Blogolj!

Több milliárdos népességcsökkenés lesz, ha nem változtatunk

Viccelődnek vele, pedig egyáltalán nem tréfa. A magyar űrkutatás világhírű, de a lépést tartani kellene a többi nemzettel, ha nem akarjuk veszélyeztetni eddigi eredményeinket. Ha a kormányzat nem lép sürgősen, akkor bizony még az is elképzelhető, hogy hamarosan román zászló alatt repkednek a világűrben magyar fejlesztések, magyar cégek munkái. De nem csak „odafönt” lehet gáz, hanem az elmulasztott döntések hatására a Földön is. Nagyon kemény meglátások és megállapítások következnek az ELTE tudományos főmunkatársával, Dr. Ferencz Orsolyával készült interjúnkban. Terjedelmi okokból több részletben publikáljuk. Megéri végigolvasni. Blogstar-interjú, I. Rész.

Augusztus huszadikán mindenki az ég felé néz este, mert csodálja a tűzijátékot. Ön is arra néz, de valószínűleg azért, hogy támogatást szerezzen az űrkutatásnak, hogy ez az amúgy létező és fontos tevékenység ne maradjon le, ne essen ki a versenyből, és egyáltalán Magyarországot továbbra is ott jegyezzék, ahol jegyzik. Jól látom én ezt?

Igen, nélkülözhetetlen, hogy kormányzati szerepvállalással Magyarország a magyar űrkutatás sorsát hosszútávra, sok évre előre rendezetté tegye, mert a XXI. század egyértelműen a tudásról, az innovációról, a technikai robbanásról és ennek keretében az űrkutatásról is szól. Minden magát komolyan vevő ország - legyen az kicsi vagy nagy - akár a velünk összemérhető környező országok (Csehország, Románia, Bulgária), akár a nagyok (Kína, India vagy Oroszország), akik a XXI. századot komolyan veszik, úgy gondolják, hogy ezt a kérdést nem lehet megkerülni. Magyarország nem áll rosszul ebben a versenyben, egyfajta módon versenyelőnyben van. Ezt a versenyelőnyt még elsősorban az elődeinknek köszönhetjük, azoknak az óriásoknak, akik előttünk sokszor nagyon nehéz politikai körülmények között, a hazaszeretetüket nagyon komolyan megélve tettek és dolgoztak azért hetven éven át, hogy Magyarország ezt a versenyelőnyét megszerezze és megtartsa. Ezt a tőkét nem szabad elveszítenünk.

Miért? Van rá esély?

A XXI. században az az ország fog mind geopolitikailag, mind gazdaságilag kedvező helyzetbe kerülni, aki önálló, innovatív technológiai újításokkal tud előrukkolni. Ennek az az egyszerű oka, hogy az egész Föld olyan mérvű változás alatt van, amivel az emberiség az elmúlt 1 millió évben még nem nézett szembe. Kinőttük az ökológiai fülkénket, a jelenlegi technológiáinkkal ennyi - 8 milliárd - ember ezen az életszínvonalon nem tud a bolygón létezni. Feléljük a Földet.

Biztató... Van kiút?

Két irány lehetséges. Az egyik egy nagyon nagy létszámú tömeges pusztulással jár, hatalmas katarzissal, amikor még az is erősen kétséges lehet, hogy a bioszféra sérülésmentesen ki tudja iktatni az embert a rendszerből.  A másik út az, hogy technológiát váltunk. Mint amikor a lovasszekerekről átnyergeltünk a robbanó motorra. Vagy még korábban, amikor elkezdtük a mezőgazdasági földművelést és a fejlődés során egyre komolyabb technikákkal egyre több embert tudott egy hektárnyi termőföld eltartani.

A Föld technológiai forradalom előtt áll. Ami nagyon gyorsan és nagyon nagy volumennel fog lezajlani.

Ez az egész globális válság - amiben a Föld és a népesség jelenleg van - úgynevezett bolygómérnöki szintű beavatkozások nélkül nem orvosolható.

Nagyon helyes, ha egy űrkutató a jövőbe tekint. Ahogy kiveszem mondataiból, akkor két dolgot lát: az egyik az, hogy kinőttük a bolygónkat.

Így van.

A másik pedig a bolygón belüli népvándorlás, de ezek szerint ez sem segít semmin, merthogy...

...attól, hogy az űrhajó egyik végéből a másikba szaladgálunk, a dolog még nem fog megoldódni.

De mitől fog? Mondjunk egy számot, hogy mi lenne az ideális létszám a Földön.

