Blogolj!

Elkezdődik az Olof Palme Ház felújítása

A Városliget egyik legszebb épülete a Millennium Házaként újul meg, ugyanis még ebben az évben megindul az épület rekonstrukciója.

A Liget Budapest Projekt keretein belül a Városliget teljesen megújul, így az Olof Palme Ház is felújításra került a közeljövőben, a közönség pedig 2019-ben veheti birtokba.

A rekonstrukció során figyelembe veszik, hogy a jelenkori, XXI. századi technológiát ötvözze a múlttal; 130 éves épületben a múlt és jelen összefonódik majd, ugyanis az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és

Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítás, és helyet kap egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.  

A kb 3 milliárd forintos, most decemberben kezdődő helyreállítás az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg, az épületből eltávolítva az elmúlt évtizedben beépített, oda nem illő elemeket és visszaállítva az eredeti tereket. Az épület főbejárata visszakerül az eredeti, Hermina út felőli oldalra, ami elé egy új rózsakertet is kialakítanak, illetve a különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálják majd. Az 1250 négyzetméteres épület kulturális közösségi térként újul meg a már említett interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy előadó- és konferenciaterem lesz.

A tervek szerint a Millennium Házában Budapest aranykorát bemutató állandó kiállítás lesz városmakettel, vetített képekkel mintegy 100 négyzetméteren, ezzel is a lehető legjobban bemutatva, felelevenítve a korabeli fővárost a Duna-parton sétáló emberekkel, hajókkal, épületekkel. Ehhez háromdimenziós makettek és a hozzá kapcsolódó „kiterjesztett valóság”, vagyis a legmodernebb technológiák lesznek a tervezők segítségére,

a látogatók pedig igazi, valóságos élményben részesülhetnek majd és tapasztalhatják meg, hogy milyen volt a századfordulós Budapest.

A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb eleme volt. Kiállítási szempontból viszont túl kicsi volt, így megépült pár évvel később a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb, mai épülete. Az Olof Palme Ház később Fővárosi Múzeumként működött, majd a II. világháború alatt megsérült és az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. Ekkor kapta belső kialakítása a ma is meglévő ipari, irodai jellegét. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült méltó, hosszú távú művészeti-kulturális funkciót találni az neki.

A Millenium Háza a tervek szerint a park egyik központi eleme lesz és egyfajta jelképként is funkcionál majd. A háznak és a Liget Budapestnek a legfontosabb célja a tradíció óvása, a park és a művészetek kapcsolatának integrálása, a legkorszerűbb múzeumi bemutatási technikákat alkalmazó tudás- és élményközpont létrehozása. Erre pedig a legalkalmasabb a Liget egyik legszebb és legpatinásabb épülete.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44774/pics/lead_800x600.jpeg
Aktuális,Millennium Háza,Olof Palme Ház,rekonstrukció,Városliget
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.01.18. 21:45
A néppárti bölcsek ingadozása, a Momentum kommunistásodása, Magyar György titokzatos börtönbiznisze, a családtámogatási rendszer bővülése és Horváth Tamás lebegős szelfije online lapszemlénkben.

Holtestet találtak egy kiégett kazánházban Makón

2020.01.18. 20:50
Egy férfi holttestét találták meg egy kiégett kazánházban a tűzoltók szombaton Makón – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Továbbra is marad a szmogriadó Budapesten

2020.01.18. 13:10
Bár megvan a maga romantikája a napok óta tartó ködös időnek, tudni kell, hogy ezt nem csupán a köd, hanem a szmog is okozza, így a szmogriadó továbbra is fennáll.

Kimentettek egy nőt a Dunából Budapestnél

2020.01.18. 11:05
A vízirendészeknek kellett kiemelni egy nőt a Dunából még szombat hajnalban.

Már több mint 160 ezren hagyták el a Taal-vulkán környékét, ami bármikor kitörhet

2020.01.18. 10:05
Óriási a készültség a Fülöp-szigeteken: már több mint 160 ezer lakos hagyta el a Taal-vulkán környékét, a tudósok szerint …

Ma sem szabadulunk a sűrű ködtől

2020.01.18. 06:45
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton is folytatódik a borult, párás, ködös idő, a zárt felhőzetből ónos szitálás, hószállingózás alakulhat ki.

Blogstar kávéház

2020.01.18. 03:00
Orbán Viktor békétlen békéje, a momentumos kisasszonyok hőbörgése, az Európai Néppárt sorososodása, a 444 hamisítása és Csonka András viharos köszöntése szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.01.17. 04:45
Karácsony Gergely zsarolása, a hálapénz mérgezése, a balliberálisok boszorkányüldözése, Magyarország tejfölösödése és Friderikusz Sándor tanácstalansága pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.01.16. 05:00
Orbán Viktor manipulációja, Cseh Katalin tombolása, az Európai Néppárt megosztottsága, a börtönbiznisz dübörgése és Köllő Babett péniszképei csütörtöki online lapszemlénkben.

Bezárt a „bádogváros” a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

2020.01.15. 13:50
A karámnak is csúfolt várót bezárták a reptéren, egyúttal pedig átadták az új utasmólót, ahol már sokkal kényelmesebb körülmények között …

Ezeket a cikkeket olvastad már?