Blogolj!

Blogstar kávéház

Tekintély

Ferenc útja.

Példátlanul kemény támadásokkal illették az idén a katolikus egyházfőt, ám csak egy kis és hangos réteg van ellene, a hívek kiállnak mellette – állítja a Népszava.hu, hozzátéve: karácsony lelki megnyugvást hozhat a pápának.

„Wolfgang Beinert egykori regensburgi dogmatikaprofesszor a Frankfurter Allgemeine Zeitungban kifejtette, a német püspökök kétharmada látja, hogy valamit változtatni kell, s a hívek nagy része is támogatja a pápát. A kérdés most az, képes-e az egyház rugalmasabbá válni, s igazodni a modernebb világhoz. Reinhard Marx, a Német Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerint nincs semmi jele sem annak, hogy a viták miatt a pápa elvesztette volna tekintélyét. Ő irányít, még ha a konzervatívok közül ezt egyesek nem is akarják elfogadni.”

Nem tér le útjáról Ferenc pápa

Példátlanul kemény támadásokkal illették az idén a katolikus egyházfőt, ám csak egy kis és hangos réteg van ellene, a hívek kiállnak mellette. Advent, illetve a karácsonyi időszak az egyik legmegerőltetőbb a mindenkori katolikus egyház számára, hiszen Krisztus születésének ünnepekor az egyházfő rendkívül sűrű programot bonyolít le.

Örökítés

Kiskarácsony, nagykarácsony.

A Mandiner.hu interjújában Varga Máté néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa arról is beszél, mi volt régen ajándékozás helyett, mit és hogyan jósoltak karácsonykor és újévkor.

„A betlehemezés az egyik legkomplexebb dramatikus népszokás a magyarságnál, sokféle különböző szereplővel, gyakran a bibliai eredetűtől is eltérőkkel például, akár huszárt is be tudnak vonni. Ennek a szokásnak a gyakorlása korábban is nagy előkészületet igényelt, a falusiak tudatosan, hetekkel korábban betanulták, kigyakorolták. Szerintem a hagyományőrzés a spontán beleszületéstől, belenevelődéstől elmozdult arra, hogy tudatosítjuk, hogy van egy hagyományunk, és azt érdemes tovább örökíteni.”

Mi az, hogy kiskarácsony, meg nagykarácsony? - Varga Máté néprajzkutató a Mandinernek | Mandiner

Ma már senkiben fel sem merül, hogy ne legyen karácsonyfája, hát régen nem volt ez ennyire evidens - mondja Varga Máté néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa a Mandinernek, akivel arról is beszélgettünk, hogy miként terjedt el az adventi koszorú, mi volt régen ajándékozás helyett, mit és hogyan jósoltak karácsonykor és újévkor.

Kiiktatás

Karácsony bibliája.

Mindannyian azt szeretnénk, ha az ünnepi a napok meghittek, békések lennének, amikor azokkal is összefuthatunk, akikkel az év során talán kevesebbszer. Hogyan tudunk jól készülni a találkozásokra, elkerülni vagy kezelni a konfliktusokat – erről ír a Hirado.hu.

„Muhi Mária pszichológus elmondta, a családtagok közötti feszültségpontokat érdemes már az ünnepek előtt kiiktatni, még ha ez teljesen nem is lehetséges. A szakértő azt javasolja az idei karácsonnyal kapcsolatban is, hogy engedjük, hogy negatív érzések is megjelenjenek. Szerinte az lehetetlen kérés, hogy minden simuljon ki egy estére, ha az azt megelőző 364 napon nem simult ki. A legegyszerűbb elfogadni, hogy a karácsonyhoz is hozzátartoznak a konfliktusok, de ettől még lehetnek jók az ünnepek.”

Merjünk visszatérni a karácsony bibliai eredetéhez

Közeledik a karácsony és közelednek a családi találkozók. Mindannyian azt szeretnénk, ha ezek a napok meghittek, békések lennének, amikor azokkal is összefuthatunk, akikkel az év során talán kevesebbszer. Hogyan tudunk jól készülni a találkozásokra, elkerülni vagy kezelni a konfliktusokat, valódi ünnepre készülni és valódi ünnepet megélni?

