Blogolj!

Kiszelly Zoltán: lelassul a Soros-terv megvalósítása

Angela Merkel pártja nyerte a németországi választásokat, de… Nagyon sok kérdés vár tisztázásra az előttünk álló időszakban, hiszen a győztes és a vesztesek is gyengültek, ellenben megjelentek új pártok a palettán. Kiszelly Zoltán politológus elemezte a helyzetet. Blogstar-interjú.

 

Sokan úgy vélik, hogy Merkel győzelmével együtt is instabil lehet a német helyzet és bonyolult időszak jön. Egyetért ezzel?

Egyet kell, mert a nagykoalíció mindhárom pártja meggyengült. Nemcsak a győztes esett vissza, hanem a CSU is régen látott mélypontra került. Ennek pedig Angela Merkel az oka és nemcsak a migránsválság miatt mondom ezt. A kancellár követte a német társadalom véleményközpontját, balra tolódott és magukra hagyta a CDU támogatóit, a középosztályt és a lecsúszókat is. A középréteg tagjai közül sokan a liberálisokban látta az erőt a problémák megoldására, a bajban lévők, akik például munkaerőpiaci konkurenciát látnak a migránsokban inkább az AfD-hez álltak.

Ahhoz a párthoz, amely egyértelműen a bevándorlók ellen van és azonnal be is szólt Merkelnek a választás éjszakáján.

Az AfD korábban eurószekptikus párt volt, vagyis a közös fizetőezköz ellen szólaltak fel, ám ez úgy 5-7 százalékos támogatáshoz volt elég, ám azzal, hogy a bevándorlás kapcsán is határozott véleményük van nagyobb népszerűségre tettek szert. Az útja elején járó pártról beszélünk, amely előbb vélhetően az ellenzék vezére akar lenni, majd pedig kormányt akar alakítani. Egyelőre a protest szavazókat állítják maguk mellé, mindenesetre érdekes lesz, hogy mit tudnak elérni az október 15-i Alsó-szászországi választáson.

Mit jelent Magyarország számára a választás eredménye, illetve a kialakult helyzet?

Senkinek, így nekünk sem jó, ha elhúzódik a kormányalakítás, márpedig sokan azzal számolnak, hogy erre kell készülnünk. A helyzet az, hogy Európa egyik vezető hatalmáról van szó, korántsem mindegy, hogy mi és mennyi idő alatt történik meg, ez nem Belgium, Hollandia, Csehország, vagy Spanyolország. Ugyanakkor nagyon komoly ellentétek vannak a pártok programjai között.

Magyarország számára fontos, hogy Angela Merkel nyert, hiszen ugyanabba a pártcsaládba tartozik, mint a Fidesz, vagyis a magyar kormányzó erő,

Orbán Viktor nem véletlenül mondta a választás előtt, hogy mondjuk el egy csendes imát Merkel sikeréért. Németország és Merkel egységes Európában gondolkodik, míg ugye Macron, a francia elnök szűkebbre szabná az egységet, az északi és a keleti országokat kihagyná a szövetségből.

A választás éjszakáján, a bukott Martin Schulz azonnal beszólt hazánknak. Meglepte?

Nem, de emlékezzünk vissza, hogy mi történt korábban. Orbán Viktor és Angela Merkel különböztek össze 2015-ben. Aztán a kancellár átengedte Magyarország szapulását Schulznak és Jean-Claude Junckernek, miközben ő beállt középre közvetítőnek. Politikus megoldás volt. Merkellel könnyebb megtalálni a hangot, mint Martin Schulz-cal.

Orbán Viktor annyit írt vasárnap a Facebook oldalán, hogy "Budapest gratulál!".

Nagyon jó üzenet volt! A Soros-terv megvalósítása lelassul és nekünk ez jó, már csak azért is, mert a németek többsége a milliárdos betelepítési elképzelései ellen szavazott.

Még a német liberálisok is azt mondták, hogy a háború elől menekülőket vissza kell vinni a hazájukba, ha béke lesz náluk.

És Szíriában már van hét biztonságos zóna. Volt olyan terv is, amely szerint újabb egymillió migránst akartak hozni Európába, mégpedig családegyesítés jelszóval. Most megfontolják, hogy ezt engedik-e. 

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42838/pics/lead_800x600.jpg
Interjú,Kiszelly Zoltán,migráció,Németország,választás

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
roza 2017-09-28 17:05:01
Reméljük megbuktatják a Merkel mamát.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Orosz elnökválasztás: Putyin negyedik ciklusát kezdheti

2018.03.18. 19:25
Folyamatos a a szavazatok feldolgozása, 21 óra 20 perckor Putyin már 75 százalék felett jár.

Európát fenyegetik az észak-koreai rakéták?

2018.03.18. 15:10
A német hírszerző szolgálat jelentései szerint reális a veszély.

Nyáry Krisztián: 1848 mindenkit képes megszólítani

2018.03.15. 20:55
Az irodalomtörténész legfrissebb munkája a szabadságharc levelezéséből válogat: Petőfi és Arany üzeneteitől Andrássy Gyula trágár versfricskájáig. Nyáry Krisztián beszélt arról …

Pintér M. Lajos: Az értelmiségi gyökerű újságírást művelem és várom el

2018.03.15. 12:40
Kollegánk, Pintér M. Lajos kapta 2018-ban Csongrád megye Sajtódíját. A még mindig fiatal újságíró mögött jelentős életút áll már …

Lázár János: A politika nem babapiskóta

2018.03.12. 15:00
Egy politikusnak küzdenie kell a meggyőződéséért, vége pedig csak annak van, aki feladja – üzeni a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hódmezővásárhelyiként aggódik a város …

Elkaptak két terroristát Röszkénél!

2018.03.08. 14:25
Pontosabban „a megalapozott gyanú: a terrorizmus finanszírozása”.

Cseresnyés Péter: Foglalkoztatásban az EU-átlag fölött vagyunk

2018.03.06. 15:05
Látványosan csökkent a munkanélküliség Magyarországon 2010 óta, miközben a foglalkoztatás a különböző kormányzati intézkedések következtében fokozatosan nő …

ÉLŐ: Kormányinfó 110.

2018.03.01. 13:30
Az első tavaszi fellépés: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondják, hogy mit és miért tett a kormány az utóbbi napokban.

Magyarország nagyon jó időszakot él, sorrá élednek újjá a műemlékek

2018.02.24. 10:15
Szép lassan befejeződik a Szépművészeti Múzeum eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukciója, melynek egyik új állomása, az ismét régi …

Belvárosi Főplébánia – Több ezer látogató egy-egy nap alatt

2018.02.23. 10:20
A profi szakmai irányításnak köszönhető, hogy tavaly voltak olyan napok, amikor huszonnégy óra alatt több ezer látogató is megfordult a Belvárosi Nagyboldogasszony …

Ezeket a cikkeket olvastad már?