Blogolj!

Katalán népszavazás - ÉLŐ

Bárki, aki szerepel a választójogi névjegyzékben, bármelyik nyitva lévő szavazóhelyiségben voksolhat az önrendelkezési népszavazáson - jelentette be a katalán kormányszóvivő vasárnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján Barcelonában

Jordi Turull elmondta: nem minden kijelölt szavazóhelyiség tud kinyitni ezen a napon, viszont a katalán kormány biztosítani kívánja mindenki számára, hogy szavazhasson. 

Kialakítottak egy olyan elektronikus rendszert, amelyben a működő szavazókörökben ellenőrizni lehet, hogy a szavazó szerepel-e a választójogi névjegyzékben - tette hozzá.

A bejelentés előzménye, hogy a spanyol kormány szombaton kiiktatta a szavazás számítógépes rendszerének szoftverét.

A politikus szerint a népszavazást nem tudják elképzeléseik szerint megrendezni, de igyekeznek megoldásokat találni az akadályokra. "Referendum B" - így nevezte a szóvivő a népszavazást.

Mint mondta, mivel a spanyol hatóságok elkobozták a borítékokat, nem tudták kellő számban pótolni őket, ezért ebben az esetben elfogadják a boríték nélkül a szavazóurnába dobott, félbe hajtott szavazólapokat is.

"Mindent megtettek, hogy ledöntsék az online rendszert. Lefoglaltak 1,5 millió borítékot, és 9 millió szavazólapot, de még így sem tudják megakadályozni, hogy ez megvalósuljon" - hangsúlyozta Raül Romevera, a katalán kormány külügyi tanácsosa a sajtótájékoztatón.

A politikusok - akik tájékoztatójukat katalánul, spanyolul és angolul tartották - elmondták: érvényesnek tekintik továbbá azokat a szavazólapokat is, amelyeket a választók a hivatalos formátum szerint maguk nyomtattak ki és otthonról hoztak.

Egy akadémikusokból álló héttagú testület hitelesti majd a szavazás szabályosságát, és felsorolták a többségében jogtudósokból álló csoport neveit.

A feladatra eredetileg kijelölt úgynevezett választási szindikátust korábban feloszlatták, mert a spanyol alkotmánybíróság napi 12 ezer eurós büntetést szabott ki rájuk, amennyiben folytatják az illegális népszavazás előkészítését.

Katalóniában, az eredetileg kijelölt több mint 2300 szavazóhelyiségből, úgy tudni, 163 iskola van nyitva, ahova a szülők, gyerekek tanárok lényegében beköltöztek a hétvégére.

Az iskolák bejáratánál vasárnap reggel több száz fős tömegek várakoznak arra, hogy 9.00 órakor megkezdhessék a szavazást.

Noha a katalán rendőröknek utasításuk van, hogy kiürítsék és lezárják az épületeket, ez eddig nem történt meg. Viszont helyiek az internetes közösségi oldalakon folyamatosan osztják meg a voksolásra készen álló, berendezett szavazóhelyiségekről készült a fényképeket.

De van, ahol a rendőrség igyekszik megakadályozni a szavazóhelyiségekbe való bejutást. Az alábbi képen pedig a katalánok igyekeznek élő pajzsként távol tartani a rendőröket, akik korlátozni szeretnék a szavazást.

Mindez videón is.

Elég komoly a rendőri jelenlét.

Élő lánccal védik a szavazóhelyiségeket a katalánok.

Hajnalban, 5.45-kor már ennyien álltak sorba. 

Nem hozzák, elviszik. Pedig alig negyed órája tart a választás. Valószínűleg nem tudta mindenki leadni a szavazatát.

Szakad, szakítják a rendőrök az élő láncot.

Egészen döbbenetes. Szavazni szeretett volna a függetlenségről.

Rohamrendőrök zárták el a bejáratot több szavazóhelyiségnél Katalóniában és próbálják eltávolítani az ott összegyűlt tömeget, hogy megakadályozzák az alkotmánybíróság által felfüggesztett voksolást. Az első információk szerint a spanyol rendőrség és csendőrség néhány helyen erőszakot alkalmazva lépett fel, mivel a felszólítás ellenére az emberek nem hagyták el a helyszínt, és voltak, akik ellenálltak, amikor el akarták vezetni őket. Néhány szavazóhelyiségnél viszont meg tudták kezdeni a voksolást reggel 9 órakor.

