Blogolj!

Trump alaposan beleszállt a palesztinokba

Miközben egyre feszültebb a közel-keleti helyzet annak kapcsán, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és a palesztinok már hadüzenetről beszélnek, Trump ismét olajat öntött a tűzre.

Továbbra sem bír magával az amerikai elnök, aki a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és néhány éven belül nagykövetségét is áthelyezi Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ezzel aztán alaposan összezavarta a kényes izraeli-palesztin egyensúlyt. Belpolitikai motivációjú döntését gyakorlatilag a teljes világ támadja (az ENSZ közgyűlése elsöprő többséggel szavazta meg az egyoldalú lépést elítélő határozatot), ennek ellenére Donald Trump nemhogy nem enged a negyvennyolcból, de egyre vehemensebben hajtja a biciklit.

Ezúttal Twitter-bejegyzésben fenyegette meg a Palesztin Hatóságot, amiért az nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Izraellel. Sokan attól tartanak, az egyre élesebb konfliktus lángba boríthatja a Közel-Keletet, ám az USA első embere nem tágít.

„Évente több százmillió dollárt fizetünk a palesztinoknak, és sem elismerést, sem tiszteletet nem kapunk tőlük. Még csak tárgyalni sem akarnak hosszú távon (...) egy békemegállapodásról Izraellel. (…) Ha a palesztinok nem akarnak tovább békéről tárgyalni, nekünk miért is kellene súlyos pénzeket fizetnünk nekik?”

– fejtegette az elnök.

Sajtóhírek szerint amúgy Trump az Egyesült Nemzetek palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) számára folyósított amerikai hozzájárulás megvonását fontolgatja, és mindaddig nem akar további támogatást adni, amíg a palesztinok bele nem egyeznek, hogy visszatérnek a tárgyalóasztalhoz.

Újabb baljós jel, hogy az izraeli parlament egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását. Megfigyelők szerint ez megakadályozhatja, hogy az izraeli kormányok egy valamikori béketerv keretében lemondjanak bármelyik részéről a városnak, holott Jeruzsálem keleti részét a palesztinok leendő államuk fővárosává akarják megtenni. Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy reagált: a törvény elfogadása hadüzenettel ér fel.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben Trump el tudja-e, el akarja-e játszani a békebíró szerepét, és ha igen, hogyan. Nem vitás, hogy a tűzzel játszik, és ha nem elég óvatos, magára és a térségre robbanthatja a benzines hordót.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46674/pics/lead_800x600.jpg
béke,Donald Trump,Háború,Izrael,Jeruzsálem,Palesztina,USA

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Iráni kibertámadás fenyegeti Európát?

2018.07.21. 16:20
Az NBC hírtelevízió szerint nemcsak az öreg kontinens aggódhat a perzsa próbálkozások miatt, de az Egyesült Államoknak is van mitől tartania.

Nem is lesz csúcs az amerikai–orosz csúcs?

2018.07.15. 19:15
Donald Trump lehűtötte a kedélyeket: nem tekint ugyanis nagy várakozással a Vlagyimir Putyinnal való helsinki tárgyalás elé.

Trump is félti Európát a migránsoktól

2018.07.15. 06:55
Határtalan az amerikai elnök önbizalma: 2020-ban újra indulni akar a választáson, és egyelőre nem lát esélyes kihívót.

Trump most éppen tart Észak-Koreától

2018.06.23. 07:50
Pár nap alatt megint nagyot fordult a világ az amerikai elnökkel. Országos vészhelyzetet is hirdetett.

A CIA-hoz vezetnek a Kennedy-gyilkosság szálai?

2018.06.08. 05:40
Nem más állítja ezt, mint ifjabb Robert Kennedy, akinek édesapját, Robert Kennedy igazságügy-minisztert éppen ötven évvel ezelőtt gyilkolták meg.

Trump felmondta az iráni atomszerződést

2018.05.08. 21:35
Az amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a memorandumot, amellyel visszaállította az Irán elleni büntető intézkedéseket.

Vége az észak-koreai atomkísérleteknek?

2018.04.21. 09:20
Kim Dzsong Un megígérte. Donald Trump üdvözölte. Lehet, hogy e tekintetben végre fellélegezhet a világ.

Trump légicsapásokat mért Szíriára – elszabadul a pokol?

2018.04.14. 06:00
Az amerikaiak a franciákkal és a britekkel közösen támadnak szíriai célpontokat. A dúmai vegyifegyver-támadást torolják meg. Oroszország szerint ennek súlyos …

Már Amerikában is katonasággal őriztetnék a határt

2018.04.03. 21:05
Donald Trump kijelentette, hogy amerikai csapatokat szándékozik küldeni a mexikói határszakaszra egészen addig, amíg egy fal fel nem épülne ott.

Tizenöt palesztin tüntetőt öltek meg izraeli katonák

2018.03.30. 21:50
Ezernégyszázan megsebesültek és tizenöten meghaltak, amikor izraeli katonák a gázai övezet és Izrael határán tüntető palesztinok közé lőttek.

Ezeket a cikkeket olvastad már?