Blogolj!

Csoltó Gábor: Lezárjuk a viharos múltat a BKIK-nál

A közelmúlt viharai után mára a nyugodt szakmai munka, és a szakmaiság jellemzi a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) munkáját. Az önkéntes tagság alacsony aránya (1-2%) miatt szűkösebb költségvetésből gazdálkodó szervezet nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a kötelező regisztrációs díj befizetésének fejében, kompenzációként, ingyenes szolgáltatásokkal lássa el az önkéntes kamarai tagokat, és azokat a vállalkozókat is, akik csak regisztrációs díjat fizetnek, de munkájukhoz szükség van a szervezet szakmai támogatására. Erről és a BKIK előtt álló feladatokról beszélgettünk Csoltó Gáborral, a kamara Ipari Tagozatának elnökével. Blogstar-interjú. 

Azt mondják, hogy kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. A vállalkozók jó része szerint azonban lehet is és érdemes is BKIK nélkül élni. Mit szól ehhez?

Ebben a gazdasági környezetben, közfeladatot ellátni, érdeket képviselni, eredményesen működni, naprakész információk birtokában lenni, infrastruktúrát működtetni hasznosan egyszerre nagyon nehéz. A BKIK-ban a budapesti vállalkozók pénzét költjük a budapesti vállalkozásokért, mely munka eredményéhez számos területen ingyenesen juthatnak hozzá. Ezekről lemondani lehet, de nem érdemes.

A kamara – elméletileg - összekötő kapocsként működik a vállalkozók és a gazdaságpolitika, a politika között. Ez nem tűnik egyszerű feladatnak...

Valóban nem az. Ebben a kapcsolatban a vállalkozók problémáit feltérképezzük, körülményeiket kedvezőbbé, a rendszert hatékonyabbá tesszük, miközben a gazdaságpolitika számára folyamatos információkkal szolgálunk a vállalkozások helyzetéről. Ezért hoztuk létre például a Deregulációs Bizottságot, melynek feladata javaslatokkal élni a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentésére, így vállalkozó-barátabbá téve a környezetet. Ha ez nem jól működik, akkor arról mi tehetünk.

A kamaráról az utóbbi időben több negatív hír érkezett, hatalmi harcokról, vezetői rivalizálásokról lehetett hallani. Április óta új vezetés van. Folytatódik a marakodás?

Remélem nyugvópontra jutottunk.

Az eredményes, jó munkához nyugalom kell. Feszült társadalmi tisztségviselőkkel, és apparátussal ezt képtelenség megvalósítani. A közelmúlt valóban viharos volt. Látni kell, hogy a kamara kapu a gazdaságirányítás, a politika felé és így fontos pozíciója van.

Bizonyos külső és belső érdekkörök ezt akarták kihasználni, és harcot indítottak a kulcspozíciók elfoglalása érdekében, ami a BKIK mindennapi életére rányomta a bélyegét.

Az érintettek közelebb akartak kerülni a húsosfazékhoz?

Pontosan. Ezekben a viharokban méltatlan támadások érték a kamarát is, bár – és ezt őszintén meg kell vallani – házon belül is akadtak olyan egységek, amelyeket joggal lehetett kritizálni. Mindettől függetlenül a kamara jóval nagyobb mértékben folytatott hasznos munkát, mint amennyi az elítélhető hányad volt. Kétségtelen azonban, hogy az elmúlt időszakban a negatívumok kerültek kidomborításra. 

Ez kihathat a mindennapjaikra is. Szomorú tény, de a tagság sokkal karcsúbb, mint a budapesti vállalkozók száma…

Magyarország nem a kötelező, hanem az önkéntes kamarai tagság mellett tette le voksát. Így a BKIK-nak ma 3500 önkéntes tagja van, míg a fővárosi működő vállalkozások száma több mint 300 ezer. Ezek a számok valóban messze vannak egymástól.

Ha csak a vállalkozások 10 százaléka lenne BKIK-tag, akkor mindenki számára egyértelművé válna a kamara megkerülhetetlensége. Így az lenne a politika számára is. Ettől függetlenül a BKIK szerepe így is meghatározó, hisz közfeladatot látunk el, és köztestületként a kamarán kívüli vállalkozók érdekeit is képviselnünk kell. 

Azért valahol jól dolgozhatnak, hiszen a karcsú tagság ellenére is képesek ingyenes szolgáltatások nyújtására, pedig ezek jelentősen megterhelik a költségvetést.

A BKIK éves költségvetése 1,5 milliárd forint, a bevétel nagyobbik részét az ötezer forintos regisztrációs díjak teszik ki. A bevétel másik forrását pedig az önkéntes tagság, a szak-és mesterképzésből, okmányhitelesítésből, és a Széchenyi Kártyából származó bevételek adják. Az önkéntes tagsági díj mértéke, árbevételtől függően az évi 15 ezer forinttól a nagycégek 1,1 millió forintos tagdíjáig terjednek. Tagjaink között van a főváros több nagy cége, így például Budapest Közút Zrt. illetve a Fővárosi Vízművek is.

Akkor nézzük az ingyenes szolgáltatásokat. Ilyen a békéltető testületi eljárás. Van erre igény, mert a hírekben alig szerepel a tevékenységükről szóló információ?

Egyre nagyobb igény van rá, mert a szervezet a vitás ügyeket gyorsabban, olcsóbban és megfelelő jogbiztonsággal képes kezelni úgy, hogy így mentesülnek a felek a peres eljárás költségeitől, és az igazságszolgáltatás is tehermentesebbé válik.

