Blogolj!

Magyarországon szükség volt a radikalizmusra!

Dörner György több, mint egy színházigazgató. A kiváló művész amellett, hogy az Új Színházat vezeti kiállt a magyar értékek, a nemzeti érdekek mellett. Erről is beszélt a blogstartnak, de természetesen szóba került a szinkronszínészet is – hiszen sok világsztárnak kölcsönözte a hangját – és Csurka István élő igazságai is. 

Korábban nagy művészek adták a hangjukat a külföldi sztároknak. Ez ma már nem jellemző. Baj van?

Nem tudom. Dolgozunk… Az én dolgomat ismerem, más helyett nem tudok nyilatkozni. Talán egy kicsit felhígult, kevésbé élvezetes és míves, de azért egy. igazán míves alkotáshoz megtalálják a megfelelő szereplőket.

Sok a jó film mostanában, vagy sok a film?

Nem tartom a szinkronizálandó filmek pulzusán a kezem. A jó filmeket szeretem, de ha rossz filmhez kell adni a hangom, akkor azt is megcsinálom, hiszen ez is egy munka. Abban is megtalálom a boldogságom, hiszen a rosszból jót csinálni az igazán nagy feladat.

Mennyivel könnyebb a színházban. Rossz darabban nem játszik az ember.

Ebben meg az a nehéz, hogy sosem lehet tudni előre. Rossz műből is született már jó előadás és ez fordítva is igaz. Persze egészen más a színpadon játszani, mint szinkronizálni.

Maradjunk a színháznál. Az ön számára mi a legkedvesebb ebben?

Élvezetet, kenyeret, kielégülést, érdeklődés felkeltést ad. Miután megtanultam szakértelmet is ad, esetleg a színjátszást és annak a népszerűsítését is.

Az Új Színház színészeinek is át tudja ezt adni?

Igen, színdarabokon keresztül. A magyar szerzők fantasztikus drámákat írtak és írnak a mai napig is. Nem hiszem, hogy gondolták volna a művészek, hogy lehet csak hazai darabokon keresztül élni. Természetesen nemcsak magyar művekben szerepelnek, hiszen fellépnek máshol is, de annyiféle magyar mű van, hogy az lefedi a drámairodalom teljes palettáját. Abszurd, zenés, tragédia, véres krimi, harsány vígjáték és természetesen szatíra, amit ugye nagyon nehéz megírni, de ezt a lehető legjobb játszani.

Mitől több egy magyar darab, mint egy külföldi?

Attól, hogy értjük. A szivünkhöz és a lelkünkhöz szól.

Értjük a külföldieket is és még együtt is tudunk érezni vele, de azért az más. Kínai operát valahogy nem játszik magyar színház… De én még nem láttam indián darabot, olyat igen, ami róluk szól, de olyat nem, amit ők írtak. A Kreol misét láttam, amit Dél-amerikai, indián zene alapján készült és csodás volt.

Egy színház igazgatójának lehet kedvenc szerzője?

Hogyne! Nekem száz is van!

Egy?

Egy nincs. Nagyon sok van. Takaró Mihály úgy fogalmazta meg, hogy Arany János a legnagyobb, Petőfi meg az egyetlen.

Amikor igazgató lett az Új Színházban, akkor támadták bőszen. Van olyan adat, amely szerint azoknak a színházaknak a látogatottsága csökken, amelyek magyar darabokat tűznek műsorra. Mit szól ehhez?

Szerencsére ez nem igaz, ugyanis a folyamatosan emelkedik a nézőszámunk. Amikor átvettem, akkor nagy volt a bizalmatlanság, de ez már elmúlt. Szóval üzenem, hogy minden rendben van.

Érez még támadásokat?

Igyekeztem minél hamarabb levetkőzni magamról ezeket a falmelléki, ostoba dumákat. Persze ez mindenkit megvisel, nemcsak egy művészt, hanem egy lakatost, egy földművest is. Pontosan ezért van óriási felelősségük azoknak, akik hazudoznak. Nyilván nem érzik és ez nagy baj.

Kicsit belekaptunk a közéletbe. Ön szoros kapcsolatot ápolt Csurka István író-politikussal. Mit mondana most ő látva a hétköznapjainkat?

Talán irányítaná, ha élne, de legalábbis beleszólása lenne. Ha nem akkor is karizmatikus véleménye lenne, mint ahogy mindig is az volt. Minden egyes korábban leírt szava, veretes igazság. Ezt nap, mint nap tapasztalom. Ha elolvassuk a kilencvenes évekből bármelyik írását, akkor láthatjuk, hogy mindegyik időtálló, mintha tegnap vetette volna papírra.