***

A szavazókörök 73 százalékában megkezdődött a szavazás a katalán önrendelkezési referendumon - közölte Jordi Turull katalán kormányszóvivő vasárnap tartott sajtótájékoztatóján Barcelonában.

"Kérjük a nemzetközi közösséget, hogy nézze figyelmesen az alapvető jogok megsértését és megerőszakolását, amelyet elszenvedünk Katalóniában. Ez nem Spanyolország belső problémája, hanem az egész Európai Unióé. Európai polgárok vagyunk" - jelentette ki.

A politikus követelte, hogy mondjon le Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja "olyan erőszak miatt, amely a Franco-rezsimre emlékeztet".

"Kénytelenek voltunk megtenni, amit nem akartunk megtenni" - mondta nem sokkal hamarabbi sajtótájékoztatóján Enric Millo.

Millo bírálta a katalán rendőröket, amiért nem akadályozták meg az iskolák kinyitását, véleménye szerint a szakmaiságot megelőzte a politika.

Rendkívüli felelőtlenségnek nevezte a gyerekek és idősek veszélybe sodrását egy olyan helyzetben, amikor tudni lehetett, hogy a hatóságoknak parancsa van a voksolás megakadályozásra.

Kérte az állampolgárok megértését is, mondván, az intézkedés nem a személyek ellen irányul, hanem a választási anyagok begyűjtésére.

"A világtörténelemben először fordult elő, hogy 45 perccel a választás előtt változtatják meg a választás feltételeit azzal, hogy eredményt tudjanak felmutatni" - hangsúlyozta Millo.

Carles Puigdemont katalán elnök vasárnap délelőtt szavazott a Girona tartományban fekvő Cornella de Terri településen, néhány kilométerre attól a helyszíntől, a Sant Julia de Ramis nevű településtől, ahol az eredeti tervek szerint leadta volna voksát. Spanyol rohamrendőrök kora délelőtt erő alkalmazásával hatoltak be a Sant Julia de Ramis sportcsarnokában felállított szavazókörbe, és elvitték a szavazólapokat és az -urnákat.

A katalán kormány 2315 helyszínen, 6249 szavazókörben ígérte a voksolás megrendezését. A választói névjegyzékbe 5,34 millió embert vettek fel, a voksolás lebonyolításában pedig 7235 önkéntes működik közre.

A spanyol belügyminisztérium korábbi közlése szerint a legtöbb szavazóhelyiséget előre lezárták a hatóságok. Nem hivatalos információk szerint 163 iskolát foglaltak el még pénteken szülők, gyerekek, tanárok azzal a céllal, hogy nyitva tartsák a szavazásig.

Az Index beszámolója szerint rohamrendőrök zárták el a bejáratot több szavazóhelyiségnél, és próbálták eltávolítani az ott összegyűlt tömeget. Girona városában a rendőrök betörtek abba a szavazóhelyiségbe, amelyben Carles Puigdemont katalán kormányfő szavaz. A Reuters szerint azonban a politikus ennek ellenére leadta szavazatát.

A Barcelona melletti Sabadell kijelölt iskolájánál a rendőrök előbb elvezették a tiltakozókat, aztán betörtek az épületbe, összeszedték és elvitték a szavazásra előkészített urnákat. Miután távoztak, önkéntesek jelentek meg, akik pillanatok alatt berendezték a szavazóhelyiséget az aulában, és elkezdődött a voksolás.

Katalán egészségügyi források szerint 38 ember sérült meg az alkotmányellenes és betiltott függetlenségi referendum elleni rendőri intézkedések során vasárnap. A tájékoztatás szerint hárman súlyos sérülést szenvedtek, kilenc embert kellett kórházba szállítani.

A spanyol sajtóban sorra jelennek meg a vérző fejű emberekről készült fényképek. A komolyabb összecsapások Barcelona belvárosában történtek, miután a rohamrendőrök kiszorították embereket a Ramon Llull iskola bejárata elől, ahol szavazni akartak az önrendelkezési népszavazáson.

Carles Puigdemont katalán elnök közlése szerint a rendőrség gumilövedékekkel lőtt szavazni akaró emberekre Barcelonában. Ezt indokolatlan és igazolhatatlan erőszaknak minősítette. Hangsúlyozta: a "rendőri brutalitás" mindent elmond, a spanyol kormányt ez a "szégyen" örökökre elkíséri, szemben azon emberek képével, akik méltóságot tanúsítottak a rendőri erőszakkal szemben.

