Blogolj!

Katalónia kikiáltotta a függetlenségét

Megszavazták a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. A spanyol kormány válaszul föloszlatta a katalán kormányt és december 21-re előrehozott választást írt ki Katalóniában.

Cikkünk folyamatosan frissül!

15.25: Kikiáltották a függetlenséget

A titkos szavazáson az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Az eredmény kihirdetését követően a függetlenséget támogató pártok elénekelték a katalán himnuszt az ülésteremben.

Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le.

A baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) párt ugyan részt vett a voksolásban, de képviselőinek többsége felmutatta a nem feliratot tartalmazó papírt mielőtt leadta szavazatát.

A szavazás eredményét hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

Barcelonában az emberek az utcákon kivetítőn követték a szavazást 


Kitörő lelkesedéssel reagáltak azok a függetlenségpárti katalán polgármesterek, akiket erre az alkalomra a parlamentbe invitáltak, ahol egy különteremben figyelték a szavazást. Girona városának önkormányzata a döntés hírére azonnal levette homlokzatáról a spanyol zászlót.

A szavazás eredményének bejelentése utáni pillanatok...


A voksolás előtt Carme Forcadell házelnök felolvasta a javaslatot, amelyet a kormányzó Junts lep Sí (Együtt az Igenért) pártszövetség és Népi Egység (CUP)  párt politikusai nyújtottak be, és amelyről nem tartott vitát a parlament.

Ebben az szerepel, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy

"a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam".

Tartalma nagyrészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én szakadár katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.

Katalóniában október elején tartottak függetlenségi népszavazást, melyet a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és a spanyol kormány a rendőrség bevetésével igyekezett megakadályozni, ami több helyen erőszakba torkollt. A referendumon a választók valamivel több mint 40 százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt bojkottálták a referendumot. 

Akik viszont elmentek, azoknak több mint 90 százaléka arra szavazott, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, és váljon független állammá. Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon.

Carles Puigdemont

A spanyol kormány szerint a törvényes garanciák nélkül megtartott szavazás eredménye nem lehet politikai döntések alapja, és úgy vélte: a katalán vezetés kilépett az alkotmányosság kereteiből, addig nincs miről tárgyalnia, míg az ország megbonthatatlan egységét rögzítő alkotmányos rendet helyre nem állítják.

16.00: A Spanyol Szenátus szavazott:

A spanyol szenátus megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

A spanyol kormány előterjesztését a jelenlévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) javaslatait a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is támogatta. 

A szenátus jóváhagyta egyebek mellett, hogy a spanyol kormány hat hónapon belül helyi választásokat írhasson ki Katalóniában, ideiglenesen átvegye a katalán kormányzati feladatokat, és 30 napos vétójoga legyen a katalán parlament döntéseivel szemben.

Az intézkedések az elfogadást követően akkor lépnek életbe, ha megjelennek a hivatalos állami közlönyben.

Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök a szavazást követően a szenátus folyosóján újságíróknak azt mondta: ami pénteken Katalóniában történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy szükség volt a spanyol kormány intézkedéseinek elfogadására:

"Ez nem csak törvényellenes, ez bűncselekmény"

- fogalmazott a kormányfő.

A spanyol kormány meghozza a megfelelő intézkedéseket a törvényesség visszaállítása érdekében, és ezért már péntek délután összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról - közölte a miniszterelnök.

17.00: Tusk: az EU továbbra is kizárólag a spanyol kormánnyal fog tárgyalni

Semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere - hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Twitteren.

Donald Tusk

Bejegyzésében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az "érvek erejét" az "erő érvével" szemben.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője a pénteki hírekre reagálva annyit közölt, hogy a brüsszeli testületnek nincs újabb hozzáfűznivalója a helyzethez.

"Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk" - mondta Mina Andreeva.

Brüsszel a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend maradéktalan tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Közleményében Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke leszögezte, hogy a történtek sértik a spanyol alkotmányt és a jogállamisági elveket.

"Az Európai Unióban senki nem fogja elismerni ezt a nyilatkozatot. Minden korábbinál fontosabb, hogy ismét a törvényesség képezze a párbeszéd alapját, valamint hogy minden egyes katalán állampolgár szabadságát és jogait biztosítsák"

- hangsúlyozta.

