Blogolj!

Zsigmond József: Megmutatjuk, hogy vannak olyan dolgok az életben, amiért érdemes küzdeni

Évek áldozatos munkája áll Zsigmond József és a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány mögött. Céljuk a határon túli rászoruló gyerekek és családjaik segítése, legyen szó adományokról, vagy akár pusztán törődésről. Kemény és embert próbáló feladat ez, ami sokszor nem megy zökkenőmentesen, de alapítványával és más szervezetekkel együtt mindent megtesznek a Kárpát-medence gyermekeiért. Bebizonyítják, hogy nemcsak karácsonykor, hanem mindig szükség van az odafigyelésre és támogatásra. Blogstar-interjú.

A Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány elnökeként hogyan jellemezné az alapítvány működését, illetve ön hogyan került kapcsolatba a jótékonykodással?

Az alapítványunk egy maroknyi, de lelkes csoport önszerveződő képességének köszönhetően jött létre 2015 októberében, és ez alatt a viszonylag rövid idő alatt sikerült bevonzanunk egy közel 100 fős támogatói kört, amelyből sokan most már rendszeresen segítik munkánkat, elsősorban pénzadományokkal, de másként is. Viszont a működése sajnos eléggé ad hoc jellegű, mert semmilyen alapítványi tapasztalattal nem rendelkezünk. Mindannyian, akik benne vagyunk - a kuratóriumi tagok, jómagam elnökként és a családunk – munkahelyünk és egyéb munkáink mellett végezzük ezt a tevékenységet, önmagunkat és szabadidőnket nem kímélve. Nem áll mögöttünk semmilyen állami vagy politikai támogatás, tehát erőforrásaink szerények, de

igyekszünk sok mindent lelkesedéssel pótolni és kihasználni az eddigi szakmai, illetve vállalkozói életünk során kialakult jó kapcsolatrendszerünket.

Én magam több mint 30 éve foglalkozom jótékonykodással, amely elsősorban szülőföldemre, Erdélyre irányul, de természetesen most már igyekszünk mindenhol segíteni, főleg ott, ahol magyar gyerekek léte kerül veszélybe. Úgy gondolom, hogy

mi, akik Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről elvándoroltunk, ezzel sajnos gyengítettük az ottani, amúgy is fogyatkozó magyar közösségeket, tehát alapvető erkölcsi kötelességünk valamelyest ezt jóvátenni, azaz segíteni az ott maradottakat. Ez természetesen minden magyar kötelessége lenne, de nekünk kétszeresen is az.

Hogyan, milyen rendszer alapján kerülnek az alapítvány látókörébe a gyerekek?

A mi alapítványunk azzal a céllal jött létre, hogy összefogja és továbbadja, közvetítse az anyaországi támogatásokat az erdélyi és az ilyen jellegű szervezetek, alapítványok részére.

Legfontosabb most nekünk a mezőségi, magyarfülpösi Szivárvány Alapítvány, illetve besegítünk Böjte Csaba Szent Ferenc alapítványának is.

Tehát a gyerekekkel közvetlenül ők foglalkoznak, mi ezt innen a távolság miatt nem is tudnánk hatékonyan megtenni.  Természetesen mindig tudjuk, követjük, hogy új gyerekek kerültek felvételre az említett két alapítvány házaiba, hogyan alakul a sorsuk.

Ezek a szervezetek mennyire tartják a kapcsolatot a gyerekek családjaival? Van valamiféle összehangolt munka köztük és az alapítvány között?

A már említett alapítványok, tehát például a mezőségi Szivárvány Alapítvány természetesen rendszeresen tartja a kapcsolatot a gyerekek családjával, hiszen elsősorban az anyagi lehetőségek szűkössége miatt, hétvégeken a gyerekeket haza kell szállítani családjaikhoz. Egyébként mi, a magyarországi alapítvány tagjai is meglátogatjuk alkalomszerűen a gyerekek családjait, elmondhatom, többnyire szomorú élményeket szerzünk ez által.

Az alapítvány részéről hatalmas felelősség a hátrányos helyzetű gyermekek támogatása, ami nagy odafigyeléssel és sok munkával jár. A nevelők hogyan birkóznak meg ekkora feladattal, különösen így az ünnepek alatt?