Az ingyensség – elméletileg – népszerű, de konkrétan kiket céloznak meg?

A kis- és középvállalkozások az ország munkavállalóinak mintegy 70 százalékának adnak kenyeret. Ezek a szervezetek azonban nem minden feladatra tudnak felkészülni. Ezért a BKIK fontosnak tartja, hogy a tanácsadói szolgálat a vállalkozók mindennapi problémáinak megoldásához segítséget nyújtson az egyszerűbb esetekben telefonon, a bonyolultabb ügyekben személyesen.

Az ingyenes szolgáltatások között találjuk az adó-, a jogi- az építésügyi-, a környezetvédelmi-, és a pályázati tanácsadást.

Természetesen ezek csak az állandó szolgáltatások, de a tagozatok, és az osztályok munkatársai szakterületükön minden érdeklődőnek szívesen adnak felvilágosítást. A folyamatok például a pályázatok végleges elkészítése esetében hosszabbak is lehetnek, de ezekben is tudunk térítésmentesen segítséget nyújtani.

A szakképzés is itt van a sorban, amely napjainkban különösen aktuális, hiszen mind gyakrabban küzdenek a vállalkozások a szakképzett munkaerő hiányával. E témában is nyújt szolgáltatásokat a kamara…

A szakképzés a jövőnkről szól. A BKIK keretein belül az oktatási és képzési igazgatóságon többek között mestervizsgáztatás, pályaorientációs tevékenység történik, különböző szakmai versenyeket rendezzük, az új technológiákról tartunk bemutatókat, illetve közreműködünk a duális képzés mind szélesebb körű elterjedésében. Elősegítjük a tanulószerződések, együttműködési megállapodások megkötését, ami tényleges segítséget nyújt a vállalkozásoknak.

Mivel tudják még segíteni a vállalkozásokat?

Olyan operatív tréningeket, workshopokat szervezünk, amelyek azonnal használható ismereteket biztosítanak az ezeken részt vevő vállalkozóknak, új technológiákat ismerhetnek meg, szakmai, marketing és adminisztrációs területen egyaránt. Ezeket a tréningeket, workshopokat a kamara tagjaival együttműködve szervezzük és bonyolítjuk le. Vállalkozóink visszajelzései is azt mutatják, hogy szükség van az ilyen típusú rendezvényekre.

Említette a duális képzés lehetőségét. Kisvállalkozásoknál vagy multinál jobb duális képzésben tanulni?

Célunk, hogy a képzőhelyeken a személyi és tárgyi feltételek mindenütt rendelkezésre álljanak, függetlenül attól, hogy kisvállalkozásról, vagy egy multi cégről van szó. Az oktatási és képzési igazgatóságunk folyamatosan kapcsolatot tart a gyakorlati képzőhelyekkel a tanácsadói hálózatunk közreműködésével. Mindenhol színvonalas képzés megvalósulására törekszünk. A szakember utánpótlás kinevelése egyaránt kulcsfontosságú a kisvállalkozásoknak és a multi cégeknek is.

Munkaerőhiányos időszakában elég komoly segítség ez...

Mindenféleképpen.

A felnőttoktatás óriási lehetőséget biztosít a szakképzett munkaerő képzésére. Felnőttoktatás keretében is működik a duális képzés, melynek keretében akár két szakképzettség is megszerezhető állami finanszírozással. A feltételek teljesítése esetén a cégek saját munkavállalóikat is beiskolázhatják felnőttoktatásban, úgy hogy ezek a vállalkozások, cégek a duális képzésben is aktívan részt vesznek gyakorlati képzőhelyként.

Rendben, de itt van az örök dilemma: vízfej, vagy nem vízfej? Azaz a kerületekben is tudják, hogy milyen aktuális ügyekkel foglalkoznak a központban?

A legtöbb városrészben önálló kerületi tagcsoportjai vannak a BKIK-nak. Ahol indokolt, ott más kerülettel közös tagcsoport működik. A helyi szervezeteknek van irodájuk, vezetésük, akiknek a legfontosabb feladata, hogy a helyi önkormányzattal napi kapcsolatban legyenek, s a helyi vállalkozókat jól ismerve a feladatokat is az ő igényeikhez igazítva csoportosítsák. A helyi szervezetek biztosítják azt is, hogy a BKIK központi, ingyenes szolgáltatásaihoz az adott városrészben hozzá lehessen férni. 

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43557/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Csoltó Gábor,Interjú,kkv,munkaerőhiány,szolgáltatás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Tamás 2017-10-22 14:59:50
Kedves Csoltó Gábor, szerintem itt egy alapvető tévedés van: a kötelező regisztrációs díjat fizető vállalkozóknak nincs szüksége a szervezet szakmai támogatására, se az önök által kompenzációként nyújtott "ingyenes" szolgáltatásokra. Önöknek van szüksége a tőlünk erőszakkal behajtott évi 5000 Ft-ra - amit valahol megértek, mindenkinek jól jön egy kis ingyenzseton -, de így, ebben a formában beszedve tisztességtelennek tartok.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Rugalmas szabályozás nélkül nincs fejlődés

2019.07.27. 14:15
Az innovatív vállalkozások szabályozási környezetéről és a modern munkaerőpiacot kiszolgáló jogszabályokról szervezett kerekasztal-beszélgetést a Budapesti Vállalkozásfejlesztési …

Ezeket a cikkeket olvastad már?