Blogolj!

Magyarországon szükség volt a radikalizmusra!

Dörner György több, mint egy színházigazgató. A kiváló művész amellett, hogy az Új Színházat vezeti kiállt a magyar értékek, a nemzeti érdekek mellett. Erről is beszélt a blogstartnak, de természetesen szóba került a szinkronszínészet is – hiszen sok világsztárnak kölcsönözte a hangját – és Csurka István élő igazságai is. 

Korábban nagy művészek adták a hangjukat a külföldi sztároknak. Ez ma már nem jellemző. Baj van?

Nem tudom. Dolgozunk… Az én dolgomat ismerem, más helyett nem tudok nyilatkozni. Talán egy kicsit felhígult, kevésbé élvezetes és míves, de azért egy. igazán míves alkotáshoz megtalálják a megfelelő szereplőket.

Sok a jó film mostanában, vagy sok a film?

Nem tartom a szinkronizálandó filmek pulzusán a kezem. A jó filmeket szeretem, de ha rossz filmhez kell adni a hangom, akkor azt is megcsinálom, hiszen ez is egy munka. Abban is megtalálom a boldogságom, hiszen a rosszból jót csinálni az igazán nagy feladat.

Mennyivel könnyebb a színházban. Rossz darabban nem játszik az ember.

Ebben meg az a nehéz, hogy sosem lehet tudni előre. Rossz műből is született már jó előadás és ez fordítva is igaz. Persze egészen más a színpadon játszani, mint szinkronizálni.

Maradjunk a színháznál. Az ön számára mi a legkedvesebb ebben?

Élvezetet, kenyeret, kielégülést, érdeklődés felkeltést ad. Miután megtanultam szakértelmet is ad, esetleg a színjátszást és annak a népszerűsítését is.

Az Új Színház színészeinek is át tudja ezt adni?

Igen, színdarabokon keresztül. A magyar szerzők fantasztikus drámákat írtak és írnak a mai napig is. Nem hiszem, hogy gondolták volna a művészek, hogy lehet csak hazai darabokon keresztül élni. Természetesen nemcsak magyar művekben szerepelnek, hiszen fellépnek máshol is, de annyiféle magyar mű van, hogy az lefedi a drámairodalom teljes palettáját. Abszurd, zenés, tragédia, véres krimi, harsány vígjáték és természetesen szatíra, amit ugye nagyon nehéz megírni, de ezt a lehető legjobb játszani.

Mitől több egy magyar darab, mint egy külföldi?

Attól, hogy értjük. A szivünkhöz és a lelkünkhöz szól.

Értjük a külföldieket is és még együtt is tudunk érezni vele, de azért az más. Kínai operát valahogy nem játszik magyar színház… De én még nem láttam indián darabot, olyat igen, ami róluk szól, de olyat nem, amit ők írtak. A Kreol misét láttam, amit Dél-amerikai, indián zene alapján készült és csodás volt.

Egy színház igazgatójának lehet kedvenc szerzője?

Hogyne! Nekem száz is van!

Egy?

Egy nincs. Nagyon sok van. Takaró Mihály úgy fogalmazta meg, hogy Arany János a legnagyobb, Petőfi meg az egyetlen.

Amikor igazgató lett az Új Színházban, akkor támadták bőszen. Van olyan adat, amely szerint azoknak a színházaknak a látogatottsága csökken, amelyek magyar darabokat tűznek műsorra. Mit szól ehhez?

Szerencsére ez nem igaz, ugyanis a folyamatosan emelkedik a nézőszámunk. Amikor átvettem, akkor nagy volt a bizalmatlanság, de ez már elmúlt. Szóval üzenem, hogy minden rendben van.

Érez még támadásokat?

Igyekeztem minél hamarabb levetkőzni magamról ezeket a falmelléki, ostoba dumákat. Persze ez mindenkit megvisel, nemcsak egy művészt, hanem egy lakatost, egy földművest is. Pontosan ezért van óriási felelősségük azoknak, akik hazudoznak. Nyilván nem érzik és ez nagy baj.

