Blogolj!

Saját csapdájába esett Trump a Közel-Keleten?

Az amerikai elnök kiszorította magát az izraeli-palesztin békefolyamatból – állítja a szakértő, aki szerint Oroszország, Irán és Törökország együttműködése uralhatja a Közel-Keletet.

Tarik Demirkan Törökország-szakértő szerint az Egyesült Államok rendkívül nehéz helyzetbe hozta magát a Közel-Keleten az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő múlt heti döntésével. Megírtuk, Donald Trump múlt szerdán Washingtonban bejelentette, az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és az amerikai nagykövetséget néhány éven belül Tel-Avivból oda költöztetik át.

Trump robbantotta a Jeruzsálem-bombát

Az amerikai elnök elpusztította a béke alapjait? Mindenki csak kapkodja a fejét és találgat, mit hoz magával Donald Trump szerdai bejelentése, amivel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Donald Trump elnök szerdán a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át.

Döntése súlyos felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban, míg az iszlám országok Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet.

A Türkinfo portál főszerkesztője az M1-en úgy fogalmazott: a Trump-terv ellentmond egy 1980-as ENSZ-határozatnak, amely szerint semmilyen állam nem nyithat nagykövetséget Jeruzsálemben. Ráadásul nagyon rosszul időzített az amerikai döntés, amellyel

Washington „kiszorul” a közel-keleti politikából, és Oroszország, Irán, valamint Törökország együttműködése lép a helyére.

„Az Egyesült Államok eddigi világpolitikai lépéseivel, döntéseivel elérte, hogy az izraeli-palesztin békefolyamatban közvetítőként részt vegyen, de ezzel az egyoldalú lépéssel önmagát szorította ki”

– elemzett.

Tarik Demirkan szerint Recep Tayyip Erdogan török elnöknek viszont jól jött az amerikai döntés, mert a közel-keleti muzulmánok érdekében léphet fel, és ebben még belpolitikai ellenfelei is támogatják.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46028/pics/lead_800x600.jpg
béke,Donald Trump,ENSZ,Irán,Izrael,Jeruzsálem,Közel-Kelet,Oroszország,Palesztina,Törökország,USA
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Ismét pokolgép robbant Tell-Abjadnál

2019.11.10. 16:10
Nyolc ember életét vesztette és több mint húszan megsebesültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant az északkelet-szíriai Salik Atik faluban, a török határ mellett fekvő Tell-Abjad várostól délre - közölte …

Szijjártó: Magyarországnak és Oroszországnak is fontos a keresztény kultúra védelme

2019.11.03. 15:10
Magyarország és Oroszország számára is fontos a keresztény kultúra védelme - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és …

Orbán: hazánk a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

2019.10.30. 18:50
Nyolc megegyezést írt alá Budapesten a magyar miniszterelnök és az orosz elnök.

Donald Trump megerősítette: meghalt az Iszlám Állam vezetője

2019.10.27. 14:40
Ahogy már korábban beszámoltunk róla, az most bebizonyosodott: meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője. Ezt maga Donald Trump jelentette be vasárnap.

A Fehér Ház lemondta a The New York Times és a The Washington Post előfizetését

2019.10.25. 11:50
A Fehér Ház lemondta a The New York Times és a The Washington Post című lapok előfizetését - jelentette be Stephanie Grisham, az amerikai …

Több mint 240 illegális bevándorló érkezett Görögországba az elmúlt egy nap alatt

2019.10.12. 18:45
Több mint 240 migráns kelt át Törökországból Görögországba péntek óta – közölték a görög és az európai uniós …

Meghalt az első török katona Szíriában

2019.10.11. 11:40
A török védelmi minisztérium bejelentése szerint meghalt pénteken az első török katona Északkelet-Szíriában, ahol Ankara két nappal korábban hadműveletet indított az általa terrorszervezetnek tartott, …

Robbanás történt egy iráni tartályhajón

2019.10.11. 09:20
Robbanás történt, és tűz ütött ki egy iráni tartályhajón pénteken a szaúdi partoknál. A hatóságok szerint terrortámadás történt – jelentette az ISNA iráni hírügynökség.

Varsóba hívnák Trumpot a visegrádi négyek

2019.10.08. 18:15
A négy visegrádi ország (V4) azt mérlegeli, hogy közösen meghívják Varsóba Donald Trump amerikai államfőt - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a Blesk.cz hírportálon kedden megjelenő …

Áder a klímacsúcson: Magyarország leszámol a szén-dioxiddal

2019.09.24. 05:25
A magyar köztársasági elnök New Yorkban leszögezte, a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok.

Ezeket a cikkeket olvastad már?