Blogolj!

Saját csapdájába esett Trump a Közel-Keleten?

Az amerikai elnök kiszorította magát az izraeli-palesztin békefolyamatból – állítja a szakértő, aki szerint Oroszország, Irán és Törökország együttműködése uralhatja a Közel-Keletet.

Tarik Demirkan Törökország-szakértő szerint az Egyesült Államok rendkívül nehéz helyzetbe hozta magát a Közel-Keleten az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő múlt heti döntésével. Megírtuk, Donald Trump múlt szerdán Washingtonban bejelentette, az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és az amerikai nagykövetséget néhány éven belül Tel-Avivból oda költöztetik át.

Trump robbantotta a Jeruzsálem-bombát

Az amerikai elnök elpusztította a béke alapjait? Mindenki csak kapkodja a fejét és találgat, mit hoz magával Donald Trump szerdai bejelentése, amivel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Donald Trump elnök szerdán a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át.

Döntése súlyos felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban, míg az iszlám országok Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet.

A Türkinfo portál főszerkesztője az M1-en úgy fogalmazott: a Trump-terv ellentmond egy 1980-as ENSZ-határozatnak, amely szerint semmilyen állam nem nyithat nagykövetséget Jeruzsálemben. Ráadásul nagyon rosszul időzített az amerikai döntés, amellyel

Washington „kiszorul” a közel-keleti politikából, és Oroszország, Irán, valamint Törökország együttműködése lép a helyére.

„Az Egyesült Államok eddigi világpolitikai lépéseivel, döntéseivel elérte, hogy az izraeli-palesztin békefolyamatban közvetítőként részt vegyen, de ezzel az egyoldalú lépéssel önmagát szorította ki”

– elemzett.

Tarik Demirkan szerint Recep Tayyip Erdogan török elnöknek viszont jól jött az amerikai döntés, mert a közel-keleti muzulmánok érdekében léphet fel, és ebben még belpolitikai ellenfelei is támogatják.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46028/pics/lead_800x600.jpg
béke,Donald Trump,ENSZ,Irán,Izrael,Jeruzsálem,Közel-Kelet,Oroszország,Palesztina,Törökország,USA
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magasabb európai szintre kell helyezni az üldözött keresztények diplomáciai képviseletét

2020.01.14. 18:45
Ezt Hölvényi György, az Európai Néppárt kereszténydemokrata képviselője jelentette ki a Néppárt vallásközi …

Több légitársaság gépe is elkerüli az iraki és az iráni légteret

2020.01.08. 14:15
A Közel-Keleten kialakult helyzet és a szerda reggel történt repülőgép-szerencsétlenség miatt nem érinti több légitársaság az iraki, valamint az iráni …

Hajtóműhiba okozhatta az ukrán repülőgép katasztrófáját

2020.01.08. 11:25
Ahogy arról mi is beszámoltunk, szerda reggel Teherán mellett lezuhant egy ukrán utasszállító, a legújabb információk szerint hajtóműhiba okozta a katasztrófát.

Migránsokat szállító gumicsónakkal ütközött a török parti őrség hajója

2020.01.05. 18:15
A törökországi Dikili partjainál történt balesetben négyen meghaltak, mindannyian migránsok voltak.

Fokozott biztonsági intézkedések New Yorkban

2020.01.04. 09:25
A Nemzeti Gárdát is kivezényelték a repterekre, valamint a fontosabb csomópontoknál és hidaknál is megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Az amerikai kormány megkezdte a migránsok áttoloncolását Mexikóba

2020.01.03. 10:25
A The Wall Street Journal beszámolója szerint az amerikai kormány elkezdte az arizonai határnál lévő migránsok áttoloncolását Mexikóba.

Budapesten is köszöntik a béke világnapját

2020.01.01. 10:15
1968 óta január 1-jén ünnepeljük. A magyar fővárosban ennek jegyében ökumenikus fáklyás felvonulásra és imádságra hívnak.

Földrengés volt az iráni atomerőmű közelében

2019.12.27. 14:35
Mérsékelt erősségű földrengés rázta meg péntek hajnalban Irán déli részét, a busehri atomerőmű környékét.

Halálos áldozata is van az orosz nehézcirkálón pusztító tűznek

2019.12.13. 07:00
Az Admiral Kuznyecov nevű repülőgép-hordozón még tegnap alakult ki tűz. Mostanra kiderült, hogy halálos áldozata is van a katasztrófának.

Kigyulladt egy orosz repülőgép-hordozó

2019.12.12. 12:15
Hegesztési munkálatok közben csaptak fel a lángok az Admiral Kuznyecov fedélzetén, többen megsérültek, van, akit nem találnak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?