Blogolj!

Fekete Balázs: Szélesebb palettán és jobb minőségben szolgáltassunk

A Kézműipari Tagozat hatékony szakmai munkája nélkül ma már több, kihaló félben lévő szakma eltűnt volna a piacról. Hangszerkészítők, férfiszabók, bőrösök nehezen boldogulnának külső támogatás, dotáció, központi figyelemfelkeltés nélkül – mondja Fekete Balázs, a BKIK alelnöke, a tagozat elnöke. A tagozatban az osztályok a szakmára koncentrálnak és maximálisan bíznak abban, hogy az idő mielőbb igazolja: jó úton jár a kamara fél éve megválasztott új vezetése. Blogstar-interjú. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a megtisztulási folyamat kellős közepén van. A BKIK Kézműipari Tagozata, amely a kamara egyik legkisebb szervezeti egysége, mit tud tenni azért, hogy ez a folyamat minél hamarabb befejeződjön?

Én nem hívnám megtisztulási folyamatnak. Napjainkban egy változás zajlik a kamara életében. A változtatási szándék nem a tagozatokra ró feladatokat, hanem a központi egységekre. A BKIK felépítésének az a sajátossága, hogy a tagozatok csak szakmai munkát végezhetnek. Az apparátus egyéb részei végzik azt a tevékenységet, ami a pénzügyi elszámolásokhoz, a rendezvény és más szervezőmunkákhoz, valamint biztosításokhoz kapcsolódik. A hozzánk tartozó szakmák végzik a továbbképzéseiket, a vállalkozók tájékoztatását, illetve az összes olyan, szakképzéshez kapcsolódó tevékenységet, ami a tagozatunkhoz tartozik.

Tehát önök nem tudnak azért tenni, hogy például olyan személyi kérdések, amelyek régóta nehezítik a BKIK életét, megoldódjanak. Mondjuk egy alelnököt mihamarabb visszahívjanak.

Ugye, én lennék az az alelnök, akinek tevékenysége egyesek szerint kritikus. Megkérdeztem a tagságot, amelynek a kamarában joga megválasztani vagy visszahívni egy-egy vezetőt - vagy ha úgy tetszik, akkor bizalmi szavazást kértem magam ellen - és a tagozat megerősített a tagozatvezetői pozíciómban.

A BKIK legkisebb tagozatán belül melyek azok az osztályok, amelyek a legérdekesebb mesterségeket fogják össze, s amely területhez tartozó vállalkozók a kamara különböző, vállalkozásokat segítő szolgáltatásait leginkább igénybe veszik?

Minden osztály végzi a munkáját, a fodrászok, a kozmetikusok, a faiparosok, a villanyszerelők. Mindegyiknek megvan a maga konferenciarendszere, saját tájékoztató fóruma, honlaprendszere, képzési tematikája. Azt mondhatom, hogy egyformán jó minőségben tartják osztályaink a kapcsolatot a vállalkozókkal. 

A különböző mesterségek képviselői a BKIK ingyenes szolgáltatásait milyen mértékben veszik igénybe?

Határozottan mondhatom, hogy szép számmal fordulnak ezekért a szolgáltatásokért a BKIK-hoz. Hozzáteszem, a vállalkozók saját döntése, hogy igénybe veszik-e a jogi-, adó- vagy pályázatokkal kapcsolatos szolgáltatásainkat, konferencia-szervező munkánkat. Ezekre a szolgáltatásokra jellemzően a kisebb vállalkozóknak van szükségük. A nagyobbak, amelyek saját apparátussal rendelkeznek, ezt megoldják házon belül.

Lehet-e azt érezni, hogy a BKIK kínálata vonzza a vállalkozókat?

Igen, mindenféleképpen. Azzal pedig főleg, hogy ez

a szolgáltatási kínálat fokozatosan bővül. Krisán László elnök úr egyik célkitűzése, hogy az összes ilyen típusú szolgáltatást minél szélesebb palettán és minél jobb minőségben nyújtsuk mind a tagoknak, mind a csak regisztrációs díjat fizető vállalkozóknak.

Hogyan lehet jellemzeni a kézműipari tagozat tevékenységét?

Nagyon előre mutató tevékenységet végez a tagozatunk. Például sok cégünk vesz részt a duális képzésben. Ezen felül aktívak vagyunk a szakmafejlesztési kérdések megtárgyalásában, javaslatokat teszünk a döntéshozók számára, miben és hogyan kellene változtatni. Tájékoztató anyagokat készítünk különböző szakmák számára. Például fodrászoknak, kozmetikusok, hogy milyen új gépek, készítmények kerültek forgalomba, amelyek segíthetik a vállalkozók munkáját, milyen új trendekre érdemes figyelni. Legutóbb például – széleskörű szakmai érdeklődés mellett – a villanyszerelők számára rendeztünk konferenciát a Lurdy Házban.