Sajnos erre is nagyon rányomja bélyegét a forráshiány, pénzhiány.  Kevés számú nevelőt tudunk csak alkalmazni, megfizetni és bizony ők is önmaguk kizsákmányolásával, családjuktól ellopott idejükben tudnak csak, többé-kevésbe megfelelni a feladatoknak.   Ugyanakkor bátran elmondhatom, hogy

ezek az emberek áldozatos, heroikus munkát végeznek, minden tiszteletet megérdemelnek.

Hogyan látja a gyerekek jövőjét jelenleg, milyen esélyeket jósolna nekik?

Mindig nehéz a jövőt megjósolni, de egy biztos, ezeknek a gyerekeknek jót tesz, hogy ha csak a hét egy részében is, de kiemeljük őket a családjuk körében dúló mélynyomorból, egészséges ellátást, ételt, orvosi segítséget és oktatást kapnak.

Megmutatjuk nekik, hogy vannak olyan dolgok is az életben, amiért érdemes küzdeni, tanulni, dolgozni. Vannak már jó és ígéretes történeteink,

vannak már olyan fiatalok, akik ezekből a bentlakásos kollégiumokból jöttek és szakmát tanultak, sőt, főiskolát, egyetemet végeztek.

Az alapítvány nem csupán a mélyszegénységben élő gyerekeken (és családjukon) segít, hanem egyben a határon túli magyarságot is összefogja. Számos olyan hely van (ilyen Magyarfülpös is, ahol a Szivárvány-ház is működik) ahol ez az összefogás és gondoskodás életeket, jövőt menthet. Terveznek még tovább terjeszkedni?

Igen, tervezzük, hogy még több és még több kisgyermeket tudjunk megmenteni, elsősorban a fogyatkozó magyarság számára. Nagy lelkesedéssel próbáljuk bővíteni támogatóink körét, keressük az új lehetőségeket. Sajnos, ahogy sok minden más az életben, ez is elsősorban pénzkérdés, de

bízunk benne, hogy hittel, akarattal és lelkesedéssel előre tudunk lépni.

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46332/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Interjú,Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány,Zsigmond József
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.11.18. 05:15
A háborús bűnök eltussolása, az érdekkoalíció hatalomvágya, a honi balliberálisok magyarellenessége, a karácsony kopogtatása és Csűrös Karola fájdalmas szerelme hétfői online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.11.17. 17:15
Tovább fokozódik az izgalom és jövő héten is lesz miért játszani, ugyanis most nem vitte el senki a főnyereményt a hatos lottón.

Blogstar kávéház

2019.11.17. 02:05
A Balaton önvédelmi háborúja, Hadházy Ákos károgása, az anarchisták fosztogatása, Bihács forrongása és Kulcsár Edina gender partija vasárnapi online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat az ötöslottón

2019.11.16. 20:10
Ma sem volt szerencséje senkinek, jövő hétre csúszik az esetleges telitalálat az ötöslottón.

Százezren követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

2019.11.16. 19:15
Legalább 200 ezer ember követelte Andrej Babis lemondását a cseh fővárosban szombaton. A nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte.

Továbbra is tragikus a helyzet Velencében az árvíz miatt

2019.11.16. 17:20
Még mindig a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a városban, ahol vasárnap az ár ismét teljesen víz alá temetheti a szigeteket.

Blogstar kávéház

2019.11.16. 01:55
Soros frontális támadása, Karácsony kínos lebukása, Velence szörnyű tragédiája, a sör veszélyes robbanása és Tóth Vera testvéri vállalása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.11.15. 02:55
Kálmán Olga titkos fizetése, Hende Csaba szerecsenmosdatása, a bevándorláspártiak bosszúja, a magyar labdarúgás szentélye és Tücsi paramamizása pénteki online lapszemlénkben.

Közműépítés miatt lezárják az Erzsébet hidat

2019.11.14. 18:20
Újabb fennakadásokra számíthatnak a fővárosban közlekedők, ugyanis a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint közműépítés miatt lezárják hétfőre virradó éjszaka az …

Blogstar kávéház

2019.11.14. 05:05
A borkaizás kivégzése, a náci eszmék lopakodása, Karácsony spirituális tisztogatása, Salvini vallási hódítása és Kárpáti Rebeka leopárdmintás villantása csütörtöki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?