Blogolj!

Wittner Mária: "Kikapcsolom a tévét, ha látom Gyurcsány pofáját!"

Wittner Mária, az 1956-os forradalom köztünk élő hőse fáradhatatlanul járja az országot. Különösen a szabadságharc kitörésének évfordulója környékén hívják sok helyre, hogy beszéljen az emlékeikről, a forradalomról, annak utóéletéről és természetesen a közélet mai dolgairól. Szegeden, a SzegedMa Klubban teltház várta, előtte beszélgettünk. 

Fotó: szegedma.hu

Hogy bírja az országjárást?

Minden rendben. Nagyon sok helyre hívnak most is egy iskolából jöttem Szegedre. Órát tartottam a diákoknak és a tanároknak is. Jó volt köztük lenni.

Mit kérdeznek egy ilyen alkalomkor a gyerekek?

A diákok nem tudnak kérdezni, mert amikor elmesélem a történetem, akkor döbbenten figyelnek. Fel kell dolgozniuk mindazt, amit hallanak, hiszen a forradalom túlélője mesél nekik mindarról, ami hatvanegy éve történt. Engem minden az akkori eseményekre emlékeztet a hétköznapokban is. Ezidőtájt ez fokozottan igaz… Sok helyen megfordulok ilyenkor, jártam Kistarcsán, Újpesten, Kiskunfélegyházán, Szegeden, de megyek tovább. Nincs lelkem lemondani egyetlen meghívást sem és mindenhova pontosan érkezek. Nagyon sokan ismernek meg és jönnek oda hozzám, csak úgy beszélgetni is. Mindenkivel váltok néhány szót, szeretem az embereket.

Ehhez képest a tavalyi kerekévforduló, gondolom még sűrűbb volt.

Tavaly naponta három helyen voltam. Egy éve lüktetett és élt ötvenhat, ennyire még sosem volt élő a történelem.

Ráadásul sokkal békésebb volt, mint az ötvenedik 2006-ban.

Azt ne is számoljuk, az nincs is. Ahogy akkor tudatosan szétverték az évfordulót az szörnyű volt. És akkor, akik ezt az egészet irányították, még ma is ki mernek állni az emberek elé.

Fotó: szegedma.hu

Mondjuk ki: Gyurcsány Ferencről van szó. Hogy éli meg, hogy ő még mindig a közélet része?

Kikapcsolom a tévét, ha látom a pofáját, mert nem vagyok rá kíváncsi. Leszerepelt akkor és belerondított a megemlékezésbe. Torma Lajos jó barátom volt, aki megsérült ötvenhatban, amikor a diákokat kísérte a kollégiumba. A gyerekek be is értek, de ő gerinclövést kapott és egy életen át tolókocsiba kényszerült. Mindig mondtam is neki, hogy igazán ő üli az életfogytiglant, mert a miénk lejárt, de az övé valós volt. Ő is mindig az utcán ünnepelt, a konyhában nem lehet megemlékezni, csak a Kádár-rendszer kényszerített minket arra. Mindig mondtam Lajosnak, hogy meg kell élnie az ötvenéves évfordulót, de nem egészen egy hónappal előtte feladta. Amikor temettük, mondtam neki, hogy megszökött, nem ezt ígérte. Nagyon fájt… De azt mondtam, hogy a Jóisten tudja, mi elől vitte el. És aztán rájöttem az ötvenedik évfordulón, hogy miért történt minden úgy ahogy. Ezt nem szabadott neki megélnie.

Akkor az MSZP irányította az országot, amely az MSZMP utódpártja, vagyis ilyen formán a kádári örökség gondozója. Hogy éli meg azt, hogy ez a formáció egyáltalán létezhet?

