Blogolj!

Jakupcsek Gabriella: Nem szeretnék ma férfi lenni!

A népszerű műsorvezető a fenti mondatot a #metoo kampány hozadékaként említette. Habár maximálisan egyetért a céllal, a jelenlegi formáját nem tartja elfogadhatónak. Elárulta azt is, hogy ha fiatalabb lenne, akkor választaná-e újból a televíziós pályát, s beszélt legújabb könyve kapcsán arról, hogy miért nem merjük elismerni, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Interjúnk.

– A legújabb könyve egy hónappal ezelőtt jelent meg: „És te hogy vagy?” címmel. Erről a szófordulatról egy szituáció jut eszembe: amikor összefutok egy-egy régi ismerősömmel az utcán. Megkérdezik: „és te hogy vagy?”, és mire kinyitnám a számat, már rohannak tovább, mintha mindez egy szervusz és egy viszontlátásra kombinációja lenne. Mit jelent Ön számára az a kérdés, hogy „És te hogy vagy?”

– A cím az úgy folytatódik, hogy „Bővebben…” – ahogy a vicc is szól. Azonban pont az a problémám, hogyha csak megkérdezik azt, hogy „És te hogy vagy?”, akkor az emberek egyik része azonnal panaszkodik, a többi pedig csak ennyit mond, „Á, ne is kérdezd!”, és rázza le a másikat.

Amennyiben tényleg el szeretné mondani, akkor nem biztos, hogy van kinek.

S az is igaz, hogy egyben nagyon kevés embernek mernek kitárulkozni. Nem meséli el, ha kérdezem, mert nem meri elismerni, hogy nincsen jól. Azt gondolja, hogy ha neki bármiféle problémája akad, akkor gyenge lesz. Ez a hozzáállás nagyon nagy bajt okoz, mert ennek hatására mindenki kamuzik.

– És Ön hogy van most – bővebben –, miután a tévés karrierje szünetel, lezárult, és egyben újabb projektekbe vágott bele?

- Nem zárul le, többször kerültem már hasonló szituációba. Egy televíziós vagyok, aki akkor dolgozik, amikor feladat van. Többször hagytam abba hosszabb-rövidebb időre a televíziózást, például amikor elmentem rádiózni néhány évre. Előfordult, hogy két-három éveket kihagytam, szinte már rutinná vált ez számomra. Annyi talán a különbség, hogy

akkor remény sem volt, hogy folytatódik, most meg nem vagyok benne biztos, hogy szeretném, ha folytatódna.

Illetve egész pontosan mit szeretne az ember folytatni? Inkább azt kell magának feltenni, hogy csak úgy a tévé? Olyan nincs. Mi a feladat? Mit szeretnék én? Csak úgy tévézni, az ma már nem olyan nagyon izgalmas.

– A munka mellett ott a férje, a gyermekei. Ha egy nő életében jelen van a munka, a karrier és a család, mindig egyik irányba billen a mérleg nyelve, vagy létezik egyfajta egyensúly?

– Billeg. Nekem pillanatokra vannak egyensúlyok. Vannak olyan időszakok, amikor úgy érzem, jó az egyensúly, de ahhoz kell az, hogy a munkahelyemen is meglegyen mindez.

Olyan nincs, hogy én egyensúlyban vagyok, de közben körülöttem borul a karrierem, a munkahelyem, és még a férjemmel sem vagyok jó viszonyban. Ez egy állandó libikóka.

Mindig, amikor valamelyikre inkább figyelek, akkor a másik egy kicsit borul. De ezt az egyensúlyt valahogy meg kéne tudni tartani. Nem biztos, hogy ez mindenhol kérdés, ami nálunk az. Nem gondolom, hogy máshol ez ne jelentene problémát, csupán úgy vélem, itthon a karrier kifejezést nem jól értelmezik. Ugyanis

nem tartom biztosnak azt, hogy karriernek számít, ha egy nő elmegy dolgozni és szereti a munkáját. Az egyszerűen csak szeret dolgozni.

Ez nem egy megvetendő dolog. Ha férfi lennék, nagyon örülnék, ha a feleségem szeretne dolgozni. Ezt erősen javasolnám a férfiaknak, mert attól boldogabb lesz otthon is a helyzet.

– Láttam, hogy véleményt nyilvánított az új Youtube-celebek, internetes sztárok világáról. Azt is hallottam, hogy a korábban a Híradót vezető D. Tóth Kriszta is készített Önnel egy interjút, ami szintén Youtube-ra került fel. Hogyan látja, miként változott meg a sztárság, celebség fogalma a húsz évvel ezelőttihez képest, amikor még nem volt ennyiféle platform?

– Ha most húsz évvel fiatalabb lennék, akkor biztosan nem választanám ezt a pályát. Ugyanis egyikünk sem kalkulált az internettel, és a Facebookkal.

A Facebook elterjedésével olyan mérhetetlen módon csökkent a presztízse a szakmának, a személyiség értékének, és ezzel a sztárságnak, hogy ma már egy sztárt celebnek hívnak. Pedig a celeb egész mást jelent, azt a kérdést, hogy kit is tisztelhetek Önben. Ezekkel a szavakkal nagyon ügyetlenül bánik a közvélemény, miközben ezeken az embereken kuncognak négy órán keresztül egy nap. Mégis „celebezik”, azaz semmilyen tiszteletet nem adnak.