Kicsit belekaptunk a közéletbe. Ön szoros kapcsolatot ápolt Csurka István író-politikussal. Mit mondana most ő látva a hétköznapjainkat?

Talán irányítaná, ha élne, de legalábbis beleszólása lenne. Ha nem akkor is karizmatikus véleménye lenne, mint ahogy mindig is az volt. Minden egyes korábban leírt szava, veretes igazság. Ezt nap, mint nap tapasztalom. Ha elolvassuk a kilencvenes évekből bármelyik írását, akkor láthatjuk, hogy mindegyik időtálló, mintha tegnap vetette volna papírra.

Azt nyilatkozta korábban, hogy ön nemzeti radikális. Mindjárt be is skatulyázták jobbikosnak. Aztán erre azt válaszolta, hogy nagyon tévednek, akik ezt gondolják.

Szörnyű nagyot… Se nem jobb, se nem bal – keresztény és magyar. A radikalizmus pedig nevezhető patriotizmusnak, mert az sokak szerint szalonképesebb, de ez ugye hazafiságot jelent.

Ez pedig jelen esetben egyenlő a radikalizmussal, mert gyorsan kell cselekedni, lám mi gyorsan építettünk egy kerítést a bevándorlók elé. Az is egy radikális lépés volt.

Egy sebész is így műt. Jelen Magyarországában óriási szükség volt erre a gyorsaságra. Jó lenne, ha egyre kevesebb szükség lenne erre, de úgy látom, hogy nem tartunk még itt. Most még nem halogathatunk semmit, gyorsnak kell lenni a törvények alkotásában és betartatásában.

Politizálhat egy színész?

Miért ne? Bélyeget is gyűjthet… Én rájöttem, hogy ennél sokkal fontosabb a kultúrával foglalkozni, az majd később válik politikai értékké. 

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42733/pics/lead_800x600.jpg
Csurka István,Dörner György,Interjú,kerítés,radikalizmus,Új Színház
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-09-21 16:19:17
Üdvözlet a művész Úrnak. Sok sikert, jó egészséget, hazánknak pedig békességet kívánok!
A filmpiac merő amerikai giccs, nézhetetlenek a filmek, az európai filmek amerikanizálódtak.
A szinház, ha van emberi mondanivalója, ma is a magas kultúra hordozója.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Borkai Zsolt: Sokat teszünk azért, hogy Győr élhető város legyen

2019.02.04. 09:20
A 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra olyan sportlétesítménnyel gazdagodott Győr városa, mely azóta is élhető és fenntartható, a város teljes …

Gyopáros Alpár: Tíz éven belül visszafordítható a falvak népességfogyása

2019.01.14. 07:00
A Magyar Falu Program összefonódva a Modern Városok Program fejlesztéseivel a 2018-2022 közötti kormányzati ciklus zászlóshajója lehet. Csak …

Lázár János: Márki-Zay azzal álmodik, hogy ő lesz Orbán kihívója

2018.11.11. 18:00
A történelmi Alföld fejlesztéséért dolgozik a térség országgyűlési képviselője, aki szerint a hódmezővásárhelyi városvezetést ma politikai önzés …

Zsabka Zsolt: A rendszer hibája, hogy kevés a fiatal!

2018.10.17. 06:35
Az Ipar és Kereskedelem Napjának (október 18.) legnagyobb nyeresége, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) két legnagyobb tagozata összefogott a siker érdekében. Zsabka Zsolt, a …

R.Törley Mária: Valero Antal mosolya igazolja tetteit

2018.10.16. 06:00
Október 16-án a Kamarai Napok keretében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Krisztina körúti épületében mutatják be a nagyközönség számára Valero Antal, a kamara első elnökének …

Ezeket a cikkeket olvastad már?