Blogolj!

Lázár Csaba: Arany János nem tud kimenni a divatból

Lázár Csaba nemcsak színész és rádióbemondó, hanem egy olyan irodalmi érték lelkes képviselője, aki hosszú évek óta országszerte hirdeti és terjeszti a hazai kulturális élet egy fontos szeletét. Arany János balladáival rendszeresen fellép, irodalmi esteket tart, és újra és újra bebizonyítja; Arany és összeségében az irodalom korántsem ment még ki a divatból. Az Arany-emlékév kapcsán évtizedes tapasztalatairól, az irodalom iránti szeretetről, jelentőségéről és generációs különbségekről beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Annak idején miért pont Arany Jánosra esett a választása?

Arany Jánossal gimnazista koromban kötöttem életre szóló barátságot. Negyedikes koromban megnyertem 117 induló közül a III. Arany János Országos Balladamondó Versenyt Nagykőrösön, ahol a zsűri elnöke Bánffy György volt. Így kezdődött az egész.

Az Arany János-emlékév kapcsán rendszeresen fellép és az Arany-ballada esttel már 17 éve járja az országot. Minek köszönhető ez a majdnem két évtizedes siker?

Arany János fantasztikus nyelvi gazdagsága, humora, emberismerete nem tud kimenni a divatból. Színészként, rádióbemondóként munkaeszközöm az anyanyelvem.

Minden embernek, akinek fontos az anyanyelv ismerete és szeretete, nélkülözhetetlen Arany műveinek megismerése.

Nincs olyan ember, aki ne tudna idézni néhány sort valamelyik Arany-balladából. Az életünk része, magyar műveltségünk elengedhetetlen alkotóeleme. Így volt ez 17 éve és ma is.

Mik a tapasztalatai a közönséget illetően? Hogyan hat ma egy Arany János mű és hogyan hatott régebben?

Az igaz, hogy tizenéve szinte mindenki velem mondta A walesi bárdok szövegét. Ma már csak az idősebbek. Úgy tudom ma is kötelező anyag még, de talán sokkal kevesebb a memoriter vers ma, így nem csoda, ha ma már nem természetes, hogy mindenki fejből mondja. Másik tapasztalatom, hogy miközben 15 éve csak a külföldön született harmadgenerációs magyar fiataloknak kellett egy-egy régies szó jelentését megmagyarázni, ma már az itthon élő gyerekeknek is meg kell.  De meg kell! Nem az a megoldás, hogy lebutítjuk a szöveget, „maivá” tesszük, mert ezzel minden át nem örökített szó elveszik a nyelvünkből! Ez pedig súlyos hiba! A mi hivatásunkban pedig egyenesen bűn. Óriási itt a tanárok felelőssége, lelkiismerete is. Egy előadásra fel kell készíteni a gyerekeket. Nem elég beültetni őket és letudni a programot. Nekem annakidején felolvasták a majd elhangzó verseket a magyartanáraim és beszélgettünk róla. Tudom, hogy

a ma fiataljai egy pergő vizualitásban élnek, mindent megmutatnak nekik, elfelejtik használni a fantáziájukat. Pedig van nekik! A felnőttek lusták, hogy megteremtsék a feltételeket ehhez, hogy ne a kényelmesebb megoldást válasszák és leültessék a tv elé őket. Mesélni kell! Szoktatni kell őket a képzeletük használatára.

A kisfiam is először unja, ha játszásiból elképzelünk egy leírt történetet, ha beszélgetünk róla, de aztán nem lehet abbahagyni a játékot! Még apa, még! –hangzik ilyenkor a szülőknek ismerős mondat. Ez segíti a versek megértését is.

Önnek van valamilyen „trükkje” annak érdekében, hogy ezek a jelentős alkotások, és mondanivalójuk a fiatalokhoz igazán eljussanak?

Nincsenek trükkök. Hinni kell a szövegben és segíteni kell a megértést.

Rögtönzött mini irodalom órákat iktatok be az elhangzó balladák közé. A keletkezésük körülményeiről, érdekességeikről. Így könnyebb eljuttatni a befogadókhoz. A gyerekeknek minden új és az idősebbeknek se árt egy kis ismeretfrissítés.

Tervez még ehhez hasonló kezdeményezéseket annak érdekében, hogy az irodalom nagyjai a hétköznapi emberekhez még inkább közel kerüljenek?

Igen dolgozom egy másik versösszeállításon, de ez még maradjon az én titkom.

A versestekről azonban nem szabad elhinni azt a vélekedést, hogy nem érdekli az embereket… hogy egy kihaló műfaj… Pedig ez nem igaz! Sőt egyre nagyobb szükségünk lesz rá.

A felnőtt előadásokon igazi, felemelő színházi élményt élhet át hallgató és előadó ma is. Gyakran száll át egy, néha több angyal is a teremben.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/45769/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Arany-emlékév,Interjú,Lázár Csaba
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Óriási támogatást kap a zeneipar

2020.08.06. 12:30
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megtartotta szokásos tájékoztatóját a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

33 fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt egy beteg

2020.08.06. 09:00
Ezzel 4597 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 600 főre emelkedett, 3463-an pedig már meggyógyultak.

Spanyolország besárgult

2020.08.06. 08:15
Az ország eddig zöld besorolásúnak számított, viszont az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat szerdai száma szerint már sárga, azaz aki onnan hazatér, karanténba kerül. A döntés péntektől lép életbe.

Bejrúti robbanás: Magyarország egymillió euróval támogatja a kármentést

2020.08.05. 18:05
Magyarország a Hungary Helps programon keresztül egymillió eurós humanitárius segítségnyújtással támogatja a szerdai bejrúti robbanás után az …

Orbán Viktor levélben üzent a libanoni miniszterelnöknek

2020.08.05. 14:10
Orbán Viktor miniszterelnök levélben biztosította libanoni kollégáját, Hasszan Diabot, hogy Magyarország támogatja és segíti Libanont ebben a nehéz időszakban.

Tizenegy fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.08.05. 10:50
Ezzel 4564 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy idős krónikus beteg. A járvánnyal összefüggésben eddig 599-en haltak meg, …

Bejrúti robbanás: Megsérült a magyar követség épülete is

2020.08.05. 10:10
Bár a keddi robbanásban megsérült a magyar nagykövetség épülete is, de magyar érintettről nem tudni, segítséget eddig senki nem kért – közölte a Külgazdasági és …

Magyar szemtanúja is volt a bejrúti robbanásnak

2020.08.05. 07:45
Egy Bejrútban élő magyar férfi szemtanúja volt a libanoni főváros kikötőjében kedd este történt robbanásnak, amelynek több ezer sebesültje és már több tucat halottja van.

Blogstar kávéház

2020.08.03. 22:25
Irán koronavírus-áldozatainak tagadása, Karácsony Gergely Lánchíd körüli töketlenkedése, II. Lipót szobrának megrongálása, Janicsák Veca veszélybe került házassága és Fucsovics Márton szülővárosában aratott győzelme a keddi online …

Harminchatan fertőződtek meg egy családi rendezvényen

2020.08.03. 16:30
A koronavírusos betegek Győr-Moson-Sopron megyében kapták el a fertőzést.

Ezeket a cikkeket olvastad már?