hirdetés
Blogolj!

Zsabka Zsolt: Tanulás és kapcsolatteremtés a jövőért

Zsabka Zsolt a Diagramma Zrt. vezérigazgatója tulajdonképpen villámkarriert tudhat magáénak a BKIK-n belül. Mentora van, csókosa nincs. Ellenben fiatalsága ellenére befogadták, esélyt adtak neki, amivel eddig – úgy tűnik élni tudott. Arról beszél, hogy miért megfizethetetlen előny a gazdasági életben az aktív kamarai jelenlét, tagság. Blogstar-interjú.  

Sok vád éri a BKIK-t, hogy semmit nem csinál, és csupa idős ember vezeti. Ön ennek ellentmondani látszik, hiszen fiatal vállalkozó, aki a BKIK Ipari Tagozatában is szerepet vállal.

Annak idején azzal a céllal jöttem ide, hogy tanuljak. Fogalmam sem volt arról, hogy itt milyen munka folyik, annyit tudtam csupán, hogy fizetni kell a regisztrációs díjat. Nem tudtam, hogy ezért ki mit csinál. Kaptam a meghívókat, némelyikre - ami érdekelt - el is mentem. De nem azzal töltöttem az időmet, hogy tanfolyamokra és képzésekre járjak. Aztán dr. Vadász György, a mentorom kért fel arra, hogy kezdjek el a BKIK-ban dolgozni. Ő már régi tagja a Kamarának, és csak annyit mondott: jöjjek el, nézzem meg, tanuljam, hogyan működik a Kamara, melyek azok a pontok, amelyek kisvállalkozóként előnyt jelenthetnek nekem.

Mondott konkrétumot?

Nem, ami kíváncsivá tett. Így nyitott szemmel jártam és kerestem, hogy mi az amiből én tudok profitálni. Ekkor még nem volt bennem a szándék, hogy másoknak segítsek, hiszen azt sem tudtam mi folyik itt.

És mi folyik?

Az első amit megtanultam, az az, hogy hogyan kell kommunikálni. És ezt már másnap hasznosítani tudtam a saját vállalkozásomban. Ekkor döbbentem rá, hogy itt rengeteget tudok tanulni, hiszen itt olyan emberek vannak, akik már túl vannak azokon a problémákon, amik még előttem állnak. Én pedig nem szeretek többször fennakadni ugyanazon a problémán, így egyből segítséget kaptam ezeknek a megoldásában.

Mi volt a következő lépés?

Ezután beléptem önkéntes tagként a Kamarába, jelentkeztem, hogy szívesen lennék az Ipari I. osztály elnökségi tagja, és vártam. Mivel én voltam a legfiatalabb, azzal a lendülettel vágtam neki, hogy mindent megoldunk. Így a szétosztott feladatok - amik felmerültek az elnökségin - 90%-ára jelentkeztem. Itt jött a következő nagy előny, a kapcsolatrendszer. Olyan emberekkel kerültem kapcsolatba, olyanok kezdtek el velem kommunikálni, akikkel egyébként az üzleti életben nem találkoznék. Nagyvállalatok vezetői, konkurenciáim tulajdonosai, olyanok, akiknek beszállítója lehetek. Mintha egy vörös szőnyeget terítettek volna elém. A közösség pedig megfogott, mert egy nagyon összetartó csapat alakult ki. A közös cél összekovácsolt minket, aminek köszönhetően kezdtem el látni az irányokat, azt, hogy

miben tudunk segíteni a kisvállalkozóknak. Ez pedig nem más, mint a napi gondjai, amikkel találkozik. Ezek a problémák megoldhatók, ha egységesíthetők és levezethető, hogy miképpen alakultak ki és miképpen lehetne ezeken segíteni, mert a Kamarának megvan az ereje és a lobbiháttere, hogy akár kormányzat felé is javaslatot tegyünk.

Bennem itt állt össze az a hármas, amit nagyon fontosnak tartottam. Tanulás, kapcsolatteremtés és mások segítése.

Ebben a szakmában is fontos a folyamatos tanulás. De itt mások tapasztalatát is lehet hasznosítani.

Valóban, és ezt is nagyon gyorsan megtanultam. Merthogy a következő feladat a toborzás volt. Nem titok, személyesen is elmentem több vállalkozóhoz, de azt mondták, minek lépnének be, fizetik az 5000 forintot, ott vannak az idősek, majd csinálják. De kell az utódlás. Nekem is megtanították, hogy első feladatom az legyen, hogy keressem az utódom, aki majd csinálni tudja az én feladatom. Elsőre nem értettem ezt sem. Minek? Hiszen még fiatal vagyok. Majd fél év múlva új célt tűztem ki magam elé, át kellett mennem egy másik területre. Ám amit addig felépítettem azt nem akartam veszni hagyni, így rájöttem, hogy tényleg így van, hogy rögtön utódot kell keresni. Itt olyan tapasztalatokat lehet szerezni, az emberekről, az emberi viselkedésről, amit mi, a kis vállalkozói burkunkban nem tudnánk megszerezni. Azt tartom, hogy annak a hat embernek az átlaga vagyok, akivel az időm 80%-át töltöm. Így ha az ember a napja nagy részét olyan környezetben tölti, amikor nála okosabb és tapasztaltabb emberek között lehet, akkor folyamatosan tanul.

Sokszor emlegeti a kapcsolatrendszert, ami ebben az ágazatban szó szerint kifizetődő.

