Blogolj!

Magyar képző- és kulturális központot avattak Szabadkán

A VM4K fontos tartóoszlopa lesz a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási térnek, és a szülőföldön való boldogulást segíti majd elő.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át szombaton Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ (VM4K) új épületét.

A tárcavezető az ünnepségen az MTI híradása szerint leszögezte: meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar közösségek a határon túl is megerősödjenek, ilyen lehetőség a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér is, amelynek a létrehozására törekszik a magyar kormány. A menni vagy maradni kérdésében tiszteletben kell tartani mindenki döntését, és nem szabad hamis moralizálással támadni ezt a döntést, ugyanakkor a magyar kormány kötelessége az, hogy ha valaki maradni akar, akkor olyan feltételei legyenek, hogy megérje neki – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán úgy folytatta, olyan képzésekre van szükség, amelyek versenyképes tudást képesek biztosítani, ám nemcsak a teljesítmény vezet a boldoguláshoz, hanem az a közösség is, amelyben élünk. Kiemelte: olyan közösségre van szükség, amelyben lehetőség van arra, hogy egy-egy ügyet közösen lehessen sikerre vinni.

A magyar kormány egységes Kárpát-medencei felsőoktatási terének kialakítása már megkezdődött, de ennek a folyamatnak még koránt sincs vége.

Annak a lehetőségét kell megteremteni, hogy a diaszpórában és a nagyvárosokban élő kis magyar közösségek is meg tudjanak erősödni – vázolta. Ebben az oktatási intézmények fejlesztése tud segíteni,

ha ugyanis a magyar nyelvű oktatási intézmények jobb lehetőségeket biztosítanak, mint a többségi nyelven oktatók, akkor akár a vegyes házasságokból származó gyerekeket is magyar nyelvű intézményekbe küldik majd – emelte ki.

A miniszter megemlítette, a magyar kormány azokat a programokat támogatja, amelyekre az adott külhoni magyar közösségnek szüksége van, illetve amelyekről a politikai érdek-képviseleti szervekkel tárgyalni lehet. A felsőoktatási témák mellett egyéb olyan támogatási formákra is kitért beszédében, amelyeket a magyar kormány biztosít a külhoni magyarság számára, például a január elsejétől igényelhető babakötvényt és anyasági támogatást.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elárulta, a VM4K kialakításáról egy évvel ezelőtt tárgyalt Balog Zoltán miniszterrel, és már meg is tudták nyitni az intézményt. 2004 óta többször is felmerült egy szabadkai székhelyű magyar felsőoktatási intézmény létrehozásának a lehetősége, ám most sikerült olyan megoldási formát találni, amely kielégíti a vajdasági magyar diákok igényeit, és versenyképes tudást képes számukra biztosítani. Leszögezte:

a VM4K fontos tartóoszlopa lesz a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási térnek, és a szülőföldön való boldogulást segíti elő.

Az utóbbi száz évben a vajdasági magyar közösség gyakran érezte azt, hogy megfogyatkozott és meggyengült, ám annyira soha nem volt gyenge, hogy ne tudott volna talpra állni, és az anyaország segítségével tovább erősödni – hangsúlyozta az épületátadáson Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke. A mostani ünnepi alkalom üzenete szerinte az, hogy

„ha erős magyarságot akarunk a határontúlon, csak nemzetben lehet gondolkodni”.

A VM4K épületében a közeljövőben inkluzív, fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzés, fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzés és mechatronikai mérnöki mesterképzés indul magyar nyelven. A másoddiplomás képzéseket a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézettel, a budapesti Pető András Főiskolával, valamint az Óbudai Egyetemmel együttműködve valósítják meg Szabadkán. A műemlékvédelem alatt álló egykori polgári ház, a Donát Mór-bérház képzőközponttá alakítását 400 millió forinttal támogatta a magyar kormány. Ebből az összegből hat tantermet, irodákat, könyvtárat, számítógépes szaktantermet, valamint egy alagsori klubhelyiséget építettek ki.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44942/pics/lead_800x600.jpg
Balog Zoltán,felsőoktatás,kultúra,Pásztor István,Vajdaság
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: köhögve és lázasan senki ne menjen emberek közé!

2020.08.07. 11:05
A miniszterelnök a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében azt kérte, hogy betegen - köhögve, vagy lázasan - senki ne menjen emberek közé.

Orbán: minden változtatás kockázatot jelentene

2020.07.31. 10:10
Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért "ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van" - mondta …

Az elmúlt öt év Veszprém egyik legsikeresebb időszaka volt

2019.08.22. 11:35
A mögöttünk hagyott öt esztendő Veszprém rendszerváltás utáni történetének egyik legsikeresebb időszaka volt - jelentette ki a város kormánypárti polgármesterjelöltje …

Orbán: egy nép és egy civilizáció identitása a kultúrában tükröződik

2019.05.14. 12:00
A miniszterelnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között adták át az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületét. …

Trump kivégezte a liberális véleményterrort

2019.03.22. 07:40
Történelmi jelentőségű rendelete garantálja a konzervatív diákok szólásszabadságát az amerikai felsőoktatásban.

Blogstar kávéház

2018.12.28. 03:00
A pirotechnikai eszközök használatának veszélyei, a jobboldal és Nagy Imre viszonya, 2018 legértelmetlenebb és legfurcsább kutatásai, Böde Dániel távozása a zöld-fehérektől és Carrie Fisher lánya is helyet kapott a pénteki online …

A Becsületrend lovagja lett Káel Csaba

2018.05.11. 12:25
A francia Becsületrend lovagja címet, azaz a francia állam legmagasabb kitüntetését kapta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója csütörtökön.

Elhunyt Csete Ildikó Magyar Örökség díjas textilművész

2018.04.23. 21:25
A 78 éves művésznő kézzel készített munkáit a természetközeliség, a népművészet kincsestára és a magyarság szolgálatának igénye jellemezte.

Balog Zoltán: Ne csapjon be minket a nyugalom!

2018.04.05. 07:00
Az emberi erőforrások minisztere szerint történelmi választás előtt áll az ország. Balog Zoltán állítja, az ellenzéki pártok sunyik, és a bevándorlás kérdésében (is) becsapják a magyarokat.

Egymillió: Nemzetünk egységét ünnepeljük

2017.12.16. 17:10
Áder János jelenlétében tette le az egymilliomodik határon túli magyar az állampolgársági esküt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?