Blogolj!

Dr. Medgyessy Ildikó: Minőség nélkül a ruhaiparban sincs siker

„A folyó folyik tovább, a hordalékát letette. Értelmes, okos, tisztességes emberek vágtak neki a BKIK megújításának, akik meg tudják haladni az elődök anomáliáit” - hangsúlyozta a Blogstarnak adott interjújában dr. Medgyessy Ildikó, az Elegant Designi Zrt. igazgatónője. Hozzátette, a régi nagy gyárak életre keltésének lehetőségét, mint a Május 1. vagy a Vörös Október Férfiruhagyár nem látja, szerinte a jövő a kisebb műhelyeket, a rugalmasan működő kis- és középvállalatokat részesíti előnyben, ahol nagy szerepe lehet az egyediségnek, a kézügyességnek, a kreatív fantáziának. S amelyeket a BKIK a szakképzés révén nagyon jól tudja támogatni. Blogstar-interjú.

A magyar textilipar, a magyar könnyűipar a rendszerváltozás előtt élte virágkorát. Mit tehet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, hogy ez az ágazat – legalábbis a fővárosban - ismét a gazdaság erősségei közé tartozzon?

A kamara eddig is sok mindent tett az ipar megmaradása érdekében. A textilipar valóban eltűnt, viszont a textilruházati ipar, azaz a konfekcióipar létezik. Ez a terület a bérmunkának köszönheti a fennmaradását. A bérmunka rendkívüli mértékben adott lehetőséget piaci kapcsolatok kialakítására, újabb külföldi piacok felfedezésére, exportlehetőségek megtalálására. Ezen piaci támpontok segítették át a konfekcióipart azokon a holtpontokon, amelyek a rendszerváltás után az ágazatban keletkeztek.

A rendszerváltozás a nevekben mindenképpen megjelent: az Elegant Design leánykori neve Május 1. Ruhagyár volt.

Igen, ez a cég valóban az egykori Május 1. Ruhagyár egy részéből alakult ki. Annak idején az ötezer munkavállalót foglalkoztató Május 1. Ruhagyár több részre oszlott. Valamennyi egység megtartotta a külföldön bejáratott, ismert Elegant nevet, kiegészítve a saját szakterületre utaló megnevezéssel. Azért lettünk Design, mert mi örököltük a cégből a számítógépes gyártáselőkészítést, ami azóta is óriási érték, hiszen mindig is ez volt a vállalat lelke. Azóta sokat fejlesztettünk is rajta. 

Mit jelent a konfekciókészítésben a gyártáselőkészítés?

Mielőtt elkezdődne a gyártás, megindul egy komplex folyamat. Ennek során elkészítjük a műszaki leírást, hogy minél kevesebb anyagveszteséggel, szabás utáni leeső hulladéktextiliával kelljen számolni. Egy gyártás műszaki leírása olyan fontos, mint egy épület tervrajza. Azon legfeljebb a tervező tudtával lehet változtatni, ellenkező esetben összeomolhat az épület. Ugyanez áll egy női ruházati termékekre is. 

Hol jön a képbe a bérmunka?

A bérmunka csupán azt jelenti, hogy az alapanyagot, a kellékek listáját elküldi a megrendelő. Ebből a ruhát vagy megvarrjuk mi magunk, vagy megvarratjuk és két három hónap múlva megkapjuk a munkánk ellenértékét.

Amit tehát önök legyártanak, az voltaképpen már el is van adva.

Így van. Ahhoz, hogy egy gyár saját készterméket gyárthasson, ahhoz először egy jó tervező kell, aki ért a varráshoz is.

Lehet ugyanis gyönyörű ruhákat tervezni, ha utána nem lehet megvarrni. Akkor ezt ki lehet dobni. Sok esetben jönnek hozzám szülők, hogy a gyerekük tehetséges, szépen rajzol, szereti a divatot, mit csináljon. Menjen divattervezőnek? Mindenek előtt tanuljon meg varrni – ez a válaszom. Aztán szakközépiskolában, esetleg az Óbudai Egyetem ruházati szakán tanuljon tovább.

Abban az esetben, ha valaki ruhaipari technikus vagy mérnök, akkor a munkája során pontosan tudja, hogy a rajza, a terve megvalósítható-e vagy sem. Ez az alap. Ebből kell olyan ruhákat készíteni, amelyeket bemutathatunk a vevőinknek. Itthon a showroomban, bemutatókon, külföldön a nagy divatszakvásárokon Düsseldorfban, Párisban, Milánóban, New Yorkban. Itt mutathatják be a kliensek a kollekcióikat, s gyűjtik be az eladók a megrendeléseket. Ezután vesszük meg az anyagot, a kellékeket, kezdjük meg a gyártást. Ez általában egy éves folyamat. Két szezon van, az őszi-téli és a tavaszi-nyári. Most novemberben a jövő évi tavaszi-nyári kollekciók gyártását kezdjük. 

