Blogolj!

Mégsem mondott le Mugabe

A várakozásokkal ellentétben mégsem jelentette be lemondását vasárnap esti televíziós beszédében Robert Mugabe zimbabwei államfő, sőt közölte, hogy ő fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán.

A hadsereg által házi őrizetbe vett 93 éves vezetőt a kormánypárt, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága vasárnap leváltotta pártelnöki tisztségéből, és bejelentették, hogy ha hétfő délig nem mond le az államfői tisztségről, kedden a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást.

Mugabe vasárnap tárgyalt a katonai vezetőkkel, és az elnöki hivatal egyik nevének elhallgatását kérő illetékese a beszéd előtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy az államfő beleegyezett a lemondásba.

Ezután a véreskezű diktátor a televízióban a hadsereg vezetőinek társaságában olvasott fel egy hosszú nyilatkozatot, amiben például a megújulásról és az állami pillérek stabilitásáról beszélt. Majd a következő mondat is elhangzott mindenki nagy meglepetésére. 

"A kongresszus néhány hét múlva összeül. Én fogok elnökölni a vitán."

A televízióban mondott esti beszédében Mugabe elismerte, hogy bírálja őt pártja, a hadsereg és a közvélemény, de nem beszélt az esetleges lemondásáról.

A zimbabwei háborús veteránok vezetője, Chris Mutsvangwa, a Mugabe menesztését célzó kampány vezetője a televíziós beszéd után a Reuters brit hírügynökségnek megerősítette, folytatják a tervezett alkotmányos vádemelési eljárást, és tömegtüntetéseket ígért szerda estére. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/44985/pics/lead_800x600.jpg
Robert Mugabe,Zimbabwe
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Távozik a hatalomból Mugabe

2017.11.21. 17:00
Lemondott Zimbabwe elnöke.

A „Krokodil” akarta Mugabe bukását

2017.11.19. 12:50
Chris Mutsvangwa, a zimbabwei függetlenségi háború veteránszövetségének vezetője megerősítette, hogy Robert Mugabe megbuktatott államfőt a ZANU-PF zimbabwei kormánypárt központi bizottságának vasárnapi …

Utcára vonult Mugabe ellenzéke

2017.11.18. 14:20
Egyelőre nem történt semmilyen komolyabb összecsapás Zimbabwéban.

A hadsereg vette át a hatalmat Zimbabwében

2017.11.15. 09:15
Katonák foglalták el Zimbabwe állami műsorszórójának, a ZBC székhelyét szerdára virradóra, értesülések szerint a fővárosban legalább három robbanás hallatszott – jelentették hírügynökségek. …

Ezeket a cikkeket olvastad már?