Blogolj!

Blogstar kávéház

Trend

Radikális változások Ausztriában.

Egy szigorúbb migránspolitikát ígérő kormány alakulhat majd Ausztriában, ami akár az elmúlt 50 év nagykoalíciós időszak végét is jelentheti – értékeli a választási eredményeket a Hirado.hu cikkében Farkas Örs politikai elemző.

„A mostani politikai átrendeződés Ausztriában nem a néppárt, illetve a szociáldemokraták kárára és javára történt, hanem sokkal inkább a tőlük balra, illetve jobbra álló erőknek a változásait hozta. A tőlük balra álló erők támogatása csökkent, a tőlük jobbra álló erők pedig erősen növekedtek […] Ezt látjuk a szavazatok számában is, és ez az, ami beleillik az európai trendbe is. Németországban is megerősödött a bevándorlásellenes, radikálisabbnak mondható jobboldali vonal, de gondolhatunk a franciákra, az angolokra, a csehekre vagy a lengyelekre; és a még le nem zajlott választások esélyeire.”

Radikális változások indulhatnak el az osztrák választások után

Szavaztak az osztrákok, győzött Sebastian Kurz pártja, azaz a konzervatív Osztrák Néppárt. Ez azt jelenti, hogy egy szigorúbb migránspolitikát ígérő kormány alakulhat majd Ausztriában, ami akár az elmúlt 50 év nagykoalíciós időszak végét is jelentheti. A Ma este vendége, Farkas Örs politikai elemző volt.

Félelem

Asztalra csaptak az osztrákok.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Ausztria beleunt a szociáldemokraták és a konzervatívok szövetségébe, az orbáni „lázadás éve” elérte az országot.

„Az osztrákoknak nem a jóléti államból lett elegük. Megijedtek azonban, hogy a menekültek elveszik tőlük a jólétüket. A félelemmel szemben pedig hatástalanok maradtak például azok az érvek, hogy Ausztriába kevesebb mint 30 ezer menekült érkezik évente. A sajtót, a választókat csak ez a téma érdekelte, és ebben a baloldal nem tudott mit mondani. Legalábbis nem tudott és nem akart keményebb lenni, mint a győztes jobboldali pártok.”

Lázadó Ausztria

Nyugati szomszédunknál vasárnap a polgárok az asztalra csaptak. Beleuntak a szociáldemokraták (SPÖ) és konzervatívok (ÖVP) szövetségébe. Ausztriát a II. világháború után ez a páros tette Európa egyik leggazdagabb államává. A nagy testvér németek is beismerik: a kis Ausztriában jobban élnek az emberek, szélesebb a jóléti állam, magasabbak a fizetések, a nyugdíjak, olcsóbb a lakhatás.

Vészforgatókönyv

Vonának már terhes a saját pártja.

Boros Bánk Levente politológus a Magyar Hírlapnak azt fejtegeti, Vona Gábornak akár érdekében is állhat, hogy megszűnjön a Jobbik.

„Az elemző azt sem tartaná meglepőnek, ha Vona saját maga oszlatná fel végül a Jobbikot, hogy egy új, balközép pártot tudjon alapítani. Ezzel egyszerre szabadulna meg a párttól, a képviselőitől, a maradék tagságtól és a radikális nemzeti múltból még megmaradt támogatóktól. Mindenesetre érezhető, hogy a pártelnök már a vészforgatókönyvre készül, hiszen maga mondta, hogy ha nem nyer a választáson a pártja, akkor lemond – emlékeztetett.”

Már védekezni sem tud az MSZP

Vona Gábornak egyszerűen terhes már a saját pártja, akár érdekében is állhat, hogy megszűnjön - mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus, aki szerint a szocialisták hirtelen felindulásból előremenekülnek. A Jobbik nyilvánvalóan és folyamatosan ki akarja játszani a plakáttörvényt - mondta a Jobbik egyre terebélyesedő plakátbotránya kapcsán a múlt hét eseményeit értékelve Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző igazgatója.

Tábor

A viszonytól az iszonyig.

Orbán sokáig abban a hiszemben élt, hogy a kétharmados parlamenti többség védővonalat jelent a Jobbikkal szemben, ám mára a fő „ellenség” a Vona-párt lett – állítja a HVG.

„Bár a Fidesz és a Jobbik harca egyfajta generációs összecsapásként is leírható – amelyben a jövőt ráadásul inkább az Orbán köpönyegéből (polgári köréből) előbújt Vona-párt testesíti meg, szemben az „öregecske” Fidesszel –, az is tény, hogy a radikális énjét mostanság háttérbe szorító Jobbiknak koránt sincs olyan elkötelezett tábora, mint a Fidesznek.”