Mi a jellemzője egy-egy szakmai konferenciának?

Minden konferencia felölel egy-egy ágazatot érintő problémakört. Ez lehet egy törvény értelmezése, egy új technológiai eljárás bevezetése. Ezeken

a fórumokon az adott szakmához tartozó vállalkozók összegyűlnek, és ismeretterjesztő, konzultációs jelleggel körbejárják az adott témát. Azt keressük, mennyire segíti a hatékonyabb munkát vagy – szélsőséges esetben – egy-egy cég életben maradását, a piacon maradás lehetőségét, esetleg új piacok felkutatását.

A duális képzés azt jelenti, hogy az elméleti képzés mellett a kis cégek is részt vesznek a gyakorlati oktatásban?

Igen. Így a diákok valóságos életkörülmények között sajátítják el a szakmai fogásokat. Tehát nem a tanműhely próbálja megmutatni nekik, mit követel majd tőlük az élet, hanem a gyakorlati munka közben, tanulmányi idejük alatt gyakorolhatják be azt, amit majd szakmájukban önállóan végezhetnek.

Az önök tagozata egészségügyi szolgáltatásokkal is foglalkozik. Ezt hogyan kell érteni? Gondolom csak közvetve kapcsolódnak a gyógyító-megelőző munkához?

Ez valóban egy becsapós megfogalmazás. Egészségügyi szolgáltató osztályunkba tartoznak a fodrászok, a kozmetikusok, a masszőrök, a körmösök, a látszerészek. Mi azokkal az egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozunk, amelyek a hagyományos kórházi és SZTK-n kívüli tevékenységek körébe tartoznak.

Ők is bele tudnak szólni abba, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályok hogyan változzanak?

Javaslattételi lehetőségük van, ha szükségét érzik valamely jogszabály módosításának. A BKIK-ban erre a célra alakult egy deregulációs munkabizottság. A vállalkozók éppen az esetleges túlszabályozások leépítésére tesznek javaslatot, a bizottságtól pedig a törvényhozók, a parlament felé viszik tovább a kezdeményezést.

Azt nem árt tudatosítani, hogy a kamarában a választott tisztségviselők – így Krisán úr vagy éppen ön is – díjazás nélkül végzik a tevékenységüket. Nem érdekeltek abban, hogy például az újraelosztásban ne szakmai, hanem esetleg személyes érdekek legyenek meghatározók.

Ez teljes mértékben így van. Minden erőnkkel a vállalkozókra, illetve a szakmára koncentrálunk. Minden kezdeményezés a vállalkozóktól indul el, de a szakmák fejlesztéséhez a kamara nagyon sokat tehet és tesz is. Ez a kettő szimbiózisban van egymással.

Mely szolgáltatásukra a legbüszkébb?

Képzéseinkre, a szakmák fejlesztésére gondolok a legbüszkébben, ahogy a hagyományőrzés területe is közel áll a szívemhez. Számos szakmát fenn kell tartani, amelyeket a piac nem biztos, hogy meg tud tenni. Gondoljunk csak például a viseletkészítőre.

Akkor lehet azt mondani, hogy e szakmák közül egyik-másik meg is szűnt volna már, ha a kamara nem lett volna a háttérben?

Ezek mind kihaló félben lévő szakmák. Képzeljük csak el, hogy egy férfiszabót vagy egy bőröst milyen nehéz manapság találni. Ezek jó része bizony külső támogatás, dotáció, központi figyelemfelkeltés nélkül ma már nem nagyon egzisztálna.

A jelek szerint a kamara kézműipari tagozata nagyon is jó úton jár.

Éppen most járt nálam az autószerelő szakma képviselője, egyben a tagozatunk alelnöke, László Sándor, hogy a szakma képviselőinek az elektromos autókról tudjunk tájékoztatást adni. Már szervezés alatt van egy olyan képzési csomag, amelyben az autószerelőknek megmutatjuk és oktatjuk a legfrisseb tudást. Ez arra jó példa, amiről az imént beszéltünk, hogy a szakmák fejlődnek, s ebben a BKIK-nak fontos szerepe van. 

Mindez azt mutatja, hogy a kézműipari tagozatban nincs nyoma annak, hogy a kamara ne normálisan, ne a jogszabályi követelményeknek megfelelően működne.

Nálunk nincsenek belharcok. Mi a szakmára figyelünk. Az összes osztályunk a munkájára figyel, eszükbe sem jut a háborúskodás. Békesség van.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44340/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,duális képzés,Fekete Balázs,Hajas László,Interjú,kézműipari tagozat,Krisán László
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Ezeket a cikkeket olvastad már?