Blogolj!

Elkezdődik az Olof Palme Ház felújítása

A Városliget egyik legszebb épülete a Millennium Házaként újul meg, ugyanis még ebben az évben megindul az épület rekonstrukciója.

A Liget Budapest Projekt keretein belül a Városliget teljesen megújul, így az Olof Palme Ház is felújításra került a közeljövőben, a közönség pedig 2019-ben veheti birtokba.

A rekonstrukció során figyelembe veszik, hogy a jelenkori, XXI. századi technológiát ötvözze a múlttal; 130 éves épületben a múlt és jelen összefonódik majd, ugyanis az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és

Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítás, és helyet kap egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.  

A kb 3 milliárd forintos, most decemberben kezdődő helyreállítás az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg, az épületből eltávolítva az elmúlt évtizedben beépített, oda nem illő elemeket és visszaállítva az eredeti tereket. Az épület főbejárata visszakerül az eredeti, Hermina út felőli oldalra, ami elé egy új rózsakertet is kialakítanak, illetve a különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálják majd. Az 1250 négyzetméteres épület kulturális közösségi térként újul meg a már említett interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy előadó- és konferenciaterem lesz.

A tervek szerint a Millennium Házában Budapest aranykorát bemutató állandó kiállítás lesz városmakettel, vetített képekkel mintegy 100 négyzetméteren, ezzel is a lehető legjobban bemutatva, felelevenítve a korabeli fővárost a Duna-parton sétáló emberekkel, hajókkal, épületekkel. Ehhez háromdimenziós makettek és a hozzá kapcsolódó „kiterjesztett valóság”, vagyis a legmodernebb technológiák lesznek a tervezők segítségére,

a látogatók pedig igazi, valóságos élményben részesülhetnek majd és tapasztalhatják meg, hogy milyen volt a századfordulós Budapest.

A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb eleme volt. Kiállítási szempontból viszont túl kicsi volt, így megépült pár évvel később a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb, mai épülete. Az Olof Palme Ház később Fővárosi Múzeumként működött, majd a II. világháború alatt megsérült és az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. Ekkor kapta belső kialakítása a ma is meglévő ipari, irodai jellegét. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült méltó, hosszú távú művészeti-kulturális funkciót találni az neki.

A Millenium Háza a tervek szerint a park egyik központi eleme lesz és egyfajta jelképként is funkcionál majd. A háznak és a Liget Budapestnek a legfontosabb célja a tradíció óvása, a park és a művészetek kapcsolatának integrálása, a legkorszerűbb múzeumi bemutatási technikákat alkalmazó tudás- és élményközpont létrehozása. Erre pedig a legalkalmasabb a Liget egyik legszebb és legpatinásabb épülete.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44774/pics/lead_800x600.jpeg
Aktuális,Millennium Háza,Olof Palme Ház,rekonstrukció,Városliget
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szerdától drágábban tankolhatunk

2019.06.24. 14:05
Az utóbbi hetekben "megszokott" csökkenés után most drágulásra számíthatunk a kutakon, ugyanis a Mol 3 forinttal emeli a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn …

Blogstar kávéház

2019.06.24. 04:30
Az előválasztás szabadfogású birkózása, a nemzetietlen ellenállás derékhada, Románia kettős mércéje, megkoronázott szépségek és Kiss Ramóna boldogító igenje hétfői online lapszemlénkben.

A cseh kormányfő lemondását követelték Prágában

2019.06.23. 20:20
Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték vasárnap Prágában.

160 Iszlám Állam-hívőről semmit nem tudnak a német hatóságok

2019.06.23. 20:10
Semmilyen adattal nem rendelkeznek a német biztonsági szervek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet 160 olyan követőjéről, akik Németországból utaztak a …

Kisebb földrengés volt Heves megyében

2019.06.23. 19:00
Kisebb, a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségű földrengés volt a Heves megyei Tenk közelében vasárnap délután.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.06.23. 16:50
Ma senkinek nem volt szerencséje, nem volt telitalálat a hatos lottón, ötösökből viszont akadt bőven.

Kánikula váltja a viharos időjárást

2019.06.23. 14:50
Kellett ez a kis szusszanás, már ami a lehűlést és az esőt illeti, ám nem sokáig fog ez tartani, jövő héttől újabb hőségre lehet számítani.

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések

2019.06.23. 08:30
Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forint költségvetési támogatásból a bölcsődei fejlesztési program keretében - …

Blogstar kávéház

2019.06.23. 05:05
Véres szúnyogapokalipszis, a Gyurcsány család korteskedése, a liberálisok pálfordulása, a hőhullám öngyilkossági hulláma és Sebestyén Balázs eltorzulása vasárnapi online lapszemlénkben.

Ezekkel a számokkal nem nyert

2019.06.22. 20:40
Egyáltalán nem volt ötös a lottón, ellenben négyesből akad bőven.

Ezeket a cikkeket olvastad már?