Blogolj!

Dr. Medgyessy Ildikó: Minőség nélkül a ruhaiparban sincs siker

„A folyó folyik tovább, a hordalékát letette. Értelmes, okos, tisztességes emberek vágtak neki a BKIK megújításának, akik meg tudják haladni az elődök anomáliáit” - hangsúlyozta a Blogstarnak adott interjújában dr. Medgyessy Ildikó, az Elegant Designi Zrt. igazgatónője. Hozzátette, a régi nagy gyárak életre keltésének lehetőségét, mint a Május 1. vagy a Vörös Október Férfiruhagyár nem látja, szerinte a jövő a kisebb műhelyeket, a rugalmasan működő kis- és középvállalatokat részesíti előnyben, ahol nagy szerepe lehet az egyediségnek, a kézügyességnek, a kreatív fantáziának. S amelyeket a BKIK a szakképzés révén nagyon jól tudja támogatni. Blogstar-interjú.

A magyar textilipar, a magyar könnyűipar a rendszerváltozás előtt élte virágkorát. Mit tehet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, hogy ez az ágazat – legalábbis a fővárosban - ismét a gazdaság erősségei közé tartozzon?

A kamara eddig is sok mindent tett az ipar megmaradása érdekében. A textilipar valóban eltűnt, viszont a textilruházati ipar, azaz a konfekcióipar létezik. Ez a terület a bérmunkának köszönheti a fennmaradását. A bérmunka rendkívüli mértékben adott lehetőséget piaci kapcsolatok kialakítására, újabb külföldi piacok felfedezésére, exportlehetőségek megtalálására. Ezen piaci támpontok segítették át a konfekcióipart azokon a holtpontokon, amelyek a rendszerváltás után az ágazatban keletkeztek.

A rendszerváltozás a nevekben mindenképpen megjelent: az Elegant Design leánykori neve Május 1. Ruhagyár volt.

Igen, ez a cég valóban az egykori Május 1. Ruhagyár egy részéből alakult ki. Annak idején az ötezer munkavállalót foglalkoztató Május 1. Ruhagyár több részre oszlott. Valamennyi egység megtartotta a külföldön bejáratott, ismert Elegant nevet, kiegészítve a saját szakterületre utaló megnevezéssel. Azért lettünk Design, mert mi örököltük a cégből a számítógépes gyártáselőkészítést, ami azóta is óriási érték, hiszen mindig is ez volt a vállalat lelke. Azóta sokat fejlesztettünk is rajta. 

Mit jelent a konfekciókészítésben a gyártáselőkészítés?

Mielőtt elkezdődne a gyártás, megindul egy komplex folyamat. Ennek során elkészítjük a műszaki leírást, hogy minél kevesebb anyagveszteséggel, szabás utáni leeső hulladéktextiliával kelljen számolni. Egy gyártás műszaki leírása olyan fontos, mint egy épület tervrajza. Azon legfeljebb a tervező tudtával lehet változtatni, ellenkező esetben összeomolhat az épület. Ugyanez áll egy női ruházati termékekre is. 

Hol jön a képbe a bérmunka?

A bérmunka csupán azt jelenti, hogy az alapanyagot, a kellékek listáját elküldi a megrendelő. Ebből a ruhát vagy megvarrjuk mi magunk, vagy megvarratjuk és két három hónap múlva megkapjuk a munkánk ellenértékét.

Amit tehát önök legyártanak, az voltaképpen már el is van adva.

Így van. Ahhoz, hogy egy gyár saját készterméket gyárthasson, ahhoz először egy jó tervező kell, aki ért a varráshoz is.

Lehet ugyanis gyönyörű ruhákat tervezni, ha utána nem lehet megvarrni. Akkor ezt ki lehet dobni. Sok esetben jönnek hozzám szülők, hogy a gyerekük tehetséges, szépen rajzol, szereti a divatot, mit csináljon. Menjen divattervezőnek? Mindenek előtt tanuljon meg varrni – ez a válaszom. Aztán szakközépiskolában, esetleg az Óbudai Egyetem ruházati szakán tanuljon tovább.

