Blogolj!

A kamarának kellenek a fiatal cégek

Izgalmas feladata van Tankó Zoltánnak, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Ipari Tagozat alelnökének, hiszen informatikai cég vezetőjeként ezzel a területtel foglalkozik a legtöbbet. Márpedig az IT dinamikusan fejlődő ágazat, amelynek, ebből következően szoros kapcsolatot kell ápolnia a startup cégek jelentős részével. Blogstar-interjú.

Ön miért tartja fontosnak, hogy tagja legyen a BKIK-nak?

A BKIK-ban 1993 óta tevékenykedem, de nem tartom magam kamarai embernek, Egy vállalkozó vagyok, aki tenni kíván a közösségért is. Időnként magam is felteszem azt a kérdést, hogy miért éri meg BKIK tagnak lenni. Összetett a válasz. Azok a vállalkozók, akik aktívan szeretnének élni a lehetőségeikkel, hallatni akarják a hangjukat, hasznosnak tekinthetik a tagságot.

Azért vagyok önkéntes tag, mert hozzá tudok járulni ahhoz, hogy a BKIK jobb legyen, jobban működjön, hasznos legyen a tagsága számára.

Informatikával, távközléssel foglalkozó vállalkozóként elsősorban azzal szeretnék segíteni a cégeknek és azok vezetőinek, hogy meglássák az informatika adta lehetőségeket. Ennek érdekében szervezünk például konferenciákat, amelyeken a tagság számára ingyenes a részvétel, de általában nagyon kevesen jönnek el.

Mi lehet ennek az érdektelenségnek az oka?

Talán a kamara kommunikációs módszerével lehet a probléma, nem érjük el a célközönséget. Kiváló előadókat hívunk meg, aktuális témákat dolgozunk fel. Ilyen például az adatbiztonság, ami mindannyiunk számára lényeges. Évente két-három ilyen konferenciát szervezünk, de nagyjából ugyanazok jönnek el. Néhány évvel ezelőtt módszert váltottunk, és kidolgoztunk egy programot, ami ma Modern Vállalkozások Programja néven nagyon sikeresen működik. A program célja a KKV-K informatikai képességeinek fejlesztése és ezáltal a versenyképességük javítása. Ennek a programnak az ötlete a BKIK épületében született, de sajnos a támogatási szabályok szerint budapesti vállalkozásokra nem vonatkozik, így átadtuk az MKIK-nak ezt az egész programot, akik aztán sikerre is vitték azt. A program keretében az MKIK tanácsadója felméri a vállalkozás működését, és javaslatot ad, hogy milyen informatikai fejlesztéssel javíthatja a tevékenységét. Tekintettel arra, hogy minden vállalkozásnak egyedi a működése és ezért egyedi informatikai igénye van, az MKIK-s tanácsadók is vállalkozásra szabott javaslatokat dolgoznak ki. A tanácsadást ingyenesen adja a kamara. Amelyik cég végig csinálja ezt a folyamatot, kedvezményesen vásárolhat a kamara által akkreditált beszállítóktól. Immár több mint 10.000 vállalkozás élt ezzel a lehetőséggel.

Ha már szóba került a budapesti és a vidéki vállalkozók lehetőségei közötti különbség: Koji László a BKIK alelnöke mondta egy korábbi interjúban, hogy a fővárosi cégvezetők hangosabban reklamálnak, nagyobb az érdekérvényesítő képességük. Ön is így látja?

Nem feltétlenül. A budapesti cégek között nagyobb a farkasharc, mert sokan vannak az informatikai területen. Abból a szempontból nincs különbség a vidéki és a budapesti vállalkozások között, hogy aki nemcsak kaszálni, hanem vetni is akar, az sikeres lesz. Sajnos nagyon sok az olyan vállalkozás, amelyik csak kaszálni akar, ezeknek a vezetői valóban hangosabbak.

Az informatikai vállalkozások között egyre több a startup cég. Ezeket lehet integrálni a kamarába?

Voltak kísérletek és vannak sikereink is. Nem tömeges a belépés, mert a napi 18 óra munka mellett nem nagyon tudnak mással foglalkozni. A fiatalok egyelőre nem érzik, hogy a kamara mire jó nekik, azon kívül, hogy mondjuk ingyenesen helyet kaphatnak, ahol le tudnak ülni.

Egy startup cég lázadó?

Mondjuk úgy, hogy másként gondolkodó és ennek az eredményét akarják bebizonyítani. Amikor fiatal voltam, akkor én is így álltam a dolgokhoz és eredményesek is tudtunk lenni.