Magyarországon az Elegant Design nem is forgalmazza a termékeit?

Nem. Külföldre megy minden a megrendelőkhöz, elsősorban Nyugat-Európába. A francia a legnagyobb piacunk, de erős a belga megrendelés is. Dolgoztunk már Olaszországnak, Németországnak, sőt Dél-Amerikába Argentínának is.

Mi a siker titka?

A minőség, a minőség és a minőség. Fontos a szállítási fegyelem is, de hiába vagyok ott határidőre az áruval, ha az rossz, azonnal visszaküldik. Szerencsére velünk ez még nem fordult elő, mert nagyon odafigyelünk a minőségre. Csak így tudjuk megtartani a vevőket, ahogy nyilván a gazdaság más területein is a minőségközpontúság dominál.

Vissza lehet majd emelni a hazai ruhaipart, textilipart a régi fényébe?

Sokat kell érte dolgozni, de reménykedek abban, hogy vissza lehet emelni.

Szükség van a hazai ipar termékeire, hiszen mindenki számára öröm belebújni egy magyar kosztűmbe, fölvenni egy hazai blézert, szoknyát. Nemcsak azért mert, nagyon jó a minősége, hanem azért is, mert a vásárlásnál általában szeretjük előnyben részesíteni a magyar terméket. Gyakran mondom: csak importból öltözködni nem lehet.

Ezen az úton járva – hosszú évek munkájával – vissza lehet hozni azt a tradíciót, amit a magyar dolgozók, a magyar tervezők alakítottak ki.

Ezt lehet egyedileg és szervezetten is. A BKIK is részese lehet a ruhaipar ismételt megerősítésének? Például a képzés terén?

Erre nagyon büszkék vagyunk. A mi szakmánkban fontos a képzés, mert alig van varrónő a munkaerőpiacon. A fiatalok jelenleg nem nagyon akarnak varrónőnek tanulni. De ha tanulnak is, akkor is inkább vesznek egy varrógépet, s este otthon dolgozva javítanak, ruhákat csinálnak, kiegészítve vele a havi keresetüket. Ezért is nagyon lényeges, hogy a hazai textilruházati ipar fontos szervezete, a Textilipari-Műszaki Tudományos Egyesület az BKIK-val rendszeresen szervez különböző – ingyenes - képzéseket, tanfolyamokat, konferenciákat, ahol a szakma krémje képviselteti magát.

Kimondhatjuk, hogy a BKIK-nak kulcsszerepe lehet abban, hogy a hazai ruházati ipar megint magára találjon?

Mindenképpen, igaz, a régi nagy gyárak életre keltésének lehetőségét nem látom. A Május 1. Ruhagyár, a Vörös Október Férfiruhagyár, a Habselyem Kötöttárugyár vagy a Hódiköt Hódmezővásárhelyen - és a többiek – megszűntek a régi formájukban. A jövő a kisebb műhelyeket, a rugalmasan működő kis- és középvállalatokat, kkv-kat részesíti előnyben, ahol nagyobb szerepe lehet az egyediségnek, a kézügyességnek, a kreatív fantáziának. Ez nagyon fontos, mert a gyors piaci alkalmazkodás képességével, jó munkaszervezéssel lehet növelni a termelést, amivel erősíteni lehet a ruhaipari szakma presztízsét. Ezen az úton értelmes munkát lehetne adni a varrónőknek, s munkaerő oldalról is meg lenne oldva a termelés jövője.

Lehet ezzel azt a képet erősíteni, hogy nem a vállalkozók vannak a közvéleményben olykor csak „vízfejként” emlegetett kamaráért, hanem éppen fordítva, a kamara a vállalkozókért?

Feltétlenül A kamara azért van, hogy segítsen. A kamara nyilván jobban tudja koncentrálni a vállalkozóknak szükséges információkat, mintha ki-ki egyenként, személyesen, külön-külön gyűjtögetné össze őket. A BKIK és az MKIK szorosan összedolgozik abban, hogy a vállalkozók ezt a segítséget megkapják.