Vona és Orbán: A viszonytól az iszonyig

A Fidesz és a köpönyegéből előbújt Jobbik harca egyfajta generációs összecsapásként is leírható. Hosszú időn át működőképes orbáni stratégiának látszott, hogy a Jobbikot „nem emelik fel" a pástra, nem vitatkoznak a vezetőikkel, nem reagálnak a szélsőjobbos radikálisok kijelentéseire, egyszerűen nem létezőnek tekintik a Vona Gábor vezette politikai formációt.

Színvallás

A Momentum bődületes ígéretshow-ja.

25 százalékra csökkenő áfa, a felsőoktatásban ingyenes első év, a családi pótlék emelése, Paks 2 leállítása, egységes közlekedési kártya – az Index bemutatja a Momentum választási csomagját.

„Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a rendezvényen azt mondta a programról, hogy ez 'egy történet és nem mese, mert ez a mesével ellentétben valósággá válhat'. A program emellett egy színvallás, hogy mit is gondol ez az 'első szabad' generáció erről az országról. Fekete-Győr szerint az elmúlt huszonhét év a beteljesületlen álmokról szólt, és Magyarország lemaradt a régiós versenytársakhoz képest. Ők viszont az országot a 21. századba repítik. Az előző fél évben sokan kinevették, amikor a Momentum programírása került szóba, de ez csak azt jelzi, hogy elvtelen és igénytelen lett a magyar politika.”

Bődületes ígéretözönnel állt elő a Momentum

A Nolimpia kampány sikere óta folyamatosan kérdezgetik a Momentum vezetőit, hogy oké, de mit gondol a párt az egyes szakpolitikai kérdésekről. Hány adókulcsot vezetnének be? Mi lenne a kerítéssel, a családi támogatással vagy éppen a kollégiumi lakhatással? A Momentum október 15-ig kért türelmet, és a határnapon, most vasárnap elő is állt egy maratoni programismertető show-val.

Verseny

A sport szépségei.

Nemzetközi szinten egyre népszerűbb, hogy gyönyörű riporterekkel és műsorvezetőkkel igyekeznek feldobni a sportműsorokat – számol be róla a Lokál, mely három magyar hölgyet is a legszebbek közé sorol.

„Bár a futballpályán egyre kevesebb szép megoldásban gyönyörködhetünk, szerencsére az alapvonal mellett és a stúdiókban simán felvesszük a versenyt a nagyokkal.”

Bemutatjuk a legszexibb sportriporter csajokat - Fotók! | Lokál

Nemzetközi szinten egyre népszerűbb, hogy gyönyörű riporterekkel és műsorvezetőkkel igyekeznek feldobni a sportműsorokat. Bár a futballpályán egyre kevesebb szép megoldásban gyönyörködhetünk, szerencsére az alapvonal mellett és a stúdiókban simán felvesszük a versenyt a nagyokkal.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43635/pics/lead_800x600.gif
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Egyre több a szabályszegés, az emberek türelme fogy

2020.04.05. 11:55
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját.

Blogstar kávéház

2020.04.04. 21:40
A maszkviselés egyszeregye, az ellenzék hiteltelensége, Olaszország csúcspontja, Svédország következetlensége és Ubrankovics Júlia szexi karanténszelfije online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.04.03. 22:10
Az Európai Néppárt boszorkányüldözése, Brüsszel sértegetései, Giuseppe Conte felelőtlensége, a veszélyhelyzete próbatétele és Jaksity Kata állásvadászata online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.04.03. 04:55
Az Európai Unió munkahelyvédelmi akcióterve, Brüsszel övön aluli támadása, a német munkanélküliség elszabadulása, Karácsony Gergely kudarca és Csukás István utolsó kívánsága pénteki online lapszemlénkben.

Újra sűrítik a BKK járatait

2020.04.02. 07:30
Mivel a járvány idejére alaposan lecsökkent a tömegközlekedési járművek utasforgalma, így a BKK úgy döntött, hogy április elsejétől csökkenti a járatokat és a szombati menetrend lesz érvényben. Ez viszont a gyakorlatban …

Blogstar kávéház

2020.04.02. 05:15
A kormánykommunikáció kacskaringói, Karácsonyék hatalomféltése, a koronavírus-járvány tézisei, a migráció kockázatai és Vámos Erika lángoló szerelme csütörtöki online lapszemlénkben.

Koronavírusos Győr polgármestere

2020.04.01. 21:45
Dézsi Csaba András az első magyar politikus, aki igazoltan megfertőződött a koronavírussal.

Gulyás Gergely: változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben

2020.04.01. 16:15
Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint …

Újabb hat repülőgép hoz védőeszközöket Budapestre

2020.04.01. 13:15
Ahogy már múlt héten is több tonna védőfelszerelés érkezett Magyarországra, úgy most szerdán is hat repülőt várnak Budapestre.

Budapesten van a legtöbb koronavírusos megbetegedés

2020.04.01. 08:20
Sokáig szenzitív adatként kezelték a betegek adatait, valamint a megbetegedések országos eloszlását, de a hivatalos kormányzati oldalon már megtalálhatóak a pontosabb országos adatok is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?