Blogolj!

Szakály Sándor: A történelemhez és a focihoz mindenki jobban ért, mint a szakember

A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója elárulta, mit kellene tenni azért, hogy Nyugaton a magyar múltról hazánk történészeinek álláspontja is megjelenjen, ne csak a környező népeké. Szakály Sándor cáfolja, hogy politikai megrendelésre dolgoznának, és átírnák a történelmet az Orbán-kormány szájíze szerint. Blogstar-interjú.

– 2014-ben alakult meg a VERITAS Történetkutató Intézet, eltelt három és fél év. Hogyan áll jelenleg az intézmény?

– Mindig azt szoktam mondani – kicsit humorizálva –, hogy egy ilyen intézet elindítása zöldmezős beruházás. Megkaptuk a Kárpótlási és Kárrendezési Hivatal iratanyagát, egy levéltári résszel is bővültünk. Azt lehet mondani, hogy felállt az intézet, több mint negyven fővel dolgozunk a tudományos és az adminisztratív személyzettel együtt. A munkatársak mindegyike – két doktoranduszt leszámítva – tudományos fokozattal rendelkezik. Megítélésem szerint színvonalas publikációkkal, konferenciákkal vagyunk képesek jelentkezni.

– Mi a tapasztalata, a tudományos körök mennyire fogadják el a kutatóintézetet?

– Akik nem ellenszenvvel viseltettek irántunk már az intézmény létrejöttétől kezdve, azok értékelik a fentebb említett teljesítményt. Egyesek azt mondták 2014-ben, hogy politikai megrendelésre dolgozunk, átírjuk a történelmet az Orbán-kormány szájíze szerint. Ők továbbra is ezt állítják, pedig úgy gondolom, nem ez tapasztalható a publikációkban. Azt vállalom, s ezt főigazgatói pályázatom beadásakor is vállaltam, hogy

főleg a XX. századi magyar történelemben vannak olyan időszakok, személyek, események, amelyeket nem „harag és elfogultság” nélkül mutattak be, s ezekkel kapcsolatban a kollégáimtól azt kértem, hogy tisztességgel, szakmai hitelességgel és forrásokra építkezve formáljanak véleményt.

Azt hiszem, sikerült teljesíteni ezt a célkitűzést, több mint tíz kötet jelent meg az intézetben, füzetsorozatunkban a hetedik-nyolcadik kiadványnál tartunk, s három évkönyvünk jött ki, ahol külsős kollégák is publikálnak. Munkatársaink egy része külföldi konferenciákon is részt vesz, egyikük pont most jött haza egy I. világháborúról szólóról Prágából.

Ismeretterjesztés szempontjából lényeges, hogy kollégáink a napi sajtóban, a televízióban, a rádióban is sokat szerepelnek – ez a honlapunkon nyomon követhető. Sikeresek a minden hónap első keddjén tartott VERITAS-estjeink, amelynek jelenleg a harmadik szezonját visszük, ezeken egy VERITAS-os és egy másik kutatóintézetből vagy egyetemről érkező kolléga jár körül egy adott témát. Nem félünk a vitától, sőt ennek köszönhetően válhat igazán érdekessé egy program. A közönség is hozzászólhat, kérdezhet, aki pedig nem tud eljönni, az megtekintheti honlapunkon ezeket a beszélgetéseket.

– Rivalizálnak más magyarországi kutatóintézetekkel?

– Azt gondolom, minden kutatóintézet rivalizál a másikkal, hiszen szeretne felmutatni több tudományos fokozattal rendelkező munkatársat, tudományos kötetet, publikációt, de egyben az egészséges együttműködés is megjelenik. Ha valaki megnézi az általunk szervezett tudományos konferenciákat, akkor látja, hogy számos esetben az MTA Történeti Intézetével, Budapest Főváros Levéltárával, a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal együttműködésben tartottunk rendezvényeket.

