Blogolj!

Zsigmond József: Megmutatjuk, hogy vannak olyan dolgok az életben, amiért érdemes küzdeni

Évek áldozatos munkája áll Zsigmond József és a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány mögött. Céljuk a határon túli rászoruló gyerekek és családjaik segítése, legyen szó adományokról, vagy akár pusztán törődésről. Kemény és embert próbáló feladat ez, ami sokszor nem megy zökkenőmentesen, de alapítványával és más szervezetekkel együtt mindent megtesznek a Kárpát-medence gyermekeiért. Bebizonyítják, hogy nemcsak karácsonykor, hanem mindig szükség van az odafigyelésre és támogatásra. Blogstar-interjú.

A Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány elnökeként hogyan jellemezné az alapítvány működését, illetve ön hogyan került kapcsolatba a jótékonykodással?

Az alapítványunk egy maroknyi, de lelkes csoport önszerveződő képességének köszönhetően jött létre 2015 októberében, és ez alatt a viszonylag rövid idő alatt sikerült bevonzanunk egy közel 100 fős támogatói kört, amelyből sokan most már rendszeresen segítik munkánkat, elsősorban pénzadományokkal, de másként is. Viszont a működése sajnos eléggé ad hoc jellegű, mert semmilyen alapítványi tapasztalattal nem rendelkezünk. Mindannyian, akik benne vagyunk - a kuratóriumi tagok, jómagam elnökként és a családunk – munkahelyünk és egyéb munkáink mellett végezzük ezt a tevékenységet, önmagunkat és szabadidőnket nem kímélve. Nem áll mögöttünk semmilyen állami vagy politikai támogatás, tehát erőforrásaink szerények, de

igyekszünk sok mindent lelkesedéssel pótolni és kihasználni az eddigi szakmai, illetve vállalkozói életünk során kialakult jó kapcsolatrendszerünket.

Én magam több mint 30 éve foglalkozom jótékonykodással, amely elsősorban szülőföldemre, Erdélyre irányul, de természetesen most már igyekszünk mindenhol segíteni, főleg ott, ahol magyar gyerekek léte kerül veszélybe. Úgy gondolom, hogy

mi, akik Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről elvándoroltunk, ezzel sajnos gyengítettük az ottani, amúgy is fogyatkozó magyar közösségeket, tehát alapvető erkölcsi kötelességünk valamelyest ezt jóvátenni, azaz segíteni az ott maradottakat. Ez természetesen minden magyar kötelessége lenne, de nekünk kétszeresen is az.

Hogyan, milyen rendszer alapján kerülnek az alapítvány látókörébe a gyerekek?

A mi alapítványunk azzal a céllal jött létre, hogy összefogja és továbbadja, közvetítse az anyaországi támogatásokat az erdélyi és az ilyen jellegű szervezetek, alapítványok részére.

Legfontosabb most nekünk a mezőségi, magyarfülpösi Szivárvány Alapítvány, illetve besegítünk Böjte Csaba Szent Ferenc alapítványának is.

Tehát a gyerekekkel közvetlenül ők foglalkoznak, mi ezt innen a távolság miatt nem is tudnánk hatékonyan megtenni.  Természetesen mindig tudjuk, követjük, hogy új gyerekek kerültek felvételre az említett két alapítvány házaiba, hogyan alakul a sorsuk.

Ezek a szervezetek mennyire tartják a kapcsolatot a gyerekek családjaival? Van valamiféle összehangolt munka köztük és az alapítvány között?

A már említett alapítványok, tehát például a mezőségi Szivárvány Alapítvány természetesen rendszeresen tartja a kapcsolatot a gyerekek családjával, hiszen elsősorban az anyagi lehetőségek szűkössége miatt, hétvégeken a gyerekeket haza kell szállítani családjaikhoz. Egyébként mi, a magyarországi alapítvány tagjai is meglátogatjuk alkalomszerűen a gyerekek családjait, elmondhatom, többnyire szomorú élményeket szerzünk ez által.

Az alapítvány részéről hatalmas felelősség a hátrányos helyzetű gyermekek támogatása, ami nagy odafigyeléssel és sok munkával jár. A nevelők hogyan birkóznak meg ekkora feladattal, különösen így az ünnepek alatt?

