Blogolj!

Dr. Papp Lilla: Ki kell használni a startupokat támogató szervezeteket

Dr. Papp Lilla Magyarországról indult, Svájcban alapított startupot most pedig Európa és India felé terjeszkedne. Az iparjogvédelmi jogász beszélt arról, hogy miként lehet magyar diplomával helytállni külföldön, milyen a nők helyzete a startupok világában, és hogy mi kell ahhoz, hogy saját céget alapítsunk. Blogstar-interjú.

Magyarországon szerzett jogi diploma után egy Szabadalmi, Védjegy és Jogi irodánál kezdett dolgozni, most Svájcban él és saját startup céget alapít. Tudatos volt az országválasztás?

Már az egyetemen is a találmányok világa érdekelt, anno ebből írtam a diplomamunkámat. A szellemi tulajdon világa abszolút nemzetközi, így a szabadalmi irodánál eltöltött szakmai gyakorlatom, majd az ott töltött évek alatt nagyon sok külföldi ügyféllel és partnerrel dolgoztunk együtt, aminek nagy szerepe volt abban, hogy egy idő után már úgy éreztem: itt az ideje továbbfejlődni és más európai országban is kipróbálni magam. A választásom tudatosan esett Svájcra, ahol - noha nem volt egyszerű, de végül több hónapnyi próbálkozás után - állást kaptam egy újonnan, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) Innovációs Parkjában induló startupnál.

Milyen a kereslet a magyar szakemberekre a szellemi tulajdon (IP) és az információs technológia (IT) területén?

Az eddigi tapasztalataim alapján Svájcban rendkívül nehéz külföldi jogi diplomával érvényesülni, ugyanis annak ellenére, hogy nagy részben megegyező a szellemi tulajdonvédelem területe, mindenképp ragaszkodnak ahhoz, hogy svájci diplomával is rendelkezzen az ember. Nekem szerencsém volt, hogy egy olyan céghez kerültem, amely maximálisan nemzetközi, így a piachoz képest jóval nyitottabb. Ugyanakkor a magyar mérnököket és a magyar szaktudást nagyon megbecsülik, itt az egyetemen is egyre több a magyar diák, valamint sok PHD tanulóval és IT területen dolgozó magyarral is találkoztam már.

A mostani munkája adta meg a végső lökést a saját startuphoz vagy már itthon is felmerült ez az ötlet?

Otthon még egyáltalán nem merült fel bennem, hogy saját céget alapítsak. Persze, mint minden joghallgatóban, anno bennem is felmerült, hogy egyszer szeretnék majd egy saját jogi irodát, de ez abszolút átformálódott az évek alatt, és ma már el sem tudnám magam képzelni taláros ügyvédként. A saját cég gondolatát és létrejöttét a kinti rendkívül motiváló, dinamikus környezetnek köszönhetem. Az elmúlt egy évben számtalan konferencián vettem részt, és rengeteg olyan emberrel találkoztam vagy dolgozhattam együtt, akik mind a saját ötleteik, álmaik megvalósításán dolgoztak. Ezek az élmények és benyomások inspiráltak, amivel hál’istennek nem voltam egyedül és az egyik kollégámmal bele is vágtunk.

Nem mondok újat azzal, hogy a startupszektort ma még főleg a férfiak uralják. Nőként a munkája során érte bármilyen jellegű hátrányos megkülönböztetés?

A kérdés első felére a válaszom: abszolút így van, főleg, hogy a startup projektek nagy többsége mérnöki munkát is igényel, így jóval nagyobb a férfiak aránya. Másrészt: személy szerint semmilyen hátrányt nem tapasztaltam, sőt úgy vettem észre, hogy egyre inkább nyitottabbak a vállalkozások is. Ugyanakkor befektetői és szponzori oldalról nézve kicsit néha még mindig érezni egyfajta bizalmatlanságot, hogy nőként is ugyanolyan jól tudunk-e vállalkozást vezetni, mint férfi társaink.

