Blogolj!

Ferencz Orsolya: A jövőnkről a politikusok fognak dönteni

Az ELTE tudományos főmunkatársa az interjú első két részében elég sötét képet festett a Föld közeljövőjét illetően.  A jelenlegi, politikai indíttatású népvándorlás mellett egy több milliárdos, a tényleges túlélést szolgáló migrációval számol, ahogy fogalmazott, „belátható időn belül”. De vajon lát-e kiutat? És ami majdnem ilyen fontos: megéljük-e azt? Okokról és okozatokról folytatjuk Dr. Ferencz Orsolyával. Blogstar-interjú, III. Rész.

Ahogy a szavaiból kivettem, a ma élő generáció, akár ön és a gyermekei biztosan megélik a destabilizációt.

Abszolút.

És a stabilizációt?

A gyerekek, illetve az én leendő unokáim talán már igen, de akkor most kell nagyon jól dönteni. Azt szeretném, hogy a mi generációnk nevét áldja az utókor és vésse fel a nagyok közé. Ne átkozza és ne a törpék között emlegesse! Ez pedig elsősorban - akárhány okos tudóst ültethetünk össze - a politikusok asztala. A jövőről, mindannyiunk jövőjéről ugyanis - ez ha tetszik, ha nem, Róma meg az ókor óta így van - a politikusok fognak dönteni. És itt most a legnagyobb formátumú politikai döntésekre van szükség. Országok szintjén és nemzetközileg is.

Nem aprózta el a súlyt, amit most a vállukra tett. Egyáltalán: felfogják?

Ez most az a pálya, ahol valaki átláthatja elég gyorsan a problémát, és dönthet nagyon jól, vagy tévedhet nagyot, de akkor annak nagyon sokan fizetik meg az árát. Amikor a bolygómérnöki beavatkozásokról beszéltem, a következőre – is – gondoltam. Például azzal az óriási műanyag szemétszigettel és a mikroműanyagok milliárdjaival, amik a vizeinkben úszkálnak, nagyon gyorsan kezdeni kell valamit. Ha mondjuk erre kifejlesztünk bármilyen rendszertechnológiát, az nemzetközi vizeken fog szerepet játszani. Itt nagyon sok ország és katonai szövetség együttműködésére lesz szükség, hogy mondjuk egy kisebb kontinensnyi, több millió négyzetkilométer kiterjedésű szemétszigetet eltüntessünk az óceánból. És pláne, hogy ne termeljük újra. Ha ki akarunk vonni valamilyen terméket a forgalomból, akkor nagyon komoly nemzetközi együttműködésre van szükség. Egy ország hiába dönt így vagy úgy egyes-egyedül. Ezért például, bár nagy hibának tartom Trump döntését, és az Egyesült Államok kilépését a párizsi klímaegyezményből - és messzemenően egyetértek Orbán Viktor miniszterelnökkel abban, hogy úgy nyilatkozott, hogy meg van döbbenve és nem talál szavakat, nagyon sokan így voltunk akkor -, de túldimenzionálni sem kell, ugyanis ha nem lép ki az USA ebből a papírformából, akkor sem változik meg semmi egyik pillanatról a másikra. Viszont, ha technológiában gyorsan kell váltani, akkor ahhoz konszenzus kell a bolygón. Ez nagyon komoly döntés. Meg kellene értenie az emberiségnek, hogy a Föld nem más, mint a Nap körül egy adott pályán keringő egyetlen űrhajó, amin mi mind ott ülünk. Hiába hisszük azt, hogy a másik fülkében valami egész mást lehet csinálni. Nem lehet. Ezek az erőforrások végesek, egy energiaforgalmában nyitott, anyagforgalmában zárt rendszerben élünk. Bármit akarunk vele kezdeni, együtt kell megoldanunk.

Mi az optimista verzió?

Az optimista verzió az, ha sikerül felállítani egy olyan konszenzusos politikai támogatással rendelkező nemzetközi tudós szervezetet, amely - a gittrágáson túl adott esetben konfrontációt is vállalva - sikeresen meg tudja határozni a bolygómérnöki beavatkozások első 5-10 lépését és el tudjuk érni, hogy az valóban el is induljon. Ekkor arra van esély, hogy ezeket a folyamatokat olyan szintre tudjuk lassítani, ahol reményeink szerint át tudunk menteni értelmezhető mennyiségű magas kultúrát, technikát, tudást, és erre alapozva, az egyébként közben mindenképp megváltozó bolygónkon - mert a folyamatokat már nem tudjuk visszafordítani - meg tudjuk oldani, hogy az emberiség és a bioszféra továbbra is együttműködésben, stabilan megmaradjon. Ez egy nagyon optimista verzió volt, már majdnem annyira, hogy a Disney is megrendezhetné – és bár a gyerekeimmel nézek Disney-t – a valóságban ennek nagyon kicsi esélyét látom. Mindenesetre, érdekes módon nem a geopolitikailag nagy - vagy az eddigi nagy - országok fognak mindenben dönteni ebben a kérdésben. Itt most nagy lehetősége van a kicsiknek is, egy Magyarországnak, egy Lengyelországnak, egy Romániának pont amiatt, mert nagyon globálisak, nagyon általánosak, és nagyon újszerűek a kihívások. Itt az fog számítani, hogy hol van olyan tudós, vagy tudós közeg, ahol egy adott új technológiát ki lehet fejleszteni, olyan új szolgáltatásokat lehet elindítani, amelyeknek a körvonalait ma még csak sejtjük. Ki az, aki elég bátor ahhoz, hogy létrehozzon egy olyan nemzetközi intézetet, amelyik konfliktusokat is vállalva közölne végre anyagokat, és nem úgy mint az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület). E testület anyagainak megállapításait sok esetben addig reszelik, csiszolják, amíg minden tagország rábólint. Teljesen kiherélt anyagok kerülnek sokszor napvilágra.