Sajnos erre is nagyon rányomja bélyegét a forráshiány, pénzhiány.  Kevés számú nevelőt tudunk csak alkalmazni, megfizetni és bizony ők is önmaguk kizsákmányolásával, családjuktól ellopott idejükben tudnak csak, többé-kevésbe megfelelni a feladatoknak.   Ugyanakkor bátran elmondhatom, hogy

ezek az emberek áldozatos, heroikus munkát végeznek, minden tiszteletet megérdemelnek.

Hogyan látja a gyerekek jövőjét jelenleg, milyen esélyeket jósolna nekik?

Mindig nehéz a jövőt megjósolni, de egy biztos, ezeknek a gyerekeknek jót tesz, hogy ha csak a hét egy részében is, de kiemeljük őket a családjuk körében dúló mélynyomorból, egészséges ellátást, ételt, orvosi segítséget és oktatást kapnak.

Megmutatjuk nekik, hogy vannak olyan dolgok is az életben, amiért érdemes küzdeni, tanulni, dolgozni. Vannak már jó és ígéretes történeteink,

vannak már olyan fiatalok, akik ezekből a bentlakásos kollégiumokból jöttek és szakmát tanultak, sőt, főiskolát, egyetemet végeztek.

Az alapítvány nem csupán a mélyszegénységben élő gyerekeken (és családjukon) segít, hanem egyben a határon túli magyarságot is összefogja. Számos olyan hely van (ilyen Magyarfülpös is, ahol a Szivárvány-ház is működik) ahol ez az összefogás és gondoskodás életeket, jövőt menthet. Terveznek még tovább terjeszkedni?

Igen, tervezzük, hogy még több és még több kisgyermeket tudjunk megmenteni, elsősorban a fogyatkozó magyarság számára. Nagy lelkesedéssel próbáljuk bővíteni támogatóink körét, keressük az új lehetőségeket. Sajnos, ahogy sok minden más az életben, ez is elsősorban pénzkérdés, de

bízunk benne, hogy hittel, akarattal és lelkesedéssel előre tudunk lépni.

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46332/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Interjú,Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány,Zsigmond József
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.05.30. 04:25
Orbán Viktor feketelevese, a balliberálisok álságos nácizása, a Hableány-tragédia emlékezete, a futball orosz rulettje és Berki Krisztián állati meglepetése szombati online lapszemlénkben.

A Hableány-tragédia áldozataira emlékeztek meg Budapesten

2020.05.29. 11:25
A dunai hajóbaleset 28 elhunytjára hajós kegyeleti szertartás keretében emlékeztek meg a tragédia évfordulóján pénteken.

Blogstar kávéház

2020.05.29. 04:15
A rozsdaövezeti lakásépítés gyorsítósávja, az iskolaőrség elrettentő ereje, az Európai Unió rosszhiszeműsége, a frontvonalban harcolók megbecsülése és Heidi Klum örökifjú bájai pénteki online lapszemlénkben.

Sokan nem is tudják, hogy átestek a betegségen

2020.05.28. 12:35
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját, melyben szó volt a lazításokról és a betegek helyzetéről.

Blogstar kávéház

2020.05.28. 03:25
Orbán Viktor születésnapja, az Európai Bizottság hitelcsapdája, a Jobbik széthullása, a balliberálisok diktatúrahazugsága és Palácsik Lilla terhespocakja csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.27. 05:15
A járványhelyzet hadigazdálkodása, Karácsony Gergely szánalmas sunnyogása, a nemzetegyesítés rögös útja, a francia baloldal fejetlensége és Puzsér kendőzetlen kipakolása szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.26. 04:00
Az őszödi hazugságbeszéd kórképe, Soros György afrikai terjeszkedése, Boris Johnson cinikus botránya, a magyar gazdák milliárdos támogatása és Görög Zita különös életmentése keddi online lapszemlénkben.

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

2020.05.25. 11:50
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját a járvány legfrissebb adatairól és a gazdaságvédelmi intézkedésekről.

Szabad az átjárás Magyarország és Szerbia között

2020.05.25. 10:30
Megszűntek a szigorítások a közös határszakaszon, hétfőn 10 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai.

Villamosmegállóban szült egy nő Budapesten, a rendőrök segítettek neki

2020.05.25. 10:10
Nem mindennapi esetet kellett kezelniük a rendőröknek vasárnap este a belvárosban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?