Blogolj!

Utcára vonult Mugabe ellenzéke

A hadsereget támogató, a házi őrizetben tartott Robert Mugabe zimbabwei elnök távozását követelő megmozdulás volt szombaton a zimbabwei fővárosban, Hararéban. Egyes résztvevők zimbabwei zászlót öltöttek magukra, míg mások táblákat cipeltek, amelyen "Mugabénak távoznia kell" felirat volt olvasható. Az egyik tiltakozó azt mondta, csak ünnepelni jöttek, Mugabe lemondását szeretnék elérni.

Több ezren vonultak utcára

A zimbabwei társadalom széles körei gondolkodnak hasonlóképpen, közte a Háborús Veteránok Szövetsége, valamint az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért elnevezésű szervezet. Ez utóbbiak korábban haragban álltak egymással.

A zimbabwei kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) párt központi bizottsága vasárnap ülést tart, melyen leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetbe helyezett államfőt és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát - közölte két meg nem nevezett pártforrás szombaton a Reuters hírügynökséggel. Mugabe vasárnap tárgyalhat a hadsereg parancsnokaival. E források szerint a vezető párttestület egyúttal leváltja a kormánypárt női ligájának vezetőjét, a 93 éves államfő feleségét, Grace-t is, akit Mugabe utódának szemelt ki.

Az állami ZTV televízió később azt közölte, hogy Mugabe vasárnap tárgyalásokra fogadja rezidenciáján a hadsereg parancsnokait. A televízió ezt Fidelis Mukonori katolikus papra hivatkozva jelentette, aki közvetít a hadsereg és az államfő közötti tárgyalásokon.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. Előző nap katonák és páncélozott járművek zárták le a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utcákat, és házi őrizetbe helyezték az elnököt.

A hadsereg ugyanakkor igyekszik tiszteletet mutatni a 93 éves vezető, a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosságban elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi. Pénteken azonban őrizetbe vették Mugabe és felesége környezetének több tagját.

Nagyon sok embernek elege van Mugabéból

A katonaság szombaton felszólította a főváros utcáin menetelő embereket, hogy tartsák be a közrendet, illetve óvakodjanak a provokátoroktól, akik le akarják járatni a Mugabe távozását követelőket. Egyben megköszönték a támogatást, és közölték, hogy folytatódik a Mugabe és felesége környezetébe tartozók letartóztatása.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök szombaton azt mondta, hogy az afrikai régió támogatja a zimbabwei népet, miután a hadsereg átvette a hatalmat. A politikus óvatos, derűlátó véleménye szerint a helyzetet sikerült erőszakmenetesen, békésen rendezni.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44940/pics/lead_800x600.jpg
Robert Mugabe,Zimbabwe
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Távozik a hatalomból Mugabe

2017.11.21. 17:00
Lemondott Zimbabwe elnöke.

Mégsem mondott le Mugabe

2017.11.19. 22:20
A várakozásokkal ellentétben mégsem jelentette be lemondását vasárnap esti televíziós beszédében Robert Mugabe zimbabwei államfő, sőt közölte, hogy ő fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán.

A hadsereg vette át a hatalmat Zimbabwében

2017.11.15. 09:15
Katonák foglalták el Zimbabwe állami műsorszórójának, a ZBC székhelyét szerdára virradóra, értesülések szerint a fővárosban legalább három robbanás hallatszott – jelentették hírügynökségek. …

Ezeket a cikkeket olvastad már?