Blogolj!

Mindenkinek jó a taxisok néma rendszere

Kecskés István

Komoly ellenállás volt a taxisok körében, amikor bevezették a címkiadó rendszert, pedig a kommunikáció már korábban is működött, de most pontosabb lett a rendszer.

Az első drosztot 1923-ban hozták létre Budapesten, s már akkor is szigorú szabályok voltak a használatát illetően. A hetvenes években épült ki több állomás, ahonnan koordinálták a fuvarokat, ezt a rendszert bonyolította meg, amikor megjelentek a magántaxik és a cébé rádiók. Ezt követően, a kilencvenes évek elején álltak át az URH rádiókra a cégek. Ennek hátránya az volt, hogy a diszpécserek nem tudták hány taxis van az utcán, csak vették fel a címeket.

"Az áttörést a nyomkövető rendszerek bevezetése jelentette – mondta Dudás Zoltán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara VI. Közlekedési Osztályának elnöke az I. Taxi Expo-n. – Négy éve a fővárosi önkormányzat írta elő, hogy ha fuvarszevezőn keresztül kapják a taxisok a fuvart, akkor címkiadó rendszert is kell használnia. Ez biztosítja, hogy az kapja meg a címet, aki a legközelebb jár hozzá."

Ez ugye jó a személyszállítóknak és az utasoknak is, vagyis a címkiadó rendszer modernizálása mindenki számára nyereséget jelent. Érdekesség, hogy az utasnak joga van a néma utazáshoz, ami nemcsak azt jelenti, hogy nem szól zene az autóban, vagy nem beszélget a sofőr, hanem azt is, hogy az URH rádió sem szól menet közben. Ehhez segít hozzá az új rendszer is, hiszen csendben küldi ki a címeket a taxisoknak.

A címkiadó rendszer működésében fontos, hogy a cégek mobilapplikációkat fejlesztettek, amelyeken keresztül az utasok közvetlenül rendelhetnek autót maguknak.

Dudás Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a taxisok nehezen fogadták el az új rendszert, de amikor mindenki számára kiderült, hogy pontosabban és gyorsabban juthatnak hozzá a fuvarokhoz, akkor már mindenki elfogadta. Nagy előny, hogy már nem kell a drosztokra állni, hiszen a város bármelyik pontján vehet fel új címet a taxis, ráadásul minden fél számára barátságos rendszer alakítottak ki.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44775/pics/lead_800x600.png
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A siket sportolókat ünnepeljük ma

2020.06.02. 14:05
Június 2-át 2017-ben nyilvánította egyhangúlag az Országgyűlés a magyar siketsport napjának.

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Blogstar kávéház

2020.06.02. 05:05
A Jobbik alpári stílusa, a kutyapárt budapesti bohóckodása, az amerikai szélsőbal vandalizmusa, a magyar turizmus felpörgése és Hódi Pamela fojtogató feszültsége keddi online lapszemlénkben.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Több mint kétszáz határsértő migránst tartóztattak fel a hétvégén

2020.06.01. 07:25
Úgy látszik, hogy az egyre jobb idő a migránsok kedvét is meghozza az útra kelésre, ugyanis a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig 237 …

Blogstar kávéház

2020.06.01. 05:30
Fekete-Győr András hazug rémképei, Csíksomlyó ötszáz éve, a programozás szexisége, a migrációs nyomás fokozódása és Nádai Anikó titokzatos gyásza hétfői online lapszemlénkben.

Ne lepődjünk meg, ha több rendőrt látunk az utcákon nyáron

2020.05.31. 21:05
Az országos főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében. Az intézkedés hétfőn hajnal lép életbe és egészen augusztus 31-ig …

Meleg idővel indul a június

2020.05.31. 20:40
Melegszik az idő június első napjaiban, a jövő hét végén helyenként akár 30 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Ezeket a cikkeket olvastad már?