Blogolj!

Elkezdődik az Olof Palme Ház felújítása

A Városliget egyik legszebb épülete a Millennium Házaként újul meg, ugyanis még ebben az évben megindul az épület rekonstrukciója.

A Liget Budapest Projekt keretein belül a Városliget teljesen megújul, így az Olof Palme Ház is felújításra került a közeljövőben, a közönség pedig 2019-ben veheti birtokba.

A rekonstrukció során figyelembe veszik, hogy a jelenkori, XXI. századi technológiát ötvözze a múlttal; 130 éves épületben a múlt és jelen összefonódik majd, ugyanis az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és

Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítás, és helyet kap egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.  

A kb 3 milliárd forintos, most decemberben kezdődő helyreállítás az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg, az épületből eltávolítva az elmúlt évtizedben beépített, oda nem illő elemeket és visszaállítva az eredeti tereket. Az épület főbejárata visszakerül az eredeti, Hermina út felőli oldalra, ami elé egy új rózsakertet is kialakítanak, illetve a különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálják majd. Az 1250 négyzetméteres épület kulturális közösségi térként újul meg a már említett interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy előadó- és konferenciaterem lesz.

A tervek szerint a Millennium Házában Budapest aranykorát bemutató állandó kiállítás lesz városmakettel, vetített képekkel mintegy 100 négyzetméteren, ezzel is a lehető legjobban bemutatva, felelevenítve a korabeli fővárost a Duna-parton sétáló emberekkel, hajókkal, épületekkel. Ehhez háromdimenziós makettek és a hozzá kapcsolódó „kiterjesztett valóság”, vagyis a legmodernebb technológiák lesznek a tervezők segítségére,

a látogatók pedig igazi, valóságos élményben részesülhetnek majd és tapasztalhatják meg, hogy milyen volt a századfordulós Budapest.

A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb eleme volt. Kiállítási szempontból viszont túl kicsi volt, így megépült pár évvel később a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb, mai épülete. Az Olof Palme Ház később Fővárosi Múzeumként működött, majd a II. világháború alatt megsérült és az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. Ekkor kapta belső kialakítása a ma is meglévő ipari, irodai jellegét. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült méltó, hosszú távú művészeti-kulturális funkciót találni az neki.

A Millenium Háza a tervek szerint a park egyik központi eleme lesz és egyfajta jelképként is funkcionál majd. A háznak és a Liget Budapestnek a legfontosabb célja a tradíció óvása, a park és a művészetek kapcsolatának integrálása, a legkorszerűbb múzeumi bemutatási technikákat alkalmazó tudás- és élményközpont létrehozása. Erre pedig a legalkalmasabb a Liget egyik legszebb és legpatinásabb épülete.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44774/pics/lead_800x600.jpeg
Aktuális,Millennium Háza,Olof Palme Ház,rekonstrukció,Városliget
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.08.17. 05:15
Orbán és Merkel közeledése, az MSZP és a DK összeolvadása, az ellenzék cicaharca, a mágneses mező drámai vándorlása és Vajna Tímea spirituális kapaszkodója szombati online lapszemlénkben.

Tanévkezdéstől ismét a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos

2019.08.16. 11:45
Augusztus 21-étől változik a nagykörúti villamospótlás rendje. Iskolakezdéstől, vagyis szeptember 2-ától újra a teljes vonalon jár majd a 4-es és a 6-os …

Blogstar kávéház

2019.08.16. 05:10
A mentősök morgolódása, az ellenzék pozícióharcai, Salvini szabadságharca, Napóleon páratlan zsenialitása és Radics Gigi feszes popsija pénteki online lapszemlénkben.

Túszt ejtett és rendőrökre lőtt egy férfi Philadelphiában

2019.08.15. 08:00
Helyi idő szerint az esti órákban lövöldözés tört ki szerdán Philadelphiában, az elkövető túszokat ejtett és hat rendőrt meglőtt.

Blogstar kávéház

2019.08.15. 05:20
A magyarok felelőtlen száguldozása, Márki-Zay dermesztő hazugságai, az előválasztás elmérgesedése, Németország kettéosztottsága és Halle Berry melltartóellenessége csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.08.14. 05:15
A honvédség gránátgate-je, Gyurcsány riogatása, az ellenzék zsaroló hadjáratai, a migránsok integrációjának bukása és Demcsák Zsuzsa csipkelődése szerdai online lapszemlénkben.

Többmillió forinttal díjazza a Pénzügyminisztérium a pénzügyi tudatosság fejlesztését

2019.08.13. 16:45
Díjat hoz létre a Pénzügyminisztérium (PM) a pénzügyi tudatosság fejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó …

Jövő héten kezdődik a Szentendrei út felújítása

2019.08.13. 16:20
Készüljön fel mindenki, ugyanis jövő szerdán kezdődnek meg a Szentendrei út felújítási munkálatai a Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca között.

Késsel támadt járókelőkre egy férfi Sydney-ben

2019.08.13. 08:05
A támadó több embert is meg akart késelni, de a járókelők hamar ártalmatlanították, majd a rendőrök őrizetbe is vették.

Már többszáz repülőjáratot töröltek Hongkongban a tüntetések miatt

2019.08.13. 06:50
Több mint háromszáz járatot törölt a hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése helyi idő szerint kedden reggel, miután a légikikötőben ötödik …

Ezeket a cikkeket olvastad már?