Élvezem is a startupokkal a munkát, felpezsdíti a lelkemet. Korlátok nélkül gondolkodnak, a betonfalnak is neki akarnak menni, nem kaptak még pofonokat.

Nagyon kell támogatnunk őket, de nem tettük meg eddig, mert nem értjük a nyelvüket.

Mi a megoldás?

Az informatika által létrehozott társadalmi modell kezelése is komoly kihívást jelent. Nagyon megváltoztatta az ifjúság gondolkodását a közösségi média, az internet. Több párbeszéddel és mindkét oldal nyitottságával lehetne szorosabbá fűzni a kapcsolatot. Próbálunk együttműködni startup cégekkel, de az eredményt egyelőre nem látom. Dolgozunk egy startup-portál kialakításán, amely reményeink szerint segít közelebb hozni majd egymáshoz a kamarát és a cégeket. Ez egy adatbázis és egy kommunikációs csatorna is lenne egyben. Jó lenne, ha néhány fiatal megjelenne a kamara vezetésében, de nem lenne egyszerű a dolguk, mert a gondolatokat is magyarról, magyarra kellene fordítani.

Az informatikai szektornak van speciális budapesti problémája?

Azon kívül, hogy a fővárosi cégek nem kapnak támogatást és teljesáron kell megvegynek mindent, nincs. Ez egy gazdaságpolitikai kérdés, Budapest, mint kiemelt régió nem kap EU-s támogatást. Vannak kezdeményezések, amelyek keretében a Modern Vállalkozások Programját kiszélesítenénk, de egyelőre ez még csak terv.

Nagyon sok az IT-cég. Van még hely a piacon?

Ha valaki laptopot akar árulni, akkor nincs. De mondjon csak egy olyan területet, ahol nincs szükség az informatikára, azaz a piac hatalmas. Nem egyszerű betörni a piacra, de lehet még találni helyet. Itt van például az ipari elektronikai fejlesztési irány, amire máris óriási kereslet van. Ez egy hatalmas lehetőség a vállalkozók számára. Sok szó esik a robotizációról, ami azért is érdekes, mert mi Magyarországon is arról beszélünk, hogy kevés a munkaerő, a robotizálás segíthet ezen. Ismerek olyan gyártó cégeket, amelyek munkafázisokat automatizálnak. Ezt ne úgy képzeljük el, hogy elmennek a boltba és vesznek egy robotot, hanem kiegészítik a meglévő gyártó berendezéseiket például automata adagoló vagy csomagoló eszközökkel. Egyszerű munkafolyamatokat váltanak ki ezekkel a technológiákkal. Szeretném kiemelni: ha informatikáról beszélünk, akkor nem csak irodai alkalmazásokra gondoljunk. Az informatikai rendszerek nagy része ma már termelő eszköz, például egy hegesztőrobot vezérlése és programozása is informatikai feladat.

Van elég szakember a területen?

Azt gondolom nincs, s ebben mindenképpen előre kell lépnünk. Szerintem nem megfelelő az oktatás, mert napi tapasztalat, hogy amikor kijön az iskolából egy fiatalember, akkor nincs birtokában a megfelelő ismereteknek, nagyon alacsony a probléma megoldó képessége, és még legalább fél évig fogni kell a kezét, mielőtt termelővé válik. Ez azonban nemcsak az ő hibája, hanem az iskola felelőssége is. A módszertanokat megtanítja az iskola, de nem tanulnak meg a diákok célirányosan gondolkodni. Nagyon sok múlik a jó pedagógusokon. Engem is egy nagyszerű tanár indított el ezen a pályán, azóta is tisztelettel és hálával gondolok rá.

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44197/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Interjú,IT,startup,Tankó Zoltán
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Rekordszámú kiállító a Startupok Éjszakáján

2019.11.29. 21:20
2019. november 28-án ötödik alkalommal rendezte meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) a főváros által támogatott legnagyobb startup rendezvényt, a Startupok Éjszakáját. …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Rugalmas szabályozás nélkül nincs fejlődés

2019.07.27. 14:15
Az innovatív vállalkozások szabályozási környezetéről és a modern munkaerőpiacot kiszolgáló jogszabályokról szervezett kerekasztal-beszélgetést a Budapesti Vállalkozásfejlesztési …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

2019.04.03. 17:25
Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. …

Hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulásokat

2019.03.26. 08:50
A kötelezettségüket nem teljesítő vállalkozásoknak március 31-ig kell megfizetniük a kamarai hozzájárulást, valamint az előző évekből származó tartozások rendezésére is …

Ezeket a cikkeket olvastad már?