A hogyant már tudjuk, most az érdekelne, hogy miért jött létre és mi is ez a a Lish? Hogyan tudták elindítani a vállalkozást?

Olyan környezet részese lehetek, ahol az emberek – akár már diákként is – vállalkoznak arra, hogy megvalósítsák ötleteiket, beindítsák saját startupjukat. Erre talán azért is vállalkoznak ilyen „könnyedén”, mert nagyon sok támogatást kapnak, legyen az akár egy iroda biztosítása „coworking” munkahelyeken, vagy olyan pályázatok, amelyek az értékes kapcsolatokon kívül igen magas pénzösszeggel is támogatják az ígéretes startupokat.

Azt nem állítanám, hogy a startupunk egy világmegváltó újdonság része, mégis úgy látjuk – és tapasztaljuk –, hogy nagy szükség van rá. Lényegében egy olyan, kifejezetten női startup alapítókat támogató accelerátort (startup vállalkozások támogatására létrejött magánvállalkozás - a szerk.) hoztunk létre, amely különböző eseményeken, workshopokon át segíti a nőket a sikeres vállalkozás létrehozásában. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a „get together” eseményeinken öt startup előadhatja a projektét a hallgatóság és befektetők előtt, valamint minden alkalommal van egy vendégelőadó, egy olyan nő is, aki már sikeres céget vezet; ebből nagyon sokat tanulhatnak a pályázók, hiszen sok jó tanácsot kapnak azzal kapcsolatban, hogy mit miért tegyenek vagy ne tegyenek, ők milyen hibákat követtek el, vagy most visszanézve mit csinálnának másképp.

De az ördögöt a részletekben kell keresni...

Valóban, hiszen nem elég egy jó ötlet, azt elő is kell tudni adni az ilyen eseményeken, hiszen sokszor egy befektető előtt vagy versenyen másfél-három percük van kifejteni ötletüket, hogy hol állnak épp, mik a terveik a jövőre nézve és hogy mire is van szükségük azok eléréséhez. Ezért

a workshopokon arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a mentoraink megtanítsanak a jelentkezőknek minden olyan tudást, amely egy sikeres vállalkozás elindításához és vezetéséhez szükséges, legyen szó akár a cég pénzügyeiről, hogy miként álljanak ki a hallgatóság elé bemutatni a projektet, vagy, hogy hogyan merjenek a befektetőkkel magabiztosan és bátran tárgyalni.

A legnagyobb dolog azonban mégis az, hogy évente egyszer van egy verseny, ahol elég magas összegű pénzjutalmat kapnak a nyertesek, melyről maguk dönthetik el, hogy hogyan költik a cégre, legyen az a cégalapítással járó vagy a szellemi tulajdonvédelem jogi költsége, az alapítók fizetése, vagy akár a termék marketingje.

Ez tiszta. Az előbb azt is említette, hogy a tapasztalataik alapján nagy szükség van a vállalkozásukra. De miért is van igény egy ilyen típusú startupra, főleg Svájcban?

Mielőtt belevágtunk a projektbe sok cégvezetővel, mentorral vagy előadóval beszéltünk, kikértük a tanácsukat és mindenkinek nagyon tetszett az ötlet, páran azóta már csatlakoztak is a csapathoz. Svájcban tradicionálisan talán még jobban háttérben vannak a nők, mint Európa többi részén, ezért is sikeres az ötletünk. Itt nem volt háború, nem kellett a nőknek olyan szerepekben is helyt állniuk, mint nagyszüleinknek Magyarországon vagy akár Franciaországban, Németországban. A másik, ami talán oka lehet annak, hogy a nők nem nagyon vágtak bele az az, hogy Svájcban, ha a férj dolgozik, egy fő fizetéséből az egész család magas színvonalon tud megélni, valamint például az oktatási rendszer is olyan, hogy teljesen arra „kényszeríti” a nőket, hogy maradjanak otthon a gyerekekkel. Erre egy kiváló példa, hogy vannak olyan napok, amikor csak fél nap van iskola és napközi sincs, valamint nagyon sok évközi szünetük van, így a mai napig sok nő nem is tud, vagy csak részmunkaidőben dolgozni járni, ha nincs segítsége.

