Blogolj!

Trump alaposan beleszállt a palesztinokba

Miközben egyre feszültebb a közel-keleti helyzet annak kapcsán, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és a palesztinok már hadüzenetről beszélnek, Trump ismét olajat öntött a tűzre.

Továbbra sem bír magával az amerikai elnök, aki a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és néhány éven belül nagykövetségét is áthelyezi Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ezzel aztán alaposan összezavarta a kényes izraeli-palesztin egyensúlyt. Belpolitikai motivációjú döntését gyakorlatilag a teljes világ támadja (az ENSZ közgyűlése elsöprő többséggel szavazta meg az egyoldalú lépést elítélő határozatot), ennek ellenére Donald Trump nemhogy nem enged a negyvennyolcból, de egyre vehemensebben hajtja a biciklit.

Ezúttal Twitter-bejegyzésben fenyegette meg a Palesztin Hatóságot, amiért az nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Izraellel. Sokan attól tartanak, az egyre élesebb konfliktus lángba boríthatja a Közel-Keletet, ám az USA első embere nem tágít.

„Évente több százmillió dollárt fizetünk a palesztinoknak, és sem elismerést, sem tiszteletet nem kapunk tőlük. Még csak tárgyalni sem akarnak hosszú távon (...) egy békemegállapodásról Izraellel. (…) Ha a palesztinok nem akarnak tovább békéről tárgyalni, nekünk miért is kellene súlyos pénzeket fizetnünk nekik?”

– fejtegette az elnök.

Sajtóhírek szerint amúgy Trump az Egyesült Nemzetek palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) számára folyósított amerikai hozzájárulás megvonását fontolgatja, és mindaddig nem akar további támogatást adni, amíg a palesztinok bele nem egyeznek, hogy visszatérnek a tárgyalóasztalhoz.

Újabb baljós jel, hogy az izraeli parlament egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását. Megfigyelők szerint ez megakadályozhatja, hogy az izraeli kormányok egy valamikori béketerv keretében lemondjanak bármelyik részéről a városnak, holott Jeruzsálem keleti részét a palesztinok leendő államuk fővárosává akarják megtenni. Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy reagált: a törvény elfogadása hadüzenettel ér fel.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben Trump el tudja-e, el akarja-e játszani a békebíró szerepét, és ha igen, hogyan. Nem vitás, hogy a tűzzel játszik, és ha nem elég óvatos, magára és a térségre robbanthatja a benzines hordót.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46674/pics/lead_800x600.jpg
béke,Donald Trump,Háború,Izrael,Jeruzsálem,Palesztina,USA
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Mélyen sokkolta az izraeli államfőt, hogy nem javasolják a kipa viselését Németországban

2019.05.26. 15:20
Reuven Rivlin izraeli államelnök vasárnap megdöbbenését fejezte ki, hogy Németországban már hivatalosan sem …

Orbán: megerősítettük stratégiai kapcsolatainkat az USA-val

2019.05.14. 05:00
A gazdaságpolitika, a külpolitika, a biztonságpolitika, a külpolitika, a migráció és az üldözött keresztények ügyében is szoros szövetségese hazánknak a …

Trump: Orbán Viktort egész Európában tisztelik

2019.05.14. 04:55
Az amerikai elnök szerint a magyar miniszterelnök remek munkát végez, és példát mutat Európának.

Szárnyal az amerikai gazdaság – Trump is hasít

2019.05.07. 05:50
Hiába aprítja a balliberális (Soros-) média, rekordmagasságban az Egyesült Államok elnökének támogatottsága.

Washingtonban találkozik Orbán Viktor Donald Trumppal

2019.05.02. 06:55
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az Origónak megerősítette a szerdai sajtóhíreket, a két miniszterelnök május 13-án találkozik az Egyesült Államok fővárosában.

Ítéletidő tombol az Egyesült Államokban

2019.04.15. 07:15
Míg nálunk a tavasz csúcspontját éli és húsvétkor várhatóan a kellemes húsz fok is meglesz, addig Amerikában halálos áldozatokat követelő hóviharok és tornádók tomboltak.

Trump kivégezte a liberális véleményterrort

2019.03.22. 07:40
Történelmi jelentőségű rendelete garantálja a konzervatív diákok szólásszabadságát az amerikai felsőoktatásban.

Pelosi blokkolná Trump elmozdítását, de nem kér második ciklusából

2019.03.12. 07:10
Az egyik legbefolyásosabb demokrata politikus szerint Trump elnök nagyszerűen mozgósítja a demokrata szavazókat, és ez jó Amerikának.

Ultraortodoxok tüntetők dulakodtak vallásos feminista nőkkel a Siratófalnál nőnapon

2019.03.08. 17:10
Sok száz ultraortodox vallásos tüntető erőszakosan, dulakodással próbálta megakadályozni, hogy egy vallási reformirányzatot …

Ezért csapolhatták meg a venezuelai központi bank aranykészletét

2019.02.28. 09:40
Nagyon úgy tűnik, Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök kétségbeesetten próbál kemény valutához jutni.

Ezeket a cikkeket olvastad már?