Blogolj!

Portól fulladoznak a szegediek

Szeged – szép város. Annak ellenére is, hogy évek óta Botka László a polgármester, mert ő sem tud mindent elrontani.

A délutáni séta még az ősz elején is kellemes. Ha valaki szereti nézegetni a régi, amúgy védettséget élvező házakat, annak nincs is jobb hely, mint a Gogol utca.

Minden téglából visszaköszön a történelem és közben ott van a megújulás reménye, hiszen nagyban zajlik a munka egy-egy épületen. Az más kérdés, hogy miért kell mindent kiforgatni a sarkából és kidobni az antik nyílászárókat fémkeretes modern ablakokra és ajtókra cserélni, de a fejlődés már csak ilyen.

A Jósika utca ugyanez.

Az egyik kapualjból két idős hölgy lép ki. Szájuk előtt maszk, hangosan köhögnek.

"Mi a baj?" – fordulok hozzájuk.

"Ne is kérdezze, ez a por…"

"Milyen por?" Szemerkél az eső, lengedezik a szél. A rádió sem beszélt arról, hogy Szegeden nagy lenne a szállópor koncentrátum.

"Ez az építkezés tönkretesz minket – kezdi egyikük és végeláthatatlan panaszt zúdít az ismeretlen nyakába. – Június óta ez megy. Akkor kezdték a felújítást itt a Gogol utcában, azóta pokol az életünk. Nem az a baj, hogy fejlődik a város, szebbek lesznek a házak, hanem az a barbarizmus, ami itt történik. Nem tisztelnek ezek az emberek itt semmi, a felső szintről csak úgy szórják le a sittet, a gerendákat. Az egész nyár úgy ment el, hogy nem tudtunk szellőztetni. Mást sem csináltunk, csak takarítottuk az erkélyeket, a folyósokat. Van a házba egy nyolcvan feletti bácsi. Öreg… Egy lépést nem tudott tenni a szabadlevegőn, mert egyből fulladozni kezdett."

Miközben beszélünk puffanásokat hallani. Valóban zúg le a törmelék a másodikról. Csak úgy, kézből az utcára meg az udvarra. Mit lehet tenni?

"Ne is mondja. Számtalanszor fordultunk már az önkormányzathoz, de Botka emberei mindig csak annyit mondtak, hogy adjuk be és akkor majd az ügyintézési határidők figyelembevételével lépnek. Addig mi megfulladunk… Meg azt is mondták, hogy már úgyis mindjárt végeznek. Három hónapja tart ez az egész rettenet, kicsit olyan, mintha sosem lenne vége. Amúgy meg úgy tudjuk, hogy ha ezzel az épülettel végeznek, akkor jön a következő. Pokoli…"

Jó az önkormányzat nem segít, de akkor még mindig ott van a jó öreg kommunikáció. Hátha meg lehet beszélni a vállalkozóval, hogy a munkásai fegyelmezetlensége – teljesen szabálytalan csak úgy kidobni a sittet az utcára, vagy a belső kertbe – komoly kellemetlenségeket okoz a szomszédoknak.

"Ugyan… Én megpróbáltam. Egyszerű volt a válasz: megfenyegetett és elhordott mindennek a főnök, aki nem is olyan rég, még nem kint volt, hanem bent. Egy olyan rácsos helyen. Érti ugye?"

A közös képviselő sem jutott egyről a kettőre az ügyben, így a lakók csak nyelik a port.

Búcsúzunk. Közben elmegy mellettünk egy munkás, aki éppen végzett. Ruháját csapkodva porzik el mellettünk. Önmagát sem kímélte.

Persze ez az ő baja.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42803/pics/lead_800x600.jpg
Botka László,felújítás,riport,Szeged
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Dávid Szaniszla, az 56-os forradalom túlélője: „ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”

2019.10.26. 07:25
Vajon az akkoriban kendőzetlenül bátor, őszinte és folytonosan lázadó fiatal alföldi lány, …

A színház tetejét is letépte a hatalmas vihar Szegeden

2019.09.09. 17:05
Soha nem látott erővel csapott le a vihar a csongrádi megyeszékhelyen, 112 km/óra sebességgel fújt a szél.

Kajak-kenu-vb: Kopasz Bálint és Csipes Tamara aranyérmes, megvan az első kvóta

2019.08.24. 12:35
Kopasz Bálint és Csipes Tamara aranyérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. …

Jövő héten kezdődik a Szentendrei út felújítása

2019.08.13. 16:20
Készüljön fel mindenki, ugyanis jövő szerdán kezdődnek meg a Szentendrei út felújítási munkálatai a Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca között.

Vasárnap kezdődik a halásztelki csomópont felújítása az M0-son

2019.07.18. 11:20
Vasárnap megkezdik a halásztelki csomópont felújítását az M0-son, így őszig Halásztelek a szigetszentmiklósi csomóponton keresztül lesz megközelíthető - …

Trójai falóként csempészi a hatóanyagot az SZTE forradalmi gyógyszerhordozója

2019.06.21. 15:10
Új, a korábbinál sokkal hatékonyabb gyógyszerészeti segítséggel kezelhetik a migrént, a szélütést és a sclerosis multiplexet a Szegedi …

Átadták a 3-as metró megújult északi szakaszát

2019.03.30. 14:55
Átadták szombaton a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszát.

Metrópótlók, metrópótlók mindenhol

2019.03.19. 11:05
Március végén várhatóan átadják az M3-as metró felújított északi szakaszát, egy héttel később pedig megkezdődik a Kőbánya-Kispest - Lehel tér közötti szakasz felújítása is. Lesz káosz.

Zétényi Csukás Ferenc nyílt levele

2018.12.26. 17:50
SZEGEDI GONDOLAT: SZOBROT HORTHY MIKLÓSNAK! 
-Megkésett levél Magyarország egykori kormányzójának-

Botka menekül a Szeviép-ügy kivizsgálása elől

2018.12.21. 14:55
A kormánypártok szerint a szegedi szocialista városvezetésnek takargatnivalója van a Szeviép-ügyben, ezért nem járult hozzá a vizsgálóbizottság felállításához.

Ezeket a cikkeket olvastad már?