Blogolj!

Ferencz Orsolya: Végveszélyben át kell alakítani a demokratikus döntéshozatali láncolatot

Az ELTE tudományos főmunkatársa az interjú első részében elég sötét képet festett a Föld közeljövőjét illetően.  A jelenlegi, politikai indíttatású népvándorlás mellett egy több milliárdos, a tényleges túlélést szolgáló migrációval számol, ahogy fogalmazott, „belátható időn belül”. Okokról és okozatokról folytatjuk Dr. Ferencz Orsolyával. Blogstar-interjú, II. Rész.

Mi lenne „belátható időn belül”, ahogy fogalmazott?

Ezt a problémát nagyjából 10-30 éven belül már érzékelni fogjuk szerintem, tehát egész egyszerűen olyan mértékűek a változások, és annyira rapid ez a folyamat, hogy ezt most már nem lehet megfékezni, de még mindig volna lehetőség bolygómérnöki beavatkozásokra. Ez egy nagyon globális dolog. A bolygómérnöki beavatkozások arról szólnak, hogy rendszerszintű, globális léptékű változtatásokat eszközlünk az egész bioszférát befolyásoló módon, de tervezetten. Most ez nagyon durván fog hangzani, amit mondok, és nyilván, ha politikusként beszél egy ember, akkor nem is mondhatna ilyet, de most én kutatóként beszélek, de akár adott esetben az általunk az utóbbi 100 évben favorizált vagy megszokott úgymond demokratikus döntéshozatali láncot is átalakítjuk ezekben a döntésekben, építve a morális alapokra.

Amikor egy ember súlyos műtét elé néz, akkor nem szavaztatjuk meg a liftes fiútól a takarítón keresztül a sebész professzorig az egész kórház teljes személyzetét, hogy meg kell-e operálni, és ha igen, akkor milyen műtétet kell rajta végrehajtani, hanem ezt szakemberekre bízzuk. Ez egy nagyon kemény dolog, de az a jövő, ami e nélkül ránk vár, még keményebb.

Ez azt jelenti, hogy létre kellene hozni bolygómérnöki központokat a Földön. Magyarországnak például itt is lehetne szerepe, hiszen nagyon sok tudósunk van, nagyon komoly  tudással és kapcsolatokkal. Ilyen irányban van innovációra szükség, itt kellene lépni. Előbb-utóbb ezt valakik valahol létre fogják hozni, és értelemszerűen versenyelőnyt jelentene nekünk, ha mi ebben az elejétől fogva ott lennénk.

S mi az optimista meglátása a tudósnak?

Az őszinte válaszom az, hogy az 5-10-20 éven belüli mozgásokra nagyon nagy hatásunk már nincs. Azért nincs, mert pufferel a rendszer. Tehát, ez egy szabályozott rendszer, ami úgy működik, hogy van egy szabályozó hurok, amin relatíve kis jelű vezérlőjel megy, és a jel, vagy a folyamat, amit szabályoz, az ennek a vezérlőjelnek a sokszorosa. Úgy, mint amikor kis kormánymozdulatokkal irányítunk vezetés közben, és egy több tonnás autó, vagy teherautó fordul alattunk. Ez egy vezérelt rendszer. Most két dologra kell fókuszálni. Át kell menteni mindent, amit lehet, arra az időszakra, amikor újra stabilizálni tudtuk a bolygót, és közben el kell kezdeni a stabilizációs folyamatokat, amiknek szintén lesz átfutása. Csak egy példa: két-három évtizede leállították a freonokat, azaz úgy döntöttünk, hogy a CFC gázokat nem eregetjük tovább a légkörbe. Nem teljesen sikerült, teszem hozzá, mert a légkondicionálókban és itt-ott még mindig vannak, de elég jól lecsökkent a használatuk. Mégis a mai napig megvan az ózonlyuk. Valamennyit valóban  csökkent a mérete, de még megvan és még sokáig meg is lesz, mert a Föld atmoszférája nagy rendszer, ami hosszú idő után reagál, pufferhatás érvényesül a benne zajló folyamatokban. Másik példa a felmelegedés: az óceánok hőtároló kályhaként működnek, amelyeknek óriási hőkapacitásuk van, és rengeteg hőt nyeltek el eddig. Az a hő, amit már nem fog tudni elnyelni, gyorsítani fogja a felmelegedést, tehát ez azt jelenti, hogy amit eddig műveltünk ezzel a bolygóval, az nem mehet tovább. Azt meg az eddigiekkel garantáltuk, hogy az elkövetkező évtizedekben – ebben a tekintetben - itt béke nem lesz.

Hallani – egyesek szavaiban lelkesedéssel - a stabil időjárásról.

