Blogolj!

Lázár Csaba: Arany János nem tud kimenni a divatból

Lázár Csaba nemcsak színész és rádióbemondó, hanem egy olyan irodalmi érték lelkes képviselője, aki hosszú évek óta országszerte hirdeti és terjeszti a hazai kulturális élet egy fontos szeletét. Arany János balladáival rendszeresen fellép, irodalmi esteket tart, és újra és újra bebizonyítja; Arany és összeségében az irodalom korántsem ment még ki a divatból. Az Arany-emlékév kapcsán évtizedes tapasztalatairól, az irodalom iránti szeretetről, jelentőségéről és generációs különbségekről beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Annak idején miért pont Arany Jánosra esett a választása?

Arany Jánossal gimnazista koromban kötöttem életre szóló barátságot. Negyedikes koromban megnyertem 117 induló közül a III. Arany János Országos Balladamondó Versenyt Nagykőrösön, ahol a zsűri elnöke Bánffy György volt. Így kezdődött az egész.

Az Arany János-emlékév kapcsán rendszeresen fellép és az Arany-ballada esttel már 17 éve járja az országot. Minek köszönhető ez a majdnem két évtizedes siker?

Arany János fantasztikus nyelvi gazdagsága, humora, emberismerete nem tud kimenni a divatból. Színészként, rádióbemondóként munkaeszközöm az anyanyelvem.

Minden embernek, akinek fontos az anyanyelv ismerete és szeretete, nélkülözhetetlen Arany műveinek megismerése.

Nincs olyan ember, aki ne tudna idézni néhány sort valamelyik Arany-balladából. Az életünk része, magyar műveltségünk elengedhetetlen alkotóeleme. Így volt ez 17 éve és ma is.

Mik a tapasztalatai a közönséget illetően? Hogyan hat ma egy Arany János mű és hogyan hatott régebben?

Az igaz, hogy tizenéve szinte mindenki velem mondta A walesi bárdok szövegét. Ma már csak az idősebbek. Úgy tudom ma is kötelező anyag még, de talán sokkal kevesebb a memoriter vers ma, így nem csoda, ha ma már nem természetes, hogy mindenki fejből mondja. Másik tapasztalatom, hogy miközben 15 éve csak a külföldön született harmadgenerációs magyar fiataloknak kellett egy-egy régies szó jelentését megmagyarázni, ma már az itthon élő gyerekeknek is meg kell.  De meg kell! Nem az a megoldás, hogy lebutítjuk a szöveget, „maivá” tesszük, mert ezzel minden át nem örökített szó elveszik a nyelvünkből! Ez pedig súlyos hiba! A mi hivatásunkban pedig egyenesen bűn. Óriási itt a tanárok felelőssége, lelkiismerete is. Egy előadásra fel kell készíteni a gyerekeket. Nem elég beültetni őket és letudni a programot. Nekem annakidején felolvasták a majd elhangzó verseket a magyartanáraim és beszélgettünk róla. Tudom, hogy

a ma fiataljai egy pergő vizualitásban élnek, mindent megmutatnak nekik, elfelejtik használni a fantáziájukat. Pedig van nekik! A felnőttek lusták, hogy megteremtsék a feltételeket ehhez, hogy ne a kényelmesebb megoldást válasszák és leültessék a tv elé őket. Mesélni kell! Szoktatni kell őket a képzeletük használatára.

A kisfiam is először unja, ha játszásiból elképzelünk egy leírt történetet, ha beszélgetünk róla, de aztán nem lehet abbahagyni a játékot! Még apa, még! –hangzik ilyenkor a szülőknek ismerős mondat. Ez segíti a versek megértését is.

Önnek van valamilyen „trükkje” annak érdekében, hogy ezek a jelentős alkotások, és mondanivalójuk a fiatalokhoz igazán eljussanak?

Nincsenek trükkök. Hinni kell a szövegben és segíteni kell a megértést.

Rögtönzött mini irodalom órákat iktatok be az elhangzó balladák közé. A keletkezésük körülményeiről, érdekességeikről. Így könnyebb eljuttatni a befogadókhoz. A gyerekeknek minden új és az idősebbeknek se árt egy kis ismeretfrissítés.

Tervez még ehhez hasonló kezdeményezéseket annak érdekében, hogy az irodalom nagyjai a hétköznapi emberekhez még inkább közel kerüljenek?

Igen dolgozom egy másik versösszeállításon, de ez még maradjon az én titkom.

A versestekről azonban nem szabad elhinni azt a vélekedést, hogy nem érdekli az embereket… hogy egy kihaló műfaj… Pedig ez nem igaz! Sőt egyre nagyobb szükségünk lesz rá.

A felnőtt előadásokon igazi, felemelő színházi élményt élhet át hallgató és előadó ma is. Gyakran száll át egy, néha több angyal is a teremben.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/45769/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Arany-emlékév,Interjú,Lázár Csaba
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szerdától drágábban tankolhatunk

2019.06.24. 14:05
Az utóbbi hetekben "megszokott" csökkenés után most drágulásra számíthatunk a kutakon, ugyanis a Mol 3 forinttal emeli a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn …

Blogstar kávéház

2019.06.24. 04:30
Az előválasztás szabadfogású birkózása, a nemzetietlen ellenállás derékhada, Románia kettős mércéje, megkoronázott szépségek és Kiss Ramóna boldogító igenje hétfői online lapszemlénkben.

A cseh kormányfő lemondását követelték Prágában

2019.06.23. 20:20
Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték vasárnap Prágában.

160 Iszlám Állam-hívőről semmit nem tudnak a német hatóságok

2019.06.23. 20:10
Semmilyen adattal nem rendelkeznek a német biztonsági szervek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet 160 olyan követőjéről, akik Németországból utaztak a …

Kisebb földrengés volt Heves megyében

2019.06.23. 19:00
Kisebb, a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségű földrengés volt a Heves megyei Tenk közelében vasárnap délután.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.06.23. 16:50
Ma senkinek nem volt szerencséje, nem volt telitalálat a hatos lottón, ötösökből viszont akadt bőven.

Kánikula váltja a viharos időjárást

2019.06.23. 14:50
Kellett ez a kis szusszanás, már ami a lehűlést és az esőt illeti, ám nem sokáig fog ez tartani, jövő héttől újabb hőségre lehet számítani.

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések

2019.06.23. 08:30
Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forint költségvetési támogatásból a bölcsődei fejlesztési program keretében - …

Blogstar kávéház

2019.06.23. 05:05
Véres szúnyogapokalipszis, a Gyurcsány család korteskedése, a liberálisok pálfordulása, a hőhullám öngyilkossági hulláma és Sebestyén Balázs eltorzulása vasárnapi online lapszemlénkben.

Ezekkel a számokkal nem nyert

2019.06.22. 20:40
Egyáltalán nem volt ötös a lottón, ellenben négyesből akad bőven.

Ezeket a cikkeket olvastad már?