Blogolj!

Harangozó Attila: Hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa

Immáron öt éve vezeti a Szegedi Ítélőtáblát dr. Harangozó Attila, aki szerint a magyar bíróságokon magas színvonalú, időszerű bíráskodás zajlik, semmi nem veszélyezteti a bírói függetlensége. És a jövőre nézvést az is örömhír, hogy magasan képzett fiatalok szeretnének bekerülni a bírói testületbe. Blogstar-interjú. 

Hivatalba lépésekor – 2012 szeptemberében - az ítélkezés időszerűségének és minőségének fenntartását fogalmazta meg fő céljaként. Hogy áll ezzel?

Jogos, nézzük. Ítélőtáblánk időszerűségi mutatói változatlanul kifejezetten jók, az ügyek döntő többségét fél éven belül jogerősen lezárjuk - miközben a Szegedi Ítélőtáblára érkezett ügyek száma majdnem megduplázódott azóta. Ami pedig a minőséget illeti:

a döntéseinkkel szemben csak rendkívül ritkán fordulnak a Kúriához jogorvoslatért, és ezen ügyek döntő többségében is jóváhagyja, vagy csak kis mértékben változtatja meg ítéleteinket a Kúria.

Az időszerűség és magas színvonal országosan is jellemző, jól tükrözik ezt azok a statisztikák, amelyek az unió tagállamaiban folyó bíráskodás minőségét vetik össze.

Kívülről nem mindenki ítéli meg mindezt ugyanígy. Egyre több támadás éri a bíróságokat -  köztük szép számmal politikusok és az interneten álnév mögé bújó kommentelők részéről -, amelyekben már a bíróságok függetlenségét is kétségbe vonják. Ne mondja, hogy ezt nem veszik észre, hogy mindez nem hat a bírókra.

A bíró munkáját a mindenkire kötelező jogszabályok határozzák meg. Alaptörvényünk garantálja a bírói függetlenséget, az eljárási törvények pedig azt, hogy a bírók ezzel a függetlenséggel élve tudják munkájukat ellátni. Megítélésem szerint - mondhatnak bármit a bírálók és kételkedők - a magyar bírói kar függetlensége biztosított, a támadások - érkezzenek bárhonnan is - nem befolyásolják a bírói döntéseket. Biztos vagyok abban, hogy a rosszindulatú kritikák, a világhálón keringő névtelen mocskolódások a bírókat emberként sokszor megviselik, de abban is, hogy ez az ítélkezési munkán nem látszik meg.

Öt éve ítélőtáblai elnök, de már másfél évtizede büntető bíró. Milyennek látja a magyar bűnözés helyzetét, mennyiben változtak a bűncselekmények bírói kinevezése óta?

A technika fejlődése természetesen hozott új bűncselekményeket, gondoljunk például a bankkártyás, internetes csalásokra. De az alapvető emberi sajátosságok nem változtak. A pénz utáni vágy pontosan úgy a vagyon elleni bűnök alapja, mint ahogy ősidők óta indulatos, erőszakos bűncselekményekre ragadtatja az embert a harag, a féltékenység.

De a statisztikákból az is kiolvasható: hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa. Az emberölések, élet és testi épség elleni bűncselekmények száma nem nő. Ugyanakkor sokkal jobb a felderítési hatékonyság, mint mondjuk két évtizede volt.

Hogy példát is említsek: napjainkban több, fiatalok ellen elkövetett szexuális támadás miatt indul eljárás, mint korábban. De ez nem azt jelenti, hogy több ilyen történik, hanem azt, hogy ma már ezek az esetek jobban napvilágra kerülnek. Köszönhetően például a pedagógusok, a gyermekvédelmi szolgálatok odafigyelésének, az új technikai eszközök kínálta nagyobb nyitottságnak is.

Ítélőtáblát vezet, bíráskodik, közben a Szegedi Tudományegyetem megbecsült oktatója. A joghallgatók közt élve mit tapasztal: a mai fiatalok körében vonzó a bírói pálya?

A megváltozott képzés eredményeként a joghallgatók sokkal gyakorlatiasabb oktatást kapnak, mint amikor még én végeztem az egyetemet. Bekapcsolódva a különböző programokba ma már a hallgatók az igazságszolgáltatás minden területéről pontosabb képet alkothatnak, így jóval megalapozottabb tudásra építve dönthet az, aki bíró akar lenni. Nagy számban jelentkeznek kiválóan felkészült, sok irányban nyitott fiatalok bírónak. Vagyis a képzett utánpótlás szerintem biztosított, ami nagyon fontos és megnyugtató egy olyan jogállamban, mint hazánk. 

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42714/pics/lead_800x600.jpg
bűnelkövető,bűnügy,dr. Harangozó Attila,Interjú,Kúria,migráció
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-09-21 09:12:22
Szent Ciprián vértanú: "Aki mások fölött ítélkezel, légy olykor a magad bírája, és vizsgáld meg lelkiismereted rejtekeid."/Andreas Pannonius: Könyvecske az erényekről/ Ez ránk, polgárokra is vonatkozik.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A balkáni útvonal felé tolja Görögország a szigeteire érkező migránsokat

2020.07.13. 10:05
Vargha Márk szerint Görögország úgy oldja meg a migránsproblémáját, hogy a balkáni útvonal felé tolja a szigeteire érkező bevándorlókat …

Kétszáz határsértő ellen kellett a rendőröknek intézkedniük a hétvégén

2020.07.13. 07:25
Nem unatkoztak a rendőrök és a katonák az elmúlt napokban sem, ugyanis csak péntektől vasárnapig 199 határsértőt csíptek el.

Kocsis Máté: minden eszközzel fel kell lépni a pedofil bűncselekmények ellen

2020.07.12. 07:50
A pedofil bűncselekmények kapcsán nincs, és nem is lehet bocsánat, vagy megértés - szögezte le a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió …

Komoly EU-s kisebbség blokkolja a Soros-kvótaterveket

2020.07.08. 08:30
Jó esély van rá, hogy sikerül meggátolni a lopakodó brüsszeli betelepítési elképzeléseket.

Közel 300 határsértő ellen intézkedtek a hétvégén

2020.07.06. 07:55
Nincs megállás a migránsok számára: 273 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig hazánkban.

Minden eddiginél veszélyesebb az illegális migránsok alkalmazása

2020.07.04. 05:05
A koronavírus-válság miatt bőven akad ugyanis munkanélküli az európai őslakosok között is.

Brüsszel továbbra is meghekkelné a magyar migránspolitikát

2020.06.30. 05:10
Bármennyire is kudarcos az Európai Unió bevándorláspolitikája, a balliberális körök annál jobban erőltetik. Magyarországnak résen kell lennie, ha meg akarja védeni …

Kétszáznál is több migránssal szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

2020.06.29. 08:15
A jó idő beköszöntével a migráns is útra keltek, számuk pedig ismét egyre nő: csak a hétvégén 229 határsértővel szemben intézkedtek a …

Az EU-tagok többsége torkig van a kötelező kvótával

2020.06.20. 04:40
Növekvő ellenállás tapasztalható a brüsszeli betelepítési tervekkel kapcsolatban.

Jövő héten kezdik kézbesíteni a nemzeti konzultációs kérdőíveket

2020.06.14. 14:05
A nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése jövő héten kezdődik és várhatóan egy hónapig tart, a válaszok feladási határideje augusztus 15. - …

Ezeket a cikkeket olvastad már?