Blogolj!

Kovács Ferenc: Egymás mellett egymást kell erősíteni

Nyíregyháza – a keleti vég. Sokakban nem túl színes és fényes a kép él a szabolcsi megyeszékhellyel kapcsolatban. A múltban valóban voltak problémák – és nyilván mindegyik nem számolható fel egyik napról a másikra –, ám a város elképesztő átalakuláson és fejlődésen megy keresztül. Ez már nem az a Nyíregyháza, amely korábban volt. Kovács Ferenc polgármester érthetően büszke arra, hogy a város elképesztő ütemben modernizálódik. Blogstar-interjú.

Láttam Önről egy képet a város Facebook oldalán. Éppen a nyíregyházi piacon állt, amikor lefotózták. Mennyibe kerül egy kiló paprika?

Változó, nem mindegy milyen fajtáról van szó, de úgy 60 és 150 forint között van az ára. Teszem hozzá, nálunk a feleségem intézi a bevásárlásokat, én csak segítő szerepet töltök be mellette.

Csúri Ákos Honfoglalók albérletben című könyvében azt írja, hogy a nyíregyházi piac örökké magán őrzi majd a KGST jelzőt. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a kereskedők már nem a régi körülmények között árulják a portékát. Annyit fejlődött a város is, mint a piacai?

A Búza téri piaccsarnokból korábban plázát akartak csinálni, de több ezer aláírással tiltakoztak ez ellen, így megmaradt annak, ami volt. És költöttünk is a fejlesztésére több mint 500 millió forintot – saját erőből, mert erre nem volt pályázat. Egy hétvégén amúgy 3-5000 ember is megfordul itt. Éppen ezért újítottuk fel és bővítettük a Piaccsarnok melletti 500 autó befogadására alkalmas parkolót, ill. a csarnok parkolóit is, amelyhez természetesen tartoznak rakodási területek is. A Vásárteret, amely még mindig a KGST-piac nevet viseli a köznyelvben is folyamatosan fejlesztjük itt is létrehoztunk egy új parkolót, új főbejárat épül és nyíregyházi diákok óriási színes festményekkel díszítették ki a kerítést. Emellett megy el – nem kis örömünkre – a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút, amely összesen 32 kilométer hosszú. Tehát erre is figyelünk, de azért megmaradt a Vásártér retro hangulata is. 

És mindezzel együtt, gondolom, nemcsak a piacok, meg a környéke, hanem az egész város megújul. Mennyire nehéz Nyíregyházának az imidzsét javítani? Mert ne titkoljuk, azért nyugatabbról még mindig egy picit másképp néznek Nyíregyházára.

Nagyon erős előítélet volt, de ez már oszladozik, javul a megítélés. Ennek fő oka a turizmus fejlődése. Az elmúlt hat évben megdupláztuk a vendégéjszakák számát, sőt az elmúlt két évben, főszezonban szálláshely-kapacitási problémák is előálltak, annyian jönnek hozzánk.

Nagyon vonzó a turisták számára Európa legjobb állatkertje, az ötcsillagos minősítésű fürdőink– büszkén mondom, hogy 2016-ban a Sóstógyógyfürdő lett az év fürdője –, van egy kiváló, a szentendrei skanzennel vetekedő múzeumfalunk, van kalandpark is,

magyarán minden lehetőség adott a színvonalas kikapcsolódáshoz. Most két szálloda is épül egyszerre a Modern Városok Program keretében, az egyik egy 122 szobás, 4 csillagos,  konferenciára is alkalmas új létesítmény lesz, amely kapcsolódik majd a fürdőhöz is. A másik, amely 38 szobás lesz, az állatkertnél áll majd, az egyik oldala a tóra, a másik pedig lényegében az oroszlánok kifutójára néz majd. 

Említette, a Modern Városok Programot, amely nyilván nagy, komoly segítséget jelent, de ezen kívül milyen forrásból tudnak fejleszteni?

A TOP, úgynevezett Terület és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nagyjából 30 milliárdra pályázunk, ebből is nagyon sok mindent meg tudunk valósítani. A másik kiemelt programunk a közlekedésfejlesztés. Emellett nagyon sokat  segített a LEGO-gyár idetelepítése és örömmel mondhatom, hogy az itt lévő nagy multicégek szinte mindegyike fejleszt.

Ez mindjárt kezeli is a munkanélküliség problémáját?

Ezek a beruházások sokat jelentettek nekünk. 2010-ben közel volt a 10 százalékhoz a munkanélküliségi ráta, most legutóbb már csak 3,5 százalék volt. 

Ennek sok előnye lehet.

Megjelenik a város adóbevételében is, ami 2010-hez képest 50 százalékkal nőtt. Tehát ez egy nagyon fontos lehetőség a városnak. Visszatérve a forrásokra: az említett 30 milliárdból sokat fordítottunk a csapadékvíz elvezetésre, ami korábban komoly problémát jelentett. Aztán felújítjuk a város összes óvodáját, bölcsődéjét, valamint szociális intézményeit. Felújítjuk a város szívében elhelyezkedő szabadtéri színpadot. Korábban összegyűjtöttünk minden olyan fejlesztést, amire nagy szüksége van a városnak, ebből készítettünk egy csomagot és ennek a mentén haladunk következetesen előre.