Azt gondolom, egy sztár a világon mindenhol teljesítménnyel bír. A celeb, az pedig a saját személye általi közismertségből él, de a mögött nincs teljesítmény.

Magára a kérdésére azt válaszolnám, nagyon sokat változott az, hogy mit hoz az internet a világba, és az is, hogy ez mennyire megy rá a televízióra – szerintem kis hatást gyakorol. Sokkal inkább az üzleti életben okozott változást, amely számára sokkal nagyobb lehetőségek vannak az interneten, mint a televízióban. A televízió nézettségét nem veszélyezteti a világháló, maximum annyi változást jelent, hogy felveheti, s utólag megnézheti a netről a műsort a néző. Azonban az interneten nem lehet olyan nagy formátumú műsorokat elkészíteni, mint a televízióban. A háromperces Youtube-bloggerek egy másik műfajt gyakorolnak.

– A csapból is a „metoo” hashtag folyik, ami – megjegyzem – egyáltalán nem probléma. A botrány Hollywoodból átszivárgott a magyar színház és a magyar tévéműsorok világába is. Önök is érintették ezt a témakört még a Weinstein-ügy előtt a Ridikülben. Az adásról azonban azt nyilatkozta korábban, hogy nem váltott ki akkoriban nagy visszhangot. Mit gondol, ez a kampány, az, hogy egyre több és több esetre derül fény, milyen módon alakítja át a magyar színház és a magyar televíziózás világát?

– Akkor most tegyünk rendet.

A legnagyobb baj az, hogy a magyar színház és a magyar televíziózás világára van a történet rámosva, holott ez nem a magyar színház és nem a magyar televíziózás története, ez minden munkahely problémája.

Szépen eltereljük a figyelmet arról, ami a valóság. Színes-szagos történetekkel vannak tele a hírportálok, miközben mindenki hátradől az irodákban, és úgy gondolja, hogy ez csak ebben a világban zajlik. Ez nem igaz, mindez megtörténik a konyhában, mikor kimegy valaki kávét főzni, és valamelyik munkatárs hozzádörgölőzik, csak ez egy óriási felmentést ad.

Miközben tökéletesen egyetértek azzal, hogy boruljanak a bilik, és beszéljünk a kérdésről, mégis dühös vagyok, s nem csatlakoztam ehhez a kampányhoz. Mert nem így kellene ezt megvitatni. Amíg nincs tisztázva, mi az, hogy zaklatás, és amíg a televízióban, a hírportálokon nem arról beszélnek, hogy mi történt meg, hanem arról szólnak, hogy mi nem történt meg, addig nagyon sok mindent lehet elsikálni.

Az az érzésem, hogy rengeteg ember kerülhet bajba olyan típusú tanúskodások kapcsán, amelyek nincsenek bizonyítva.

Én még azt a fajta újságírást tanultam, hogy addig nem írhatok le valamit, ameddig nem bizonyosodtam meg arról, hogy az igaz-e. Úgy gondolom, hogy névtelen telefonokat nem adunk be hírháttérműsorba, és arra nem indítunk el kampányt se „metoo”, se sehogy.

Névtelen feljelentésből ez az ország egyszer már megbukott.

Nem tetszik, ami zajlik. Örülök, hogy erről szó esik, de annak nem, hogy még mindig nem fejlődik sehova a téma. Nem látom a kerekasztal-beszélgetéseket, nem látom a közélet olyan szereplőit, akik valóban meg mernének szólalni. Aki mást mond, mint ami az interneten zajlik, azt úgy kezdik ki a Facebookon, hogy inkább fogja magát, és csendben marad. Megint elértük azt, hogy nincs párbeszéd, nincs vita. Hírek vannak, és kétes állítások.

Nagyon szomorú, ha ezek igazak, de jó lenne azért alátámasztani, még mielőtt valaki alatt máglyát fogunk gyújtani. Nem szeretnék ma férfi lenni.

Fotó: Gémes Sándor

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/45990/pics/lead_800x600.jpg
erőszak,Interjú,Jakupcsek Gabriella,televízió,zaklatás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Válaszokra várva: súlyos zaklatási botrány a BKK-nál

2020.04.22. 16:45
Sajtóhírek szerint megpróbálták eltussolni az esetet. A Fidesz-KDNP azonnali tájékoztatást kér a súlyos ügyben a Karácsony Gergely balliberális főpolgármester vezette Fővárosi …

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Kizsákmányolt és megerőszakolt nők ezreinek életét tette tönkre egy román férfi

2019.12.30. 21:00
Húsz év börtönbüntetést szabott ki egy román férfira egy olasz bíróság. A vád emberkereskedelem és más súlyos …

Kirúgták Gothár Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetemről

2019.12.09. 16:00
A Katona József Színház zaklatással vádolt rendezője nem úszta meg a számonkérést. Cikkünket frissítettük!

Telefonos applikáció is segíti a kapcsolati erőszak áldozatait

2019.11.25. 12:00
November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja. Az idei évtől már mobiltelefonos applikáció is segíti a nőket, hogy a lehető leghamarabb …

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?