A politikai, vagy világnézeti különbségek ellenére a tudomány és a kutatás érdekében együtt kell működni.

– Hogyan látja, milyen a magyar történettudomány nemzetközi beágyazottsága? Úgy érzem, mintha a magyar történészek ritkán tudnának kitörni nemzetközi színtérre…

– Ez nem a XXI. és nem is a XX. század problémája, már a két világháború közötti időszakban is ugyanez volt a helyzet, pedig kitűnő történészeink voltak, akik nem küszködtek nyelvismereti gondokkal. Azonban

a környező országok, amelyek a magyar történelem rovására próbálták saját múltjukat bemutatni, sokkal több időt fordítottak nemzetpropagandára, nézőpontjuk megismertetésére.

Idősebb történészektől hallottam, hogy a ’60-as és a 70-es években az „azonos táborba tartozó” csehszlovák és román kollégák nagy szatyrokban vitték a történelmüket angolul, németül, franciául bemutató munkákat a nemzetközi konferenciákra, Történész Világkongresszusokra, miközben a magyarok az IBUSZ-irodában kértek prospektusokat a pusztáról, a csárdáról.

Ha azt szeretnénk, hogy külföldön is megálljuk a helyünket, ahhoz nagyon sok munkát szükséges idegen nyelvre fordítani. Minél több nemzetközi konferencián felszólalási lehetőséget kell biztosítani a magyar történészeknek, hiszen ezekre elég jelentkezni ma már. Legyen ott, tartsa meg előadását magyarul, németül, franciául, majd publikálja is!

Ma már minden felkerül az internetre, sok ember innen szerzi az ismereteit, ez már-már tragikus. Viszont ez egyben lehetőség, a magyar múltat bemutató munkáinkat feltehetjük különböző világnyelveken honlapokra.

Ha egy adott témában vita van, akkor legyen ott a magyar történész, aki nyilatkozik, s ne az történjen, hogy honfoglalásunkról lengyel, román, német, cseh történészek vitatkozzanak.

– Egyes nyugat-európai egyetemeken viszont 1989 előtt sokat foglalkoztak a Kelet-Közép-Európával és azon belül Magyarországgal, de ez napjainkra már nem igaz. Hogyan lehetne felkelteni újból a külföldi kutatók figyelmét a magyar múlt iránt?

– Nem könnyű feladat. Korábban a térség sajátos szocialista világa fogott meg bizonyos kutatókat, másrészt sokan emigráltak a II. világháború, vagy 1956 után, akik a nyugat-európai vagy az amerikai egyetemi világban lettek oktatók. Ők megpróbálták becsempészni a köztudatba Kelet-Közép-Európa történelmét. A kérdés az: van-e utánpótlás? Mondhatjuk, hogy Bloomingtonban van egy sajátos tanszék, kutatóhely, ahova magyar történészek mehetnek ki Ablonczy Balázstól Romsics Ignácig, de

nem tudjuk, hogy mennyi embert érdekel a nyelvünk. Vélhetően néhány CIA-alkalmazottat, páran pedig családi identitásból tanulják.

Azt gondolom, minél több nemzetközi konferenciát kellene rendezni Magyarország egyetemi városaiban. Egyben minél több külföldi felsőoktatási intézményben magyar lektorátusokat lenne szükséges alapítani egy-két történésszel, nyelvésszel, vagy irodalmárral, ahol lehetne nyelvet is tanulni, mert nem tartom elegendőnek, hogy csak Magyar Kulturális Intézetek működnek több helyen. A finnországi Jyväskyläi Egyetemen van Hungarológiai Program, ahol a finn diákok tanulnak nemcsak nyelvet, hanem magyarságismeretet, magyar kultúrát. Ez nagyon jól működik, de elsősorban néhány finn barátunk bátor kezdeményezése, elszántsága miatt, akik valamilyen oknál fogva elköteleződtek hazánk irányába. Azonban, ha nem támogatjuk ezeket a kezdeményezéseket, akkor nagyon nehéz tenni az ügy érdekében, mert valljuk be: mi érdek fűződne például a Georgetown Universitynek egy hungarológia kutatóközpont létrehozásához?