Abban az esetben, ha valaki ruhaipari technikus vagy mérnök, akkor a munkája során pontosan tudja, hogy a rajza, a terve megvalósítható-e vagy sem. Ez az alap. Ebből kell olyan ruhákat készíteni, amelyeket bemutathatunk a vevőinknek. Itthon a showroomban, bemutatókon, külföldön a nagy divatszakvásárokon Düsseldorfban, Párisban, Milánóban, New Yorkban. Itt mutathatják be a kliensek a kollekcióikat, s gyűjtik be az eladók a megrendeléseket. Ezután vesszük meg az anyagot, a kellékeket, kezdjük meg a gyártást. Ez általában egy éves folyamat. Két szezon van, az őszi-téli és a tavaszi-nyári. Most novemberben a jövő évi tavaszi-nyári kollekciók gyártását kezdjük. 

Magyarországon az Elegant Design nem is forgalmazza a termékeit?

Nem. Külföldre megy minden a megrendelőkhöz, elsősorban Nyugat-Európába. A francia a legnagyobb piacunk, de erős a belga megrendelés is. Dolgoztunk már Olaszországnak, Németországnak, sőt Dél-Amerikába Argentínának is.

Mi a siker titka?

A minőség, a minőség és a minőség. Fontos a szállítási fegyelem is, de hiába vagyok ott határidőre az áruval, ha az rossz, azonnal visszaküldik. Szerencsére velünk ez még nem fordult elő, mert nagyon odafigyelünk a minőségre. Csak így tudjuk megtartani a vevőket, ahogy nyilván a gazdaság más területein is a minőségközpontúság dominál.

Vissza lehet majd emelni a hazai ruhaipart, textilipart a régi fényébe?

Sokat kell érte dolgozni, de reménykedek abban, hogy vissza lehet emelni.

Szükség van a hazai ipar termékeire, hiszen mindenki számára öröm belebújni egy magyar kosztűmbe, fölvenni egy hazai blézert, szoknyát. Nemcsak azért mert, nagyon jó a minősége, hanem azért is, mert a vásárlásnál általában szeretjük előnyben részesíteni a magyar terméket. Gyakran mondom: csak importból öltözködni nem lehet.

Ezen az úton járva – hosszú évek munkájával – vissza lehet hozni azt a tradíciót, amit a magyar dolgozók, a magyar tervezők alakítottak ki.

Ezt lehet egyedileg és szervezetten is. A BKIK is részese lehet a ruhaipar ismételt megerősítésének? Például a képzés terén?

Erre nagyon büszkék vagyunk. A mi szakmánkban fontos a képzés, mert alig van varrónő a munkaerőpiacon. A fiatalok jelenleg nem nagyon akarnak varrónőnek tanulni. De ha tanulnak is, akkor is inkább vesznek egy varrógépet, s este otthon dolgozva javítanak, ruhákat csinálnak, kiegészítve vele a havi keresetüket. Ezért is nagyon lényeges, hogy a hazai textilruházati ipar fontos szervezete, a Textilipari-Műszaki Tudományos Egyesület az BKIK-val rendszeresen szervez különböző – ingyenes - képzéseket, tanfolyamokat, konferenciákat, ahol a szakma krémje képviselteti magát.

Kimondhatjuk, hogy a BKIK-nak kulcsszerepe lehet abban, hogy a hazai ruházati ipar megint magára találjon?

Mindenképpen, igaz, a régi nagy gyárak életre keltésének lehetőségét nem látom. A Május 1. Ruhagyár, a Vörös Október Férfiruhagyár, a Habselyem Kötöttárugyár vagy a Hódiköt Hódmezővásárhelyen - és a többiek – megszűntek a régi formájukban. A jövő a kisebb műhelyeket, a rugalmasan működő kis- és középvállalatokat, kkv-kat részesíti előnyben, ahol nagyobb szerepe lehet az egyediségnek, a kézügyességnek, a kreatív fantáziának. Ez nagyon fontos, mert a gyors piaci alkalmazkodás képességével, jó munkaszervezéssel lehet növelni a termelést, amivel erősíteni lehet a ruhaipari szakma presztízsét. Ezen az úton értelmes munkát lehetne adni a varrónőknek, s munkaerő oldalról is meg lenne oldva a termelés jövője.