Antonio Tajani

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani.

"Spanyolország elkötelezett szövetséges, nagyban hozzájárul a közös biztonságunkhoz" - tette hozzá.

17.45: Amerikai külügyminisztérium: Katalónia Spanyolország szerves része 

Az amerikai kormányzat szerint Katalónia Spanyolország szerves része. Ezt az állásfoglalást tartalmazta a washingtoni külügyminisztérium közleménye, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra a legfrissebb barcelonai, illetve madridi fejlemények után. 

A Heather Nauert szóvivő által ismertetett közlemény leszögezte: "Katalónia Spanyolország szerves része és az Egyesült Államok támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy erős és egységes Spanyolország megőrzésére." 

Washington már korábban is kinyilvánította, hogy nem támogatja Katalónia kiválását Spanyolországból. 

Mariano Rajoy kormányfő szeptember végén, a katalán népszavazás előtti napokban volt a Fehér Ház vendége. Donald Trump akkor leszögezte: az Egyesült Államok az egységes Spanyolország támogatója.

"Én az egységes Spanyolország híve vagyok. Valóban úgy gondolom, hogy Katalónia népének Spanyolországgal kell maradnia"

- fogalmazott szeptember 26-án a Fehér Ház Rózsakertjében a spanyol kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök.

18.00: Londoni elemzők kezelhető gazdasági következményekkel számolnak

Londoni pénzügyi elemzők szerint a "Katalán Köztársaság" pénteki kikiáltásával megnövekedtek ugyan a spanyolországi politikai kockázatok, a katalóniai válság legújabb fordulatainak gazdasági hatásai azonban valószínűleg továbbra is kezelhetők maradnak.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a katalán parlament pénteki döntése után összeállított helyzetértékelésében abból a feltételezéséből indul ki, hogy Madridnak sikerül új tartományi választásokat kieszközölnie Katalóniában. A ház szerint lehetséges az is, hogy a spanyol kormány alkotmánymódosításokkal és a katalán autonómia kiszélesítésével meg tudja békíteni a katalán függetlenségi tábor kevésbé radikális szárnyát.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: az eddigi 2,5 százalékról 2,3 százalékra csökkentették a spanyol hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedésére szóló előrejelzésüket, de ez is egészséges növekedési ütem lenne euróövezeti mércével mérve.

18.50: Berlin szerint a katalán parlament ismét megsértette a spanyol alkotmányt

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával.

Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés "aggódva szemléli", hogy a barcelonai parlament "újabb alkotmánysértése" miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus. 

Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a "védett elveket". 

Ezért

"a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot",

és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett - áll a közleményben.

Steffen Seibert hozzátette: a német kormány reméli, hogy a konfliktus részesei valamennyi lehetőséget megragadnak a párbeszédre és a feszültség enyhítésére.

18.55: London elutasítja, az északír britellenes mozgalom üdvözli a katalán függetlenségi deklarációt

A brit kormány elutasította, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom legnagyobb pártja viszont üdvözölte a katalán tartományi parlament pénteki döntését az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozásáról.

A londoni miniszterelnöki hivatal péntek esti közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját.

A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a katalán függetlenségről hozott döntés olyan népszavazásra alapozódik, amelyet a spanyol bíróságok törvénysértőnek minősítettek.

A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné - áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának péntek esti állásfoglalásában.

Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor pénteki nyilatkozatában "a demokratikusan megválasztott katalán parlament" által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt.

Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani.

A Sinn Féin vezetője közölte: szolidaritásáról biztosítja a katalán népet "e történelmi napon".

Gerry Adams szerint a spanyol kormánynak bele kell egyeznie a helyzet nemzetközi közvetítéssel történő rendezésébe. A katalán kormány is ezt javasolta, és ezt a jóakaratú gesztust viszonozni kell - áll Adams közleményében.

A Sinn Féin elnöke felszólította Leo Varadkar ír miniszterelnököt, hogy sürgősen és nyomatékkal vesse fel e folyamat szükségességét a spanyol kormányfőnek.