– Említette az internetet, ahol rengeteg történeti tévedés is olvasható. A VERITAS feladatának érzi, hogy helyes útra terelje az átlag olvasót, múltunk iránt érdeklődőt?

– Nem tartozom az internet gyakori használói közé, de néha megnézem, hogy mi található a honlapokon. Azt tapasztalom, hogy történeti kérdésekben – hasonlóan a futballhoz – mindenki okosabb, mint a szakember. Olyan információkat osztanak meg egymással, amelyeken az ember csak mosolyog. 200 ezer Don-kanyarban elpusztult magyarról írnak, habár valójában 42 ezer halottról van szó „csak”, ami szintén hatalmas szám, de mégsem az ötszöröse. Pedig történészi pályám kezdetén, az Élet és Irodalomban majdnem minden történelmi témájú cikkemnél megírtam, hogy nem az volt neve, a rendfokozata, nem az és nem akkor történt, de hosszú távon ennek hatása nincs. Hiába bizonyítottuk több kollégámmal, hogy Magyarország nem üzent hadat a Szovjetuniónak 1941. június 27-én, ettől függően mindenki mást állít. Sőt, előfordult olyan is, hogy az olvasószerkesztő a cikkem címét átírta helytelenre, mert máshogy hangzatosabb volt… harminc év munkáját tette tönkre.

Az az érzésem, hogy ez egy sziszifuszi munka. Ismerjük el, belopott információkat, tényeket sokkal könnyebb az emberek fejében elültetni, mint onnan kivenni.

Tóth Marcell

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44441/pics/lead_800x600.jpg
Magyarország,Szakály Sándor,történelem,VERITAS Történetkutató Intézet
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-11-06 18:47:26
Hogy milyen igaza van! "Mindenki mindenhez ért, és nem ért semmihez. Fontos, hogy ne értse azt, amit csinál" /Hamvas Béla/
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Március közepén indulhat az új nemzeti konzultáció

2020.02.14. 11:45
Március közepén várható az új nemzeti konzultáció, amelyben a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyével, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárással, a …

Kedden sem szabadulunk a szeles, zivataros időtől

2020.02.10. 17:45
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint az ország nagy részén kedden is szeles, zivataros idő várható.

Fennakadások, áramszünetek kísérik a Ciara útját

2020.02.10. 09:40
A jelenleg Sopronnál tartó, több mint 100 kilométeres széllökésekkel érkező szélvihar több országban is gondot okozott.

Több mint 150 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

2020.02.10. 08:30
Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfői tájékoztatása szerint összesen 165 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák …

További csoportokra lehet számítani Szerbia felől

2020.02.07. 11:30
A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szerint a tegnapi Tompához érkező migránscsoport után további karavánokra is számíthatunk, hiszen csak Szerbiában mintegy 6 ezer illegális …

Továbbra is tünetmentesek a Vuhanból hazatérő magyarok

2020.02.03. 18:45
Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, szervezetükben semmilyen vírusfertőzésre …

Koronavírus - Mától ingyenesen hívható zöldszámokon lehet tanácsot kérni

2020.02.03. 09:10
Ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések …

Szakértő: A migránsok tudják, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a határon

2020.01.28. 10:40
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli …

Megpróbálták áttörni a kerítést Röszkénél a migránsok - Figyelmeztető lövések adtak le

2020.01.28. 07:55
Csoportosan próbáltak meg áttörni a kerítésen illegális bevándorlók a déli határnál, Röszkénél. A …

A tartós, sűrű köd miatt adtak ki riasztást

2020.01.21. 10:10
Vas megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre.

Ezeket a cikkeket olvastad már?