Azt nyilatkozta korábban, hogy ön nemzeti radikális. Mindjárt be is skatulyázták jobbikosnak. Aztán erre azt válaszolta, hogy nagyon tévednek, akik ezt gondolják.

Szörnyű nagyot… Se nem jobb, se nem bal – keresztény és magyar. A radikalizmus pedig nevezhető patriotizmusnak, mert az sokak szerint szalonképesebb, de ez ugye hazafiságot jelent.

Ez pedig jelen esetben egyenlő a radikalizmussal, mert gyorsan kell cselekedni, lám mi gyorsan építettünk egy kerítést a bevándorlók elé. Az is egy radikális lépés volt.

Egy sebész is így műt. Jelen Magyarországában óriási szükség volt erre a gyorsaságra. Jó lenne, ha egyre kevesebb szükség lenne erre, de úgy látom, hogy nem tartunk még itt. Most még nem halogathatunk semmit, gyorsnak kell lenni a törvények alkotásában és betartatásában.

Politizálhat egy színész?

Miért ne? Bélyeget is gyűjthet… Én rájöttem, hogy ennél sokkal fontosabb a kultúrával foglalkozni, az majd később válik politikai értékké. 

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42733/pics/lead_800x600.jpg
Csurka István,Dörner György,Interjú,kerítés,radikalizmus,Új Színház

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-09-21 16:19:17
Üdvözlet a művész Úrnak. Sok sikert, jó egészséget, hazánknak pedig békességet kívánok!
A filmpiac merő amerikai giccs, nézhetetlenek a filmek, az európai filmek amerikanizálódtak.
A szinház, ha van emberi mondanivalója, ma is a magas kultúra hordozója.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Nyáry Krisztián: 1848 mindenkit képes megszólítani

2018.03.15. 20:55
Az irodalomtörténész legfrissebb munkája a szabadságharc levelezéséből válogat: Petőfi és Arany üzeneteitől Andrássy Gyula trágár versfricskájáig. Nyáry Krisztián beszélt arról …

Pintér M. Lajos: Az értelmiségi gyökerű újságírást művelem és várom el

2018.03.15. 12:40
Kollegánk, Pintér M. Lajos kapta 2018-ban Csongrád megye Sajtódíját. A még mindig fiatal újságíró mögött jelentős életút áll már …

Cseresnyés Péter: Foglalkoztatásban az EU-átlag fölött vagyunk

2018.03.06. 15:05
Látványosan csökkent a munkanélküliség Magyarországon 2010 óta, miközben a foglalkoztatás a különböző kormányzati intézkedések következtében fokozatosan nő …

Magyarország nagyon jó időszakot él, sorrá élednek újjá a műemlékek

2018.02.24. 10:15
Szép lassan befejeződik a Szépművészeti Múzeum eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciója, melynek egyik új állomása, az ismét régi …

Temesvárról támadnak az embercsempészek

2018.02.18. 13:15
Egyre intenzívebb a teherautós embercsempészet, ráadásul a csempészek egyáltalán nem törődnek az emberek biztonságával.

Fidesz: Karácsony Gergely Soros György miniszterelnök-jelöltje

2018.02.13. 16:10
A Fidesz szerint "Karácsony Gergelyék nemcsak itthon támadják a határzárat és a határvédelmet", hanem az Európai Parlamentben is mindig a migráció mellett …

Havasi Katalin: Vásárhely nem kísérleti terep, hanem az otthonunk!

2018.02.03. 08:00
Gyerekorvos, a Fidesz helyi elnöke, lokálpatrióta hódmezővásárhelyi. Türelmes asszony, de nála is betelt a pohár. Elege lett abból, hogy az országos politikai …

Fidesz: az ellenzék bénának látszik, mégis veszélyes

2018.01.30. 13:35
A nagyobbik kormánypárt bemutatta pártja legújabb plakátját, melyen Soros György és négy magyar ellenzéki politikus szerepel.

A hétvégén is próbálkoztak a migránsok

2018.01.29. 08:40
...de elkapták őket a kerítésnél: hatvanhat határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

Kozma-Vízkeleti Dániel: Kis sündisznóként próbálunk egyezkedni egymással

2017.12.28. 09:15
A házasságkötés és az ahhoz vezető út nem egy papír, hanem egy rítussor, amely felkészít minket az elköteleződésre – vallja …

Ezeket a cikkeket olvastad már?