A stabil, de 4-5 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű időjárás - azon kívül, hogy a bikinijét sokáig tudja hordani az ember, mert októberben is 30 fok van, ami remek - egy bonyolult kérdés. Ugyanis az emberiség nagyjából úgy 10-20 ezer éve kezdett el stabilabban - mondjuk százával, ezrével - letelepedni bizonyos területeken. 10-20 ezer éve beszélhetünk mezőgazdaságról. Ekkor ért véget nagyjából az utolsó jégkorszak és stabilizálódott a klíma. Ezért tudtunk letelepedni, és a letelepedés után magas kultúrát építeni. Senki nem tud úgy könyvet írni, hogy közben rohangál föl-alá és bogyókat gyűjt, Gutenbergnek, Galileinek is szüksége volt egy székre meg egy asztalra... A letelepedés folyamata azért nagyon fontos nekünk, mert akkor többé-kevésbé nyugalom van, és ha nyugalom van, akkor biztonságos és minden más tekintetben stabil, kiszámítható az emberiség környezete, ami előfeltétele a fejlődésnek. Ez pedig feltételezte a mezőgazdaságot, a mezőgazdaság pedig feltételezte a stabil és kiszámítható időjárást.

Sándor, József, Benedek zsákban hozzák...

Ezek a népi bölcsességek akkor születtek meg, amikor valóban lehetett évekre előre kalkulálni tapasztalatokból. Voltak ismereteink, tapasztalati tudásunk az időjárásról, amik most kezdenek felborulni. És nem csak a mezőgazdaság tekintetében, hanem azon túl is. Mert nagyon súlyos következményekkel jár a biológiai tápláléklánc összeomlása, lemehetünk egészen a növényekig, az egész bioszférára katasztrofális hatással lesz, ha megváltozik és instabillá válik a meteorológia. Márpedig ezt az új időjárást most bizonyos prognózisokban – és itt nagyon óvatosnak kell lenni, mert sok modell van, sok paraméterű, dinamikusan változó rendszerről beszélünk, és senkinél nincs ott a bölcsek köve - elég sötét képpel rajzolják meg. Ezt az emberiség  - amely 1 millió éve van mai formájában nagyjából két lábon - nem ismeri, ilyet mi még nem láttunk. Volt korábban melegebb és hidegebb földtörténeti korszak, persze. Volt pár fokos átlaghőmérsékleti eltolódás jobbra-balra, igen, volt olyan, hogy 4-8, max. talán 10 fokkal melegebb is volt az átlaghőmérséklet. Hozzáteszem, akkor éppen dinók éltek a bolygónkon, és nem emberek, és őket most nem tudjuk megkérdezni, hogy „ akkor ők hogy is élték ezt meg”. Biztosan érdekes beszélgetés lenne, de értelemszerűen erre nincs lehetőségünk.

Érdekes fikció, de a mában élünk.

De ezt, ami most készülődik, ezt ilyen gyorsan nem tudjuk adaptálni. Az emberiség egy rendkívül adaptív faj. Ez azt jelenti, hogy ezer évek alatt óriási dolgokat változtatott önmagán - akár alkatilag is - tehát egész máshogy nézünk ki, mint mondjuk 1000 évvel vagy 2000 évvel ezelőtt, az átlagmagasságunk is más, és a technikai tudásunk is. De nem tudunk 50-100 év alatt évezredek alatt lezajló adaptációs folyamatokat reprodukálni. Az időjárási adataink pedig azt mutatják, hogy olyan változások, amelyek nagyjából 1000 év alatt zajlanának le, most 100 év alatt zajlanak. Jelenleg azt látjuk, hogy 100 év alatt változnak annyit a paraméterek, mint 1000 vagy 10.000 év alatt változtak korábban. Amire 10.000 év alatt az emberiség simán fel tud készülni és hozzá tud szokni, ahhoz 100 év alatt képtelen.

(folytatjuk)