Tavasszal írtam egy könyvbe előszót, s akkor valahogy eszembe jutott a kommunisták nagy himnuszának az Internacionálénak egy sora: "A múltat végképp eltörölni…" Valaki elemezte egyszer ezt az éneket úgy, hogy amit mond ez a dal és azt, amit a kommunisták csináltak. Már a Föld felszínén sem lennének… Ha ezek még egyszer visszajönnek, akkor lerombolják az országot. Azt könnyű, de az építéshez szív és lélek kell, de nem tudok olyat mondani, amit a szocialisták a mi adónkból építettek fel. Hitelből dolgoztak és egy csomó mocskot hagytak hátra az Orbán-kormánynak, amit el kellett tüntetni. Sokat mond a helyzetünkről a Parlament épületének állapota. Emlékezhetünk rá, hogy mindig állványozva volt. Mondtam is, hogy azért mert annyit hazudnak, hogy repedeznek a falak. Most nem kell felújítani, mert kész van és stabilan áll az a szép épület.

Fotó: szegedma.hu

Ha a kommunisták felelősségre vonása bekövetkezett volna, akkor még stabilabb lenne a Ház. Miért nem történt meg az elszámoltatás?

Nagyon sokan kérdezik ezt tőlem, de a válasz nagyon egyszerű. Nem lehet megcsinálni. A rendszerváltás úgy kezdődött – ezt persze akkor még nem tudtuk –, hogy 1982-ben Kádár János másodszor is elárult minket. Akkor a magyar ipart és gazdaságot kiszolgáltatta a világbanknak. Szédületes volt az az egész és mindezt azért tették, hogy a kommunisták védelmet kapjanak. Nem engedik, hogy megtörténjen. Aztán 1989-ben megszületett a Rózsadombi Paktum. A KGB, a CIA, a Mosad és a magyarok voltak ott. Ez a megállapodás arról szól, hogy a kommunisták haja szála sem görbülhet meg. Kevesen tudják, hogy 2003-ban Medgyessy Péter akkori miniszterelnök megerősítette a korábbi paktumot. Ezért nem lehet senkit elővenni, ezért halnak meg ágyban, párnák közt a hóhérjaink. Persze majd a Jóisten mindent elrendez és megold. Nem más, nem Soros György, aki egy halandó, rosszindulatú kis sátán.

Hogy látja 2017 Európáját?

Itt kérem háború folyik, rá akarják tolni a muszlimokat a kontinensre, hogy megszűnjenek a nemzetállamok és ne legyen nemzettudat és identitás. Ne szűnjenek meg. Nem akarom elhagyni az anyanyelvem, mert a világon nincs még egy ilyen. Én magyarul akarok beszélni szépen, tisztán.

 

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43827/pics/lead_800x600.jpg
1956,Gyurcsány Ferenc,Interjú,Rózsadombi Paktum,Wittner Mária
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-10-20 08:41:42
Isten áldja Wittner Máriát, minden szava igaz szó. Köszönöm.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Gyurcsányék sumákolnak, az ÁSZ felfüggesztette a DK költségvetési támogatását

2020.05.21. 13:10
Amíg a párt nem állítja helyre törvényes gazdálkodását és ezt dokumentumokkal nem tudja igazolni, addig az Állami Számvevőszék …

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Fidesz: a Gyurcsány-párt ne riogasson a koronavírussal!

2020.02.24. 19:30
A nagyobbik kormánypárt ismét arra figyelmezteti a DK-t és elnökét, hogy a koronavírust ne használja hatalmi céljaihoz.

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Legyen nyilvános, hogy az ügyvédek mennyit kerestek a "börtönbizniszen

2020.02.01. 17:10
A Fidesz továbbra is követeli, hogy az ügyvédek hozzák nyilvánosságra, mennyit kerestek a "börtönbizniszen".

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Trükkös: Botka beszállítója tárgyalja Botka ügyvédjének büntetőperét

2020.01.16. 10:40
A PestiSrácok.hu újabb elképesztő összeférhetetlenséget bukkant a Szegedi Törvényszéken.

Gyurcsány és Bajnai kezében futnak össze az ellenzéki adatbányász-szálak

2020.01.12. 15:50
Sokan, sok helyen, sokféleképpen próbálták már megfejteni, mi okozta a kormánypártok viszonylagos buktáját az októberi, önkormányzati …

Ezeket a cikkeket olvastad már?