Blogolj!

Lázár Csaba: Arany János nem tud kimenni a divatból

Lázár Csaba nemcsak színész és rádióbemondó, hanem egy olyan irodalmi érték lelkes képviselője, aki hosszú évek óta országszerte hirdeti és terjeszti a hazai kulturális élet egy fontos szeletét. Arany János balladáival rendszeresen fellép, irodalmi esteket tart, és újra és újra bebizonyítja; Arany és összeségében az irodalom korántsem ment még ki a divatból. Az Arany-emlékév kapcsán évtizedes tapasztalatairól, az irodalom iránti szeretetről, jelentőségéről és generációs különbségekről beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Annak idején miért pont Arany Jánosra esett a választása?

Arany Jánossal gimnazista koromban kötöttem életre szóló barátságot. Negyedikes koromban megnyertem 117 induló közül a III. Arany János Országos Balladamondó Versenyt Nagykőrösön, ahol a zsűri elnöke Bánffy György volt. Így kezdődött az egész.

Az Arany János-emlékév kapcsán rendszeresen fellép és az Arany-ballada esttel már 17 éve járja az országot. Minek köszönhető ez a majdnem két évtizedes siker?

Arany János fantasztikus nyelvi gazdagsága, humora, emberismerete nem tud kimenni a divatból. Színészként, rádióbemondóként munkaeszközöm az anyanyelvem.

Minden embernek, akinek fontos az anyanyelv ismerete és szeretete, nélkülözhetetlen Arany műveinek megismerése.

Nincs olyan ember, aki ne tudna idézni néhány sort valamelyik Arany-balladából. Az életünk része, magyar műveltségünk elengedhetetlen alkotóeleme. Így volt ez 17 éve és ma is.

Mik a tapasztalatai a közönséget illetően? Hogyan hat ma egy Arany János mű és hogyan hatott régebben?

Az igaz, hogy tizenéve szinte mindenki velem mondta A walesi bárdok szövegét. Ma már csak az idősebbek. Úgy tudom ma is kötelező anyag még, de talán sokkal kevesebb a memoriter vers ma, így nem csoda, ha ma már nem természetes, hogy mindenki fejből mondja. Másik tapasztalatom, hogy miközben 15 éve csak a külföldön született harmadgenerációs magyar fiataloknak kellett egy-egy régies szó jelentését megmagyarázni, ma már az itthon élő gyerekeknek is meg kell.  De meg kell! Nem az a megoldás, hogy lebutítjuk a szöveget, „maivá” tesszük, mert ezzel minden át nem örökített szó elveszik a nyelvünkből! Ez pedig súlyos hiba! A mi hivatásunkban pedig egyenesen bűn. Óriási itt a tanárok felelőssége, lelkiismerete is. Egy előadásra fel kell készíteni a gyerekeket. Nem elég beültetni őket és letudni a programot. Nekem annakidején felolvasták a majd elhangzó verseket a magyartanáraim és beszélgettünk róla. Tudom, hogy

a ma fiataljai egy pergő vizualitásban élnek, mindent megmutatnak nekik, elfelejtik használni a fantáziájukat. Pedig van nekik! A felnőttek lusták, hogy megteremtsék a feltételeket ehhez, hogy ne a kényelmesebb megoldást válasszák és leültessék a tv elé őket. Mesélni kell! Szoktatni kell őket a képzeletük használatára.

A kisfiam is először unja, ha játszásiból elképzelünk egy leírt történetet, ha beszélgetünk róla, de aztán nem lehet abbahagyni a játékot! Még apa, még! –hangzik ilyenkor a szülőknek ismerős mondat. Ez segíti a versek megértését is.

Önnek van valamilyen „trükkje” annak érdekében, hogy ezek a jelentős alkotások, és mondanivalójuk a fiatalokhoz igazán eljussanak?

Nincsenek trükkök. Hinni kell a szövegben és segíteni kell a megértést.

Rögtönzött mini irodalom órákat iktatok be az elhangzó balladák közé. A keletkezésük körülményeiről, érdekességeikről. Így könnyebb eljuttatni a befogadókhoz. A gyerekeknek minden új és az idősebbeknek se árt egy kis ismeretfrissítés.

Tervez még ehhez hasonló kezdeményezéseket annak érdekében, hogy az irodalom nagyjai a hétköznapi emberekhez még inkább közel kerüljenek?

Igen dolgozom egy másik versösszeállításon, de ez még maradjon az én titkom.

A versestekről azonban nem szabad elhinni azt a vélekedést, hogy nem érdekli az embereket… hogy egy kihaló műfaj… Pedig ez nem igaz! Sőt egyre nagyobb szükségünk lesz rá.

A felnőtt előadásokon igazi, felemelő színházi élményt élhet át hallgató és előadó ma is. Gyakran száll át egy, néha több angyal is a teremben.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/45769/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Arany-emlékév,Interjú,Lázár Csaba

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Földváryné Kiss Réka: A Nyugat máig utópiaként kezeli a kommunizmust

2018.06.18. 07:15
A Kádár-rendszer kegyetlen mítoszteremtéséről, elfojtott és egészséges nemzeti emlékezetről, az ügynöklistákban rejtőző igazságokról és …

Blogstar kávéház

2018.06.18. 05:15
Szoci sorvadás, jobbikos hasadás, piti protokollbakik, őfelsége mosolya, a Balaton illata és Felcsút fityisze hétindító online lapszemlénkben.

Tóth Bertalan lenyomta Mesterházyt, ő lett az MSZP elnöke

2018.06.17. 14:35
Tóth Bertalan frakcióvezetőt választották az MSZP új elnökének a párt tisztújító kongresszusán a volt elnök,  Mesterházy Attila ellenében. 

Egy nap, ami csak az apákról szól

2018.06.17. 09:25
Ugyan még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, de hazánkban is egyre jobban beépül a köztudatba, hogy  június harmadik vasárnapja az bizony az apák napja.

Blogstar kávéház

2018.06.17. 04:35
Trump titkos stratégiája, a bevándorlás új korszaka, rejtélyes szocialista bál, a gitárzene halála és Nyári Dia csábító gömbölyödése vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.06.16. 04:30
Elhallgatott terrorveszély, időzített Jobbik-para, szocialista ciánkáli, a tévés celeb szálkásítása és halálos futurizmus szombati online lapszemlénkben.

Felfüggesztettet kapott Ronaldo

2018.06.15. 15:55
Emellett még pénzbüntetést is kapott a Real Madrid játékosa.

Marton Éva: Nem magamért dolgozom, hanem a közösségért, a nemzetért

2018.06.15. 06:30
A színháznak nemcsak szórakozást kell nyújtania, hanem gondolkodásra is kell késztetnie. A jó hang egyfajta adottság, a tehetség azonban valami más, ahhoz …

Blogstar kávéház

2018.06.15. 04:30
Orbán kasszakulcsa, kicsontozott tudományosság, ellenzéki padlófogás, a meleglobbi balegyenese, egyedülálló többnejűség és Kapocs Zsóka tündéri lábacskái pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.06.14. 05:05
A civilizáció összeomlása, muszlim robbanás, ellenzéki padlózás, a hornizmus büszkesége és Antal Timi tortakölteménye csütörtök online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?