Blogolj!

Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott - mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely annak kapcsán, hogy szombaton volt az egymilliomodik honosított külhoni magyar és családja állampolgársági eskütétele, azt mondta:

a honosítással közjogi kapocs jött létre az elszakított nemzetrészek magyarsága és a magyar állam között.

Ez a döntés jogkiterjesztést jelent, és ma már azok sem vitatják ennek helyességét, akik a 2004. december 5-i népszavazást megelőzően még kampányt folytattak a kettős állampolgárság kiterjesztése ellen. Láthatjuk, hogy semmi nem volt igaz abból, amivel akkor riogatták az embereket - tette hozzá. 

A kormánypárti politikus kijelentette: üdvözlendőnek és megőrzendőnek tartják az ügyben mára kialakult nemzeti egységet.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az állampolgársági törvény 2010-es módosítása tette lehetővé azt, hogy a határon túli magyarság is állampolgárságot igényeljen. Gyakorlatilag az Országgyűlés ekkor hajtotta végre az eredménytelen, de többségi akaratát tekintve a kettős állampolgárság kiterjesztését támogató 2004-es népszavazási döntést - mondta.

Fidesz frakcióvezetője rámutatott arra is, hogy a 2011-ben elfogadott új alkotmány ennek szellemében rögzíti, hogy Magyarország felelősséget visel a határon túli magyar közösségek iránt.

A kormány által támogatott autonómiatörekvések kapcsán megjegyezte, hogy Magyarország olyat kér a nemzetpolitikájában a határon túl élő magyar közösségek számára, amelyet az alaptörvény az itt élő nemzetiségeknek biztosít. 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, a 2014-es országgyűlési választások egy évszázad után először ismét lehetővé tették azt, hogy a Kárpát-medencében és a világon máshol élő magyarok közösen döntsenek arról, hogy milyen Országgyűlés álljon fel.

"Ilyen értelemben a 2014-es választás a magyarság közös ünnepe volt, és nem lesz ez másként jövőre sem, a 2018-as választásokon"

- fogalmazott. 

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta, azt vallják, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Ugyanakkor - mint mondta - meg kell állapítani, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt szocialista kormányfő, aki "a baloldalon ismét vezéregyéniséggé kezd válni", újraindította magyarellenes kampányát, a szavazati jogot támadja.

A baloldal ezen része egyhelyben topog, és nemzeti kérdésekben még mindig képtelen arra, hogy meghaladja a régi rossz reflexeket

- fogalmazott, hozzátéve: pártja ezzel szemben az egymillió új állampolgárra erőforrásként tekint.

Hidvéghi Balázs kijelentette:

azért dolgoznak, hogy a 21. század a magyarok évszázada legyen a Kárpát-medencében, egy olyan évszázad, ahol a jövőt magyarok írják.

Zsigmond Barna Pál, Újpest fideszes alpolgármestere, korábbi csíkszeredai főkonzul arról beszélt, hogy az állampolgárság elsősorban érzelmi kérdés a határon túli magyaroknak. Számukra egyfajta kárpótlást jelentetett a kettős állampolgárság a hosszú évek alatt elszenvedett sérelmekért.

A külhoni magyarság, és ezen belül a székelység nem pusztán pillanatnyi érdekek mentén érdeklődött az állampolgárság iránt. Nekik az állampolgárság hosszútávon biztonságot jelent - mondta.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46074/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Fidesz,Gulyás Gergely,Gyurcsány Ferenc,határontúli magyarok,Hidvéghi Balázs,nemzet
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Janka 2018-01-17 13:08:17
Ez egy nagyszerű hír, csak abban hibádzik, hogy az állampolgásrágoz nem "megadtuk", hanem sokaknak VISSZAADTUK.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.11.18. 05:15
A háborús bűnök eltussolása, az érdekkoalíció hatalomvágya, a honi balliberálisok magyarellenessége, a karácsony kopogtatása és Csűrös Karola fájdalmas szerelme hétfői online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.11.17. 17:15
Tovább fokozódik az izgalom és jövő héten is lesz miért játszani, ugyanis most nem vitte el senki a főnyereményt a hatos lottón.

Blogstar kávéház

2019.11.17. 02:05
A Balaton önvédelmi háborúja, Hadházy Ákos károgása, az anarchisták fosztogatása, Bihács forrongása és Kulcsár Edina gender partija vasárnapi online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat az ötöslottón

2019.11.16. 20:10
Ma sem volt szerencséje senkinek, jövő hétre csúszik az esetleges telitalálat az ötöslottón.

Százezren követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

2019.11.16. 19:15
Legalább 200 ezer ember követelte Andrej Babis lemondását a cseh fővárosban szombaton. A nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte.

Továbbra is tragikus a helyzet Velencében az árvíz miatt

2019.11.16. 17:20
Még mindig a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a városban, ahol vasárnap az ár ismét teljesen víz alá temetheti a szigeteket.

Blogstar kávéház

2019.11.16. 01:55
Soros frontális támadása, Karácsony kínos lebukása, Velence szörnyű tragédiája, a sör veszélyes robbanása és Tóth Vera testvéri vállalása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.11.15. 02:55
Kálmán Olga titkos fizetése, Hende Csaba szerecsenmosdatása, a bevándorláspártiak bosszúja, a magyar labdarúgás szentélye és Tücsi paramamizása pénteki online lapszemlénkben.

Közműépítés miatt lezárják az Erzsébet hidat

2019.11.14. 18:20
Újabb fennakadásokra számíthatnak a fővárosban közlekedők, ugyanis a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint közműépítés miatt lezárják hétfőre virradó éjszaka az …

Blogstar kávéház

2019.11.14. 05:05
A borkaizás kivégzése, a náci eszmék lopakodása, Karácsony spirituális tisztogatása, Salvini vallási hódítása és Kárpáti Rebeka leopárdmintás villantása csütörtöki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?