Blogolj!

Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét

A katalán elnök szerint Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét. Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott rövid interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól - tudósít az MTI.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat. Hozzátette ugyanakkor, hogy jelenleg semmiféle kapcsolat nincs Madrid és a katalán kormányzat között.

Puigdemont a BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének minapi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, és a helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló hétfői nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Mindeközben első alkalommal intézett rendkívüli televíziós beszédet a nemzethez a három évvel ezelőtt trónra lépett király. A katalán kormány "ismétlődően, tudatosan és szándékosan" megsértette a törvényeket - jelentette ki VI. Fülöp. "Súlyos pillanatokat élünk demokratikus életünkben" - kezdte nyilatkozatát az uralkodó, azzal folytatva, hogy mindannyian tanúi voltak az eseményeknek, amelynek "végső célja, hogy a katalán kormány illegálisan kinyilvánítsa a függetlenséget".

A király szerint "az állam legitim hatalmainak" biztosítania kell az alkotmányos rendet, az intézmények normális működését, a jogállamiság érvényességét és az önrendelkezést Katalóniában.

Mint mondta, a katalán vezetés "döntéseivel szisztematikusan megsértette a törvényesen elfogadott legitim normákat, elfogadhatatlan hűtlenséget" mutatva az állam felé. Hozzátette, hogy az államot épp ők képviselik Katalóniában.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43171/pics/lead_800x600.jpg
Katalán népszavazás,Katalónia,Spanyolország
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-10-04 09:51:40
Spanyolországban diktatúra van. A népszavazásnak mindenkor, bármilyen témában létjogosultsága van. Ez az intézmény a népesség egyetlen megszólalási lehetősége két választás között, habár a kormányok ódzkodnak ellene, körülményes is kissé. Mégis elemi demokratikus jog, különben a népesség lenullázódik.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A koronavírus magyar érintettjei

2020.02.25. 16:35
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott a koronavírussal kapcsolatos legújabb …

Öten kerültek kórházba a pamplonai bikafuttatáson

2019.07.07. 16:00
A bikafuttatás első napján máris öt ember került kórházba, van, akit műteni is kellett.

Spanyol választások – nyert a szocialista párt, de bizonytalan, milyen összetételű kormány alakulhat

2019.04.29. 07:05
A szocialista párt megnyerte az előrehozott parlamenti választásokat Spanyolországban – ezt …

Muszlim terrorista gázolt Spanyolországban

2018.08.20. 13:25
A merényletet követően pedig elmenekült a helyszínről.

Nagy a baj Spanyolországban - 600 migráns betört Ceutába

2018.07.28. 10:40
Három nap alatt közel kétezer bevándorló érkezett Spanyolországba, ebből több mint hatszázan a határkerítésen át törtek be az észak-afrikai spanyol városba, Ceutába.

Kövér László: „Ahol nincs értelmes vita, az nem demokrácia, hanem hideg polgárháború!”

2017.12.14. 13:00
Az országgyűlés elnöke szerint az ellenzék arra törekszik, hogy hiteltelenítse a kormány szavait, miközben …

Megsemmisítették a katalán függetlenségi nyilatkozatot

2017.11.08. 15:50
Szerdai határozatában megsemmisítette a katalán függetlenségi nyilatkozatot a spanyol alkotmánybíróság.

RENDKÍVÜLI: rendőrkézen a katalán elnök!

2017.11.05. 14:10
Feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont volt katalán elnök - jelentette a VRT holland nyelvű belga közszolgálati televízió hatósági forrásokra hivatkozva.

Kiadták az európai elfogatóparancsot a volt katalán kormányfő ellen

2017.11.03. 20:55
Hivatalosan is bejelentették Madridban, hogy a spanyol központi büntető bíróság kiadta pénteken az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott …

Katalónia kikiáltotta a függetlenségét

2017.10.27. 15:35
Megszavazták a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. A spanyol kormány válaszul föloszlatta a katalán …

Ezeket a cikkeket olvastad már?