A katalán elnök felhívta a figyelmet arra: így sem tudták megakadályozni, hogy az emberek szavazzanak. A politikus Sant Julia de Ramis nevű településen nyilatkozott a sajtónak, ahol spanyol rendőrök és csendőrök pár órával korábban több embert a földre nyomtak vagy a földre löktek, mivel a felszólítás ellenére nem hagyták el a helyszínt, és voltak, akik ellenálltak, amikor el akarták vezetni őket.

Az eredeti tervek szerint itt kellett volna szavaznia a katalán elnöknek, aki végül egy másik településen adta le voksát.

A katalán kormány több tagja is tudott szavazni, annak ellenére, hogy a spanyol belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a szavazóhelyiségek többsége le van zárva.

A katalán kormány azt közölte a több mint hatezer szavazókör 73 százaléka működik.

Órák óta áll a sorban szavazásra várva egy iskola előtt Barcelona polgármestere, Ada Colau, aki az eseményeket úgy kommentálta Twitter-üzenetében: "Gyáva a miniszterelnök, aki elárasztotta rendőrökkel a városunkat".

A városvezető többször hangsúlyozta: ő maga nem ért egyet a népszavazás céljával, a szavazólapot ezért üresen vagy érvénytelen szavazattal adja majd be.

Több spanyol városban tüntettek a spanyolok egysége mellett vasárnap, miközben Katalóniában rendőri intézkedések közepette tart a betiltott függetlenségi népszavazás.

Zaragozában a helyi rendőrség adatai szerint mintegy hatezer ember vonult utcára spanyol zászlókat lobogtatva, és azt kiabálva: "Spanyolország az Katalónia, Katalónia az Spanyolország".

A résztvevők követelték a katalán függetlenségi politikusok bebörtönzését, és tiltakozásukat fejezték ki amiatt is, hogy vannak olyan spanyolok, akik nem tudják spanyol nyelven taníttatni a gyerekeiket Spanyolország egyik régiójában. (Katalóniában az oktatás fő nyelve a katalán, de a szülők igényt tarthatnak emellett részleges spanyol nyelvű képzésre.)

Spanyolország fővárosában százak tüntettek, és nemzeti zászlókat lengetve követelték az alkotmány betartását. Állásfoglalásuk szerint a függetlenségi népszavazást nem lehet megtartani, mert ahogy mondták: "Katalónia az Spanyolország is".

"Egységes Spanyolország, sosem lesz legyőzött" - skandálták egyebek mellett a tüntetők, akik a Plaza Mayorról átvonultak a város főterének számító Puerta del Solra, és követelték a katalán elnök lemondását.

Már szombaton délután is ezrek vonultak utcákra szerte Spanyolországban, hogy tiltakozzanak a népszavazás ellen.

***

Hiába kérte a Barcelona, hogy halasszák el a katalán függetlenségről tartott népszavazás napjára kiírt bajnokijukat a Las Palmas ellen, végül a spanyol és a katalán futballszövetség sem engedélyezte ezt nekik, így végül elég nagy kavarodás után, zárt kapuk mögött állnak ki a mérkőzésre a csapatok.

A kezdés előtt az is felmerült, hogy a Barcelona akár pontlevonás árán is vállalná, hogy nem áll ki, de a két szövetség – főleg a spanyol – hajthatatlan volt, így a Barcelona vezetősége a játékosokkal egyeztetve, elsősorban azok kérésére végül zárt kapuk mögötti játék mellett döntött.

Akár hat pontot is levonhattak volna a Barcától, ha nem állnak ki, ez meggyőzte a klub vezetőségét is, játszaniuk kell. Fél órával a kezdés előtt adott ki közleményt a Barca:

A klub elítéli a Katalónia szerte tapasztalt intézkedéseket, amelyek gátolják a polgárok demokratikus szavazását és a szabad vélemény-nyilvánítást. A körülmények hatására az FC Barcelona úgy döntött, hogy zárt kapuk mögött játssza le a Las Palmas elleni mérkőzését, mivel a futball-liga elutasította az egyesület halasztási kérelmét.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség csak abban az esetben engedte volna a halasztást, ha a katalán rendőrség nem tudta volna biztosítani a mérkőzést, de ők kellő mennyiségű rendőrt a helyszínre küldtek, így ez az opció kiesett.