Lehet ezzel azt a képet erősíteni, hogy nem a vállalkozók vannak a közvéleményben olykor csak „vízfejként” emlegetett kamaráért, hanem éppen fordítva, a kamara a vállalkozókért?

Feltétlenül A kamara azért van, hogy segítsen. A kamara nyilván jobban tudja koncentrálni a vállalkozóknak szükséges információkat, mintha ki-ki egyenként, személyesen, külön-külön gyűjtögetné össze őket. A BKIK és az MKIK szorosan összedolgozik abban, hogy a vállalkozók ezt a segítséget megkapják.

Ha valaki olvassa ezt a beszélgetést, és ennek nyomán fölkeresné tanácsért dr. Medgyessy Ildikót, akkor tudná fogadni, válaszolna a kérdéseire, útba tudná igazítani?

Természetesen nagy örömmel. Kötelességemnek érzem, hogy segítsem a kezdő kis- és középvállalatokat. Ez már voltaképpen gyakorlat is. Sok esetben jönnek hozzám iskolák. Legutóbb szakképző intézményeknek adtam lehetőséget gyárlátogatásra, különböző szakismeretek megszerzésére. Amikor én voltam fiatal, én is sok segítséget kaptam az akkori idősebbektől, amit én nagyon meg szeretnék hálálni. Az Elegant Design-nál mindig nyitva az ajtóm, vissza szeretném adni a fiataloknak mindazt, amit én kaptam. Hiszen övék a jövő, ez tagadhatatlan. 

Ez a cég a nyolcadik kerületben működik. Milyen – és egyáltalán - van-e kapcsolata a többi fővárosi városrésszel?

A kerületekkel a kamarán keresztül van kapcsolatunk, e szervezeten keresztül jövünk össze a máshol dolgozó fővárosi vállalatokkal. Érdekesség, hogy - ahol már tíz éve élek - Óbudán van kapcsolatom két szakmabeli vállalattal is. Óbuda a szívemhez nőtt, szépen fejlődik a városrész, jónak találom a kerület vezetését. Sőt, több kerületben is van kis termelőüzem, amelyekkel kapcsolatban vagyok. A legintenzívebb szakmai találkozások azonban mindenképpen a Krisztina körúti kamarai székházban szoktak megtörténni. A hatodik emeleten lévő Baross Gábor terem nagyon jó helyszín arra, hogy konferenciákat rendezzünk, összejöjjünk, beszélgessünk. A konferenciák legfontosabb része az interaktivitás. Az előadók meghallgatása után ki-ki hozzáfűzi saját tapasztalatait, aztán a hallottakat mindenki igyekszik a saját területén hasznosítani.

A kamara megújuló folyamatban van. Mit gondol, meg lehet-e haladni a korábbi negatív felhangokat, amikor személyeskedésektől, hatalmi harcoktól volt hangos a BKIK háza tája?

Optimista és bizakodó vagyok. Ez a folyamat nagyon jó irányú. Értelmes, okos, tisztességes emberek vágtak neki a munkának, akik meg tudják haladni az elődök anomáliáit. Hiszen csak így lehet előre lépni. A folyó folyik tovább, a hordalékát letette, az ott marad mögöttünk.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43501/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Dr. Medgyessy Ildikó,Elegant Design,Interjú,könnyűipar,Május 1. Ruhagyár,Óbuda,szakképézés,textilipar,varrónő
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-10-13 10:58:05
Jó lenne ha valaki felismerné, hogy az európai nők más fizikai adottságokkal rendelkeznek, mint az ázsiaikak. A vállcsúcs a keleti termékeknél a váll közepén helyezkedik el. Ez torz számunkra. Almamellünk van többnyire, ezért az ázsiai dekoltázs túl mély számunkra. A cipők orrrésze lapos, nem fér benne el a lábújj. Sorolhatnám a végtelenségig. Magyar nőknek készítsenek hordható ruhákat.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Ezeket a cikkeket olvastad már?