Blogolj!

Elkezdődik az Olof Palme Ház felújítása

A Városliget egyik legszebb épülete a Millennium Házaként újul meg, ugyanis még ebben az évben megindul az épület rekonstrukciója.

A Liget Budapest Projekt keretein belül a Városliget teljesen megújul, így az Olof Palme Ház is felújításra került a közeljövőben, a közönség pedig 2019-ben veheti birtokba.

A rekonstrukció során figyelembe veszik, hogy a jelenkori, XXI. századi technológiát ötvözze a múlttal; 130 éves épületben a múlt és jelen összefonódik majd, ugyanis az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és

Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítás, és helyet kap egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.  

A kb 3 milliárd forintos, most decemberben kezdődő helyreállítás az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg, az épületből eltávolítva az elmúlt évtizedben beépített, oda nem illő elemeket és visszaállítva az eredeti tereket. Az épület főbejárata visszakerül az eredeti, Hermina út felőli oldalra, ami elé egy új rózsakertet is kialakítanak, illetve a különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálják majd. Az 1250 négyzetméteres épület kulturális közösségi térként újul meg a már említett interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy előadó- és konferenciaterem lesz.

A tervek szerint a Millennium Házában Budapest aranykorát bemutató állandó kiállítás lesz városmakettel, vetített képekkel mintegy 100 négyzetméteren, ezzel is a lehető legjobban bemutatva, felelevenítve a korabeli fővárost a Duna-parton sétáló emberekkel, hajókkal, épületekkel. Ehhez háromdimenziós makettek és a hozzá kapcsolódó „kiterjesztett valóság”, vagyis a legmodernebb technológiák lesznek a tervezők segítségére,

a látogatók pedig igazi, valóságos élményben részesülhetnek majd és tapasztalhatják meg, hogy milyen volt a századfordulós Budapest.

A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb eleme volt. Kiállítási szempontból viszont túl kicsi volt, így megépült pár évvel később a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb, mai épülete. Az Olof Palme Ház később Fővárosi Múzeumként működött, majd a II. világháború alatt megsérült és az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. Ekkor kapta belső kialakítása a ma is meglévő ipari, irodai jellegét. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült méltó, hosszú távú művészeti-kulturális funkciót találni az neki.

A Millenium Háza a tervek szerint a park egyik központi eleme lesz és egyfajta jelképként is funkcionál majd. A háznak és a Liget Budapestnek a legfontosabb célja a tradíció óvása, a park és a művészetek kapcsolatának integrálása, a legkorszerűbb múzeumi bemutatási technikákat alkalmazó tudás- és élményközpont létrehozása. Erre pedig a legalkalmasabb a Liget egyik legszebb és legpatinásabb épülete.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44774/pics/lead_800x600.jpeg
Aktuális,Millennium Háza,Olof Palme Ház,rekonstrukció,Városliget
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.08.13. 04:25
A koronavírus erősödő fenyegetése, Soros György hálózatépítése, a Momentum bohócosodása, a Tisza hulladékmentesítése és Pokorny Lia szerelmi tragédiája csütörtöki online lapszemlénkben.

22 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon

2020.08.12. 10:00
Ezzel 4768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 605 fő, 3529-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.08.12. 04:25
A Soros-szervezetek budapesti balhézása, a baloldal bikaharca, Karácsony Gergely előremenekülése, az infláció berobbanása és Tóth Andi olaszos szakítása szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.08.11. 05:05
Az egyetemek veszélyes makacssága, a Momentum terézvárosi rombolása, Chicago erőszakos pusztítása, az autóipar megreccsenése és Görög Zita borzalmas élménye keddi online lapszemlénkben.

Újabb 35 fertőzöttet regisztráltak itthon, hárman elhunytak

2020.08.10. 09:55
Ezzel 4731 főre nőtt hazánkban a betegek száma. Eddig összesen 605-en hunytak el, de 3525-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.08.10. 04:45
A nyugati civilizáció halála, az európaiak lappangó cigányellenessége, a baloldal képmutatása, a magyarok dugimilliárdjai és Eszenyi Enikő eltűnése hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.08.07. 22:40
A rejtélyesen eltűnt Tóth István ügye, az új magyar járványügyi bevetési egység, a Fehéroroszországban fogságba került tévéstáb esete, Benkő László állapotának javulása, valamint a Milan és a Real csatár cserélési tervei a szombati …

Óriási támogatást kap a zeneipar

2020.08.06. 12:30
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megtartotta szokásos tájékoztatóját a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

33 fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt egy beteg

2020.08.06. 09:00
Ezzel 4597 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 600 főre emelkedett, 3463-an pedig már meggyógyultak.

Spanyolország besárgult

2020.08.06. 08:15
Az ország eddig zöld besorolásúnak számított, viszont az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat szerdai száma szerint már sárga, azaz aki onnan hazatér, karanténba kerül. A döntés péntektől lép életbe.

Ezeket a cikkeket olvastad már?