20:25: Lépett a spanyol kormány

Mariano Rajoy spanyol kormányfő

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, a katalán parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat ír ki december 21-én Katalóniában - jelentett be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya ülését követően péntek este Madridban.

Mindez arra szolgál, hogy helyreálljon az illegális és önkényes döntések sorával megsemmisített önrendelkezés Katalóniában - hangsúlyozta a kormányfő.

Ismertetése szerint a kabinet döntött arról, hogy felmenti posztjáról a katalán rendőrfőnököt, a katalán belügyi tanácsos főtitkárát, a katalán kormány brüsszeli és madridi delegáltját, valamint Brüsszel kivételével megszünteti a katalán külképviseleteket. Ezek Németországban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Írországban, Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban működnek.

Emellett a kormány az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament pénteki döntését, amellyel elfogadta a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva:

"az államnak megvannak az eszközei a törvényesség visszaállítására".

A katalán kormány feloszlatása egyebek mellett például azzal jár, hogy nem kapnak fizetést, és elvesztik aláírási jogukat is.  A kormányzati feladatokat a spanyol kormány illetékes miniszteri veszik át ideiglenesen.

A spanyol parlament felsőháza, a szenátus pénteken hagyta jóvá a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseit, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva. Az erről a felhatalmazásról szóló döntés kora este jelent meg a hivatalos állami közlönyben így már hatályba lépett.

A most bejelentett kormányzati intézkedések a tervek szerint szintén életbe lépnek még ezen a napon, kivéve az előrehozott választásokról szóló határozatot, amely szombaton jelenik majd meg a közlönyben.

A függetlenségi nyilatkozat megszavazása miatt a spanyol állami főügyészség várhatóan hétfőn eljárás megindítását kezdeményezi zendülés bűncselekménye miatt a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnöksége ellen, amelyet akár 25 évnyi szabadságvesztéssel is büntethetnek.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44116/pics/lead_800x600.jpg
Katalónia,Spanyolország
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-10-28 18:08:23
Hajrá Katalónia, mutass példát, ha igazad van, ha nincs!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A koronavírus magyar érintettjei

2020.02.25. 16:35
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott a koronavírussal kapcsolatos legújabb …

Öten kerültek kórházba a pamplonai bikafuttatáson

2019.07.07. 16:00
A bikafuttatás első napján máris öt ember került kórházba, van, akit műteni is kellett.

Spanyol választások – nyert a szocialista párt, de bizonytalan, milyen összetételű kormány alakulhat

2019.04.29. 07:05
A szocialista párt megnyerte az előrehozott parlamenti választásokat Spanyolországban – ezt …

Muszlim terrorista gázolt Spanyolországban

2018.08.20. 13:25
A merényletet követően pedig elmenekült a helyszínről.

Nagy a baj Spanyolországban - 600 migráns betört Ceutába

2018.07.28. 10:40
Három nap alatt közel kétezer bevándorló érkezett Spanyolországba, ebből több mint hatszázan a határkerítésen át törtek be az észak-afrikai spanyol városba, Ceutába.

Kövér László: „Ahol nincs értelmes vita, az nem demokrácia, hanem hideg polgárháború!”

2017.12.14. 13:00
Az országgyűlés elnöke szerint az ellenzék arra törekszik, hogy hiteltelenítse a kormány szavait, miközben …

RENDKÍVÜLI: rendőrkézen a katalán elnök!

2017.11.05. 14:10
Feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont volt katalán elnök - jelentette a VRT holland nyelvű belga közszolgálati televízió hatósági forrásokra hivatkozva.

Kiadták az európai elfogatóparancsot a volt katalán kormányfő ellen

2017.11.03. 20:55
Hivatalosan is bejelentették Madridban, hogy a spanyol központi büntető bíróság kiadta pénteken az európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott …

Százezrek tüntettek Barcelonában

2017.10.21. 21:30
Nem nyugszanak a kedélyek a katalán városban.

Madrid most odacsap a katalánoknak

2017.10.21. 14:15
Egy előre hozott választással távolítanák el Katalónia legálisan megválasztott kormányát.

Ezeket a cikkeket olvastad már?