Negyed ötkor a Nou Campban végül elkezdődött a mérkőzés, teljesen üres lelátók előtt.

Piqué állítólag nem akart pályára lépni, és Carles Villarubi, a Barca alelnöke sem akarta, hogy játsszanak, ezért ő le is mondott a posztjáról. Bartomeu elnök a lemondást elfogadta - számolt be a Sport1.

A Nou Camp körül óriási a tömeg, a szurkolók próbálnak bejutni a stadionba, de ezt a rendfenntartók nem engedik nekik.Két kordon is van, ezeken valószínűleg megpróbálnak majd áttörni az ultrák még a meccs közben is.

A klub történetében ez az első zárt kapus meccs.

Julian Assange üzenete Jean Claude Junckernek, amelyben azt "javasolja", hogy zárják ki Spanyolországot az EU-ból.

A katalán tűzoltók a spanyol rendőrökkel szemben.

Ez lett a vége:

Ez a tuti blogunk bejegyzése a mai eseményekkel kapcsolatban:

A „demokrata" Google és a függetlenség

Még hogy nem szólnak bele választásokba a infokommunikációs multik! Az FB önkényesen töröl olyan tartalmakat, amelyeknél nem érti - vagy nem akarja érteni - a humort, az iróniát, pusztán a cím miatt letilt embert, médiumot el nem árult időtartamra.

A spanyol kormány szerint a hatóságok arányosan léptek fel Katalóniában az illegális önrendelkezési népszavazás megakadályozására, míg a katalán kormány ennek éppen ellenkezőjét gondolja - derült ki a két kormány képviselőinek vasárnapi sajtótájékoztatóin.

Nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló - jelentette ki Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban. Úgy fogalmazott, hogy a biztonsági erők teljesítették az igazságszolgáltatás rendelkezéseit és "arányosan cselekedtek". Ennek a "bohózatnak" a folytatása nem vezet sehova - mondta és felszólította a katalán vezetést annak "azonnali" befejezésére.

Hangsúlyozta, hogy Spanyolország egy konszolidált és erős demokrácia, amelyben az állampolgárok jogai és kötelezettségei felette állnak "kormányaik vágyainak". Világos, hogy kié a felelőség a kialakult helyzetért - mondta.

"Felelősnek tartjuk Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt és Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminisztert a Katalóniában történtek miatt" - jelentette ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő Barcelonában, aki szerint a spanyol rendőrök és csendőrök fellépése nem felel meg az arányosság elvének.

Adataik szerint 337 ember sérült meg a rendőri akciókban, amelyekkel igyekeztek megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett önrendelkezési népszavazást. Arra kérte a sérülteket, hogy tegyenek feljelentést.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint kilenc rendőr és két csendőr szenvedett sérülést az összecsapásokban, amelyek nemcsak Barcelonában zajlottak, hanem más városokban, például Tarragonában és Lleidában is.

A belügyminisztérium egy videofelvételt is közzétett, amelyen az látszik, hogy a csendőröket dobálja egy mintegy húsz főből álló csoport.

Itt is rendőr sérült.

Barcelona belvárosában egy ponton a referendum védelmezőinek csoportja barikádot is emelt, amelyhez egy építkezésen hagyott anyagokat, egyebek mellett cementes zsákokat használt fel.

Jordi Turull sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a katalán kormány információi szerint a szavazásra kijelölt iskolák 96 százalékában lehet voksolni és újságírói kérdésre a választási részvételt 50 százalékosnak mondta. A katalán vezetés szerint a voksolás eredménye jelen körülmények között is érvényes lesz.

Eközben a sajtóban beszámolók jelentek meg arról, hogy vannak helyek, ahol a választásra jogosultság ellenőrzése nélkül gyűjtik az urnákba a szavazatokat.

Miután a spanyol kormány kiiktatta a szavazás számítógépes rendszerének szoftverét, a katalán kormány egy mobiltelefonos applikációt hozott létre, amelyen keresztül ellenőrizni lehet a szavazási jogosultságot a szavazóhelyiségekben. Sajtóhírek szerint azonban ennek működésével is voltak problémák már a nap folyamán.

