Blogolj!

A migrációs válság már biztonságpolitikai és bűnügyi kérdés is

A migrációs válság nemcsak humanitárius, hanem biztonságpolitikai és bűnügyi kérdés is, hiszen a menekültekkel, illetve a gazdasági bevándorlókkal együtt az ember-, fegyver- és kábítószercsempészek is mozgástérhez jutottak, miközben az átjárható határok a terrorizmus veszélyét növelik - mondta Áder János köztársasági elnök a Figyelő című hetilapban megjelent interjúban.

A menekültek szétosztását szabályozó kvóta kapcsán elmondta, nem fogadható el Brüsszelnek az a “lopakodó jogalkotása”, miszerint úgy próbálja bővíteni hatásköreit, hogy erre az alapszerződés nem jogosítja fel. Hozzátette, a máshonnan érkezők befogadása nemzeti jogkörbe tartozik, így a kvótaügy egy szuverenitási kérdés.

Rámutatott, hogy a kvótát nemcsak Magyarország, de mások mellett Csehország, Szlovákia és Lengyelország sem fogadja el, miközben a “másik oldal” a szolidaritást hangsúlyozza.

Legyünk szolidárisak! De mivel? A bajba jutott emberekkel vagy a korábbi rossz döntésekkel?

– tette fel a kérdést Áder János, aki szerint rossz politikai döntés volt, hogy nem zárták le időben a határokat, így a tagállamok kiszolgáltatottá váltak.

A migrációs válság lehetséges megoldásai között megemlítette, hogy meg kell teremteni az esélyt a kibocsátó országokban arra, hogy az emberek inkább otthon maradjanak.

“Ne hozzuk ide a bajt, hanem vigyük oda a megoldást”

– mondta. Szerinte Szíria újjáépítéséhez egy új Marshall-tervre lenne szükség, és ehhez az unión kívül az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is hozzá kellene járulnia.

A probléma egyik oka – fejtette ki -, hogy az elmúlt hatvan évben négy-ötszörösére, vagy akár tízszeresére nőtt bizonyos afrikai és ázsiai országok népessége. Ezen országok vezetőinek végig kell gondolniuk, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokkal mennyi emberről tudnak gondoskodni. A másik ok pedig Áder János szerint a klímaváltozás, aminek megoldásában nemcsak Európának van felelőssége.

Mivel az Egyesült Államok vezet az egy főre eső emisszió tekintetében (ez háromszor annyi, mint Magyarországon), elkerülhetetlen az ország anyagi felelősségvállalása. A köztársasági elnök kitért arra is, Magyarországon komoly tudás halmozódott fel az árvízi védekezésben, a vízbázis-védelemben és a víztisztításban. Ugyanakkor a világban jelenleg több mint kétmilliárd ember nem jut megfelelő mennyiségű és jó minőségű vízhez, miközben a szennyvíz 80 százaléka még mindig tisztítatlanul kerül vissza a természetbe.

A probléma megoldása a megelőzés lehet, ezért csak olyan ipari beruházásokat kellene engedélyezni, ahol garantálják, a felhasznált vizet megtisztítva juttatják vissza a természetbe, a már működő gyárakat pedig arra kellene “kényszeríteni”, hogy szűrőberendezéseket építsenek be – közölte. Szerinte összességében 500 milliárd dollárt kellene évente költeni világszinten a vízügyi infrastruktúra fejlesztésére és a kockázatok kezelésére, míg jelenleg mintegy 150-200 milliárd dollárt költenek erre.

Áder János a közelgő országgyűlési választások kapcsán úgy fogalmazott, abban bízik, a pártok indulatok helyett érveket mérnek majd össze, a választópolgárok pedig nem pillanatnyi érzelmeikre, hanem a józan eszükre hallgatnak, amikor döntéseiket meghozzák

Szólt arról is, Magyarország nagyot lépett előre az euró bevezetéséhez szükséges feltételrendszer teljesítésében, de a forint lecserélése alapos körültekintést igényel. Az ország minden polgárának az az érdeke, hogy az övezethez való csatlakozás semmilyen gondot ne okozzon – tette hozzá.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43221/pics/lead_800x600.jpg
Áder János,Aktuális,kvóta,migráció,válság
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.07.15. 04:55
A jogállamiság gyurmázása, augusztus 20-a bizonytalansága, a koronavírus mozgatórugója, a magyar postások lázadása és Tóth Andi szexi idomai szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.14. 04:50
Angela Merkel lebegtetése, a Nemzeti Konzultáció hasítása, Hadházy Ákos fantomszervezkedése, a koronavírus-járvány ellentmondásai és Vasvári Vivien szerelmes lubickolása keddi online lapszemlénkben.

Áder János kihirdette a költségvetés megalapozásáról szóló törvényt

2020.07.13. 16:55
Áder János köztársasági elnök elrendelte a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetését hétfőn.

A balkáni útvonal felé tolja Görögország a szigeteire érkező migránsokat

2020.07.13. 10:05
Vargha Márk szerint Görögország úgy oldja meg a migránsproblémáját, hogy a balkáni útvonal felé tolja a szigeteire érkező bevándorlókat …

Tizenhárommal nőtt a koronavírusos megbetegedések száma

2020.07.13. 09:25
Ezzel 4247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nem halt meg senki az elmúlt huszonnégy órában, így az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3073-an pedig …

Kétszáz határsértő ellen kellett a rendőröknek intézkedniük a hétvégén

2020.07.13. 07:25
Nem unatkoztak a rendőrök és a katonák az elmúlt napokban sem, ugyanis csak péntektől vasárnapig 199 határsértőt csíptek el.

Blogstar kávéház

2020.07.13. 05:10
Lengyelország illiberalizmusa, a baloldal tudatos álhírgyártása, Angela Merkel politikai öröksége, a migránsok többlethalálozása és Fluor Tomi szerelmi villanása hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.11. 21:45
Aggasztó korona-körkép, sunnyogva hallgató francia baloldali sajtó, Hadházy kínos lebukása, rendkívüli lengyel kampányhajrá és Kulcsár Edina szexizése vasárnapi online lapszemlénkben.

Kánikula után lehűlés

2020.07.11. 17:30
Kicsit fellélegezhetünk, ugyanis este megérkezik a hűvösebb idő hazánkba. Ez persze csapadékkal, néhol pedig heves széllökésekkel is járni fog.

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Ezeket a cikkeket olvastad már?