Blogolj!

Gyurcsány Ferenc feleségét is kihallgatja az ügyészség Czeglédy-ügyben

A következő hetekben kihallgatja az ügyészség Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc DK-elnök feleségét Czeglédy Csaba bűnügyében - számolt be róla az Origo

Úgy tudják, hogy Dobrev Klárának azért kell a hatóság kérdéseire válaszolnia, mert a tulajdonában lévő Altus Zrt. több kölcsönt is adott Czeglédynek. Miután ezek nem baráti jellegű kölcsönök voltak, így az üzletszerű tiltott pénzintézeti tevékenység gyanúja is felmerülhet.

Gyurcsány azt sem tudta, hogy mit beszél

A cikkben idézték a DK elnökének azt korábbi kijelentését is, miszerint idén kereste meg őt Czeglédy Csaba, hogy segítsen a pénzügyi gondjain, azonban az Origo birtokába jutott kölcsönszerződésből világosan látszik, hogy az egykori miniszterelnök "nem mondott igazat". Kiderült ugyanis, hogy Czeglédy és az Altus között még tavaly létrejött egy kölcsönszerződés 78 millió forint értékben, ráadásul Gyurcsány Ferenc arról is beszámolt, hogy ők is vesztettek pénzt az ügyben, miközben Czeglédyék azt kamatostul visszafizették. 

Ráadásul a "kölcsönszerződés"

egy ötoldalas, profi munka, ilyet bankok kötnek az ügyfeleikkel - a baráti kölcsönszerződések egyoldalasak szoktak lenni, és nem tartalmaznak dologi biztosítékot (bank által befogadott azonnali inkasszó) és személyi biztosítékot (Czeglédy teljes vagyonával készfizető kezesként felel a kölcsön visszafizetéséért), valamint késedelmi kamatot (10 százalék euróban) és kamatfelárat.

Újabb 90 millió

A Pesti Srácok pedig arról számolt be, hogy Gyurcsány családi pénzügyi vállalkozása, - az Európai Bizottság által is finanszírozott - Altus folyamatosan pénzelte a szocialisták ügyvédjének humánerőforrás vállalkozását. Az iratok alapján 2016 augusztus 15-én 90 millió forintot utalt át az Altus Portfolio Kft. A. Portfolio szerződés szerinti kölcsön” címén. Az a dokumentumokból az is kiderült, hogy a zrt. aznapi nyitó egyenlege több, mint 234 millió forint volt, amelynek terhére a cég tisztségviselőinek és alvállalkozóinak csaknem 65 milliót fizetett ki.

Az egyetlen bevétele aznap Gyurcsányék 90 milliója volt.

Az ügy miatt Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul. Deutsch elmondta: az Európai Bizottság mintegy 1,5 milliárd forintos összegben adott megbízást az Altus vezette konzorciumnak, Gyurcsány Ferenc cége pedig az ebből származó bevételéből 80 millió forintot juttatott Czeglédynek.

Lázár János pedig azért fordult Európai Bizottsághoz, mert Czeglédy Csaba folyamatosan élvezte Gyurcsány Ferenc politikai és anyagi támogatását, márpedig a volt miniszterelnök cégéhez uniós pénz is került.

Lázár azt szeretné, ha az Európai Bizottság tisztázná, minek minősül, ha ugyanabba a tulajdonosi körbe kerül a testület támogatása, ahonnan egy bűncselekménnyel gyanúsított személy is pénzt kap.

Az MNB is nyomozhat

A fideszes Budai Gyula az üggyel kapcsolatban azt kérte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi felügyeletétől, hogy vizsgálja meg, hogy a Gyurcsány-érdekeltség Altus Portfólió Kft. folytatott-e tiltott hitelezési tevékenységet. Vagyis az Altus Portfólió Kft. rendelkezett-e kölcsönnyújtáshoz szükséges jogszabályi engedéllyel, hiszen - ahogy kiderült - ez a kölcsön nem minősülhet baráti kölcsönnek. Ha nem volt a cégnek ilyen engedélye, akkor felmerül a jogosulatlan pénzügyi tevékenység, amely büntető törvénykönyvi tényállásközölte a Fidesz parlamenti képviselője.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44666/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,csalás,Czeglédy Csaba,Deutsch Tamás,Dobrev Klára,Európai Bizottság,Gyurcsány Ferenc,Lázár János,OLAF,ügyészség
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.05.30. 04:25
Orbán Viktor feketelevese, a balliberálisok álságos nácizása, a Hableány-tragédia emlékezete, a futball orosz rulettje és Berki Krisztián állati meglepetése szombati online lapszemlénkben.

A Hableány-tragédia áldozataira emlékeztek meg Budapesten

2020.05.29. 11:25
A dunai hajóbaleset 28 elhunytjára hajós kegyeleti szertartás keretében emlékeztek meg a tragédia évfordulóján pénteken.

Blogstar kávéház

2020.05.29. 04:15
A rozsdaövezeti lakásépítés gyorsítósávja, az iskolaőrség elrettentő ereje, az Európai Unió rosszhiszeműsége, a frontvonalban harcolók megbecsülése és Heidi Klum örökifjú bájai pénteki online lapszemlénkben.

Sokan nem is tudják, hogy átestek a betegségen

2020.05.28. 12:35
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját, melyben szó volt a lazításokról és a betegek helyzetéről.

Blogstar kávéház

2020.05.28. 03:25
Orbán Viktor születésnapja, az Európai Bizottság hitelcsapdája, a Jobbik széthullása, a balliberálisok diktatúrahazugsága és Palácsik Lilla terhespocakja csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.27. 05:15
A járványhelyzet hadigazdálkodása, Karácsony Gergely szánalmas sunnyogása, a nemzetegyesítés rögös útja, a francia baloldal fejetlensége és Puzsér kendőzetlen kipakolása szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.26. 04:00
Az őszödi hazugságbeszéd kórképe, Soros György afrikai terjeszkedése, Boris Johnson cinikus botránya, a magyar gazdák milliárdos támogatása és Görög Zita különös életmentése keddi online lapszemlénkben.

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

2020.05.25. 11:50
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját a járvány legfrissebb adatairól és a gazdaságvédelmi intézkedésekről.

Szabad az átjárás Magyarország és Szerbia között

2020.05.25. 10:30
Megszűntek a szigorítások a közös határszakaszon, hétfőn 10 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai.

Villamosmegállóban szült egy nő Budapesten, a rendőrök segítettek neki

2020.05.25. 10:10
Nem mindennapi esetet kellett kezelniük a rendőröknek vasárnap este a belvárosban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?