Ha valaki olvassa ezt a beszélgetést, és ennek nyomán fölkeresné tanácsért dr. Medgyessy Ildikót, akkor tudná fogadni, válaszolna a kérdéseire, útba tudná igazítani?

Természetesen nagy örömmel. Kötelességemnek érzem, hogy segítsem a kezdő kis- és középvállalatokat. Ez már voltaképpen gyakorlat is. Sok esetben jönnek hozzám iskolák. Legutóbb szakképző intézményeknek adtam lehetőséget gyárlátogatásra, különböző szakismeretek megszerzésére. Amikor én voltam fiatal, én is sok segítséget kaptam az akkori idősebbektől, amit én nagyon meg szeretnék hálálni. Az Elegant Design-nál mindig nyitva az ajtóm, vissza szeretném adni a fiataloknak mindazt, amit én kaptam. Hiszen övék a jövő, ez tagadhatatlan. 

Ez a cég a nyolcadik kerületben működik. Milyen – és egyáltalán - van-e kapcsolata a többi fővárosi városrésszel?

A kerületekkel a kamarán keresztül van kapcsolatunk, e szervezeten keresztül jövünk össze a máshol dolgozó fővárosi vállalatokkal. Érdekesség, hogy - ahol már tíz éve élek - Óbudán van kapcsolatom két szakmabeli vállalattal is. Óbuda a szívemhez nőtt, szépen fejlődik a városrész, jónak találom a kerület vezetését. Sőt, több kerületben is van kis termelőüzem, amelyekkel kapcsolatban vagyok. A legintenzívebb szakmai találkozások azonban mindenképpen a Krisztina körúti kamarai székházban szoktak megtörténni. A hatodik emeleten lévő Baross Gábor terem nagyon jó helyszín arra, hogy konferenciákat rendezzünk, összejöjjünk, beszélgessünk. A konferenciák legfontosabb része az interaktivitás. Az előadók meghallgatása után ki-ki hozzáfűzi saját tapasztalatait, aztán a hallottakat mindenki igyekszik a saját területén hasznosítani.

A kamara megújuló folyamatban van. Mit gondol, meg lehet-e haladni a korábbi negatív felhangokat, amikor személyeskedésektől, hatalmi harcoktól volt hangos a BKIK háza tája?

Optimista és bizakodó vagyok. Ez a folyamat nagyon jó irányú. Értelmes, okos, tisztességes emberek vágtak neki a munkának, akik meg tudják haladni az elődök anomáliáit. Hiszen csak így lehet előre lépni. A folyó folyik tovább, a hordalékát letette, az ott marad mögöttünk.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43501/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Dr. Medgyessy Ildikó,Elegant Design,Interjú,könnyűipar,Május 1. Ruhagyár,Óbuda,szakképézés,textilipar,varrónő
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-10-13 10:58:05
Jó lenne ha valaki felismerné, hogy az európai nők más fizikai adottságokkal rendelkeznek, mint az ázsiaikak. A vállcsúcs a keleti termékeknél a váll közepén helyezkedik el. Ez torz számunkra. Almamellünk van többnyire, ezért az ázsiai dekoltázs túl mély számunkra. A cipők orrrésze lapos, nem fér benne el a lábújj. Sorolhatnám a végtelenségig. Magyar nőknek készítsenek hordható ruhákat.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

2019.04.03. 17:25
Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. …

Hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulásokat

2019.03.26. 08:50
A kötelezettségüket nem teljesítő vállalkozásoknak március 31-ig kell megfizetniük a kamarai hozzájárulást, valamint az előző évekből származó tartozások rendezésére is …

Új elnököt választott a BKIK 72. Küldöttgyűlése

2019.02.13. 14:00
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2019. február 13-i Küldöttgyűlésén Nagy Elek ügyvezető általános alelnököt választotta a BKIK elnökének a soron következő tisztújításig.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

2019.02.09. 07:00
Elkeserítő, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával. A tranzakciószámok érdemi emeléséhez tartós gazdasági …

Borkai Zsolt: Sokat teszünk azért, hogy Győr élhető város legyen

2019.02.04. 09:20
A 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra olyan sportlétesítménnyel gazdagodott Győr városa, mely azóta is élhető és fenntartható, a város teljes …

Gyopáros Alpár: Tíz éven belül visszafordítható a falvak népességfogyása

2019.01.14. 07:00
A Magyar Falu Program összefonódva a Modern Városok Program fejlesztéseivel a 2018-2022 közötti kormányzati ciklus zászlóshajója lehet. Csak …

Ezeket a cikkeket olvastad már?