Ez a történelmi és társadalmi ok. Van alkati is?

Van. Sok női startup vezetővel találkoztam, akik annak ellenére, hogy milyen sikeresek még mindig kevésbé bátrak, mint férfitársaik. Itt arra gondolok, amikor mondjuk egy szponzorral kell tárgyalni, vagy épp egy találkozón esély adódik egy befektetővel beszélni, a férfiak rögtön „lecsapnak” a lehetőségre, míg a nők félénkebbek, ezért sokszor nem használják ki ezeket a kiváló helyzeteket. Ebben is szeretnénk segíteni nekik, hogy bátran merjenek belevágni az ötleteik megvalósításába és felépíteni a céget.

És a másik oldal? A szponzor?

A befektetők oldaláról nézve azt tudom mondani, hogy több befektetővel is tárgyaltunk, akik mind azt mondták, hogy kifejezetten szeretnének női startupokat támogatni, azonban nehezen találjak meg őket, igy a mi platformunk abban is segít, hogy az összes női vezetésű startupot egy helyen megtalálhassák.

Hogyan tovább? Mik az elképzelések a terjeszkedésről, esetleg Magyarországra is behozzák a Lisht-t?

Természetesen, rengeteg elképzelésünk van a jövőre nézve. Most egyelőre Svájc francia és német részén vagyunk jelen, jelenleg az olasz rész bevonásán dolgozunk, és ha az megvan, az elsődleges cél Európa – így Magyarország is – és India: nagyon nagy potenciált látunk e két térség összekötésében.

Ha már itt tartunk, itthon is egyre elterjedtebbek a startup cégek, de azért még mondhatni gyerekcipőben járnak a külföldi viszonylatokhoz képest. Milyen tanácsokat adna azoknak, akik hazai terepen mérettetnék meg magukat?

Bátorság, magabiztosság, motiváció. Ez a három legfontosabb dolog, ami kell egy startup beindításához. Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy

akinek van olyan ötlete, amelyben hisz, hogy sikeres lehet, bátran és magabiztosan vágjon bele, ne hagyja, hogy pár negatív ember vagy kritika eltántorítsa a céljától. Magyarországon is egyre elterjedtebbek a különböző egyesületek, szervezetek, amelyek kifejezetten startupok támogatására jöttek létre, ezeket mind ki kell használni, mert nemcsak anyagi, de rengeteg szellemi tudással is segítenek az elindulásban.

A motivációt pedig azért soroltam ide, mert nagyon fontos –  főleg a startup vezetőinél –, hogy mindig motiváltak tudjanak maradni, akkor is ha pillanatnyilag egy kicsit nehezebb időszakban vannak, hiszen csak akkor tud fejlődni egy vállalkozás, ha az alapítói 100%-ban hisznek benne, és ha a csapatukat is motiváltan tudják tartani. A női startuppereknek vagy azoknak, akik még csak most gondolkoznak, hogy belevágjanak ötletük megvalósításába, hamarosan projektünkhöz is fordulhatnak Magyarországon.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/41164/pics/lead_800x600.jpg
Dr. Papp Lilla,Interjú,Lish,nők,startup,Svájc
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Szomszédok stílusban köszönti Orbán Viktor a hölgyeket

2020.03.08. 10:00
Ha azt akarod, hogy egy dologról sokat beszéljenek, akkor bízd egy férfira, ha azt akarod, hogy elintézzék, akkor bízd egy nőre.

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Rekordszámú kiállító a Startupok Éjszakáján

2019.11.29. 21:20
2019. november 28-án ötödik alkalommal rendezte meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a főváros által támogatott legnagyobb startup rendezvényt, a Startupok Éjszakáját. …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?