A magyar közmédia helyszíni tudósítójának az egyik barcelonai szavazóhelyiségben a szavazást lebonyolító önkéntesek azt mondták: az applikációval ellenőrzik a választói névjegyzéket, majd egy füzetbe felírják a megjelentek adatait és a nap végén ellenőrzik, hogy annyi szavazat van-e a dobozban, mint ahány név szerepel a lapokon.

Edinburgh városában a spanyol konzulátus előtt néma tüntetéssel fejezték ki ellenérzésüket a katalán eseményekkel kapcsolatban.

Az se számít ha sebesült vagy.

Vagy ha már a földön fekszel.

Senki sem érezheti magát biztonságban.

Ez itt a szakszerű fellépés:

Ugyanez egy másik szögből:

Katalán hatósági közlések szerint 465-en sérültek meg a rendőrökkel történt összecsapásokban vasárnap, a katalán függetlenségi népszavazáskor.

A kemény rendőri fellépést több külföldi politikus is nehezményezte, például Charles Michel belga kormányfő, vagy Jeremy Corbyn, a brit munkáspárt elnöke. Az EU egyelőre nem kommentálta a történteket. Megszólalt viszont Guy Verhofsadt, a liberálisok frakcióvezetője közleményt adott ki, melyben azt írja, elítéli az erőszakot, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy alkotmányellenes a referendum. Azt írta, ideje a megnyugvásnak és a párbeszédnek.

A spanyol kormányfőhelyettes azt mondta, "a katalán kormány teljes felelőtlenségére az állam erőszakszervezeteinek professzionális fellépése kell legyen a válasz".

A fellépést pedig arányosnak nevezte. Mint mondta, ez nem egy referendum. 

A spanyol belügy azt közölte, hogy 92 "illegális" szavazóközpontot számoltak fel, három embert, köztül egy nőt letartóztattak polgári engedetlenség és hatóság elleni erőszak miatt. Kilenc rendőr és három civil gárdista sérült meg.  

Néhány katalán rendőr, aki megtagadta a parancsot, és nem támadt a sajátjaira. Igen, néhányan közülük sírnak.

Eközben Spanyolország több nagyvárosában is tüntetnek az erőszak ellen. Például Valenciában.

De Sevillában is szép tömeg gyűlt össze.

Ez pedig itt Madrid:

"A spanyol kormány lábon lőtte magát. A módszerek, amelyeket a fennálló alkotmányos rend támogatása érdekében alkalmazott, brutálisak és eltúlzottak" - mondta Pavel Svoboda kereszténydemokrata EP-képviselő a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármelyik kormány visszaéljen a fegyveres erőkkel, erőszakot és repressziót alkalmazzon azok ellen, akik szabadon szeretnék kinyilvánítani véleményüket"- jelentette ki Václav Klaus szintén a televízióban.

Klaus emlékeztetett: az Európai Bizottság az utóbbi időben több alkalommal is bírálta Lengyelországot és Magyarországot "az európai jogok és az úgynevezett európai értékek be nem tartásáért, és ezért szankciókkal fenyegette meg ezeket az országokat".

"Követeljük az Európai Bizottságtól, hogy hasonló módon ítélje el a spanyol kormányt antidemokratikus és teljesen elfogadhatatlan eljárásáért" - szögezte le Klaus.

Pavel Svobodának meggyőződése, hogy Madrid "brutális módszereivel" a szeparatisták táborába hajtja a semleges katalán választókat is. "Úgy látszik, hogy az EU több tagállamának is gondja van a demokráciával. Jelenleg divat Lengyelországra és Magyarországra mutogatni, de most Spanyolország is csatlakozott hozzájuk. Ez messze van a működő demokráciától" - fejtette ki a kereszténydemokrata EP-képviselő.

Stanislav Polcák, aki a STAN-pártot képviseli az EP-ben, azt mondta: a spanyolországi felvételek olyanok, mintha Oroszországban készültek volna. Közölte, hogy az Európai Parlament elé viszi az ügyet. "Lehetetlen gumilövedékeket használni a választási urnákhoz tartó emberek ellen. Az Európai Bizottságnak ezt el kellene ítélnie" - szögezte le.

Katerina Konecná, az EP kommunista képviselője "abszolút elfogadhatatlannak" tartja a spanyol kormány fellépését. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy hasonló dolgok más országokban is megtörténhetnek.