Akár lehet 8 milliárd is, nehéz egy felső határt definiálni. Mondok egy példát. Az ókori Egyiptom idejében néhány hektár föld eltartott biztonsággal - mondjuk – egy-két családot. Ma 1 hektár földről mennyi  terményt, gabonát tudunk betakarítani? Hektáronként akár 5-6 tonna gabonát. Mára már más technológiai szinten vagyunk, és az ökológiai fülkénk falai is relatívak. Függően attól, hogy milyen technológiával, milyen módszerrel mit akarunk elérni, egészen másra elegendőek a forrásai ennek a bolygónak. Nyilván már most nagyon instabillá tettük ezt a rendszert, ez a Gaia-elméletből – aminek nagy híve vagyok - jól látható. James Lovelock és tanítványai közel ötven éve fejlesztették ki és a lényege: úgy kezelik a földgolyót és a rajta lévő bioszférát, az összes folyamatot (a vulkanikus tevékenységet, a tektonikát, stb.), mint egyetlen, vezérelten működő szerves egészet, ha úgy tetszik, a legnagyobb élőlényként is felfoghatjuk. Ez egy dinamikusan adaptív rendszer, ami azt jelenti, hogy ha mi változásokat eszközlünk benne, ő is változtatni fog. Hatás és ellenhatás érvényesül. El lehet itt férni 8 milliárd embernek is, de természetesen nem úgy, ahogy mi most ezt szeretnénk. Így nem lehet.

És mi lesz a vége?

Ha nem változtatunk?

Egy több milliárdos népességcsökkenés belátható időn belül, ami azért elég drámai szokott lenni.

A menekülés egyik formája lenne a migráció?

A migrációnak két szála van. Ami most zajlik, az inkább a politikai sík. Mozgatják ezeket az embereket. Az is igaz - és ezt el kell ismerni -, hogy Szíriában a destabilizációt megelőzte egy többéves rendkívül erős aszály. Nyilván könnyebb volt a vidéki embereket a városokba nyomni, hiszen nem volt megélhetésük. De ez is egy bonyolult dolog, mert volt már az övezetben éhínség, meg szárazság, és mégsem indult el ekkora tömeg. Mi történt? Ez egész egyszerűen egy politikai, mesterségesen indukált transzport. De az igazi probléma akkor lesz, amikor már nem a politika fogja elindítani az embereket. És nem milliókat, hanem több milliárd embert fog elindítani az éhínség és a szomjúság. Ugyanis, ha bizonyos szint fölé emelkedik (vagy csökken, de az most nem igazán valószínű lehetőség) a bolygó átlaghőmérséklete, mondjuk 3-4 foknál többel emelkedik, akkor egész egyszerűen összeomlik a tápláléklánc. Tehát nagyon sok olyan terület, ahol ma nagyon nagy népsűrűséggel élnek emberek, nem maradhat élhető. Ezek az emberek onnan valahova el fognak menni. Amikor a puszta életéért indul el valaki, akkor nem fogja visszatartani sem törvény, sem fegyver, hiszen az életben maradásra az egyetlen esélye, hogy eljusson A pontból B-be. Legfeljebb lelövik, de még mindig kisebb kínok között hal meg egy golyószórótól, mint amilyen a szomjhalál a sivatagban.

(folytatjuk)

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42563/pics/lead_800x600.jpg
Dr. Ferencz Orsolya,Interjú,migráció,tápláléklánc,űrkutatás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-09-17 18:54:05
A Föld betelt. Jól teljesítettük a parancsot : "Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a Földet". Nics kiút semerre.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Orbán Viktor: minden életért harcolni fogunk!

2020.11.13. 07:30
A koronavírus-járvány elleni védekezés legújabb intézkedéseiről beszélt pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök, aki azt is elmondta: ha Brüsszelben elfogadják a jogállamisággal kapcsolatos …

Orbán Viktor: éjféltől a közterületeken is kötelező a maszkhasználat

2020.11.10. 21:15
Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott keddi …

Orbán: december 10-ére 4480 intenzív ágyra lesz szükség

2020.11.06. 07:45
A koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés legfrissebb kormányzati döntéseiről és a brüsszeli jogállamiság-vitákról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök …

Gulyás Gergely: ma átlépheti az ötezret az új fertőzöttek száma

2020.11.04. 13:50
Akcióképesség és gyorsaság szükséges a sikeres védekezéshez, ki kell tartani a vakcina megérkezéséig – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter a …

Orbán: januárban már idehaza is elérhető lesz a Covid elleni vakcina

2020.10.30. 07:45
A koronavírus-járvány elleni védekezés legfrissebb kormányzati intézkedéseiről beszélt a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában.

Négyszáznál is több határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

2020.10.26. 10:50
A migránsokat továbbra sem érdekli az egyre súlyosabb járvány helyzet: 440 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és katonák az …

Orbán Viktor: 2022 végéig ismét 5 százalék lesz a lakásépítési áfa

2020.10.08. 07:35
A miniszterelnök tegnap este a Hírt TV Magyarország élőben című műsorában volt vendég, ahol bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen Novák …

Már megint kövekkel támadtak a migránsok Röszkénél

2020.09.30. 08:10
Csaknem félszázan próbálták meg áttörni a magyar rendőrök által védett határkerítést.

Orbán: A kvóta átnevezve is kvóta marad

2020.09.24. 14:35
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán …

Ezeket a cikkeket olvastad már?