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42598/pics/lead_800x600.jpg
bioszféra,dinók,Dr. Ferencz Orsolya,gázok,Interjú
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Attila 2019-06-12 17:22:02
ISTEN HOZOTT: TE ÁLDOTT ÉS TEREMTETT MAGYAR LÉLEK (Dr. Ferencz Orsolya "űrkutatásért" felelős miniszteri biztos!!!)!‼️????????
Közelmúltban tett nyilatkozataidban szíven ütött, hogy minden élettapasztalatod ellenére világképedet még mindig engeded, hogy szabadkőműves csoportosulások NASA=SA(T)AN és "tudatmódosító" szervezetei irányítsák.
Miről is beszélek?
Arról, hogy Neked és Nekem, mint alapvetően a keresztyéni hagyományokon és tanításokon felnevelkedett embereknek végképp nem szabad, hogy csapdába csaljanak a Fenevad (Dúvad-Dávid-Fenevad!) géntorz "megtestesülései"!!!
Ugyanis hajdanán a Pártusok=Parasztok (az ANYAFÖLDből ÉLETET FAKASZTÓK!!!) tudták csak igazán Isten ÉGI=IGEi igazságát=igeiségét vagyis, hogy: Kerek E Földünk Teremtett Istenlényei vagyunk!!!
Íme a valójában BABILONI=BIBLIAI ISTEN IGAZSÁGOK MAGjában a szent gyűjteményben még mindig fellelhető és ki nem irtott utalások Földanyánk "laposságáról és kerekségéről"‼️????☯️????
1. Zsolt 24,1
Dávid zsoltára.
"Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai."
A példabeszédek 8-ik fejezetéből:
27.
Mikor készíté az eget, ott valék; mikor felveté a mélységek színén a kerekséget;
31
Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az emberek fiaiban.
32
És most fiaim, hallgassatok engemet, és boldogok, akik az én útaimat megtartják.
33
Hallgassátok a tudományt és legyetek bölcsek, és magatokat el ne vonjátok!
34
Boldog ember, aki hallgat engem, az én ajtóm előtt virrasztván minden nap, az én ajtóim félfáit őrizvén.
1. 1Móz 47,13
És kenyér nem vala az egész föld kerekségén, mert igen nagy vala az éhség, és elalélt vala Égyiptom földe, és a Kanaán földe az éhség miatt.
2. 1Sám 2,8
Felemeli a porból a szegényt,
És a sárból kihozza a szűkölködőt,
Hogy ültesse hatalmasok mellé,
És a dicsőségnek székét adja nékik;
Mert az Úré a földnek oszlopai,
És azokra helyezé a föld kerekségét.
3. 1Krón 16,30
Rettegjen az egész föld az ő orczájától; a föld kereksége is megerősíttetik, hogy ne ingadozzék.
4. Jób 18,18
A világosságról a sötétségbe taszítják, a föld kerekségéről elüldözik őt.
5. Jób 37,11
És az köröskörül forog az ő vezetése alatt, hogy mindazt megtegyék, a mit parancsol nékik, a föld kerekségének színén.
6. Zsolt 24,1
Dávid zsoltára.
Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai.
7. Péld 8,27
Mikor készíté az eget, ott valék; mikor felveté a mélységek színén a kerekséget;
8. Péld 8,31
Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az emberek fiaiban.
9. Ézs 14,17
A ki a föld kerekségét pusztasággá tette, városait lerontá, és foglyait nem bocsátá haza!
10. Ézs 18,3
Föld kerekségének minden lakói és földnek lakosai meglássátok, mikor a hegyeken zászló emelkedik, és hallgassatok, ha kürt szól!
11. Ézs 24,4
Gyászol és megromol a föld, elhervad és megromol a földnek kereksége, elhervadnak a föld népének nagyjai.
12. Ézs 26,18
Mint terhesek vajudtunk, de csak szelet szűltünk: szabadulása nem lőn e földnek, és nem hulltak el a föld kerekségének lakói.
13. Ézs 34,1
Jőjjetek népek és halljátok, nemzetségek figyeljetek, hallja a föld és teljessége, e föld kereksége és minden szülöttei.
14. Ézs 40,22
Ki ül a föld kereksége fölött, a melynek lakói mint sáskák előtte, ki az egeket kiterjeszti mint egy kárpitot, és kifeszíti, mint a sátort, lakásra;
15. Sir 4,12
Nem hitték a föld királyai, sem a föld kerekségének lakosai, hogy szorongató és ellenség vonuljon be Jeruzsálemnek kapuin.
16. Lk 21,26
Mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, a mik e föld kerekségére következnek: mert az egek erősségei megrendülnek.
17. Csel 11,28
Felkelvén pedig egy azok közül, névszerint Agabus, megjelenté a Lélek által, hogy az egész föld kerekségén nagy éhség lesz; a mely meg is lőn Klaudius császár idejében.
18. Csel 17,31
Mivelhogy rendelt egy napot, melyen megítéli majd a föld kerekségét igazságban egy férfiú által, kit arra rendelt; bizonyságot tévén mindenkinek, az által, hogy feltámasztá őt halottaiból.
19. Csel 24,5
Mi ugyanis úgy találtuk, hogy ez veszedelmes ember, és hasonlást támaszt a föld kerekségén levő valamennyi zsidó közt, és a nazarénusok felekezetének feje,
20. Jel 12,9
És vetteték a nagy sárkány, ama régi kígyó, a ki neveztetik ördögnek és a Sátánnak, ki mind az egész föld kerekségét elhiteti, vetteték a földre, és az ő angyalai is ő vele levettetének.
...és most jöjjön a naprakész "tananyag"!...‼️‼️‼️????☦️????☯️✅
https://www.youtube.com/watch?v=to21MtU5Mrc
Ui: Lapos Föld vs. Gömb Föld: 1szerűen (N)AGYszerűen!!!
Ahogyan eddig még soha nem láttad vagy hallottad!!!
TUDD AZ IGAZSÁGOT!!!
Szerrel és tettel: Pálos Trend
https://www.youtube.com/watch?v=lqCFP6yXbJ8
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Ezeket a cikkeket olvastad már?