Az ökológiai fülkénk falait kell kitolnunk, és ehhez új korszakot kell nyitni, e téren a kis és nagy országok között ugyanakkorák az esélyek. Mint a vízilabda a melbournei olimpián: teljesen mindegy volt, hogy a nagy Szovjetunióval száll szembe a pici Magyarország – itt, Budapest utcáin nem volt mindegy -, ott, abban a medencében ugyanakkora esélyekkel szállt mindenki a vízbe. Ez a terület is ilyen. Itt nem kizárólag az országok fizikai mérete dönt. Természetesen, amikor a tényleges technológiai megvalósításról szó van - például rakétabázis kell hozzá -, akkor már számítani fognak a gazdasági potenciálok is. De ne felejtsük el, az amerikaiak nagyon sokáig szerettek volna rakétát építeni, de amíg Kármán Tódor, Wernher von Braun meg Hermann Oberth és a többiek el nem árulták nekik, hogy ezt hogyan tegyék, addig ez nem sikerült. Úgyhogy nem mindig csak az számít, hogy ki mekkora. 

(vége)

4
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42652/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,Dr. Ferencz Orsolya,Interjú,Műanyag,Nap,Orbán Viktor,űrhajó,Wernher von Braun
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 4 db hozzászólás érkezett!
Murvai válasza: roza bejegyzésére 2018-02-03 22:32:11
Ennek a témához semmi köze. Csak olcsó személyeskedés. Mellesleg megemlíti, hogy gyerekeivel néz filmeket, tehát minimum két gyerek van.
Válaszolok
Éva válasza: roza bejegyzésére 2017-09-22 14:43:54
Annyi gyereket szüljön minden édesanya, amennyit gondoskodó szeretettel felnevel, nem a mennyiség a lényeg, hanem az emberí minőség. Ön más ember magánéletébe beletúr, a véleménye, kérdése szűklátókörűségre vall. Jó egészséget, boldogságot kívánok Önnek és kedves családjának.
Válaszolok
Éva 2017-09-22 14:30:36
Az őskorban is így volt, bunkósbotok döntöttek, akinek nagyobb volt, az döntött a törzs sorsáról. Mint az állatvilág örökös harca a territóriumért, hatalomért. Kissé csúsztattam, sántít a hasonlat, a jövő még bizonytalanabb mint a jelen.
Válaszolok
roza 2017-09-20 16:07:00
Ferenc Orsolya mennyi gyermeket szült ha szabad kérdem?
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: itt az ideje egy újabb nemzeti konzultációnak

2020.05.29. 08:55
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó …

Orbán: a veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani

2020.05.22. 08:20
Mindenki összefogott Magyarországon a koronavírus-járvány elleni védekezésben, leszámítva a baloldalt, amely kihúzta magát a közös védekezésből - mondta Orbán …

Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást

2020.05.16. 13:55
Orbán Viktor bejelentette: Budapesten is sikerült letörni a járvány erejét, így a fővárosban is át lehet térni a védekezés második szakaszára. Ugyanakkor felelősségteljes magatartást kért …

Orbán Viktor vezető orvosokkal és virológusokkal egyeztetett

2020.05.16. 09:50
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális intézkedéseket készítették elő.

Orbán Viktor: május végén visszaadhatjuk a parlamentnek a különleges felhatalmazást

2020.05.15. 14:00
A miniszterelnök úgy tervezi, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti …

Szombaton derül ki, mikor indul újra Budapest

2020.05.15. 10:20
Orbán Viktor a főváros újranyitásáról, ennek feltételeiről és a további védekezésről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt.

Nem szólalhat fel Orbán Viktor helyett Varga Judit a csütörtöki EP-vitán

2020.05.13. 19:55
Varga Judit igazságügyi miniszter még szerda reggel is kérdésesnek nevezte, hogy részt vehet-e a másnap reggeli, Magyarországról szóló EP-vitán. …

Orbán Viktor: szívemből szólt Müller Cecília (videó)

2020.05.12. 08:40
A miniszterelnök sem feledkezett meg az Ápolók Nemzetközi Napjáról.

Orbán: legkorábban jövő hét végén lehetnek újabb újraindítási lépések

2020.05.08. 10:10
Az élet újraindításának további lépései legkorábban jövő hét végén következhetnek - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a …

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

2020.05.06. 21:00
A koronavírus-járványról is egyeztetett telefonon a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök!

Ezeket a cikkeket olvastad már?