Kari

Micsoda ajándék.

Nem akármivel lepte meg magát Tóth Vera – számol be róla a Blikk.hu.

„Megleptem magam karira, mert olyan ügyes voltam – írta Instagram-oldalán Vera, ahol megosztotta a Tiffany&Co nevezetű üzletből beszerzett ékszerét. Az üzlet pedig méltán híres arról, hogy csodás ékszereket gyártanak, Vera is biztosan meg lesz elégedve vele.”

Micsoda ajándék: ezzel lepte meg magát karácsonyra Tóth Vera - fotó

„Megleptem magam karira, mert olyan ügyes voltam" - írta Instagram-oldalán Vera, ahol megosztotta a Tiffany&Co nevezetű üzletből beszerzett ékszerét. Az üzlet pedig méltán híres arról, hogy csodás ékszereket gyártanal, Vera is biztosan meg lesz elégedve vele.

Katasztrófa

Kossuth jóslata.

Ifj. Bertényi Iván történész azt vizsgálja az Origo.hu cikkében, igaza van-e azoknak, akik szerint a Kasszandra-levelében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemi vezére Trianont látta.

„Az én értelmezésem szerint Kossuthnak politikusként a konkrét adott esetben és ügyben fellépő aktorként nem jóslatokba bocsátkozás, hanem tevőleges hatás volt a célja. Ebből következően nem egy hosszú távú, csak több generációval később bekövetkező jóslatot akart elsődlegesen megfogalmazni, hanem egy olyan, rövid távon már az adott politikai szereplők, vitapartnerei életében bekövetkező katasztrófától óvott, ami a kiegyezés után több mint fél évszázaddal későbbi világháborús összeomlással ellentétben, nem következett be.”

Megjósolta-e Kossuth Lajos Trianont?

Százötven évvel ezelőtt, 1867 tavaszán szavazta meg az országgyűlés a magyar kiegyezési törvényt, amit I. Ferenc József is szentesített még abban az évben, és amely elvezetett ahhoz, hogy 1868-ban megszületett az Osztrák-Magyar Monarchia. Deák Ferenc úgy látta, ez a lehető legjobb rendszer, ezzel szemben Kossuth Lajos sötét jövőt vizionált, amelyben Magyarország együtt ég majd el a birodalmi sassal.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46340/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.07.11. 21:45
Aggasztó korona-körkép, sunnyogva hallgató francia baloldali sajtó, Hadházy kínos lebukása, rendkívüli lengyel kampányhajrá és Kulcsár Edina szexizése vasárnapi online lapszemlénkben.

Kánikula után lehűlés

2020.07.11. 17:30
Kicsit fellélegezhetünk, ugyanis este megérkezik a hűvösebb idő hazánkba. Ez persze csapadékkal, néhol pedig heves széllökésekkel is járni fog.

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Blogstar kávéház

2020.07.10. 22:45
A német migránspolitika pálfordulása, a példamutató magyar járvány elleni védekezés, a haladó nyugat transznemű modellje, a közösségi média fenyegető veszélye és a magyar labdarúgás reménysége szombati online lapszemlénkben.

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.07.10. 04:05
Az Európai Unió korrupciója, a koronavírus-járvány tombolása, a radikális baloldal káoszelmélete, a székelyek második esélye és Tóth Gabi szerelmi kürtölése pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.09. 04:45
A jogállamiság különös kompromisszumai, az európai szocialisták sunnyogása, a Nemzeti Konzultáció hasítása, a Balkán gócpontosodása és Farkasházi Réka lángoló szerelme csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.08. 04:00
Karácsony Gergely állati hazugsága, a szélsőbal előretörése, Magyarország rejtett csodái, az innovatív kenyerek térhódítása és Ada megtervezett babaprojektje szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.07. 05:20
Soros György abortuszpártolása, az iskolaőrök elrettentése, Baranyi Krisztina boszorkányüldözése, a britek kristálytiszta részegsége és a magyar Barbie testképzavara keddi online lapszemlénkben.

Feloszlatta magát Mohács képviselő-testülete

2020.07.06. 17:15
Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban - közölte a település jegyzője hétfőn.

Ezeket a cikkeket olvastad már?