Korábban nem sok jót lehetett hallani a közbiztonsággal kapcsolatban...

Nagyon sokat léptünk előre, de meg kell jegyeznem, hogy ebben a tekintetben is sok előítélettel szembesültünk. Pesten tanul két egyetemista lányom, akik nevetve és elképedve mesélik, hogy miket kérdeznek tőlük a városunkról. Amikor aztán a kérdezők eljönnek ide, akkor már azzal a mondattal távoznak: ide vissza kell jönni. A közbiztonság kérdésében korábban a megyei jogú városok között a 15-16. helyen álltunk. Most már a legjobb hat között vagyunk, szóval fejlődünk. Nagyon jó a kapcsolatunk a rendőrséggel és a polgárőrséggel is. Hozzájárult a helyzet javulásához, hogy több mint 150 térfigyelő kamerát építettünk az elmúlt 6 évben. Szépítjük a parkokat, a játszótereket, amelyekre így az emberek is jobban vigyáznak. Egyre nagyobb a mozgás, nagyobb az élet, de akad még probléma, ám ezzel együtt sem állunk rosszul.

Nyíregyházához közel van Kárpátalja. Milyen a kapcsolat a szomszédokkal, az ottani magyarokkal?

Folyamatos a kapcsolatunk, mert nekünk komoly felelősségünk van a viszony ápolásában, mert mi vagyunk az egyetlen megye, amely határos Ukrajnával. Ungvár a testvérvárosunk, de Munkáccsal és Beregszásszal is partnerkapcsolatot ápolunk.

Beregszászon a Nyírségvíz Zrt.-n kereszül érdekeltségünk is van egy magyar-ukrán vegyesvállalatban , amely cég sokat tett azért, hogy folyamatos legyen az ivóvíz szolgáltatás. Közösen pályáztunk Ungvárral és Munkáccsal egy programra, amelynek keretében felmértük a vízszolgáltatás állapotát.

A diagnózis elkészült, de szeretnénk továbbra is együttműködni, hogy közösen legyünk sikeresek ezen a területen is.

Viszont van itt azért egy bökkenő, méghozzá nem is a túloldalon, hanem az anyaországi területen, mégpedig Kisvárda.

Igen?

Úgy hallottam, hogy a kistérségi programban sokkal több minden meg tudna valósulni, ha a combosodó szomszédváros nem tenne időnként keresztbe ezeknek. Milyen a viszony, mennyire zökkenőmentes e tekintetben az együttműködés?

Az együttműködésen valóban lehetne javítani és ez nem rajtunk múlik. Például a két megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kárpátalja megye közösen tervezett fejlesztéseket és logikusan az lett volna a jó lépés, ha a két megyeszékhelyet, Ungvárt és Nyíregyházát bevonják a projektbe, de helyettünk Kisvárda került előtérbe. Én őszintén azt gondolom, hogy rendeződnie kell a viszonynak, mert egymás mellett egymást kell erősíteni.

2014 óta nem országgyűlési képviselő. Tegye a szívére a kezét és őszintén mondja meg, hogy most, vagy képviselő korában jár(t) többet a fővárosba?

Nehéz megmondani. Az előző ciklus is munkával teli volt, rengeteg új törvénnyel és szavazással, vagyis sokat kellett ott lenni. Más kérdés, hogy „csak közönségnek” ritkán voltam a Parlamentben és rendszeresen és aktívan jártam a bizottsági ülésekre is. Viszont most is kell menni rendszeresen, mert érezhető annak a következménye, hogy nincsenek a parlamentben polgármesterek. Jó lenne legalább a megyei jogú városokkal szorosabbá tenni a kapcsolatot, hiszen nagyon sok a közös projekt. EU-s pályázatok, a már említett TOP, vagy Modern Városok Program közös munkát igényel, és úgy látom ezt érzékeli a kormányzat is.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/40054/pics/lead_800x600.jpeg
állatkert,fejlesztés,Interjú,Kovács Ferenc,Modern Városok Program,Nyíregyháza,strand
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Bevándorlók miatt szigorítják a beléptetést egy német strandon

2019.07.29. 11:15
Düsseldorf Rheinbad nevű strandján nem először fordul elő, hogy randalíroznak a bevándorlók. A polgármester már válságtanácskozást is összehívott.

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések

2019.06.23. 08:30
Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forint költségvetési támogatásból a bölcsődei fejlesztési program keretében - …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Szombaton nyitnak a budapesti strandok

2019.04.26. 09:30
Az idei strandszezonban április 27-én elsőként a Palatinus, Dagály és a Paskál fürdők nyitnak ki.

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Borkai Zsolt: Sokat teszünk azért, hogy Győr élhető város legyen

2019.02.04. 09:20
A 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra olyan sportlétesítménnyel gazdagodott Győr városa, mely azóta is élhető és fenntartható, a város teljes …

Új külsőt kap Hévíz

2019.02.01. 16:30
A boldog békeidők hangulatát akarják megidézni Hévízen, azaz megújul a Festetics-sétány, továbbá parkosítás és interaktív bemutatórendszert is kap a város.

Ezeket a cikkeket olvastad már?