hirdetés
Blogolj!

Katalónia után most Lombardián a sor?

A Katalónia önállóságáról szóló Madrid és Barcelona közötti vita kezd csúnyán elmérgesedni, de Olaszországban is előtérbe került a regionális önrendelkezés kérdése.

Az olaszországi eset kísértetiesen hasonlít a Katalánra abban, az olasz esetben is az ország leggazdagabb területeiről van szó, mindkét esetben a bevételek helyben tartása a cél, tiltakozva az ellen, hogy az ő terhükre támogassák az ország fejletlenebb területeit.

Merthogy Lombardia és Velence az olasz gazdaság 30 százalékát adja, ezért vasárnap a helyi kormányzat kezdeményezésére arról szavaznak, hogy a két tartomány nagyobb önállóságot kapjon Rómától. Tehát itt még csak egy apróbb változás a tét, nem a függetlenség és az elszakadás az Északi Liga színeiben tevékenykedő két tartományi vezető célja.

Roberto Maroni, Lombardia elnöke

Abban viszont jelentős az eltérés a spanyolországihoz képest, hogy az olasz alkotmány nem tiltja az ilyen jellegű regionális népszavazások megtartását. Néhány tartománynak, így Szicíliának és Szardíniának például van is olyan szintű önállósága, amilyet Milánó központtal Lombardia és Velence szeretne.

A tartományok a bevételek feletti nagyobb önrendelkezést szeretnének elérni, nagyobb önállóságot biztosítva ezzel az oktatás, az egészségügy területén, de kiemelt téma az illegális bevándorlás is, amely a Földközi-tengeren keresztül ismét Olaszországot sújtja a leginkább.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43934/pics/lead_800x600.jpg
népszavazás,Olaszország
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

Politikai provokáció a migránshajóztatás

2019.06.30. 05:00
A bevándorlókat taxiztató szervezetek szeretnék elérni, hogy a migrációt pártoló politikai erők fellépjenek az érdekükben.

Brexit: egymillióan tüntettek az új népszavazásért

2019.03.24. 05:30
Az utóbbi másfél évtized legnagyobb tömegtüntetése volt szombaton Londonban. A résztvevők a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását követelték.

Félszáz társa életét mentette meg a bátor olasz fiú

2019.03.22. 10:20
Érdekes dolog a hazugság. Hazudni alapvetően nem szép dolog, de néha bizony olyan helyzetek elé állít minket az élet, hogy elkerülhetetlen a lódítás. Sőt, akadnak olyan …

Az EP-választás lehet a francia–olasz ellentét csúcspontja

2019.02.09. 16:20
A szakértő szerint a gall vezetés a hibás, mert többször szokatlanul sértően beszélt az olasz kormányról.

Diplomáciai háború robbant ki Párizs és Róma között

2019.02.09. 10:00
Egyre feszültebb a viszony, Franciaország hazahívta római nagykövetét – ilyen utoljára 1940-ben, a második világháború idején fordult elő. A háttérben az európai parlamenti …

Elárasztja a szemét Rómát

2019.01.07. 09:00
Olyannyira nagy a baj, hogy az olasz sajtó már egészségügyi vészhelyzetről ír.

Kiderült, mi okozta a genovai híd összeomlását!

2018.08.20. 12:40
Úgy tűnik, a híd először elfordult, meghajlott és utána omlott le. Hogy miért, azt szakértők vizsgálják.

Genovai tragédia: az olasz állam nem fogad el alamizsnát

2018.08.18. 19:45
Továbbra is forrnak az indulatok Olaszországban a genovai hídösszeomlás következtében. A halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.

Autópályahíd omlott össze Genovában, rengeteg a halott

2018.08.14. 13:40
Kedden kora délután összeomlott a négysávos A10-es autópálya Genovánál lévő hídja: az apokaliptikus tragédiában több tucat ember veszítette életét.

Ezeket a cikkeket olvastad már?