Ebben a házban van 800 tisztségviselő, nekik legalább a felét meg lehet ismerni egy év alatt. De ugye a 800 ember, az 800 új kapcsolat. Én ráadásul küldöttje is vagyok a BKIK-nak, 110 küldöttből 80%-át személyesen ismerem. Itt aztán tényleg meg lehet tanulni, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Fiatalként simán ráugrunk egy jó ajánlatra, amiről aztán kiderül, hogy mégsem olyan jó. Itt viszont látni a mozgásokat és ez egy nagyon érdekes és hasznos tapasztalat. Ráadásul egy kiváló önmarketing az is, hogy ahogy lépkedsz előre, előbb-utóbb megkeres a sajtó, a televízió. Ismert leszel, ha valamit jól csinálsz, hamarabb reflektorfénybe kerülsz, ami szintén jót tehet saját vállalkozásának. Ráadásul olyan iparágakkal is kapcsolatba kerülhetünk, amivel korábban nem.

Ami segít abban, ha fejleszteni, vagy új iparágak felé szeretne fordulni valaki, akár mint az iprágban újként megjelenő vállalkozó, akár mint beszállító.

Nyitva áll a Kamara ajtaja a fiatal vállalkozók előtt?

Itt mindenki keresi az utódját, azaz mindenki előtt nyitva áll az út. Rettenetesen sokat kell dolgozni, szorgalmasan tevékenykedni, és a legfontosabb: a többieket segíteni. Ezt lehet itt megtanulni, hogy miképpen lehet önzetlenül segíteni, úgy hogy ebből ő is tudjon később profitálni. Március óta a BKIK az új elnök vezetésével arra törekszik, hogy szolgáltasson, megfiatalodjon, új erőt és új szelet hozzon be ebbe az oldschool kamarába. Mikor annak idején ide beléptem itt nyugalmat találtam, olyan volt mintha nem történne semmi. De rájöttem, hogy erről szó sincs. Éppen ellenkezőleg. Akik régóta itt dolgoznak már ismerik a dörgést. Sokan egyetlen lépésből megoldották azt, ami nekem 45-ből sikerült.

Egy vállalkozónak fontos, hogy kicsit előre is tudjon gondolkodni, hogy a jövőbe lásson. Ebben mit tud segíteni a BKIK?

A Kamarának köszönhettem azt is, hogy kint voltam nyáron Brüsszelben a Kohéziós Fórumon Krisán Lászlóval és Szép Zoltánnal. Ott megtudhattuk, hogy mi az unió véleménye a 2020 utáni kohéziós alapról. Ennek is elképesztő előnyeit tudtam azonnal élvezni üzleti szempontból. Olyan információkkal lettünk gazdagabbak, hogy 2020 után mire számíthatunk. Ez is megtanulható itt, hogy mennyire lehet előre gondolkodni. Magyarországon a kisvállalkozó maximum 2-3 évre tekint előre. Itt a kamarában mindenki minimum egy választási ciklusban, azaz négy évben gondolkodik. Ha ezt átültetem a vállalkozásomba, akkor teljesen mással kezdünk foglalkozni. Azzal, hogy mi lesz négy év múlva, vagy még később, és nem a tűzoltás, a napi operatív feladatok viszik el az energiát.

Mennyire használja a magyar vállalkozói kör a BKIK ingyenes szolgáltatásait?

Ebben is lenne még hova fejlődni. Mondok egy egyszerű példát. Adótanácsadás. A BKIK 2016. december 19-én a NAV-val együttműködési megállapodást írt alá. Így előbb értesülünk változásokról, ellenőrzési szabályokról, ellenőrzési eljárásokról. Tényleg csak azt tudom mondani, hogy akinek nem ér meg évi 15 000 forintot, hogy tanuljon, kapcsolatot építsen, akkor ő nem is szeretné ezt csinálni. Ezek a szolgáltatások vannak, léteznek, használnunk kell. Sokan hangoztatják, hogy a Kamara nem ad semmit. Olyan valóban nincs, hogy otthon ülök és helybe hoznak mindent. Persze, tenni kell érte, de ezek a meglévő szolgáltatások sokat segíthetnek. Ezeket pedig szélesíteni is fogjuk a jövőben.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/43556/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Diagramma Zrt.,Interjú,kapcsolatrendszer,Krisán László,Zsabka Zsolt
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

2019.04.03. 17:25
Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. …

Hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulásokat

2019.03.26. 08:50
A kötelezettségüket nem teljesítő vállalkozásoknak március 31-ig kell megfizetniük a kamarai hozzájárulást, valamint az előző évekből származó tartozások rendezésére is …

Új elnököt választott a BKIK 72. Küldöttgyűlése

2019.02.13. 14:00
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2019. február 13-i Küldöttgyűlésén Nagy Elek ügyvezető általános alelnököt választotta a BKIK elnökének a soron következő tisztújításig.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

2019.02.09. 07:00
Elkeserítő, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával. A tranzakciószámok érdemi emeléséhez tartós gazdasági …

Borkai Zsolt: Sokat teszünk azért, hogy Győr élhető város legyen

2019.02.04. 09:20
A 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra olyan sportlétesítménnyel gazdagodott Győr városa, mely azóta is élhető és fenntartható, a város teljes …

Gyopáros Alpár: Tíz éven belül visszafordítható a falvak népességfogyása

2019.01.14. 07:00
A Magyar Falu Program összefonódva a Modern Városok Program fejlesztéseivel a 2018-2022 közötti kormányzati ciklus zászlóshajója lehet. Csak …

Nagy Elek vezeti a BKIK-t a következő elnökválasztásig

2018.12.17. 16:45
A következő elnök megválasztásáig a kamara képviseletében eljáró általános alelnök Nagy Elek lesz, közölte a bkik.hu.

Ezeket a cikkeket olvastad már?