Blogolj!

Nem ússza meg KGBéla?

 

Néhány hónap múlva Kovács „KGB” Béla már a bíróság előtt állhat – a vádak között szerepelhet az EU intézményei elleni kémkedés. Az új fejlemények mellett a témához kapcsolódó korábbi információkat is összegyűjtöttük.

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az ügyészség Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő kémkedési ügyében – értesült az átlátszó.hu. A Központi Főügyészség lapnak adott válasza szerint az „ügy vádelőkészítési szakban van, amelynek jelenleg rendelkezésre álló határideje 2017. december 11. napja. Ezen határidő lejártát követően az ügyészség vezetőjének javaslatára a felettes ügyész ennél hosszabb – legfeljebb kilencven napos – határidőt is engedélyezhet az érdemi döntés meghozatalára”. A blog nem zárja ki, hogy már 2018 tavaszán ismertté válhat a felettes ügyész vádemelése, vagy akár az első bírósági tárgyalási napokat is megtarthatják. Kovács Béla ügyvédjére hivatkozva azt állítják, hogy kisebb gazdasági visszaélések mellett a „kémkedés az Európai Unió intézményei ellen” elnevezésű bűncselekménnyel vádolják a pártjában is csak KGBéla becenévvel emlegetett EP-képviselőt.

Idáig azonban hosszú út vezetett. 2014 tavaszán a Magyar Nemzet írta meg először, hogy Legfőbb Ügyészség az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt Brüsszelnél kezdeményezte Kovács Béla EP képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését. Az akkori ügyészségi nyilatkozatok szerint olyan bűncselekmény tárgyában folytatnak nyomozást, amelyért bizonyítottság esetén 2-8 év börtön járhat. Néhány hónappal később jelent meg Dezső András klaviatúrájából egy izgalmas cikk a jobbikos politikus és (szovjet)orosz felesége múltjáról. A több földrészről összegyűjtött információk szerint Kovács Béla felesége háromszor házasodott meg – ebből kettő még most is érvényes lehet, ugyanis nem tudni arról, hogy 1970-es évekbeli japán atomfizikus férjétől elvált volna. A nőről – Kovács Béla nevelőapjára hivatkozva, aki ezt egy magyar hírszerzőtől tudta meg még a tokiói magyar nagykövetségen töltött évei során – az Index azt állította, hogy a KGB futárja lehetett. Ezt támasztja alá, hogy rengeteget utazott, amikor ez a szovjet állampolgárok tízmilliói számára lehetetlen volt.

Az 1988-ban bő másfél évtizedre szinte „elvesző” Kovács Béla 2005 körül tűnt fel a Jobbik háza táján. Nagy Ervin, a Jobbik alapítója elmondta a Pesti Srácoknak, hogy lengyel kapcsolatával, Mateusz Piskorskival férkőzött az oroszokat akkor még elutasító közegbe. Később az említett lengyel politikust Oroszország érdekében történő kémkedés vádjával börtönbe zárták. Kovács a radikális pártot jelentős összegekkel támogatta, előfordult olyan év is, amikor ő volt a legnagyobb magánadományozó. Állítása szerint Oroszországban és Japánban található cégeivel kereste meg ezt az összeget, az Index azonban ennek nyomát sem találta. Kulcsszerepet játszott abban, hogy a nemzeti radikális pártból oroszbarát erővé tegye a Jobbikot, amelyet 2008 körül már sikerülhetett elérnie. Orbán Viktor miniszterelnök 2016 elején úgy fogalmazott: „Nézzék meg, hogy a Kovács Béla fiktív számláin talált pénz vajon a Jobbik pénze volt-e.”

2009 őszén az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének összehozásában vállalt aktív szerepet Kovács, a szerveződés az európai szélsőjobboldali pártokat gyűjtötte össze, többek között a magyar Jobbik mellett a francia Nemzeti Frontot, ez utóbbi 2011-ben a „néppárti” fordulat jegyében kilépett a közösségből. A szerveződésnek 2013 végétől elnöke is lett, amely mögött Oroszország állhat francia és lengyel gyanú alapján. Két dolog a sajtó alapján bizonyos: egyrészt korábban a KGB „aktív intézkedésnek” nevezett módszerei közé tartozott, hogy „egy befolyásoló ügynök a kiszemelt országban olyan szervezeteket alapít, pénzzel vagy egyéb módon támogat, amellyel befolyásolni tudja a másik ország belügyeit vagy akár külügyeit”, másrészt a pártközösség alapítása idején már a magyar és európai kémelhárítás célkeresztjében is ott állt Kovács Béla. Éveken keresztül megfigyelték, s végül 2014 áprilisában szüntette meg az Alkotmányvédelmi Hivatal a nyomozást, majd kezdeményezték büntetőeljárás indítását.

A többi már ismert. Vagy talán egyszer azzá válik.  

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/45266/pics/lead_800x600.jpg
EU,Jobbik,kémkedés,KGBéla,Kovács Béla,Oroszország
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-11-27 14:36:59
Kíváncsi vagyok ebből mi sül ki? Annyi ártatlan ember szenvedett már nálunk az "igazságszolgáltatástól", azok akik a népüket lövették, kínozták egytől-egyig megúszták, sőt vígan, jólétben éltek vagy élnek.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Közös jelölteket támogatnak a V4-ek az uniós tisztségekre

2019.06.13. 14:45
A Visegrádi Négyek miniszterelnökei erről budapesti megbeszélésükön egyeztek meg.

Kocsis Máté: éleslövészet van, célkeresztben a jövőnk!

2019.05.25. 08:00
Nincsen felesleges szavazat május 26-án, hiszen óriásit téved, aki azt hiszi, hogy Orbán Viktornak már kellő felhatalmazása van az európai vitákban. A bevándorlás …

Orbán: a politikai baloldal tönkreteszi Európát

2019.05.24. 09:30
A német–francia tengelyű Európa korszaka lejárt. Franciaország, Németország és a visegrádi államok, így néz ki Európa új geometriája – mutatott rá a Bildnek adott interjúban a magyar …

EP-választás - Ma délutánig lehet átjelentkezni, már 77 ezren éltek a lehetőséggel

2019.05.22. 10:25
Ma délután 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező …

Kövér: aljas és perverz, amit Brüsszel az európai fajtával tesz

2019.05.16. 05:05
A házelnök szerint ahelyett, hogy azon gondolkodna Európa, miként lehetne a családok biztonságát helyreállítani, tömeges lakosságcserével próbálja meg …

Ha szövetségi állammá válna az EU, megszűnne mai kettős játékának lehetősége

2019.05.12. 16:50
Az EU Európai Egyesült Államokká válása egyszerűsítené az unió globális geopolitikai játszmáját, ugyanakkor elvenne jó …

EP-választás: Hétfőtől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken

2019.05.12. 11:05
A sem magyarországi, sem más uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le …

Eldőlt: Nagy-Britanniában is megtartják az EP-választást

2019.05.07. 17:25
Addig ment a huzavona a Brexittel, mígnem elkerülhetetlenné vált a britek részvétele az európai parlamenti voksoláson.

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkvában egy kigyulladt utasszállító repülőgép

2019.05.05. 18:30
Az utasszállító repülőgép fedélzetén 73 utas és a hat főből álló személyzet utazott. A TASZSZ hírügynökség …

Brexit: kompromisszumkészséget szült a konzervatív pofon?

2019.05.04. 19:45
Küszöbön a brit csoda, avagy napokon belül megszülethet a Brexit-megállapodás. Persze még ne igyunk előre a medve bőrére.

Ezeket a cikkeket olvastad már?