Blogolj!

Trump alaposan beleszállt a palesztinokba

Miközben egyre feszültebb a közel-keleti helyzet annak kapcsán, hogy az amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és a palesztinok már hadüzenetről beszélnek, Trump ismét olajat öntött a tűzre.

Továbbra sem bír magával az amerikai elnök, aki a múlt hónapban jelentette be, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és néhány éven belül nagykövetségét is áthelyezi Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ezzel aztán alaposan összezavarta a kényes izraeli-palesztin egyensúlyt. Belpolitikai motivációjú döntését gyakorlatilag a teljes világ támadja (az ENSZ közgyűlése elsöprő többséggel szavazta meg az egyoldalú lépést elítélő határozatot), ennek ellenére Donald Trump nemhogy nem enged a negyvennyolcból, de egyre vehemensebben hajtja a biciklit.

Ezúttal Twitter-bejegyzésben fenyegette meg a Palesztin Hatóságot, amiért az nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Izraellel. Sokan attól tartanak, az egyre élesebb konfliktus lángba boríthatja a Közel-Keletet, ám az USA első embere nem tágít.

„Évente több százmillió dollárt fizetünk a palesztinoknak, és sem elismerést, sem tiszteletet nem kapunk tőlük. Még csak tárgyalni sem akarnak hosszú távon (...) egy békemegállapodásról Izraellel. (…) Ha a palesztinok nem akarnak tovább békéről tárgyalni, nekünk miért is kellene súlyos pénzeket fizetnünk nekik?”

– fejtegette az elnök.

Sajtóhírek szerint amúgy Trump az Egyesült Nemzetek palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) számára folyósított amerikai hozzájárulás megvonását fontolgatja, és mindaddig nem akar további támogatást adni, amíg a palesztinok bele nem egyeznek, hogy visszatérnek a tárgyalóasztalhoz.

Újabb baljós jel, hogy az izraeli parlament egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását. Megfigyelők szerint ez megakadályozhatja, hogy az izraeli kormányok egy valamikori béketerv keretében lemondjanak bármelyik részéről a városnak, holott Jeruzsálem keleti részét a palesztinok leendő államuk fővárosává akarják megtenni. Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy reagált: a törvény elfogadása hadüzenettel ér fel.

Kérdés, hogy ebben a helyzetben Trump el tudja-e, el akarja-e játszani a békebíró szerepét, és ha igen, hogyan. Nem vitás, hogy a tűzzel játszik, és ha nem elég óvatos, magára és a térségre robbanthatja a benzines hordót.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/46674/pics/lead_800x600.jpg
béke,Donald Trump,Háború,Izrael,Jeruzsálem,Palesztina,USA
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Példátlan: nincs pénz, nem dolgozik az izraeli külügy

2019.09.09. 11:15
Megbénulhat az egyik legfontosabb izraeli tárca: tevékenységük leállítására szólították fel hazai és külföldi alkalmazottaikat is, mert kiürült a kassza, nem tudják őket …

Túszt ejtett és rendőrökre lőtt egy férfi Philadelphiában

2019.08.15. 08:00
Helyi idő szerint az esti órákban lövöldözés tört ki szerdán Philadelphiában, az elkövető túszokat ejtett és hat rendőrt meglőtt.

Robbanásveszély: Szíriában erőre kapott az Iszlám Állam

2019.08.09. 05:40
Téved, aki azt hiszi, hogy az amerikaiak végleg kicsinálták a terrorszervezetet.

Trump zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát

2019.08.06. 13:50
Donald Trump egy rendelettel hétfőn este zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát.

Erdogan: a török hadsereg bevonul Észak-Szíriába

2019.08.04. 21:25
A török hadsereg be fog vonulni Északkelet-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre eső területre, amelyet az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd …

Továbbra is hatalmas károkat okoz a hurrikán Amerikában

2019.07.15. 08:00
A Barry hurrikán ugyan trópusi viharrá enyhült, de egyre nagyobb károkat okoz az Egyesült Államok déli tagállamaiban.

Mélyen sokkolta az izraeli államfőt, hogy nem javasolják a kipa viselését Németországban

2019.05.26. 15:20
Reuven Rivlin izraeli államelnök vasárnap megdöbbenését fejezte ki, hogy Németországban már hivatalosan sem …

Orbán: megerősítettük stratégiai kapcsolatainkat az USA-val

2019.05.14. 05:00
A gazdaságpolitika, a külpolitika, a biztonságpolitika, a külpolitika, a migráció és az üldözött keresztények ügyében is szoros szövetségese hazánknak a …

Trump: Orbán Viktort egész Európában tisztelik

2019.05.14. 04:55
Az amerikai elnök szerint a magyar miniszterelnök remek munkát végez, és példát mutat Európának.

Szárnyal az amerikai gazdaság – Trump is hasít

2019.05.07. 05:50
Hiába aprítja a balliberális (Soros-) média, rekordmagasságban az Egyesült Államok elnökének támogatottsága.

Ezeket a cikkeket olvastad már?