hirdetés
Blogolj!

Szexuális zaklatás miatt repült az ELTE dékánja

Tovább gyűrűzik a szexuális zaklatási botrány Magyarországon is, a színházi szférát követően már a felsőoktatásba is elért. Szerdán robbant a hír, hogy az ELTE rektora azonnali hatállyal kirúgta a Tanító- és Óvóképző Kar dékánját. Mikonya Györgyöt Facebook-posztokban vádolták meg, majd alkalmazottak tettek panaszt ellene, végül etikai vizsgálatot követően távolították el az egyetemről.

Az ELTE hivatalos közleményt adott ki, mely ugyan nem nevezi meg a dékánt, de az egyetem honlapjáról már le is került a neve. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra arról, hogy a dékán pontosan mit tett, de több hírportálon is név nélkül megszólaltak kari alkalmazottak, akiket szexuálisan zaklatott az érintett volt vezető. 

"Az ELTE legmagasabb szintű etikai testülete, a Központi Etikai Bizottság, etikai eljárást folytatott le egy vezető státuszú oktatóval szemben. Az eljárás panasz alapján indult, amelyet egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs (tehát nem hallgató) terjesztett elő. A Központi Etikai Bizottság a bejelentéstől számított 27 napon belül lefolytatta az eljárást, kivizsgálta az ügyet, és meghozta a határozatát, amelyet közölt az érintett felekkel. Az eljárás érdemi része a külföldön és Magyarországon kirobbant zaklatási botrányok előtt lezárult" - közölte az universitas.

"Az etikai eljárásban megállapítást nyert, hogy a panaszolt vezető státuszú oktató súlyos etikai vétségeket követett el, mert az ELTE Etikai Kódexben tiltott cselekményeket, magatartásokat tanúsított.

A panaszossal szemben visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek.

A panaszos munkahelyi hierarchiában betöltött helye, a panaszolttal fennálló munkahelyi alárendelt pozíciója, illetőleg a munkahelyével szembeni lojalitása megnehezítették a panaszolttal szembeni közvetlen hatékony fellépését, amit a panaszolt kihasznált.

Az ELTE Központi Etikai Bizottsága a legsúlyosabb etikai szankciókat alkalmazta a panaszolttal szemben. Az ELTE rektora pedig munkáltatói jogkörében eljárva, azonnali hatállyal megszüntette a vezető státuszú oktató közalkalmazotti jogviszonyát" - írják, hozzátéve:

az ELTE együtt érez a panaszossal, és mindent megtesz, hogy mielőbb vissza tudjon illeszkedni munkahelyi környezetébe. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44559/pics/lead_800x600.jpg
ELTE,felsőoktatás,Mikonya György,zaklatás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Trump kivégezte a liberális véleményterrort

2019.03.22. 07:40
Történelmi jelentőségű rendelete garantálja a konzervatív diákok szólásszabadságát az amerikai felsőoktatásban.

Tisztázták a nemi erőszakkal vádolt válogatott pólósokat

2019.02.28. 21:50
Beigazolódott Petőváry Zsolt és Kósz Zoltán ártatlansága, szó sincs bűncselekményről.

Ausztriában fogták el az afgán erőszakolót

2018.09.11. 08:20
Vége a hajtóvadászatnak, rendőrkézen a budapesti szexuális erőszak elkövetője.

Hajtóvadászat: egymilliót ér az afgán erőszakoló

2018.09.11. 05:30
Budapest rendőrfőkapitánya bruttó egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a szexuális erőszak miatt keresett menekült afgán férfi ügyében.

Pedofil bíborosnak segített eltusolni ügyeit Ferenc pápa

2018.08.27. 08:45
Az Egyesült Államok 2011 és 2016 között a Vatikánba delegált nagykövete, Carlo Maria Viganó érsek azonnali lemondásra szólította fel az egyházfőt.

Jakupcsek Gabriella: Nem szeretnék ma férfi lenni!

2017.12.15. 08:40
A népszerű műsorvezető a fenti mondatot a #metoo kampány hozadékaként említette. Habár maximálisan egyetért a céllal, a jelenlegi formáját nem tartja elfogadhatónak. Interjúnkban azonban …

Életveszélyesen fenyegetett és zaklatott a szegedi férfi

2017.12.14. 12:05
Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a szegedi férfival szemben, aki tavaly június és augusztus között személyesen, telefonon, sms-üzenetekben zaklatta, …

Rendkívüli, nyílt testületi ülés Havas Henrik miatt

2017.12.08. 11:10
Havas Henrik önkormányzati képviselő Kisorosziban. Az újságírót a héten Baukó Éva zaklatással vádolta meg, a kisorosziak pedig ezt követően a polgármesterhez fordultak, aki …

Öngyilkossággal fenyegetőzött a diákját zaklató szegedi tanár

2017.12.06. 11:25
Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal az egyetemi oktató férfival szemben, aki előbb baráti viszonyba került a tanulóval, majd miután ezen …

Palkovics: A magyar tanár ma is azt tanít, amit szeretne

2017.11.25. 07:50
A PISA-teszttől a NAT-ig, a lézerfizikától a hibrid népautóig – nem titok, nem kevés téma szóba került az oktatási államtitkárral folytatott beszélgetésünkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?