Blogolj!

Blogstar kávéház

Hitelesség

Karácsony botkai útja.

A 24.hu arról ír, jelen tudásunk szerint a szocialisták új kormányfőjelöltje, Karácsony Gergely úgy áll, mint Botka hónapokon át: stratégiájának „külső” támogatója nincs, jelen esetben éppen az általa korábban megfogalmazottak miatt sem tekintik azt megalapozottnak.

„Ma talán még Karácsony sem tudja, melyik utat választja (választják helyette), a Párbeszéd (politikai) integritása mindegyikkel veszélybe került, az MSZP hatalomtechnikai tudását a párbeszédesek nem tudják meghaladni. Rájuk – pontosabban 1-2 nevükre – az MSZP-nek szüksége is lehet, de ennek ára pont annak a pár névnek a hitelessége. A Párbeszéd az Együtthöz vissza nem térhet – ennek tudatában léphetett Karácsony is –, ugyanakkor az MSZP-nek sem feltétlenül kell így Karácsony, hiszen Botka se kellett töredékben.”

Karácsony Gergely a botkai úton?

Karácsony Gergely csütörtöki bejelentése nagyban hasonlít Botka László korábbi akciójára: közös listáról, közös miniszterelnök-jelöltről beszél, továbbá - miként a szegedi polgármester - olyan feltételeket támasztott, amelyeknek senki nem tud vagy akar megfelelni. A Párbeszéd által elhagyott választási szövetség másik tagja az Együtt már tavaly bejelentette külön indulását, amelyet a választási szövetség megalakulásakor meg is erősített.

Megsemmisülés

Politikánk mesebeli hajói.

A magyar demokrácia megszilárdítása 'pokolian nehéz munka, és az első kapavágásnál sem tartunk' – Csizmadia Ervin politológus A magyar politikai fejlődés logikája című könyvének bemutatójáról tudósít a Mandiner.

„Csizmadia Ervint nem az Orbán-ellenes választók 'megváltás' iránti igénye foglalkoztatja hanem az, amelyre a bevezetőben megidézett Guglielmo Ferrero kereste a választ: eljuthat-e egy politikai rendszer a legitimitás állapotába? Kialakulnak-e a magyar demokráciában olyan feltételek, amelyek keretei között az ellenzék elismeri a hatalom legitim 'parancsnoklási jogát', a hatalom pedig elismeri-e legitim politikai versenytársnak az ellenzéket? A legitimitás elégséges feltétele a felek egymás iránti és az alkotmányos rendszer iránti lojalitása, ám Csizmadia úgy véli, Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde óta ennek az esélye megsemmisült.”

Finta László: „Nem ringatózhatunk mesebeli hajókon!" - Hol tart a magyar politika fejlődése? | Mandiner

Egyszer „felemeljük a történelmet", máskor pedig „elejtjük", és a jelenből akarjuk megmagyarázni a dolgokat ahelyett, hogy a múlt bölcsességét hívnánk segítségül. A magyar demokrácia megszilárdítása „pokolian nehéz munka, és az első kapavágásnál sem tartunk" - mondta Csizmadia Ervin politológus Balázs Zoltán közgazdász-politológussal vitatkozva Csizmadia A magyar politikai fejlődés logikája című könyvének bemutatóján.

Vakítás

Franciaország rettegő tekintete.

Úgy tűnik, a francia értelmiség egy jó része a lehető legrendpártibb eszmék szolgálatába állt, az itteni elnevezéssel „új reakciósok” éppen megnyerni látszanak az eszmék háborúját – fogalmaz a 168 Óra Online.

„És persze az 'identitás', ez ma Franciaországban a varázsszó. A bajban levő francia identitás, az öngyilkos francia társadalom, a laicitás vége, a behódolás (az új reakció egyik prófétája, Michel Houllebecq nálunk is ismert regénye címével), a veszélyben levő ország. Ha mindezt le akarjuk fordítani, azt kapjuk, hogy: muszlimok, kifelé! A globalizált elitek e szerint végleg eltávolodtak a 'lenti Franciaország', a nép értékeitől. A népet az uralkodó jobb- és baloldali liberalizmus elfelejtette, tömegmédiájával elvakította, valódi értékeit megveti, autentikusságát elmaradott sötétségnek kezeli. Ez a bizonyos igazi nép természetesen nem Párizsban található.”

Franciaország most már rettegő tekintettel nézi önmagát

Mi történik Voltaire, Hugo, Zola, Gide, Sartre, Foucault, Bourdieu országával? Valaha a francia értelmiség másról sem volt híres, mint a reménytelennek látszó „humánus" ügyek melleti kiállásról: a Callas-affér, a Dreyfus-ügy, a spanyol polgárháború, Algéria, Vietnam... Ma úgy tűnik, hogy a francia értelmiség egy jó része a lehető legrendpártibb eszmék szolgálatába állt.

Mérleg

Karácsonyi költekezés.

