Blogolj!

Nem hirdette ki a független katalán államot az elnök

Ragnar Volarus

Eredetileg este 18 órakor lett volna Carles Puigdemont katalán elnök beszéde a katalán parlament előtt, amiben akár a függetlenséget is kikiálthatja, de a beszédet egy órával elhalasztották. A BBC szerint Puigdemont kért még egy órát a beszéd előtt.

A helyi katalán rendőrség a biztonság kedvéért már reggel már reggel óta nagy erőkkel körbevette a parlamentet, ahol jelen pillanatban  több ezren demonstrálnak a függetlenség mellett és a kivetítők előtt várják Puigdemont beszédét.

A függetlenségpárti katalán vezetés október 1-jén tartotta a korábban megígért népszavazást, amit a madridi kormány végig alkotmányellenesnek tartott. A régióba vezényelt spanyol rendőrség és a katalán szavazók összecsapásaiban közel 900 ember sérült meg.

A referendumon a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt, vagyis összesen 2,26 millió ember, akik közül 90 százalék, azaz 2,02 millió fő támogatta az elszakadást. Erre alapozva Puigdemont a múlt héten azt mondta, akár napokon belül kikiálthatják a függetlenségüket. 

A népszavazást egyébként támogató barcelonai polgármester, Ada Colau arra kérte Puigdemont elnököt, hogy ne próbálja meg egyoldalúan kikiáltani a függetlenséget, bár a kialakult válságért elsősorban a madridi kormányt tette felelőssé. 

Európában is vegyes a fogadtatása a bejelentésnek, a függetlenséget elutasító állásfoglalást adott ki a német és a francia vezetés is. Az EU határozottan kijelentette, hogy abban az esetben, amennyiben Katalónia kikiáltja a függetlenségét, azonnal az EU-n kívül találná magát, és oda már csak Spanyolország jóváhagyásával juthatna vissza.

Kedden, nem sokkal a katalán elnök beszéde előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is arra kérte Puigdemont-t, hogy ne hirdesse ki a függetlenséget, mert az teljesen ellehetetlenítené a párbeszédet.

Itt nézhető élőben, mi folyik éppen a Katalán Parlamentben.

Az Independent angol lap online kiadása közben azt állítja, hogy a spanyol különleges erők azonnal letartóztatják a katalán elnököt, ha az kikiáltja a függetlenséget.

Itt a beszéd, angol fordítással.

Végül egy kusza, félreérthető beszédet mondott el a katalán elnök kedd este a katalán parlamentben, majd aláírta a függetlenségről szóló nyilatkozatot. Volt 40 másodperc, amikor az egész világ azt gondolhatta, hogy Katalónia kikiáltotta a függetlenségét. Aztán végül mégsem. A katalán elnök szerint elnyerték a jogot a függetlenséghez, de egyelőre mégsem lesz független Katalónia, de valamikor majd igen, ezért tárgyalni kell a spanyolokkal.

"Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket e függetlenség kinyilvánítása mellett" – fogalmazott a politikus, aki kifejtette azt is, hogy a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.

"Üljünk le, beszéljünk" – üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a "napot, helyet, és órát" a tárgyaláshoz.

Csalódottak a katalánok.

Az első döbbenet.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43433/pics/lead_800x600.jpg
Katalán népszavazás,Katalónia

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Katalóniában győztek a liberálisok, de a függetlenségi pártoké a parlamenti többség

2017.12.22. 08:15
A liberálisok és a függetlenségi pártok is győzelmüket ünneplik Barcelonában a csütörtöki katalán parlamenti …

Kövér László: „Ahol nincs értelmes vita, az nem demokrácia, hanem hideg polgárháború!”

2017.12.14. 13:00
Az országgyűlés elnöke szerint az ellenzék arra törekszik, hogy hiteltelenítse a kormány szavait, miközben …

Megsemmisítették a katalán függetlenségi nyilatkozatot

2017.11.08. 15:50
Szerdai határozatában megsemmisítette a katalán függetlenségi nyilatkozatot a spanyol alkotmánybíróság.

RENDKÍVÜLI: rendőrkézen a katalán elnök!

2017.11.05. 14:10
Feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont volt katalán elnök - jelentette a VRT holland nyelvű belga közszolgálati televízió hatósági forrásokra hivatkozva.

Kiadták az európai elfogatóparancsot a volt katalán kormányfő ellen

2017.11.03. 20:55
Hivatalosan is bejelentették Madridban, hogy a spanyol központi büntető bíróság kiadta pénteken az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott …

Katalónia kikiáltotta a függetlenségét

2017.10.27. 15:35
Megszavazták a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. A spanyol kormány válaszul föloszlatta a katalán …

Százezrek tüntettek Barcelonában

2017.10.21. 21:30
Nem nyugszanak a kedélyek a katalán városban.

Madrid most odacsap a katalánoknak

2017.10.21. 14:15
Egy előre hozott választással távolítanák el Katalónia legálisan megválasztott kormányát.

Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét

2017.10.04. 03:20
Carles Puigdemont a BBC-nek kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Katalán népszavazás - ÉLŐ

2017.10.01. 09:00
Bárki, aki szerepel a választójogi névjegyzékben, bármelyik nyitva lévő szavazóhelyiségben voksolhat az önrendelkezési népszavazáson - jelentette be a katalán kormányszóvivő. De ez mégsem ilyen egyszerű.

Ezeket a cikkeket olvastad már?