás, tomboló klímamigráció, utópisztikus vécéforradalom és Tündér Lala papás-mamása keddi online lapszemlénkben.

Tovább tombol a tél: sok településen nincs áram

2018.03.19. 11:30
Húsz településen még mindig nincs áram Hajdú-Biharban, de Debrecenben legalább jár a villamos.

Blogstar kávéház

2018.03.19. 05:00
Méregkeverő ceremóniamester, köddé vált migránshordák, a világháló gyermekcsapdái és a kézrátétel gyógyító ereje hétindító online lapszemlénkben.

Orosz elnökválasztás: Putyin negyedik ciklusát kezdheti

2018.03.18. 19:25
Folyamatos a a szavazatok feldolgozása, 21 óra 20 perckor Putyin már 75 százalék felett jár.

Ezeket a cikkeket olvastad már?