A várakozások szerint minden eddigi rekordot megdönthet az ünnepi forgalom: megint egyre többen vásárolnak hitelből, ezért azt kérik a szakértők, hogy mindenki jól nézze meg az ajánlatot, és ne vállalja túl magát – olvasható a Hirado.hu cikkében.

„Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) számításai szerint a következő napokban mind a kisebb, mind a nagyobb boltokban nagy rohamra lehet számítani. 'Egyértelmű, hogy a tavalyi ezermilliárd forintos forgalmat legalább 3-4 százalékkal túl fogja lépni a kiskereskedelmi értékesítés: ezen belül ennek részeként ajándékokra legalább százmilliárd forintot elköltenek majd a családok, az ünnepei asztalra való élelmiszerekre, főznivalókra pedig legalább ugyanennyit' – mérlegelt Vámos György, az OKSZ főtitkára.”

Túlvállaljuk magunkat a kasszáknál karácsonykor?

Aki járt szombaton a piacok, boltok, bevásárlóközpontok környékén, láthatta, hogy végérvényesen megkezdődött a karácsonyi vásárlási láz. A várakozások szerint minden eddigi rekordot megdönthet az ünnepi forgalom. Megint egyre többen vásárolnak hitelből, ezért azt kérik a szakértők, hogy mindenki jól nézze meg az ajánlatot, és ne vállalja túl magát.

Misztérium

Modern kori megváltó.

Ránk néz a reggeli lattéből, kishasába búvik a gyermek elalváskor, de még az Oscar-díjátadóra is be tud szökni. De mégis, ki ez, mi ez az egyszarvú és, hogy lehet akkora ereje, hogy a világ egy tekintélyes részét az orránál fogva vezesse? – kérdezi a Zoom.hu.

„Épül-szépül az unikornis univerzum, tulajdonképpen kimondható: nincs az a kontextus, ahová ne lehetne beszorítani. Új mitológiát írnak az egyszarvú köré, csillámporral, cupcake-kel, szivárvánnyal, úszógumival, egyfajta pink misztériumot rajzolva az amúgy nem túl vonzó 'szarvas lóhoz'. Tulajdonképpen, nem tudunk akkora levegőt venni, amivel fel tudnánk sorolni, milyen területeken jelent meg az unikornis, de azért megpróbáljuk.”

Mindent az unikornisról, a modernkori megváltóról

Ránk néz a reggeli lattéből, kishasába búvik a gyermek elalváskor, de még az Oscar-díjátadóra is be tud szökni. De mégis, ki ez, mi ez az egyszarvú és, hogy lehet akkora ereje, hogy a világ egy tekintélyes részét az orránál fogva vezesse?

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/45791/pics/lead_800x600.gif
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.07.07. 05:20
Soros György abortuszpártolása, az iskolaőrök elrettentése, Baranyi Krisztina boszorkányüldözése, a britek kristálytiszta részegsége és a magyar Barbie testképzavara keddi online lapszemlénkben.

Feloszlatta magát Mohács képviselő-testülete

2020.07.06. 17:15
Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban - közölte a település jegyzője hétfőn.

Blogstar kávéház

2020.07.06. 05:10
Az olasz jobboldal szabadságharca, a gyermekorvosi ellátás megreccsenése, a hazai nyaralás biztonsága, a magyar gazdaság élénkülése és Kiszel Tünde ütős naptárfotója hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.05. 05:15
Orbán Viktor szívélyes köszöntése, a baloldali vörösbárók dőzsölése, a szélsőbaloldal randalírozása, a szabadstrandok süllyedése és Soltész Rezső várva várt visszatérése vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.04. 04:10
A kormányzat kultúrharca, László Imre megfutamodása, Macron arcul csapása, az Európai Unió védtelensége és Árpa Attila fülledt szexjelenete szombati online lapszemlénkben.

Fidesz: Az önkormányzatoknak több pénz jut jövőre, mint idén, aki mást mond, az hazudik

2020.07.03. 21:35
Reagálás Karácsony Gergely, Csőzik László, Gémesi György és Tóth József sajtótájékoztatójára.

Szűk családi körben búcsúztak el Benedek Tibortól

2020.07.03. 16:40
A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó családja közleményben tájékoztatta Benedek tisztelőit, hogy az augusztusi vízilabda Magyar Kupa-döntőn tudnak majd elbúcsúzni Benedektől.

Blogstar kávéház

2020.07.03. 05:15
A ferencvárosi balliberálisok széthullása, az anarchista ámokfutók történelemhamisítása, Brüsszel színvak neomarxizmusa, a Hableány-katasztrófa rejtélyei és Robbie Williams halálos fenyegetése pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.02. 04:00
Soros György radikális káoszelmélete, Brüsszel politikai bunkósbotja, az ingatlanpiac árzuhanása, a magyarság közös imája és a Barca-csillag megalázása csütörtöki online lapszemlénkben.

Az időjárás bemutatja: szauna

2020.07.01. 18:25
A legtipikusabb és legkellemetlenebb nyári időjárásra kell számítani csütörtökön, ugyanis nemcsak hőség, hanem sok-sok csapadék is várható.

Ezeket a cikkeket olvastad már?