Blogolj!

Komoly érdeklődés övezte a Magyar Zene Házát a nemzetközi Hay Fesztiválon

A nagyszabású kulturális fesztivál a modern városok szerepének és átalakulásának témáját járta körbe.

A spanyolországi Segoviában XII. alkalommal megrendezett Hay Fesztiválon teltházas érdeklődés kísérte a Magyar Zene Háza bemutatkozó előadását, ahol nagy sikert aratott a különleges múzeum-koncepció és épülete. A nemzetközi kulturális élet szereplői számára kiemelt jelentőségű fesztiválon írók, zenészek, történészek, politikusok, tudósok és kortárs gondolkodók adtak találkozót egymásnak.

A spanyol fesztivál az idei programsorozat „Képzeld el a világot” mottóját követve a modern városok kihívásaira és napjaink globális kérdéseire kereste a választ.

 Az esemény alapmotívumában ugyanakkor a fenntarthatóság és a jövő generációinak edukálása is fontos szerepet kapott.

Magyar Zene Háza koncepciója különösen jól illeszkedik ehhez a gondolatvilághoz, Európa legnagyobb kulturális városfejlesztési projektje részeként méltán kapott meghívást a rangos eseményre.

A kultúra találkozása a természettel című kerekasztal beszélgetésen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, valamint Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza ikonikus épületének megalkotója az intézmény bemutatása mellett a változó igényekről beszélgetett Martha Thorne, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatójával.

A Városliget, Európa első közparkja a régi értékeket megőrizve a város lakóinak jelen és jövőbeli igényeit kiszolgálva újul meg.

 A kulturális élet felpezsdítésével, a rekreációs és szabadidős funkciók megújításával a Liget új közösségi színtere lesz a város életében, de Európában is vonzerőt jelent majd az intézményhálózatában és zöldterületében is megújuló park

 – magyarázta Baán László.

A Magyar Zene Háza egy újfajta zenei központként, koncertekkel, zenepedagógiai foglalkozásokkal és interaktív kiállításokkal várja majd a látogatókat. „Milyen kihívásokkal néz szembe a jövő múzeuma, hogyan képzelhetjük el a kiállításokat a jövőben?” – tette fel a kérdést a beszélgetés moderátora, Martha Thorne. Baán válaszában a látogatók változó elvárására hívta fel a figyelmet:

A tendencia azt mutatja, hogy a látogatók egyre jobban igénylik, hogy a múzeumban, a kiállítás aktív részesei legyenek. Az interaktivitás mellett azonban komoly kihívást jelentenek a különböző látogatói csoportok. A Magyar Zene Háza kiállítástervezői azon dolgoznak, hogy egy olyan programot hozzanak létre, amely az egész család számára élvezetes, új ismereteket ad nem csak a gyerekeknek, hanem a kísérőiknek is.

Sou Fujimoto sztárépítész tervei alapján épülhet meg a Magyar Zene Háza épülete.

A tervezés során Fujimoto az intézmény hármas funkcióját (kiállító-, előadóművészeti- és oktatási tér), illetve lokációját is szem előtt tartva álmodta meg a házat.

 „Tervezőként mindig az érdekel, hogyan kapcsolhatjuk össze a természetet és az épített környezetet. Nagyon élveztem a Magyar Zene Háza tervezését, az épület elhelyezkedése izgalmas kihívás volt számomra, egy igazán érdekes találkozása a természetes és a mesterséges tereknek, és az épület felépítése is összhangba került az intézmény funkciójával.”- hangsúlyozta a japán tervező.

Az épület lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette. A nyitottság és az átjárhatóság jegyében az építész az épület oldalfalait üvegből tervezte, míg a tetőre álmodott lukacsos szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, áteresztik a fényt a térszínt alatti helyiségekbe. A hallgatóságnak egy koncert során így olyan érzete lehet, mintha a zenészek a parkban, a természetben muzsikálnának.

A teltházas előadáson spanyol építészhallgatók is részt vettek, akik lelkesen jegyzetelték a sztártervező gondolatait a Magyar Zene Háza koncepciójáról, mely lenyűgözte a fesztivál közönségét is. A projekt számára megtiszteltetés volt Győri Enikő madridi nagykövet és G. Nagy Kinga kulturális attasé részvétele a nézőtéren. 

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42902/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Hay Fesztivál,Magyar Zene Háza

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-10-04 10:17:19
A modern városok mellett ne feledkezzenek el a modern falvakról sem, ők termelik meg a betevő falatunkat, azokat kell okosan betelepíteni. A múltban sok kárt okozott a mindenáron való városiasodás, remek mezőfalvak kisvárossá váltak; állattartás, gyümölcstermesztés,zöldségtermesztés megszűnt. Helyette díszfák, garázsok, bevásárlóközpontok, autópályák. Hirtelen büdös lett az istálló, inkább a benzingőzt szagolják és import , sokszor minősíthetetlen élelmiszeren tengődnek.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Elhunyt Borbély Jolán néprajzkutató

2018.03.21. 22:15
A Prima-díjas, Bessenyei György-díjas, Martin-díjas néprajzkutató, pedagógus életének 90. évében hunyt el.

Blogstar kávéház

2018.03.21. 02:45
Politikai prostitúció, szakértő parasztvakítás, újkádárista összefüggések, a migránsok tüze és papír nélküli szerelem szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.20. 02:45
Szélütött járadékvadászok, könnygázfelhős izmozás, tomboló klímamigráció, utópisztikus vécéforradalom és Tündér Lala papás-mamása keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.19. 05:00
Méregkeverő ceremóniamester, köddé vált migránshordák, a világháló gyermekcsapdái és a kézrátétel gyógyító ereje hétindító online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.18. 03:45
Gyurcsány csapdája, Vona bolondériája, kormányzati korrupció, Afrika pokla és a Photoshop sztárakrobatikája vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.17. 05:10
Karácsony illegitimitása, helyesírási baklövések, műanyag hallakoma, eltussolt agyrázkódások és egy zúzós esztendő szombati online lapszemlénkben.

Horrorfilmbe illő sílift-baleset Grúziában

2018.03.16. 16:20
Több sérültje is van annak a rendkívül ijesztő balesetnek, amiben egy sílift rongálódott meg a grúz Gudauri síterepen. Magyar síelők is voltak a helyszínen, de ők szerencsésen megúszták a …

Híd omlott össze Miamiban, többen meghaltak

2018.03.16. 07:30
Még csak néhány nappal ezelőtt állították fel azt a gyalogoshidat, ami összeomlott Miamiban. Többen is meghaltak a szörnyű balesetben.

Több tonna arany hullott az égből

2018.03.16. 07:00
Szürreális baleset történt egy jakutföldi repülőtéren. Egy repülőből több mint száz aranytömb hullott a kifutópályára.

Blogstar kávéház

2018.03.16. 04:50
Gyurcsány pálfordulása, Orbán fenyegetése, Soros-jelöltek, migráns Táncsics, védőszentek és hétpróbás bűnözők pénteki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?