Este 20 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. Mostantól számolnak, megközelítőleg két óra múlva lesznek meg az első eredmények.

A sérültek száma a mai napon:

Ma nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában, az állampolgárok pedig megállapíthatták, hogy a jogállam "erős és hatályos" - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján Madridban

"Megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amelyet minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni" - fogalmazott a politikus.

Mint mondta, kizárólag a törvény szerint jártak el, és a jogállam megmutatta: megvannak az eszközei, hogy megvédje magát egy ilyen komoly támadástól. Kifejtette: a történtekért ez egyetlen felelősök Katalóniában azok, "akik előmozdították a törvényesség és együttélés megtörését".

Megállapítása szerint Katalóniában a többség nem vett részt a "szecesszionisták forgatókönyvében", és megköszönte civilizáltságukat, amiért ellen tudtak állni "a legrosszabb populizmus" hívásainak, és köszönetet mondott az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek a támogatásért.

Bejelentette: kezdeményezi, hogy a spanyol parlament pártjaival közösen értékeljék a helyzetet.

A spanyol kormány által illegálisnak tartott népszavazás, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett, hivatalosan este nyolc órakor véget ért.

Több országos spanyol televízió csatorna is élőben közvetítette, ahogy az iskolai szavazóhelyiségekben kinyitották a szavazóurnákat, és elkezdték a leadott szavazatok összeszámlálását.

Azok a szavazók, akik még nem tudták leadni voksukat, de a zárás pillanatában a szavazóhelyiségben tartózkodtak, még élhettek a szavazati jogukkal.

Akik már voksoltak, az utcán ünnepelték, hogy sikerült szavazniuk, és míg korábban azt skandálták: "Szavazunk!", most azt kiabálták: "Szavaztunk!".

A katalán kormány legutolsó közétett adatai szerint a nap folyamán összesen 761 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolásért folytatott küzdelemben.

 A függetlenséget támogatók a tervek szerint a barcelonai Plaza de Catalunyán folytatják a népszavazás megtartásának ünneplését az éjjel.

Estére nőtt a sérültek száma:

Este így ünnepeltek és táncoltak a katalánok, egy szavazódobozzal.

Este 22.30-kor Carles Puigdemont katalán elnök kihirdette, hogy a régió vasárnap elnyerte a jogot, hogy független lehessen. Egyúttal felkérte a parlamentet, hogy hitelesítse a szavazás végeredményét, és jelentse be Katalónia függetlenségét.

A végeredmény:

Összes szavazat: 2,262,424
Igen: 2,020,140
Nem: 176,565
Üresen beadott szavazólap: 45,586
Érvénytelen szavazat: 20,129

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43050/pics/lead_800x600.jpg
Katalán népszavazás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-10-01 10:04:15
A spanyol hatòságok beavatkozása a katalánok népszavazásába rendkívűl durva, valóságos merénylet, a katalánoknak joguk van a teljes függetlenséghez és, hogy erről maguk dönthessenek. Az európai jog a népek függetlenségének lehetőségéről is rendelkezik. Hajrá katalánok! Ha ezt erőszakkal megakadályozzák, akkor annak súlýos következményei lesznek. Bár Erdélyország is indítana hasonló népszavazási kezdeményezést.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Kövér László: „Ahol nincs értelmes vita, az nem demokrácia, hanem hideg polgárháború!”

2017.12.14. 13:00
Az országgyűlés elnöke szerint az ellenzék arra törekszik, hogy hiteltelenítse a kormány szavait, miközben …

RENDKÍVÜLI: rendőrkézen a katalán elnök!

2017.11.05. 14:10
Feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont volt katalán elnök - jelentette a VRT holland nyelvű belga közszolgálati televízió hatósági forrásokra hivatkozva.

Százezrek tüntettek Barcelonában

2017.10.21. 21:30
Nem nyugszanak a kedélyek a katalán városban.

Madrid most odacsap a katalánoknak

2017.10.21. 14:15
Egy előre hozott választással távolítanák el Katalónia legálisan megválasztott kormányát.

Nem hirdette ki a független katalán államot az elnök

2017.10.10. 18:40
Nem hirdette ki a független katalán államot az elnök. Nem tettek le róla, de párbeszéddel szeretnék elérni.

Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét

2017.10.04. 03:20
Carles Puigdemont a BBC-nek kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Ezeket a cikkeket olvastad már?