Blogolj!

Az online pénztárgép bevezetésének köszönhetően tisztul a taxis piac

Még vidéki személyfuvarozók is érkeztek Budapestre az I. Taxi Expóra. Tankó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) ipari tagozatának megnyitójában elmondta, hogy külföldi példákat is figyelembe véve hozták létre a rendezvényt, amelynek fő célja a tapasztalatcsere.

Az I. Taxis Expo

"Az elmúlt huszonöt évben nagyon sok minden változott meg a taxisok életében – mondta Tankó Zoltán. – Az utasok számára a legfontosabb, hogy taxik pontosan érkezzenek, tiszták legyenek és a sofőrökkel is könnyű legyen a kommunikáció. Nagyon fontos, hogy bővítsük a párbeszédet és ismerjük meg a taxisok véleményét, s ezeket használjuk fel a jövőben."

Tankó Zoltán a BKIK Ipari Tagozatának vezetője szerint fontos, hogy tapasztalatokat cseréljenek

A taxisok számára a legnagyobb változás az elmúlt években az volt, hogy az online pénztárgépek használatát kiterjesztették rájuk is.

"Az embernek az volt az érzése, hogy a taxis szervezetek abban bíztak, hogy majdcsak elmúlik valahogy az online pénztárgépek bevezetése, de nem ez történt, hiszen tavaly decemberben nagyon sok ilyet helyeztek üzembe – mondta Mizsányi Attila a NAV Ellenőrzési Főosztályának vezetője. – Nem volt könnyű, de megugrottuk ezt a feladatot, vagyis megfeleltünk a törvényi előírásoknak. Nyilván mindenki panaszkodott a bevezetéskor, de végül megcsinálták."

Az adóhatóság munkatársa kitért a bevezetéssel kapcsolatos problémákra is. Az egyik legkomolyabb aggály a GPS koordinátákkal volt kapcsolatos, hiszen a taxisok adott esetben magán célra is használják a járműveket, amelyek mozgása az online pénztárgépeken keresztül ellenőrizhető. Ugyanakkor Mizsányi Attila elárulta, hogy a pénztárgép nem küld folyamatosan jeleket, csak 15 percenként naplózza a koordinátákat. Problémaként említette, hogy a vállalkozók és a társaságok nem vették fel a kapcsolatot a pénztárgépek gyártóival, így nem tudták a felhasználók igényeihez igazítani a szolgáltatásokat, vagyis nem lettek speciális taxis pénztárgépek, ugyanakkor a vállalkozók megoldották az esetleges problémákat. Emellett szóba került a számlaadási kötelezettség, illetve azt, hogy mikor lehet nyugtát adni, illetve az ellenőrzések folyamatáról is.

Mizsányi Attila a NAV Ellenőrzési Főosztályának vezetője

"Hetvenkét százalék esetében mindent rendben találtak a kollégáim a vizsgálatok során. A legtöbb problémát a számlaadási kötelezettség elmulasztása jelentette. A vállalkozók többsége szokott nyugtát, vagy számlát adni, még akkor is, ha esetleg azt mondja, hogy nem. Azt nem értem, hogy miért nem ad nyugtát a KATÁ-s vállalkozó, hiszen neki ettől nem lesz több az adója, ellenben ha nem ad, akkor megbüntetik."

Mizsányi Attila egyszerű kérdést kapott az egyik résztvevő taxistól: mi szükség volt a pénztárgép bevezetésére?

"A taxisok a dinamikusan fejlődő magyar turizmus kirakatát jelentik – válaszolta a NAV főosztály vezetője. – Nem engedheti meg magának az állam, hogy a kirakatában rendetlenség legyen. A piac tisztább működése felé tettünk egy nagy lépést."

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44768/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Most,NAV,Tankó Zoltán,taxi,taxis expo
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A NAV cáfolta, hogy maszkokat foglalt volna le

2020.03.21. 16:40
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) cáfolta azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint Csehországba tartó egészségügyi maszkokat tartalmazó szállítmányt foglalt le.

Az EU-ban is egyedülállónak számítanak a NAV mobillaborjai

2019.07.02. 11:25
Elsősorban alkohol és üzemanyag vizsgálatára tavaly hét mobillabort vetettek be négyezer alkalommal, ami olyan jól szerepelt, hogy több tagállam is érdeklődött irántuk.

Harminc százalékkal nőtt az e-SZJA rendszert használók száma

2019.05.22. 12:45
Az idén 1,5 millióan, tavaly 1,1 millióan nyújtották be határidőre a rendszeren keresztül a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat - ismertette Izer Norbert, a …

ÉLŐ: Orbán Viktor és Matteo Salvini sajtótájékoztatója

2019.05.02. 17:00
Matteo Salvini olasz belügyminiszter Magyarországra látogatott és Orbán Viktorral közösen sajtótájékoztatón számol be a megbeszélésről.

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

2019.04.03. 17:25
Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. …

Hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulásokat

2019.03.26. 08:50
A kötelezettségüket nem teljesítő vállalkozásoknak március 31-ig kell megfizetniük a kamarai hozzájárulást, valamint az előző évekből származó tartozások rendezésére is …

Új elnököt választott a BKIK 72. Küldöttgyűlése

2019.02.13. 14:00
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2019. február 13-i Küldöttgyűlésén Nagy Elek ügyvezető általános alelnököt választotta a BKIK elnökének a soron következő tisztújításig.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

2019.02.09. 07:00
Elkeserítő, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával. A tranzakciószámok érdemi emeléséhez tartós gazdasági …

Ezeket a cikkeket olvastad már?