Blogolj!

Nem ússza meg KGBéla?

 

Néhány hónap múlva Kovács „KGB” Béla már a bíróság előtt állhat – a vádak között szerepelhet az EU intézményei elleni kémkedés. Az új fejlemények mellett a témához kapcsolódó korábbi információkat is összegyűjtöttük.

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az ügyészség Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő kémkedési ügyében – értesült az átlátszó.hu. A Központi Főügyészség lapnak adott válasza szerint az „ügy vádelőkészítési szakban van, amelynek jelenleg rendelkezésre álló határideje 2017. december 11. napja. Ezen határidő lejártát követően az ügyészség vezetőjének javaslatára a felettes ügyész ennél hosszabb – legfeljebb kilencven napos – határidőt is engedélyezhet az érdemi döntés meghozatalára”. A blog nem zárja ki, hogy már 2018 tavaszán ismertté válhat a felettes ügyész vádemelése, vagy akár az első bírósági tárgyalási napokat is megtarthatják. Kovács Béla ügyvédjére hivatkozva azt állítják, hogy kisebb gazdasági visszaélések mellett a „kémkedés az Európai Unió intézményei ellen” elnevezésű bűncselekménnyel vádolják a pártjában is csak KGBéla becenévvel emlegetett EP-képviselőt.

Idáig azonban hosszú út vezetett. 2014 tavaszán a Magyar Nemzet írta meg először, hogy Legfőbb Ügyészség az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt Brüsszelnél kezdeményezte Kovács Béla EP képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. Az akkori ügyészségi nyilatkozatok szerint olyan bűncselekmény tárgyában folytatnak nyomozást, amelyért bizonyítottság esetén 2-8 év börtön járhat. Néhány hónappal később jelent meg Dezső András klaviatúrájából egy izgalmas cikk a jobbikos politikus és (szovjet)orosz felesége múltjáról. A több földrészről összegyűjtött információk szerint Kovács Béla felesége háromszor házasodott meg – ebből kettő még most is érvényes lehet, ugyanis nem tudni arról, hogy 1970-es évekbeli japán atomfizikus férjétől elvált volna. A nőről – Kovács Béla nevelőapjára hivatkozva, aki ezt egy magyar hírszerzőtől tudta meg még a tokiói magyar nagykövetségen töltött évei során – az Index azt állította, hogy a KGB futárja lehetett. Ezt támasztja alá, hogy rengeteget utazott, amikor ez a szovjet állampolgárok tízmilliói számára lehetetlen volt.

Az 1988-ban bő másfél évtizedre szinte „elvesző” Kovács Béla 2005 körül tűnt fel a Jobbik háza táján. Nagy Ervin, a Jobbik alapítója elmondta a Pesti Srácoknak, hogy lengyel kapcsolatával, Mateusz Piskorskival férkőzött az oroszokat akkor még elutasító közegbe. Később az említett lengyel politikust Oroszország érdekében történő kémkedés vádjával börtönbe zárták. Kovács a radikális pártot jelentős összegekkel támogatta, előfordult olyan év is, amikor ő volt a legnagyobb magánadományozó. Állítása szerint Oroszországban és Japánban található cégeivel kereste meg ezt az összeget, az Index azonban ennek nyomát sem találta. Kulcsszerepet játszott abban, hogy a nemzeti radikális pártból oroszbarát erővé tegye a Jobbikot, amelyet 2008 körül már sikerülhetett elérnie. Orbán Viktor miniszterelnök 2016 elején úgy fogalmazott: „Nézzék meg, hogy a Kovács Béla fiktív számláin talált pénz vajon a Jobbik pénze volt-e.”

2009 őszén az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének összehozásában vállalt aktív szerepet Kovács, a szerveződés az európai szélsőjobboldali pártokat gyűjtötte össze, többek között a magyar Jobbik mellett a francia Nemzeti Frontot, ez utóbbi 2011-ben a „néppárti” fordulat jegyében kilépett a közösségből. A szerveződésnek 2013 végétől elnöke is lett, amely mögött Oroszország állhat francia és lengyel gyanú alapján. Két dolog a sajtó alapján bizonyos: egyrészt korábban a KGB „aktív intézkedésnek” nevezett módszerei közé tartozott, hogy „egy befolyásoló ügynök a kiszemelt országban olyan szervezeteket alapít, pénzzel vagy egyéb módon támogat, amellyel befolyásolni tudja a másik ország belügyeit vagy akár külügyeit”, másrészt a pártközösség alapítása idején már a magyar és európai kémelhárítás célkeresztjében is ott állt Kovács Béla. Éveken keresztül megfigyelték, s végül 2014 áprilisában szüntette meg az Alkotmányvédelmi Hivatal a nyomozást, majd kezdeményezték büntetőeljárás indítását.

A többi már ismert. Vagy talán egyszer azzá válik.  

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/45266/pics/lead_800x600.jpg
EU,Jobbik,kémkedés,KGBéla,Kovács Béla,Oroszország
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-11-27 14:36:59
Kíváncsi vagyok ebből mi sül ki? Annyi ártatlan ember szenvedett már nálunk az "igazságszolgáltatástól", azok akik a népüket lövették, kínozták egytől-egyig megúszták, sőt vígan, jólétben éltek vagy élnek.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Robbantja Nagy-Britanniát a Brexit?

2019.08.06. 05:50
Szakadóban Skócia, mely nagyon nem akar kiválni az európai közösségből.

Von der Leyen fényévekre van a junckeri őrülettől

2019.07.20. 05:45
Érti és tiszteli ugyanis Kelet-Közép-Európa sajátos szempontjait és érdekeit.

Csak a katonák védhetik meg Európát a migrációs nyomástól

2019.07.20. 05:40
A népességrobbanás és az éghajlatváltozás miatt ugyanis évtizedekre meghatározza kontinensünket a bevándorlás egyre fokozódó kihívása.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Liberális csoportok segítik a randalírozó migránsokat?

2019.07.14. 05:05
A biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonsági veszélyeztetettség új fázisának lehetünk tanúi Európában.

Infantilissá vált a bosszúszomjas magyar ellenzék

2019.07.14. 05:05
Elfogadhatatlan európai parlamenti viselkedéssel veszik semmibe a magyar választópolgárok döntését.

Orbán Viktor: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

2019.07.12. 09:25
A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket …

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

Szájer elárulta, miért lett hazánk az unió fekete báránya

2019.06.25. 05:45
A Fidesz EP-képviselője rendesen odavágott a birodalomépítő Brüsszelnek.

A V4-ek megvédik a keresztény kultúrát, és nem kérnek Weberből

2019.06.21. 05:05
Az Orbán-kormány számára a legfontosabb, hogy a magyar emberek által szabott irányt erősen képviselje az Európai Unióban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?